меню

Съвети 20.06.2019

Защо не събирам чесън и ягоди на едно легло

Чесън до ягоди

Засаждането на няколко градински култури на едно легло се извършва с недостиг на пространство, за защита срещу болести и вредители, за декоративни цели. Съвместимостта и условията на поддръжка влияят на избора на съседи - можете да засадите редица култури, които имат същото осветление, влага, почвен състав. Смята се, че чесънът и ягодите, засадени един до друг, си помагат взаимно, но този вариант на настаняване също има опоненти. Изборът ще помогне да се разгледат мненията "за" и "против".

Съвместно засаждане - ползи, селскостопанска техника

Привържениците на мнението, че помагачите на чесън и ягоди, да ги посаждат на едно и също легло или да правят в близост хребет - и двата варианта са приемливи. Както зимата, така и пролетният чесън са подходящи за съвместно засаждане - най-важното е да се прави всичко навреме и правилно. Помислете за възможността за кацане на един хребет.

Предимства в съседство:

  • рационално използване на площадката за кацане в случай на недостиг;
  • положителни ефекти на културите един върху друг;
  • чесънните фитонциди, действащи като инсектицид, намаляват риска от вредители върху надземните части и върху корените на ягодите (нематоди, листни въшки, тютюневи трипси, мечки, ягодоплодни дръвчета, слинки);
  • биологично активни вещества на чесън помагат да се противопоставят на гъбични инфекции (различни видове гниене, болест, фузариум, брашнеста мана и др.);
  • сеитбообращението предотвратява изчерпването на почвата;
  • Съседството влияе върху количеството и качеството на културата - главите на чесъна са големи, добивът на ягода е по-висок;
  • изискванията за влага са еднакви, така че е удобно да се използва вода;
  • Можете да подадете същия тор.

Есенно засаждане

Необходимо е да започнете засаждане зимни сортове чесън след приготвянето на ягоди за зимата (приблизително средата на октомври): резитба, плевене, разхлабване, хранене, лечение от вредители, поливане. Разхлабена, оплодена почва е готова за засаждане на карамфили на дълбочина от 5 до 6 см в браздите между редовете от ягоди или по периметъра на билото.

За предпазване от замръзване и загуба на влага, леглото е покрито със слой от изгнили листа, трева и хумус. Mulch, в допълнение, ще бъде източник на допълнителна мощност. Възможно е да се добави дървесна пепел, пепел от изгарянето на върховете, трева, сено, листа, останки от градински растения.

Допълнително затопляне ще бъде слама, суха зеленина, иглолистни клони - те ще пазят снега и ще предпазват почвата от замръзване при липса на снежна покривка. През пролетта, след като снегът се топи, трябва да отстраните заслона своевременно, така че растенията да не се чифтосват. Отбелязва се, че чесънът, засаден по този начин, расте рано - в началото на април, а главите растат големи (до 7 см в диаметър) и силни.

Съвет!

Пролетен чесън се засажда след топенето на снега, когато температурата на почвата достигне 5 ° -7 ° С.

грижа

Грижите започват в началото на пролетта, когато все още има сняг - на повърхността на градината, точно над снега, се разпръскват гранулите на тора. Можете да използвате смес от 10 г амониев нитрат, 20 г суперфосфат и 10 г калиева сол на 1 м². Когато се слее снегът, гранулите се разтварят и влизат в почвата заедно с водата.Ако не е било възможно да се хранят през този период, тогава торовете се разпръскват преди първия дъжд или поливане.

След появата на издънки да се проведе плитко разхлабване на редове с ягоди, опитвайки се да не се повредят корените, да се пролее почвата с бледо розов разтвор на манган, след което да се постави малко хумус под всеки храст. Лятното хранене се състои от поливане на инфузия на птичи изпражнения, лопен.

Стрелите в чесъна трябва да бъдат отрязани, за да образуват големи глави, тъй като хранителните вещества ще се изразходват не за образуването на луковични (семена), а за храненето на подземната част. Те не трябва да изхвърлят стрелките - те се използват като витаминна добавка към ястия, пържени, задушени, след бланширане те са замразени за зимна консумация, използвани за приготвяне на инфузия за лечение на градински растения от вредители.

Ягоди и чесън са взискателни към почвената влага, така че поливането трябва да бъде редовно, като се вземат предвид метеорологичните условия. Ако времето е сухо и горещо, тогава обилно поливане е необходимо веднъж на всеки 4-5 дни.

Когато главите са напълно узрели, те се изкопават с помощта на агрономически нож (те премахват плевелите), за да се избегне увреждане на корените на ягодата.

Съвет!

Чесън върховете могат да бъдат отрязани през цялото лято и се използва като витамин зелени, и не се копаят глави. След зимуване, те ще дадат нови приятелски издънки.

Мнение противници на съвместното засаждане на чесън и ягоди

Поддръжниците на смесената култивация имат противници, които спорят за техните мнения.

Защо не събираме чесън и ягоди заедно:

  • обикновени вредители (тютюневи трипси, някои видове нематоди, чесън и акари, дълбачка, листна въшка), които, засягайки една култура, ще доведат до инфекция на съседни растения;
  • когато копаят чесън е вероятно да повреди кореновата система на ягодите.

Растение или не ягоди и чесън на един и същ хребет - изборът е индивидуален и зависи от условията на отглеждане. Няма възможност да ги съберете заедно - можете да направите леглата до фитонциди с чесън по предназначение.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Чесън до ягодиЧесън до ягоди

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания