меню

Заготовки за домати 8.10.2018

Доматите в закупения доматен сок, много вкусно

Домати в доматен сок

Използвайки доматен сок за изливане на домати, вие значително ще спестите време и усилия. Единственият недостатък на този метод на приготвяне - сокът може да бъде направен от разредена доматена паста или ароматизирана с различни добавки. Ето защо, при избора на готовия доматен сок, внимателно проучете състава и се уверете, че той е направен от натрошени домати и няма хранителни добавки в допълнение към солта и захарта. И тогава ще получите най-вкусната закуска за зимата.

Пригответе домати при закупен доматен сок по два начина: с кожата и обелени. Вторият вариант включва стерилизация и ще отнеме малко повече време. Но той има много повече предимства: банките ще бъдат плътно напълнени, доматите няма да се налага да се почистват по-късно и можете да сте сигурни, че след стерилизацията заготовката ще се съхранява без проблеми. Рецепта с снимка ще помогне лесно да се повтори процесът на мариноване.

съставки:

  • зрели месести домати - 1,5 кг;
  • закупен доматен сок - 1 л;
  • сол и захар - на вкус (добавете, ако сокът е естествен).

Как да се готви домати в доматен сок

Сварете достатъчно вода, за да запълните доматите. Доматите се сортират, оцветяват или опетняват. Тези, които са предназначени за прибиране на реколтата, поставени в купа или тиган, се налива вряща вода за десет минути. След това сменихме водата с много студено, изчакваме още пет минути.

домати в кипяща вода

Изрежете кожата, извадете я и изрежете яркото петно, където е прикрепена клонката.

белени домати

Поставете доматите в буркан (предварително го измийте и варете с вряща вода). Нарежете много големи домати на половина, за да запълните по-плътно буркана.

домати в буркан

Доматеният сок се налива в тенджера. Ако сокът вече има сол и захар, сварете го достатъчно, ако няма сол и захар, добавете на вкус.

Сварете доматен сок

Дайте сока да къкри за пет минути. Напълнете бурканите с белени домати с кипящ сок, като ги покриете напълно.

Соковете доматите

Ще стерилизираме бурканите в дълбока широка тенджера, на дъното на която трябва да сложим дебела кърпа, гърне или кухненска кърпа, сгъната в два или три слоя. Слагаме бурканите, покриваме горната част с капаци от калай, така че когато врящите капки вода не попаднат вътре.

стерилизираме бурканите

Банки с капацитет 700 мл. ще стерилизираме 15 минути, литър 20-25, преброяваме времето от началото на кипене на вода в тенджера. Изваждаме една по една, завиваме капаците под пишещата машина или завиваме с резбовани капачки. Обръщаме се, покриваме с нещо топло и оставяме да се охлажда постепенно. След това изваждаме на склад до зимата. Успешни за вас приготовления!

събиране на домати

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Домати в доматен сокДомати в доматен сок

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания