меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 9.12.2017

Доматен сорт "Спаска кула F1", добив, снимки и ревюта

Обратно през 2015 г., челябинските развъдчици предложиха цяла група хибриди, сред които специално място се заема от домата „Спаска кула F1“, уникална, според прегледите на вече познати, зеленчукопроизводители, устойчиви на лоши метеорологични условия.

Обща информация

Сортът е средно ранен, по-скоро висок - до 150 см. Той се отнася до така наречените пиперни домати - в процеса на растежа на растенията се образуват до 6 четки, на всеки от които има 5-6 плода. Общо за един сезон от 1 кв.м. е възможно да се премахнат до 30 кг ярки заоблени домати.

Този хибрид, който се появи само преди две години, вече придоби популярност: доматът на Спаска кула F1 е универсален, а според прегледите на зеленчукопроизводителите и снимките на плодоносните растения, той има висок добив.

Плодовете в ръцете узряват по приятелски начин, което ни позволява да ги ядем едновременно. Доматите запазват добър външен вид и вкус за дълго време. Запознайте се с домат "Спаска кула F1", неговите характеристики и описание на сорта.

Хибридни характеристики

 • Хибридът е предназначен за отглеждане, както в защитено, така и на открито място, при условия на узряване, принадлежи към групата на средните домати. Тъй като е разработена в условията на рисково земеделие, тя страда от временни положителни понижения на температурата и известно засенчване.
 • Растението принадлежи към определящия фактор, т.е. растежът на стъблото е ограничен - около 150 cm в защитена земя и около 100 cm на открито, и спира след образуването на яйчниците. Храстите не са склонни към удебеляване, образуват малък брой стъпала.
 • Зреенето на плодовете е доста приятелско и изобилно, поради което се изисква наличието на опори и се изисква жартиера на стъблата и отделните четки, които могат да се счупят под тежестта на домат.
 • Плодовете на домат са гладки, имат заоблена, леко удължена форма, цветът е яркочервен с розов оттенък. Теглото на плода в ръцете е гладко, предимно около 200 грама. Доматът не е склонен към напукване, има плътна кожа, добре се съхранява и без загуба се транспортира.
 • Доматите "Спаска кула F1", според мненията на градинарите, имат отличен вкус и плътна плът, подходящи за прясна употреба и за консервиране - за осоляване, приготвяне на кетчуп, лечо и доматено пюре.
 • Доматът толерира колебанията в температурата, сянката и е устойчив на повечето гъбични заболявания, като кладоспория, TMV, жлъчен нематод и др.

Вижте също:Доматена круша "Tlakolula", характеристика и описание

Предимствата и недостатъците на сорта

Най-ярките качества на сорта се появяват при отглеждане на домати в оранжерия, но използването му е оправдано и на открито, тук са неговите основни характеристики:

 • Устойчивост на температурни промени (с изключение на студове) и засенчване.
 • Уникален добив.
 • Прекрасен вкус.
 • Устойчивост на заболявания на домати.
 • Не изисква много време за изтъняване на листата и премахване на стадата.
 • Поддържа дълго съхранение и транспорт.
 • Гъвкав в употреба.

Недостатъците на сорта трябва да включват свързване на основното стъбло и ръцете, за да се предотврати тяхното разкъсване под теглото на зреещите плодове.

Характеристики на отглеждане

За да се получи висококачествена реколта от домати, жителите на лятото обръщат специално внимание на приготвянето на семената. Ако няма информация за третиране на семена в торбичките за доматени семена, се провежда предварителна обработка, която включва:

 1. Накиснете в слаб разтвор на калиев перманганат.
 2. Лечение с стимулиращи растежа.

Подготовка на земята

Земя за засаждане на разсад обикновено се приготвя през есента. Използва се градина или копка земя с добавка на компост и пепел. Ако земята е глинеста, добавете пясък или торф за отпуснатост.

 

Важно е!

Не се препоръчва да се използва земята, използвана за засаждане на картофи и домати за засаждане на семена. Добре се оправя земята, върху която се отглежда зелето.

 

Доматите предпочитат разхлабени и оплодени почви, но не трябва да се допускат пресни или не-задържани торове.

Ако не сте сигурни в качеството на земята за засаждане, проведете дезинфекцията му чрез печене във фурната или замръзване на улицата на студа.

Засяване на семена

Семената на доматите „Спаска кула F1” се засяват в разсадни кутии през първата половина на март, така че към момента на засаждане в оранжерията или под филма, тя има 5-6 истински листа и силна дръжка.

Земята в подготвените кутии се овлажнява, семената се засяват с интервал от 15-20 мм, леко се поръсват с пръст и малко се уплътняват с ръце.

 

Съвет!

След засаждане, е препоръчително да се пазят кутиите на топло (22-25 градуса) място преди появата на издънки, покрити с пластмасова обвивка. Когато се появят първите издънки, филмът се отстранява, чекмеджетата се излагат на най-осветеното място в помещението, за да се избегне издърпването им.

При отглеждане на разсад се препоръчва:

 • Водата много внимателно, не пренасят почвата.
 • Ако е необходимо, при облачни дни добавете изкуствено осветление.
 • Наблюдавайте температурата в стаята.

За втвърдяване на разсад, можете периодично да го вземете в хладни стаи. Израсналите разсад с две истински листа се спускат в по-големи кутии или торфени саксии. След една седмица можете да я нахраните със специален минерален тор за разсад.

Вижте също:Описание на характеристиките на доматите "Космонавт Волков"

Посадъчен разсад "Спаска кула F1"

Доматите се засаждат в оранжерията с начало на стабилна топлина. До момента на слизане има здрави листа, силен ствол и силна коренова система.

За отглеждане на домати и отглеждане на разсад, оранжерията обикновено се приготвя през есента:

 • Дезинфекцирайте стените и всички спомагателни елементи на оранжерията.
 • На кисели почви се приготвя липово или доломитово брашно.
 • Направете минерални торове и компост
 • Те правят топли легла.
 • Посейте sidderaty.

Много летни жители, в случай на пролетни мразове, инсталират допълнителни малки дъги в оранжерията и, ако е необходимо, покриват младите растения с допълнително одеяло от всякакви допълнителни дишащи материали. След опасността от преминаване на замръзване дъгите се отстраняват успешно, за да не се пречи на растежа на доматите.

Обикновено до края на май, когато заплахата от замръзване е изчезнала, разсадът се разделя - някои се засаждат на открито, други се оставят в оранжерията. Растенията се намират на разстояние около 50 см един от друг.

Как да се грижим за домати

Доматът е растение, което е взискателно към състава на почвата, харесва добре хидратирана и хлабава пръст, докато реагира много зле на повишената влажност на въздуха.

Когато се грижите за доматите, извършете следната работа:

 • Подхранване с минерални торове - 3-4 по време на вегетация и подхранване със зелен тор (ферментирал бичен екстракт).
 • Поливане, в зависимост от времето, но поне 1 път в десет дни при липса на дъжд и само в корена.
 • Редовно плевене и разхлабване на почвата.
 • Отглеждат растения, а на открито те растат до 1 м, свързани с опори.
 • Когато растението се сгъсти, внимателно отсече ненужните листа или доведени деца.

 

Важно е!

Торенето на минерални или други торове се препоръчва само след поливане или дъжд.

 

В процеса на отглеждане на домати непрекъснато следи развитието на растението, така че ако е необходимо, вземете по време на мерките.

Липсата на хранителни вещества може да се определи от следните външни характеристики:

 • При недостатъчно количество калий в почвата растящите листа се коагулират, а старите листа пожълтяват и изсъхват.
 • Липсата на цинк се проявява в появата на кафяви петна по листата и извиване на листата нагоре.
 • При липса на азот, листата постепенно пожълтяват, храстът се изтегля, растежът на растенията се забавя.
 • Липсата на сяра се проявява с признаци, подобни на азотния глад, но в същото време младите листа пожълтяват. Стъблото става крехко.
 • С дефицит на мед в почвата, растенията се променят значително, стават апатични, листата се свиват в тръби. Растението хвърля цветя без образуване на яйчници.
 • Недостигът на фосфор дава на листата пурпурен цвят. Те започват да се въртят вътре.
 • С липсата на калций, върховете на плодовете постепенно изгние.

Ако забележите тези признаци навреме и предприемете действия, да ги храните с подходящи торове и микроелементи, растенията ще ви благодарят.

Характеристики грижи за домати в оранжерията

Използването на оранжерии за отглеждане на домати обикновено ви позволява да постигнете по-високи добиви поради удобните условия на растението.

Поливането на домати в оранжерията трябва да се извършва директно под корена. При слънчево време водните капки, попаднали върху листата, могат да предизвикат изгаряния.

За да се избегне увеличаване на влажността на въздуха, в оранжериите се използват следните техники:

 • Използвайте капково напояване или поливане в отделни обърнати контейнери непосредствено до растенията (така че влагата да попадне директно в корените).
 • Почвата се мулчира с всякакъв покривен материал или косена трева, което дава на растенията допълнително хранене по време на разлагане. Жълтеникави или стари листа от домати не трябва да се използват за мулчиране.
 • Използвайте вентилационните отвори, за да поддържате ниска влажност в оранжерията, опитвайки се да избегнете течения - доматите не ги харесват.

Доматът в оранжерия нараства до 150 см, и въпреки факта, че не са много стъпала, той все още изисква контрол над сгъстяването. Премахване на ненужните листа и доведени деца сутрин, така че през деня участъците да се изсушават и да не изгнили. При премахването на листата не трябва да забравяме, че листата са един от начините да се хранят растенията чрез фотосинтеза, затова не е възможно да се злоупотребява с отстраняването им, да се оголят напълно растенията.

Разнообразието се отнася до домати за скуош. Плодовете са кръгли, леко овални, с тегло от 200 до 500 грама, подредени в четки от 5-6 броя и узряват почти едновременно. Ако искате да премахнете плодовете с четките, трябва да осигурите здрави опори и стойки, двата стъбла и всяка четка. За жартиера е удобно да се използват груби пластмасови мрежи.

Доматите „лустар“ наскоро представляват интереса на производителите и за търговски цели, тъй като те имат по-висока цена на пазара. За доматите от този сорт, освен отличния вкус, се характеризира и с добро качество на съхранение - до 25 дни и стабилност по време на транспортиране поради плътната кожа.

Вижте също:Как да се хранят домати в периода на цъфтеж и плодове?

Вредители и болести

Хибрид "Спаска кула F1", подобно на много хибриди, е устойчив на повечето гъбични заболявания. Въпреки това, въпреки съпротивлението на температурни крайности и някакво засенчване, той все още се нуждае от превантивна защита. Когато се появи заплаха от късна бич, растенията се третират с фитоспорин или други лекарства.

При спазване на правилата за сеитбооборота и предсеитбената вар на почвата обикновено не се наблюдава масово разпространение на вредители по доматите. Въпреки това, плужеци понякога се намират в оранжерии, а в началото на пролетта колорадските бръмбари обичат да се угощават с деликатни листа от домати.За да се защитят растенията, понякога е достатъчно да ги проверите и отстраните ръчно.

Този домат се появява на пазара едва през 2015 г., но неговите уникални качества - вкус, устойчивост на температура и засенчване, високи добиви вече интересуват много зеленчукопроизводители - аматьори.

Видео: Pomidory в оранжерия в реалния живот

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (9 оценки, средно: 4,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания