меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 23.07.2018

Късно изгаряне на доматите, какво да правя?

фитофтора на домати

Късна болест - болест, с която растат земеделските производители често се сблъскват. Това показва неправилно развитие на плодовете, грешки, които са настъпили в процеса на напускане, както и неблагоприятни метеорологични условия.

Нейният външен вид може да доведе до значителна загуба на реколтата. Как да се предотврати разпространението му на сайта?

симптоматика

Първоначалният стадий на болестта на късната болестПодобно на всяко заболяване от домати, късната болест има симптоми, които показват появата му. Много от тях са:

 • появата на низходящо пространство върху стъблата и вътрешните страни на листата;
 • Доматите стават грозни и нямат време да узреят;
 • на плодовете се появяват тъмни петна, които могат да образуват големи области на увреждане;
 • когато се достигне биологична зрялост, доматите остават твърди, но с напредването на болестта, те стават меки, започват да гният и съответният мирис се появява;
 • обикновено заболяването възниква на долните листа и след това се придвижва към горните;
 • цветя и дръжки стават черни и сухи;
 • самите петна са твърди, засягайки не само повърхността, но и вътрешността на плода.

Причини за възникване на

Късното бича се отнася до гъбични заболявания, поради което комфортните условия за неговото възникване са:

 • голям излишък на вар в почвата;
 • условия на влажна оранжерия;
 • внезапни промени в температурата (често са в началото и в края на лятото);
 • проливни дъждове.

Доматите, които нямат добро хранене и са загубили имунитета си, също са изложени на късна фиброза. Ако те освен това нямат достатъчно йод и калий, тогава шансовете за възникване на заболяването се увеличават. Късното бича се носи от въздуха от заразените растения.

Превенция на заболяванията

За да предотвратите такова заболяване, заобикаляйки парцела / оранжерията, извършвайте превантивни мерки.

 

Внимание!

Дайте предпочитание на сортове, които имат кратък период на зреене. Формирането на домати в рамките на 3 месеца, те успяват да избегнат болестта от тази гъба.

 

домати, засегнати от бичНе толкова се страхуваш от късните бомби с високи сортове. Това се обяснява с факта, че се използва принципът на отстраняване на долните листовки, което осигурява добра вентилация и минимизира излишната влага. Добрите статистически данни показват, че растенията, които се отглеждат в оранжерии - поддържат определена температура и влажност, което е приятно за доматите.

Ако миналата година закъснението дойде в градината, то в есенното почистване трябва да се направи внимателно - остатъците от растения не само трябва да се събират, но и да се изгарят, а инструментите да се обработват внимателно. При наближаване на опасни периоди е необходимо внимателно да се следи грижата за растенията: да се предотврати падането на влагата върху листата, да се осигури правилното хранене и др. Важна превантивна мярка е отстраняването на долните листа, тъй като на тях се появява късна фиброза. Възпалените разсад трябва да бъдат отстранени незабавно. Ако сте забелязали, че това заболяване е преминало на съседните парцели, тогава не изчакайте, докато тя удари останалата част - по-добре е веднага да премахнете доматите и да оставите плодовете да узреят.

Лечение на фитостабилизиране

Тъй като първичните признаци на появата на фитофтора на доматите са признак, че болестта се развива, т.е. гъбичката вече присъства в доматите за значително време, борбата трябва да започне предварително.

Himichekie средства

Преработка на домати от фитофтораОбикновено те правят това, когато понижават температурата до +10 (силна роса се появява върху разсад) или когато вали дълго време. Това се случва през юни, август и септември.

Вдигайки наркотици в магазина, не забравяйте, че късната болест придобива имунитет към химикалите. Направете лечение на всеки седем дни, като промените средствата. Екстремното напояване се извършва не по-късно от 3 седмици преди прибирането на плодовете.

Микробиологични агенти

Те също са доста ефективни. Сегашните бактерии са доста активни в борбата срещу гъбичките, както и в унищожаването на микроби от други патогени.

Внимание!

Те не унищожават напълно гниенето, така че тези инструменти трябва да се използват заедно с други.

Народни средства

пепел

350 гр. Сварете пепелта на слаб огън за около половин час и го оставете във вода. Оставя се да стои, след това се прецежда и се добавят 10 литра вода. Не забравяйте да добавите малко потрит сапун (достатъчно грама 20).

Гнила слама

1 кг гнила слама или сено се добавят към 10 литра вода, не забравяйте за шепа урея. Оставете всичко да настоява за 3-4 дни. След това можете да напръскате, но не повече от 1 път в 10 дни.

Борови издънки

Не по-малко общи средства. Фино нарязани издънки, след това ги сварете за няколко минути в 0,4 литра вода. Оставете бульона да изстине, след това я разредете с чиста вода в съотношение 1 до 5 и можете да напръскате доматите.

Сортове, устойчиви на късна фибри

Доста много разновидности, които се характеризират с подходяща устойчивост на късна фибри.

кардинал

домати, сорт кардиналСортът се отнася до средата - доматите узряват обикновено в рамките на 3 месеца. Буш високо - до 1,7 м, така че изисква pasynkovanie. Плодовете са доста големи (200-600 гр), така че растението трябва да бъде вързано.
Предимства:

 • не се страхува от студа;
 • удобни при температурни капки;
 • плодовете са универсални за употреба.

Японски пълзящи

Ниски растения, които достигат увеличение до 30 см. Характеризира се с факта, че клоните се разпространяват в различни посоки. Доматите със среден размер (100-200 г) се намират на всеки клон. Плодовете са добре съхранени, транспортирани, висок добив - повече от 5,5 кг.

Betta

Компактен сорт, височина - до 50 см. Отлежава за 85 дни. Компактни домати - 50-70 г, кръгла форма. Добивът на сорта е нисък - до 2 кг, подходящ за отглеждане както на перваза на прозореца, така и на открито.
Предимства:

 • отлични вкусови качества;
 • универсалност при прилагането;
 • добро за транспортиране;
 • дълги плодове.

Миньон на съдбата

Миньон на съдбатаТози сорт се характеризира с ранно узряване. Височината не е повече от 1 метър, но все пак се препоръчва да се извърши притискането. Плодовете са средни (150-200 г), кожата е плътна. Добивът е нисък - до 2,5 кг, но има отлични вкусови качества.
Предимства:

 • приятелски узрял домат;
 • отлична транспортируемост;
 • универсалност.

Anuta

Сортът е известен с преждевременното си развитие и отличната устойчивост на късната болест. Периодът на формиране на сорта отнема до 95 дни, което дава възможност за добиване на реколтата два пъти на сезон.

Внимание!

Самото растение има сравнително малък растеж до 70 см, стъблото е мощно, така че обикновено не се изисква жартиера, но все пак е по-добре да го направиш.

Предимства:

 • компактни размери на втулката;
 • бързо узряване;
 • плодовете не са склонни към напукване;
 • отлична транспортируемост.

Правилната подготовка и селекция на сортовете ще ви помогнат да намалите вероятността от късна фитосалкация до минимум, но не забравяйте за това заболяване, защото колкото по-рано можете да го идентифицирате, толкова по-голям е шансът за запазване на културата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания