Трансплантация на цариградско грозде през есента: ново място за храста - стъпка по стъпка (снимка)

7.08.2017 цариградско грозде

Пресаждането на храсти и многогодишни растения през есента става най-релевантното. Работата върху парцела не се ограничава до събиране и приготвяне на почвата за зимата. Необходимо е да се грижите за храсти, които стават претъпкани на едно и също място. Интересуваме се да пресаждаме цариградско грозде през есента на ново място или да засаждаме само придобити храсти. Има определена технология, тя ще бъде обсъдена по-нататък.

Абсолютно е необходимо да се разсаждат различни растения и храсти през зимата, тъй като околната температура става най-подходяща. През пролетта климатичните условия са много нестабилни, през деня може да е горещо до 25 градуса по Целзий, а през нощта може да нанесе слана и да повреди всичките ви насаждения. Препоръчва се да се занимавате с тези работи през есента.

Защо да извършите трансплантация през есента?

Това се дължи на декоративни възможности. През лятото всичко расте на сюжета и се появяват идеи за създаване на цветни лехи и зелени пространства. За да създадете грандиозно и привлекателно място, където ще има много плодове и това ще стане част от ландшафтен дизайн, можете да използвате цариградско грозде.

Често градинарите любители имат проблем с реколтата. Гроздите, засадени в специфична почва, просто отказват да дават плодове и само растат. В този случай трансплантацията може коренно да промени условията и храстът ви ще даде плод. Необходимо е да се осигури втори живот на растението. Предимство при трансплантация:

  • актуализиране на корени и клони;
  • повишено плододаване;
  • прехвърляне на храсти в подходяща зона на личен парцел.

В есенния период всички вегетативни процеси, протичащи в зелените пространства, се забавят. В резултат на това корените лесно се вкореняват в нова почва и могат да презимуват без проблеми. В Кубан и други райони на южна Русия, цариградско грозде се трансплантира през есента на ново място в края на октомври. Това се дължи на климата.

Характеристиките на представената процедура са напълно описани от много градинари любители. Няма да има затруднения със засаждането, грижите, горната дресировка и други по-важни процедури. Основното нещо е горната обработка, добрата почва и редовните грижи. В резултат на това растението ще бъде оборудвано с всичко необходимо.

Как да изберем време за трансплантация?

Пролетният период, разбира се, е подходящ, но ще имате допълнителни притеснения. На първо място е необходимо постоянно поливане. Ако корените не получават необходимата влага, развитието на корените се нарушава. Освен това се препоръчва да засадите храсти, които все още нямат пъпки, и ще бъде много трудно да се сдобиете с разсад. Ето защо препоръчителният период е есента, тъй като трябва само да поливате храста няколко пъти, а през зимата не се изисква при никакви грижи.

След като цариградско грозде стане напълно голо, тоест листата падат, можете да започнете процеса на преместване. Бавните вегетативни процеси показват, че растението вече е зимувало и е готово за зимуване.

Препоръчителният период за трансплантация на цариградско грозде на ново място е от края на септември до началото на второто десетилетие на октомври. През този период корените са в оптимално състояние и лесно могат да се вкоренят в новата земя.

Метеорологичните условия в този ден трябва да са облачни, за да се намалят до минимум загубите на влага. Пресаждането на цариградско грозде през есента на ново място, разделянето на храстите е най-ефективният начин.Вие избирате онези коренови системи, които имат най-добрите възможни проценти на оцеляване.

Оптимални места за кацане

Градинарите-любители знаят, че храст или растение има свои предпочитания към условията на отглеждане. Ако засадите цариградско грозде на правилното място, тогава той ще даде плод възможно най-ефективно.

В този случай почвата трябва да бъде добре дренирана, можете да създадете изкуствен дренаж, ако не можете да вземете подходящото място. Най-добре е храстът да бъде поставен на слънце и защитен от вятъра. В близост не трябва да има източници на вода. Ако влагата застоя, тогава корените бързо ще умрат от вредни гъбички.

Почвата трябва да е глинеста с малко съдържание на пясък. Преди засаждането земята, с която ще покриете корените, трябва да се деоксидира. Този процес се осъществява с използване на всяко доломитово брашно. При липса на този компонент е подходящ вар. Датите на трансплантация на цариградско грозде през есента на ново място се регулират само за месец. Можете сами да изберете деня.

Забранено е пресаждането на цариградско грозде на нови места, където са растяли подобни храсти като малини или касис. Проблемът е, че те дренират почвата и оставят патогенни бактерии и гъбички зад себе си.

След няколко дни трябва да изкопаете дупка за бъдеща трансплантация и да подготвите дупка. Можете да използвате видеото за това как цариградско грозде се пресаждат през есента на ново място като средство за обучение. Можете лесно да научите всички основни точки на последващата работа и можете да трансплантирате всичко, което е необходимо, колкото е възможно по-ефективно. В интернет има доста визуални помагала и видеоклипове за градинари.

Може да се интересувате от:

Ако всичко е ясно с цариградско грозде, тогава как да подготвите цветята за зимата. Как да скриете рози за зимата, можете да прочетете тук.

Когато всички условия са изпълнени, е гарантиран висок процент на оцеляване на целия храст. Понякога се случват ситуации, че някои клони умират, но това не е страшно, защото през следващия сезон цариградско грозде отново ще расте. Най-важното е да му осигурите необходимата поддръжка и горно облекло.

Подрязване на храстите през есента

Подрязването на храстите се препоръчва както по време на растеж, така и преди разсаждане. Трябва да сведете до минимум броя на клоните, консумиращи хранителни вещества. В нашия случай се изисква резитба против стареене, тъй като задачата е премахване на стари клони. Да направите всичко е много лесно и просто.

С помощта на резачка отрязваме ненужните процеси под корена, оставяйки само млади. Можете също така да действате с корени, след трансплантацията ще започнат да се появяват нови.

Ако засаждате цариградско грозде на ново място през есента, тогава не е необходимо да обработвате резниците. Това се дължи на характеристиките на растението. През пролетта можете да използвате специални смеси, които се продават в магазините.

Подрязването на растенията се изисква всяка година, но в нашия случай обсъждаме процеса на трансплантация през есента. Следователно въпросът има своето място. Не можете да откъснете корените или да разкъсате. По-добре вземете ножовка и внимателно се изрязвате, ако не работи секатери. При големи щети има шанс вашето растение просто да умре.

Работните инструменти и оборудване, необходими за трансплантация на растения, трябва да се подготвят предварително, за да не се разсейва тяхното търсене. Какво може да е необходимо за работа?

Техника за кацане

Бушът също трябва да бъде подрязан преди засаждането. Отстраняват се стари клони, които преди това дават плод, тъй като от тях вече няма да има полза. Оставят се млади издънки с дължина около 30-40 сантиметра.

В тази форма храстът ще бъде много по-лесно да оцелее зимата. Всички повредени процеси или корени също ще трябва да бъдат отрязани.Инфекцията може да се пренесе във всички клонове, което ще доведе до смъртта на цариградско грозде.

Инструкция стъпка по стъпка:

  1. Копането на цариградско грозде също трябва да е правилно. Копаем на разстояние от 35 сантиметра около земята от цариградско грозде, така че корените да се виждат.
  2. Препоръчва се премахване на всички стари корени, оставяйки само млади.
  3. Изваждаме цариградско грозде и го поставяме върху пластмасова повърхност. Ако не можете да издърпате храста, можете да използвате лопата или лом за теглене.
  4. На ново място ще трябва да изкопаете вдлъбнатина, съответстваща на величината на кореновата система. Няма нужда да копаете много дълбоко, само 50 сантиметра ще са достатъчни.
  5. Напълваме ямата с 40 литра чиста вода, след което изсипваме малко количество пръст, смесена с хумус.
  6. Инсталираме цариградско грозде строго в центъра на ново място, пълним го с почва. Можете да уплътните земята малко, за да я направите по-стабилна.
  7. Поливането трябва да бъде след засаждането, това ще изисква около 30 литра вода. На последния етап се извършва мулчиране.

След като цариградско грозде се засади на ново място, веднъж на 2-3 дни се изисква обилно да се запълни храстът, така че да натрупва влага и да се вкоренява. Поливане, след като премахнете слоя мулч, който сте подготвили предварително. Преди зимата трябва да поръсите обилно около багажника с дървени стърготини и да ги смажете.

Според лунния календар

Повечето градинари любители не използват препоръките, написани в книги, а лунните календари. Всъщност подобна техника намира своето място и най-често е ефективна.

Дори пресаждането на цариградско грозде през пролетта на ново място в лунния календар ще ви позволи да го предпазите от вредители и други нещастия. Луната и Земята са две небесни тела, които са свързани помежду си, следователно, максималното въздействие върху нас.

Препоръчва се разсаждане на разсад на растящата луна, тъй като по това време се натрупва енергия, която засяга всички живи организми. Ако засадите на намаляваща луна, тогава в 90 процента от случаите всяко растение започва да страда от вредители, корените не се вкореняват и плододаването намалява значително.

Проучете лунния календар, докато планирате да трансплантирате растения, това ще ви спести време и труд.

Пълнолунието е крайният срок за работа по трансплантация. Вече на намаляващата луна не можете да направите нищо, ако не искате да загубите реколтата. Разбира се, не много хора вярват в това, но практиката показва точно обратното. Добри резултати могат да бъдат постигнати само като направите всичко в съответствие с естествените процеси и цикличните промени.

Следвайки всички правила и препоръки, ще бъде много по-лесно да трансплантирате цариградско грозде през есента на ново място. Съвети бяха представени от професионални майстори.

Публикувано от

не е онлайн 1 година
въплъщение 1
Логото на уебсайта Tomathouse.com. Съвети за градинари

Прочетете също

Градински инструменти