меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 12.12.2017

Характеристики на отглеждане на домати "Червена гвардия"

Обща информация

Доматеният сорт „Червена гвардия” е създаден от руски развъдчици от Челябинската семепроизводствена станция през 2012 г., предназначен за засаждане в средния пояс, Урал и Сибир, където има кратко и непредвидимо лято.

Този много млад домат Red Guard, съдейки по прегледите и снимките, който е засадил, се откроява сред другите хибриди по своите параметри:

 • супер детерминиращ хибрид от първо поколение;
 • ранно зреене, само 90 дни от поникване до зрялост;
 • устойчиви на ниски температури и слаба светлина;
 • висок добив (от 2.5 до 5 kg на храст);
 • зреят при неблагоприятни условия;
 • транспортируемото;
 • може да се съхранява за около три седмици;
 • повишено съдържание на захар и аромат;
 • универсална цел;
 • за отглеждане в оранжерии и временни заслони.

Нека погледнем по-отблизо доматите на Червената гвардия. Характеристиките и описанието на сорта са дадени по-долу.

Характеристики и описание

Описание на храста

Доматите "Red Guard" се отнасят до супердетерминантния тип, тоест независимо завършва растежа след петата ръка. Височината на храста, както казват производителите, е 70-80 cm, но може да достигне 1–1,2 метра, в зависимост от мястото на растеж.

Това е компактен храст от карпален тип: т.е. плодовете се развиват в клъстери до девет парчета, узряват заедно и много рано. Те имат време да дадат реколтата дори в условията на кратко северно лято.

Втулката е мощна, препоръчително е да се завърже така, че да не се срути под тежестта на културата.

Описание на плодовете

 • Ярко червено, леко сплескано, закръглено, начертано в самото стъбло, но слабо изразено;
 • пулпата е гъста, сладка, има сладникав, разкрит вкус на домати;
 • плодовете са средни, доста големи, от 150 до 250 г, затова са добри сурови, в салати, а по-малките са подходящи за заготовки. Поради своята еластичност е възможно да се запази в нарязана форма, а също и да се преработват в сосове, доматено пюре, лечо и сокове.
 • добре транспортирани и съхранявани за повече от три седмици;
 • не са склонни към напукване.

Вижте също: Как да се хранят разсад домати, за да бъде дебеличка?

Болест и устойчивост на вредители

Доматът има добра имунна система: не се страхува от най-често срещаните вируси, гъбични заболявания, а скоростта му помага да се избегнат болести, които увреждат доматите в края на лятото.

Домат "Red Guard" f1 според прегледите на градинари за вредители, но както показва практиката, главният враг на своята белокрилка, следователно, предотвратяването на този вредител трябва да започне много преди появата му, т.е.

Правилно отглежданите разсад са устойчиви на болести, а контролът на вредителите е по-добър с прости безвредни методи, без да се прибягва до химикали, които могат да се използват само в крайни случаи. "Actellic" и "Confidor" се представиха добре.

Whitefly се страхува от тинктура от чесън: смачква се 150 г, добавя се 1 л вода, оставя се за 5 дни, щам и пръска растенията на всеки 5 дни. За да подобрите действието, добавете сапун не по-малко от 72%.

Може да се интересувате от: Заболявания на домати в оранжерията и тяхното третиране

Силни и слаби страни

Нека да изтъкнем всички плюсове и минуси на доматите от Червената гвардия, чиято снимка и описание вече сме прегледали.

Разнообразието има много предимства:

 • Домат от ново поколение, устойчив на лошо време, може да даде плодове в райони, където е трудно да се отглеждат топлолюбиви домати, а летни жители рядко виждат червени плодове на клон, винаги събиращи зелени домати. И този сорт радва зрели плодове на храста.
 • Доматите имат сладък специфичен вкус и аромат, който също е отличителен белег и плюс, тъй като ранните зрели домати рядко са захарни и сладки.
 • Бушът е силен, не висок, не изисква висока оранжерия и пасинкования. Той може да дава плодове при временно подслон или в открит терен в южните райони.
 • Добив, може да даде до 5 кг от храста с подходящо отглеждане, узряват плодовете по приятен начин, красиви, силни, съхраняват се и се транспортират красиво.
 • На практика няма заболяване поради висок имунитет, като по този начин улеснява отглеждането и грижите, които ще се справят дори с неопитен летен престой.

Недостатък

Ако премахнете чувствителността на сорта към такъв вредител като бяла муха, и той може да зарази всички растения, е безопасно да се каже, че Червената гвардия няма недостатъци.

Характеристики на растящите сортове

По-лесно е да се отглеждат хибридни сортове, но за да се получи тази култура, която е обявена от животновъдите, трябва да спазвате определени правила.

Преди сеитба семената се накисват в разтвор на фитоспорин, който помага да се избегнат болести и да се подобри растежа на разсад.

Тъй като сортът е рано узрял и определящ, разсадът трябва да бъде набит, но за това се нуждае от допълнителна светлина.

Правилната дневна светлина на разсад е най-малко 16 часа на ден, за това най-добре е да се използват фитолампи или флуоресцентна лампа от 6 до 22 часа.

В допълнение към осветлението, минералните добавки са важни. При бране на разсад, е необходимо да се добави суперфосфат, така че корените да се образуват по-лесно, и те са гаранция за добър растеж.

 

Разсадът на този сорт, преди засаждане в земята, трябва да има най-малко 6 листа от листа и малко разстояние между тях, лилав оттенък и една флорална четка върху дебелия ствол.

Засадените разсад се засаждат по шахматно разстояние на разстояние най-малко 60 см. Разстоянието в оранжерията се увеличава до 80 см, тъй като е важно листата да не се допират, позволявайки на светлината да проникне от всички страни.

 

Необходими са жартиери! При засаждане в корена стик силен брой и бутилка за поливане. Бутилката се поставя с отворена врата надолу, дъното на бутилката се отрязва.

Растенията с ограничен растеж не изискват стадиране, но за да може доматът на Червената гвардия напълно да разкрие своите качества, е необходимо да се отрежат стъблата до третото листа и да се образува храст в 4 ствола. Това е най-доброто решение. Ако оставите само 2/3 стъбло, плодовете ще бъдат по-големи.

Подхранване и поливане

При засаждане на разсад, 1 литър хумус се изсипва в дупката, 1 литър пепел и 2 супени лъжици суперфосфат. Полива се с топла вода за поне 5 литра и се покрива със слой торф, хумус или слама, което прави мулчирането на почвата.

Мулчирането запазва влагата, не позволява на земята да се покрива с кора, регулира температурата на почвата, помага на растенията в студени нощи да не се разболяват, защото ако корените са топли, тогава имунитетът е отгоре!

 

След засаждане на домати в земята в продължение на 7 дни, те не се хранят или напояват. През това време те са добре вкоренени.

Освен това, подхранването се извършва на всеки 15 дни. Можете да използвате готови минерални торове или да използвате, ако има желание и възможност, органични торове. Мнозина вярват, че са по-сигурни.

Първият подхранване: след засаждане на разсад се извършва след 7 дни с азотни торове или тинктура от лопен: 1 литър се разрежда в кофа с вода и се полива на 1 литър под корена.

Второто хранене: тинктура от растителна маса, или както се нарича градинари "коктейл".

Тинктурата е опростена, а ползите - много. Сгънете всички плевели в резервоара, добавете 1 литър лопен и 1 л почва, налейте вода и настоявайте за една седмица.Два литра инфузия, разреден в кофа с вода, напойте всички растения в 1 литър в основата.

Третата превръзка: мая. На 4 литра топла вода се налива пакет суха мая и 10 супени лъжици захар. След 4 часа се изсипва в кофа с шест литра вода. Вода 1 литър в корена.

Мая - една от най-добрите превръзки! Тя е безвредна, достъпна, приятна за работа. И с това решение е добре да пръскате растенията на всеки 7 дни при хубаво време и на всеки 4 дни - в дъждовно. Благодарение на дрождите, които покриват растенията, не се развиват други вредни бактерии и гъбички.

Когато яйчниците се появят на всички ръце, доматите се хранят с 1 литър поташ тор за растението. Тази пепел се разрежда с 2 литра на кофа вода. Такива превръзки се правят 2 пъти за 15 дни.

Вижте също: Най-добрите сортове домати за открит терен

Веднага след като доматите започнат да се изчервяват и мнозинството от тях се оцветяват, спрете да ги храните! Ограничете поливането 3 пъти, в противен случай плодовете ще бъдат воднисти и може да се напукат.

Поливането по време на целия растеж на доматите рядко е необходимо: веднъж на всеки 7 дни! По-често е невъзможно. Поливане за производство на топла вода, поне 5 литра под едно растение. След поливане задължителната вентилация на оранжерията или подслон.

Ако следвате тези прости правила, то разнообразието на доматите „Червената гвардия” точно ще оправдае името си и очакванията си и ще счупи всички записи за доходността.

Видео: доматите с висок добив, без усилие:

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания