меню

Съвети 24.04.2019

Изсушете върховете на листата на стайните растения? Има начин!

къща растение

Саксийните цветя растат през цялата година, но въпреки идентичните условия през сезоните, през зимата растенията са по-твърди, отколкото през лятото. Дължината на деня е намалена, листата на витамин D са много по-малко, липсват хранителни вещества за развитие и растеж. Едно от основните прояви на разстройство със състоянието на растението е сухите листа.

Предизвиква сухота

Сухота постепенно се появява на върховете на листата. Ако не се направи опит за третиране на растението, той ще се разпространи още повече и цветето ще изсъхне напълно. Причините, които стимулират развитието на сухота на растението, се разделят на няколко характеристики:

 • Недостатъчна влажност на въздуха. Цветето консумира влага не само с помощта на корените, но и с помощта на листата и стъблото. Сух въздух в апартамента, който често се появява поради прекалено много отопление, прекъсва системата за оборудване на завода с вода и хранителни вещества. В резултат на това започва постепенното изсъхване на листата от върховете, които се разпространяват още повече и причиняват смъртта на растението.
 • Висока температура в помещението. Този фактор следва от предходния. Сухият въздух в комбинация с горещите температури е вреден за зеленината.
 • Хранителни вещества. За всяка стая "наемател" е избран индивидуален комплекс от хранителни вещества в състава на торовете. В някои ситуации може да има липса или, обратно, излишък на хранителни вещества в кореновата система на съцветието. Когато надвишава всякаква субстанция, тя влияе негативно на кореновата система, причинявайки гниене и други дискомфорт. На зелени, дефицит или излишък най-често се проявява чрез сушене.
растенията сухи
 • Липсата на пространство за растеж. Твърде малък съд или саксии блокират развитието на кореновата система и в резултат съцветието спира да расте, като изкарва хранителни вещества от земята и се умножава. Листата губят предишната си сила и изсъхват.
 • Лоша вода за напояване. Някои растения са толкова капризни, че не възприемат цялата вода, която влиза в кореновата им система. Твърде твърдата вода, както и твърде хлорирана, причинява изсушаване на цялото съцветие, а контактът й с венчелистчетата води до тяхното съсирване.
Обърнете внимание.

Появата на вредители в кореновата система или в листата засяга състоянието на цялото растение. Те поглъщат хранителни вещества, причинявайки непоправими щети на цялата система на тялото. След като са загубили нормата, листата изсъхват и понякога отпадат.

Излишната слънчева светлина е най-честата причина за изсъхналата листа. Цветето изгаря, зелените се превръщат в пепел.

Засушаването в кореновата система провокира цветето да натрупва хранителни вещества, но е почти невъзможно да се получи от суха, нежива почва. Цветето е гладно. При такива екстремни условия, листата несъмнено се изсушават по-бързо.

Как да се справим със сушени листа

Ако появата на сухи листа е засегната от няколко фактора едновременно, е необходимо да се отървете от всички едновременно. Вътрешните цветя, които изискват висока влажност, са първите, които страдат от сух въздух. Тези растения включват:

 • антуриум;
 • Spathiphyllum;
 • азалии;
 • Dracaena.

Решение: за редовно овлажняване на цвете поставете овлажнител до него. Редовното пръскане на водата, овлажнителят ще поддържа оптималната температура и влажност в съцветията. Овлажнител помага за борба с недостатъчно поливане.

съвет.

Подобен вариант - близо до цветето да поставите контейнери, напълнени с вода. Високата температура в помещението също си струва да се борите с овлажнител.

Ако се забележи, че листата на цветето се загряват твърде много, когато взаимодействат със слънцето, цветът трябва незабавно да се отстрани от перваза на прозореца и да се пренареди за известно време на хладно и тъмно място.

засенчване на растенията

препоръки:

 1. За да проверите нивото на напояване, трябва да проверите дълбочината на почвеното овлажняване със специална пръчка - ако земята вече е суха и земята все още е мокра, е твърде рано да се напои.
 2. За да се контролират и предотвратяват вредители няколко пъти месечно, внимателно проверявайте цялото растение: чрез издънки и коренова система.
 3. За да се избегне излишното торене, той може да причини сухи листа, да направи подробен график с препоръки за използването на торове.

В грижата за всяко закрито растение е важна мярка. Няма нужда да се прекалява с поливане, хранене или топлина. В дивата природа цветята са принудени да се адаптират към промените във външната среда. Понякога растенията могат да се поставят в екстремни условия, за да подобрят защитните си функции. Тези характеристики предпазват листата от изсушаване или загниване.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
къща растениекъща растение

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания