меню

Заготовки за домати 6.09.2018

Домати, настъргани с чесън за зимата

Домати, настъргани с чесън

Пригответе доматите, потрийте с чесън за зимата. Предлагам ви рецепта от гъста доматена паста, която може да се използва за приготвяне на супи, борш, сос за месо или като готов сос за тестени изделия.

Доматите трябва да се приготвят в края на лятото или есента, когато зеленчуците са напълно узрели на слънце на открито. За да получите натрива маса ярко червено, аз не съветвам с помощта на блендер, по-добре е да избършете зеленчуците през сито или да мине през месомелачка.

Отнема 50 минути за готвене.

От продуктите, изброени в рецептата, вземете 1 литър.

съставки:

  • домати - 2 кг;
  • чесън - 3 глави;
  • готварска сол - 30 г;
  • захар - 50 g;
  • Ябълков оцет - 15 мл.

Как да готвя домати с чесън за зимата

Избираме за рецептата месни домати, напълно узрели, без видими повреди или признаци на увреждане. Внимателно измийте зеленчуците, нарязани на няколко резена, поставете в дълбока тенджера с дебело дъно.

Слагаме тенджерата, покрита с капак, на печката. Първо, направете малък огън, след като сокът се откроява, увеличавайте огъня, варете доматите около 20 минути.

котлет и задушени домати

Обръщаме обратно задушени зеленчуци на сито. Веднага източете много течност. За да се направи дебелината на заготовката, по-добре да не се използва тази течност, тя може да бъде полезна за приготвяне на сос или супа.

Останалите домати в ситото се втриват, полученото пюре трябва да бъде еднакво и плътно.

Ако доматите са много сочни и масата е течна, в бъдеще тя трябва да се свари по-дълго.

Разтрийте доматите през сито

Изсипете пюре от домати в тенджера, налейте захар и сол без добавки, разбъркайте, оставете да заври, оставете да ври 10 минути.

добавете подправки

Обелете главите на чесъна, пропуснете белените зъби чрез преса с чесън, добавете към тенджерата с доматено пюре, отново донесете кипене. Гответе още 10 минути, извадете от огъня, налейте оцет.

добавете чесън

Чисто измити консерви се сушат в сушилня при 110 градуса по Целзий. Изсипете кипяща маса в горещи буркани, веднага плътно запушена. Обръщаме консервите надолу по врата на капака, завиваме го в топъл килим и го оставяме за 10 часа.

затворете потритите домати с капак

След това отстраняваме заготовките за съхранение на хладно място.

готови настъргани домати с чесън

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 оценки, средно: 4,17 от 5)
Зарежда се ...
Домати, настъргани с чесънДомати, настъргани с чесън

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания