меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 27.02.2019

Разсад от домати от вътрешната страна на листата са бели петна

бели петна по листата

Появата на бели петна по листата на доматите има няколко причини, но никога не е безвредно явление. При всички случаи симптомът показва сериозна заплаха за здравето на растенията. Когато се открие проблем, е необходимо незабавно да се изолира болният храст и да се инспектират други - най-често белите петна се появяват в резултат на активността на болестотворните гъби. Но причината може да бъде и нарушения в грижата и неправилни условия на задържане.

причини

Бели петна по разсад могат да се появят по три причини:

 • слънчево изгаряне;
 • гъбично заболяване;
 • дисбаланс на желязо или манган.

Лесно е да се определи произхода на зацапването - и трите вида петна се различават по външен вид. Така че в горната част на храста обикновено се появяват следи от изгаряне, тъканите в повредената област изглеждат сушени. Пунктовете на гъбички засягат предимно долните листа и често са покрити с кадифен цъфтеж. Когато се наруши дисбалансът на хранителните вещества, само листата между вените променя цвета си.

слънчеви изгаряния

Ако разсадът без предварително втвърдяване прекарва няколко часа под пряка слънчева светлина, растението може да бъде сериозно повредено. Можете да избегнете неприятни последици, ако постепенно привикнете разсад към слънцето. За първи път доматите трябва да изнесат на чист въздух 10 минути, като всеки следващ ден времето на процедурата трябва да се удължи за няколко минути.

Внимание!

Дори подправено възрастно растение, хванато на слънце след поливане или пръскане, ще се изгори. Капки вода върху листата и стъблата действат като лещи - фокусиране на лъчите и увеличаване на силата на техните ефекти.

Изгарянията изглеждат почти прозрачни и могат да бъдат с различен размер, в зависимост от степента на увреждане. Понякога целият лист може да стане бял.

Липса на микроелементи

Бледите петна могат да бъдат симптом на недостиг на желязо или излишък на манган в разсад от домати. И в двата случая на долните листа се появяват бели петна. Ако има недостиг на желязо, някои листа на храста ще бъдат оцветени в жълто между вените. Мангановото отравяне се проявява с кафяви петна по всички нива на храста и деформация на листата на горния слой.

Причината за недостига на желязо в разсад може да бъде прекомерно високи нива на калций в субстрата. В допълнение, желязо не се абсорбира, ако разсад не изключите светлините, дори и през нощта. За нормално развитие, разсадът на домати изисква лек ден с продължителност 10-12 часа, но не повече.

Гъбични заболявания

Има няколко заболявания, които причиняват листата на разсад да станат бели. Някои заболявания могат да засегнат храсти на възрастните, особено тези, които растат в оранжерията. Гъбите ги причиняват.

Заболявания, при които листата стават бели:

 1. Малка роса. На задната страна на листа се появяват бели петна, покрити с пухкав "мъх", а от външната страна на подходящите места са зони със сива патина. Разпространявайки храста, колония от гъбички улавя цялото растение, като я кара да изсъхне. Външният вид на гъбата е благоприятстван от прекалено висока влажност на въздуха и температура в помещението с разсад, както и прекомерно поливане.
 2. Cladosporium.При по-внимателно разглеждане, белезникавият цвят има светложълт оттенък, с течение на времето той променя цвета си на кафяв. На обратната страна на листа се появяват кадифени кадифени петна. В напреднал стадий, листата се свиват, изсъхват и падат. Появата на болестта допринася за липсата на светлина и висока влажност. Хибридните сортове домати са по-податливи на гъби.
 3. Septoria петна по листата. На листата се появяват бели петна, които се разширяват до половин сантиметър в диаметър. Ръбът на мястото е ограден със сив пръстен и в средата се образува точка на една и съща сянка. С развитието на болестта на стъблото се появяват и петна. Септорията често се среща върху растения, страдащи от прекомерно поливане и топлина.
 4. Мозаична гниене. При това заболяване на гърба на листата се появяват бели области, горната им част е покрита с жълти петна. Активирането на гъбичките допринася за нарушения на температурния режим.
 5. Бяла гниене. На стъблото първо се появява кадифен, белезникав цвят. Засегнатите области започват да гният, отделяйки слуз, в резултат на което растението умира. Среща се с висока влажност и ниски температури.
Съвет!

В началото на заболяването, късните бледи и кафяви зацапвания също се проявяват с бял цвят на листата. С късните петна белите петна изсъхват, а с кафяво петно ​​техният цвят се променя доста бързо.

Мерки за лечение

Ако растението е страдало от слънцето, препоръчва се да го напръскате с стимулатор на растежа, например Epin, което трябва да се направи вечер. Доматите могат да се възстановят дори и след голяма лезия, но храстите трудно ще растат добре - повредените листа губят способността си за фотосинтеза. Невъзможно е да се излекуват напълно изгорели листа, така че те трябва да бъдат отстранени.

Недостигът на желязо може да бъде елиминиран чрез пръскане на храстите с 0,1% разтвор на Ferrovit. Ако отравяне с манган е необходимо да се трансплантират разсад в свеж субстрат.

Лечение на гъбични заболявания:

 1. Листата, засегнати от брашнестата мана, трябва да бъдат отрязани и храстът трябва да се напръска с Trichodermine, Gaupsin или Fundazole. Привържениците на популярните рецепти препоръчват лечение със суроватка, но агентът действа само в ранните стадии на заболяването, можете да го използвате, за да предотвратите заболяване в съседни растения. Rassad ще бъде полезно торене с фосфор и калий, докато определено не си струва да се прави азот под растенията.
 2. при Cladosporium Първо, трябва да премахнете повредените участъци, след това да третирате разсад с продукти, съдържащи мед. С малка лезия можете да започнете "Fitosporin" или "Pseudobacterin", повтаряне на лечението след 3 седмици, но ако болестта се върне, трябва да използвате по-мощен инструмент. Пръскането се повтаря, когато се появят нови симптоми на заболяването.
 3. Посадъчен материал, засегнат от септорията, трябва да се напръска с бордоска течност, след като се отстранят болните части на растенията. В случай на неуспех, трябва да се възползвате от по-силен фунгициднапример "Заглавие" или "Танос". Ако лезията е в напреднал стадий, остава да се отървете от храста, който разпространява инфекцията.
 4. Обработка на гнила от мозайка рядко дава положителни резултати, затова си струва да се унищожат заразените растения веднага след като се постави диагнозата.
 5. Разсад, които се разболяват с бяла гниене, могат да бъдат възстановени чрез пръскане с разтвори на меден сулфат или калиев перманганат. Но прогнозата за лечение на растенията за това заболяване не е много оптимистична.

Надеждното предотвратяване на появата на бели петна по листата на разсад е спазването на всички правила на селскостопанското отглеждане.Неправилната грижа не само може да се превърне в източник на проблема, както и в случай на прекомерно хранене и допълване или поставяне на втвърдени разсад на слънце, но също така допринася за появата на гъбични заболявания. Активирането на гъбични спори почти винаги предизвиква висока влажност, нарушаване на температурния режим и нисък имунитет на растенията.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания