меню

Отглеждане на домати 10.07.2018

Капково напояване на домати с бутилки и не само: как да подредите системата

Капково напояване на домати в бутилки

При наличието на малка крайградска зона най-добрият вариант за градинаря е да създаде капково напояване със собствените си ръце. В края на краищата, тези напоителни системи ще изискват минимално инвестиране на средства и за да ги създадете, можете да използвате наличните материали.

Предимства на капково напояване за домати

Подреждането на парцел с доматена система за капково напояване едновременно решава голям брой задачи:

 1. Водата се консумира по-икономично и ефективно. Течността тече точно по посока, без да навлажнява цялата почва.
 2. Спестява време и усилия.
 3. Почвата е по-наситена с вода, защото прекомерната влага не се разпространява по повърхността, задържайки по-дълго в земята.
 4. Рискът от увреждане на растенията от патогенни микроби намалява, тъй като водата не пада върху листата и не създава благоприятна среда за размножаване на патогените.
 5. Растенията с капково напояване изпитват по-малко стрес дори при поливане с много студена вода.
 6. Заедно с поливането успешно се организират торене и офорт на културата от болести и вредители.
 7. Коренната система при капково напояване се развива по-силно, допринасяйки за активния растеж на вегетативната маса.

Варианти за създаване на системи сами

На специализирани пазари можете да закупите универсални комплекти за производство на капкова система. Такива структури след монтажа няма да се различават от фабричните проби, но цената им ще бъде значителна. Но можете да използвате съветите и препоръките на градинарите, занаятчиите, да създавате дизайни от стари пластмасови бутилки, медицински изделия, за да влезете в течни, глинени контейнери.

Стандартна конструкция

Производството на полипропиленова тръбна конструкция за водоснабдяване има много предимства. Материалът се различава в бюджетните разходи, надеждността и практичността.

Какво се изисква:

 • метален или пластмасов капацитет от 150 - 200 l;
 • заключващо устройство за преминаване на вода и неговото припокриване;
 • устройство за пречистване на вода;
 • пластмасови тръби без връзки с диаметър 1,5-2 cm - 100 - 200 m;
 • стари маркучи или закупени капкови ленти 50 - 100 m;
 • свързващи елементи;
 • поялник за запояване на полимерни тръби;
 • отвертка;
 • остър нож.

приготвяне

След направените предварителни измервания на всички необходими елементи, трябва да се отбележи, че напояването на 1 кв. М с насадени домати ще изисква 20-25 л вода на ден и около 2 м дренажни ленти. За да се осигури снабдяване с вода на инсталации с достатъчно налягане, контейнерите за насипни товари с вода трябва да бъдат инсталирани на един до два метра над нивото на земята.

След като е направил дупка в резервоара на височина около 10-15 см от дъното, монтирайте сферичния кран. Нарежете полимерните тръби с остър нож в необходимите дължини, направете дупки с отвертка на разстояние 40-70 см. Фиксирайте тръбите към фитингите с поялник и окабеляване, за да прикрепите клони от стар маркуч или придобита капкова лента. На ръба на всеки разклонител направете щепсел на техните дървени пръти.

Прикрепете краищата на клоновете към фитингите, монтирайте мини-стартер или разклонител за пластмасовата тръба. Конструкцията на тези свързващи елементи осигурява добра херметичност, а отварянето и затварянето на крана не изисква много усилия. Освен това, благодарение на специалните регулатори, можете лесно да променяте количеството на доставената вода. На последния етап от производството на конструкцията, свържете водоснабдяването към резервоара, напълнете го и започнете капково напояване.

 

Препоръки!

На резервоара трябва да се монтира филтър за вода. В крайна сметка, устройството ще запази в себе си пясък, боклук. Без филтриране на малки частици напоителната система бързо ще се провали.

 

Използването на пластмасови бутилки

Най-бюджетният и обичаен метод за напояване на доматите е да се създадат дизайни, използващи пластмасови бутилки, които се натрупват във всеки дом. Този метод на напояване не замества пълната влага на почвата със силна суша. Въпреки това, ще бъде хубаво да се поддържа влажност, спестявайки живота на растенията.

Необходими материали:

 • пластмасови бутилки с обем от 1,5 до 5 литра;
 • игла, игла или пирон;
 • найлон;
 • канап;
 • гейзери.

Изкопани резервоари

приготвяне

Като вземете подготвените бутилки и горещия предмет, направете дупки по цялата обиколка, като се отдалечите от горния и долния край на контейнера 5 cm-10 cm. След като изкопаете дупка в близост до храсти от домати, поставете бутилка с главата надолу. Покрийте с пръст, оставяйки 15 см от горната част. На гърлото на контейнера фиксирайте парче от найлон, за да предотвратите навлизането на мръсотия. С лейка без дюза, изсипвайте вода в бутилката, която впоследствие ще се подава равномерно към кореновата система на доматите.

Висящи резервоари

приготвяне

За да се създаде този дизайн, си заслужава предварително да се тревожи за изграждането на дървени колове или метални пръти над храстите с домати, върху които ще се монтира контейнер с вода. Максималната височина на конструкциите не трябва да надвишава 50 см. След като направите дупки на капачката на бутилката с горещ, горещ предмет, дъното трябва да се реже с нож. Пробийте два отвора от едната страна на бутилката, навийте връвта и я обесете от конструкцията на коловете. Напълнете с вода, фиксирайте парче от найлон върху горната част на резервоара, за да предотвратите навлизането на отпадъци.

С гейзер стопер за пластмасови бутилки

приготвяне

За да създадете този оригинален дизайн, в специализираните пазари трябва да закупите гейзер-лейка, която е усукана върху бутилката вместо капачката. Дъното на контейнера се отрязва по желание. В края на краищата, предимството на дизайна е, че веднага след като течността в резервоара изтече - можете да го развийте от гейзерната глава и да съберете отново водата. Предварително пробийте отворите в бутилката, върху тях се поставя лейка, дизайнът се залепва в земята на разстояние 10 см от доматения храст. Единственият недостатък на тази система е, че дюзата може да бъде избрана само на бутилка от 1 л-2,5 литра.

 

Препоръки!

Когато създавате система за капково напояване от пластмасови бутилки, трябва да знаете, че колкото повече дупки са направени в резервоарите, толкова повече капки ще падне върху насажденията. В този капацитет ще трябва да се напълни с вода много по-често. Отличен вариант за инсталиране на пластмасови конструкции ще бъде добавянето на торове и дезинфектанти към вредители и болести в контейнери. Трябва обаче да се има предвид, че торенето, фунгицидите и инсектицидите трябва да се добавят вече в разтворена форма. Разредените лекарства трябва стриктно да следват инструкциите.

 

Използване на керамика

Методът на точково напояване с глинени контейнери беше използван преди хиляди години от израелския народ за напояване на полета. Когато се използва този метод, консумират се много по-малко вода, плевелите растат слабо, има по-малко вредители.

Необходими материали:

 • глинени съдове с различни размери.

приготвяне

Глинените съдове трябва да бъдат погребани в земята на разстояние 15 см от кореновата система на растението. Малките резервоари трябва да бъдат погребани в земята за напояване на култури на малки повдигнати легла или контейнери, погребване на повече съдове за напояване на растения на малки парцели земя. Всичко, което трябва да се направи след изкопаване на кани в земята, е да ги напълни с вода своевременно, като системно наблюдава състоянието на доматите.

С този метод на капково напояване, всички странични клони на кореновата система на доматите ще достигнат интензивно до погребания съд с вода, като го тъкат с течение на времето, здраво фиксирайки се по външните й стени.

Технологията за капково напояване, използваща глинени съдове, помага да се спести до 60% от консумираната вода по време на напояване. За да се запазят съдовете преди температурите под нулата, те трябва да се извадят от земята, да се почистят с калцинирана сода и оцет, като се съхранява на сухо място до следващия сезон.

 

Препоръки!

Когато се използва метод на капково напояване с помощта на глинени съдове, торове и дезинфектанти не трябва да се прилагат върху контейнери. Следователно, растенията трябва да бъдат хранени, третирани с фунгициди и инсектициди поотделно.

 

Изграждане на медицински капки

Акупунктурното напояване с помощта на медицински капки има подобен принцип на работа с други структури, създадени от вас. Потокът на течност към кореновата система на доматите в такава система може да се появи както от обемния капацитет, така и непосредствено от акведукта.

Необходими материали:

 • пластмасова или метална вместимост от 100l-200l;
 • полимерни тръби за водоснабдяване 50m-100m;
 • воден филтър;
 • Медицински устройства за администриране на течности;
 • сферичен кран;
 • пластмасови капачки;
 • фитинги;
 • ъгъл-PND за тръбни връзки;
 • остър нож за строителство;
 • бормашина или отвертка.

Система с резервоар за вода

приготвяне

След установяване на резервоар за водоснабдяване за кота 1m-2m, е необходимо да се инсталира филтър и сферичен вентил в него, отстъпващ се на 10 cm от дъното. След монтажа на елементите е необходимо да се монтира ъгълът-pnd, закрепвайки го със съединител. Към един от ръбовете трябва да се постави пластмасова тръба, а на втория - още един ъгъл, за да се свърже с основния пластмасов маркуч. Преброяване на броя на леглата, направете оформлението, осигурявайки фитингите.

Когато полимерните тръби са монтирани и разположени по цялата площадка, трябва да пристъпите към свързване на медицинските изделия. Фиксирайте необходимите отвори в маркучите с отвертка или бормашина, закрепете тръбите. След като капките са прикрепени, иглата трябва да се постави в основата на доматите и колелото на системата трябва да бъде завинтено докрай. Такова действие е необходимо, за да се провери функционирането на конструкцията, след което се коригира необходимото ниво на водоснабдяване. За влага-обичащи култури, което трябва да се коригира голям поток от течности, за останалите - за намаляване на нивото.

Водопроводни системи

приготвяне

Капково напояване на медицинските им продукти може да се направи директно от водоснабдителната система, свързвайки маркуч към него. Този метод е приложим дори при наличие на голямо водно налягане. В края на краищата, докато чакате течността да достигне най-далечната точка, можете да изключите кранчето, като намалите водоснабдяването. За производството на структурата, изложи полимерни тръби или стари маркучи на секцията, направете окабеляването. С помощта на отвертка или бормашина направете дупки, поставете капкообразуватели.

Система на залози

приготвяне

След като са установили колове с нокти, забити в горната част в близост до растенията, излизат напълнени с вода капки. Използвайте колелото, за да регулирате потока на течността към доматите.

 

Препоръки!

Възможно е да се увеличи ефективността на проектирането на капково напояване от медицински устройства за инжектиране на течност чрез поставяне на слой от 15-25 cm около кореновата система на доматите.

 

Подземна система

Напояването под земята се различава от подобни капкови конструкции, тъй като водата се подава директно в кореновата система на доматите.

Необходими материали:

 • полипропиленови тръби за водоснабдяване 100m;
 • полиетилен;
 • тройници;
 • пластмасови капачки;
 • отвертка или бормашина;
 • агрофибър или капрон.

приготвяне

След като изкопах окоп с дълбочина около 25 см-30 см, трябва да сложите пластмасово фолио на дъното му. Елементът ще служи като бариера, предпазваща водата от излизане. На филма трябва да се сложи слой от малки камъни, а след това - полимерен маркуч. За равномерно разпределение на флуида, захранващата тръба трябва да е точно в средата. След като направите с отвертка или пробиване отвор с диаметър 1.5mm-3mm, поставете щепселите, свържете се към водопроводна система или контейнер за вода.

След проверка на дизайна, трябва да обвиете полимерната тръба с агрофибър или найлон, покрийте я с почвата. Включване на системата за няколко минути, изкопайте земята на няколко места, за да проверите за влажност.

 

Препоръки!

Ако на площадката има растения, които изискват нередовно напояване, вместо тройници на подземната конструкция, можете да инсталирате контролни клапани, които ще ограничат потока на вода към отделните култури.

 

Всеки градинар на обекта има предмети и части, които създават най-простия дизайн на капките. Разходите за производство на минимум финансови ресурси, е възможно да се постигнат отлични резултати при отглеждането на домати.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Капково напояване на домати в бутилкиКапково напояване на домати в бутилки

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания