меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 13.08.2018

Какво може да се направи, за да няма жълти петна по листата на доматите?

жълти петна по листата

Появата на жълти петна не плаши много градинари, но напразно. По правило това е признак за развитие на опасна болест или индикация за неправилна грижа за разсад. Но преди да започнете да се занимавате с проблема, трябва да разберете защо има жълти петна по листата на доматите и какво да правите с него?

Причини за

Причините, поради които има жълти петна по листата на доматите, са много. Те включват болести, липса на микро и макро, увреждания на корена, метеорологични условия, лоша почва.

болест

Болестите са признати за най-честата причина за този проблем. Те включват:

гъбична късна болест, кладоспория, брашнеста мана
вирусен извиване на листа, мозайка
бактериална бактериален рак

Липса на микроелементи и витамини

Цветът на листата зависи от правилното и навременно оплождане. Например, при липса на мед, долните листа започват да пожълтяват, а при липса на калий горните листа поемат основния удар. С недостиг на азотни листа напълно покрити с жълто-зелено петънце. Основното нещо е да не се довежда до излишък, което ще доведе до влошаване на разсад и при повишени температури и изобщо до смърт на домати.

 

Неправилно вдигната земя

Доматите са взискателна реколта и преди засаждането е необходимо да се определи киселинността на почвата. Нивото не трябва да бъде по-ниско от 6, а съдържанието на калий трябва да бъде най-малко 3%.

Прекалена слънчева активност

Слънцето често предизвиква развитието на жълти петна върху младите разсад. Това не показва развитието на болестта, само една фиданка не е напълно оформена и досега не може напълно да се защити от атмосферните условия.

Увреждане на корена

Това обикновено се случва поради неправилно боравене или поливане на леглата.

Внимание!

Най-разпространеното увреждане на корена се разглежда при разсаждане или разхлабване.

Признаци и симптоми

Симптомите са прояви, характерни за много заболявания. Тяхната проява не показва директно болестта, а симптомите директно показват наличието на една или друга болест. Например:

причина Признаци на симптоми
Късна болест петна от жълто и кафяво; увяхване на стъблото и източване на цветя в дъжда листата са покрити с маслени филми; плодовете са покрити с кафяви петна; деформация на петна
Cladosporium зацапване на жълти листа; подвижен лист плодовете нямат време да узреят; покрити с петна от плесен; падане гнило
Малка роса Съцветията са боядисани в черно; влошаващо се състояние на храсти от домати; разхлабване на плодове; по листата се появяват жълтеникави петна сиво-бял цъфтеж върху разсад; образуване на течност върху листата, дължащо се на активиране на гъбички
Листови къдрици бавен растеж и развитие на храста; наличието на жълтеникави петна по листата, образувани по време на прехода от един цвят към друг промяна на цвета на храста, постепенно придобиване на светлозелен цвят; горната част на разсадата става къдрава
мозайка деформация на листа и усукване; тъканна некроза избелване на културални тъкани с образуване на характерни жълтеникави петна; листата приличат на папрат
Бактериален рак увяхващи разсад; сушене на растенията, без падащи листа източване на листата, която при увреждане на вегетативния орган я оцветява в тъмножълти петна; образуването на язви
Неправилно вдигната земя влошаване и падане на храста листата започват да пожълтяват от дъното на листата
Увреждане на корена няма признаци като такива пожълтяване на долните листа и падането им; отхвърляне на вода за напояване

лечение

Не е възможно да се лекува бактериален рак, брашнеста мана, късна фитосанитарна мозайка, къдрица и кладоспория. Тези заболявания влияят толкова бързо върху реколтата от домати, че нито едно химично вещество не може да спре развитието на болестта. Единственото правилно решение би било премахването на заразените храсти от градината, изгарянето им. Не забравяйте да третирате почвата с химикали (например фитоспорин) или дори да промените почвения слой.

В случай, че появата на жълти петна е причинена от излишък на хранителни вещества, като например азот, в този случай, прилагането на фосфор в почвата и обилно поливане ще помогнат на посадъчния материал да усвои тора.

Важно е!

Поливането трябва да се извършва стриктно под корена, рано сутрин или късно вечерта. Така намалявате риска от развитие на гъбични инфекции.

При липса на калий, добавете калиев сулфид към почвата или калиев монофосфат. При липса на мед, се полива с меден сулфат. Ако няма достатъчно калций - калциев нитрат.

Ако жълтите петна се образуват поради слънцето, след това преместете разсад с разсад в по-защитено място и кладенец. Възрастните храсти е малко вероятно да бъдат засегнати от слънцето.

В случай на неправилно подбрана почва, в случай на високо ниво на киселинност, се добавя пухкав вар към почвата (по правило една кофа е достатъчна за 1 кв. М почва). Уверете се, че е необходимо само през есента.

Ако корените са повредени, опитайте да разсадите повредения разсад и обърнете внимание на корените му. Повредени - често изложени на различни заболявания. Третирайте с инсектициди за безопасност.

предотвратяване

Най-добрата превенция на заболяването е ежемесечното лечение с химикали, инсектициди, фунгициди или биологични агенти. Например, Актара може да се справи с гъбички, с вирусни заболявания от домати, лечение с разтвор на карбофос и с бактериална привързаност - с въглеводород.

Спазвайте времето на наторяване. Те могат да бъдат намерени в инструкциите за конкретен минерален комплекс. При цъфтежа не се налага да се фокусира - торене 1 път на 2 седмици.

През есента, се грижи за почвата. В градинския магазин можете да си купите лакмусов тест и да измерите нивото на киселинност. На повишено ниво е необходимо да се намали до края на есента, тъй като намалението в началото на пролетта може да доведе до смърт на разсад.

Не искаш да повредиш корените? След това прекарайте херпес и разхлабване след поливане и леко задълбочете мотиките и греблата.

Съвети

  • Вода домати в своевременно - не повече от 2 пъти седмично. Не забравяйте за почистване на легла от плевели. Внимателно проверете разсад, повдигнете листата - така че в ранния етап можете да откриете вредители и развитието на болести и да ги предотвратите, запазвайки реколтата.
  • Третирайте химикалите и биологичните торове в специален защитен костюм и използвайте гумени ръкавици. Внимавайте да няма деца или животни в близост. В дъждовно време и в слънчев ден, не се извършва лечение, съществува висок риск от намаляване на ефективността на лекарствата и развитието на гъбични инфекции.
  • Спазвайте правилата за сеитбооборота и не използвайте по-рано заразената почва или преди това се използва за други цели. Най-добре е да го поръчате от доставчици или да ги закупите в магазин, ако е малък.Не забравяйте за ежедневната вентилация на оранжерията, защото идеалната температура за отглеждане е +25 градуса, а високата влажност причинява развитието на болести. Когато се формират цветя и плодове, не обработвайте с никакви вещества.

По-добре е да предотвратите проблеми, отколкото да лекувате, и като следвате тези съвети, можете не само да откриете причината за появата на жълти петна, но и да започнете своевременно превенция, като поддържате цялата култура здрава и вкусна.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 оценки, средно: 3,67 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания