меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 6.07.2018

Мозайка върху листата от домати, какво да правя?

Мозаечен вирус от домати

През пролетта и лятото доматите могат да атакуват различни вируси и болести. В допълнение към добре познатата фитофтария, мозайката се счита за друга чума за културата. Заболяването се счита за вирусно и много бързо води до смърт на домати, особено когато е неактивно. При първите признаци на спешна нужда да се вземат мерки за лечение, за да се запази реколтата.

Описание и симптоми

Причинителят на заболяването е вирус Томавирус за доматена мозайка, Инфекция с болестта се среща главно чрез почвата, от съседни култури (картофи, краставици). Мозаечните носители често са насекоми: акари, листни въшки, бръмбари. Вирусът може да бъде предаден на растенията от заразени семена за засаждане. След заразяване на домати се образуват дефектни плодове от грозен вид и с гнила пулпа, а храстите от домати накрая изсъхват и умират. Реколтата се намалява с поне 50%.

Първите признаци на заболяването се появяват няколко дни след инфекцията. Основната симптом - поява на листата добре видими включвания, които имат ярка граница. Петната могат да бъдат с различни форми и размери. Листата започват да се разтягат и навиват. Тогава стъблото и листата започват да изсъхват, а болестта с бързи темпове засяга съседните растения. На плодовата мозайка се появяват светлозелени, бели петна. Домат пулп в заразените плодове започва да почерне и гниене. Тези домати вече не са подходящи за ядене.

Следните фактори влошават хода на заболяването:

  • висока температура на околната среда;
  • висока влажност и влага;
  • излишък от азот тор;
  • липса на светлина.

Мозайка може да бъде от няколко вида: тютюн, обикновен, зелен и бял, Тютюнът и обикновените мозайки се появяват като светли петна, но при първия вид болести петна се развиват в натъртвания. Зелени и бели разновидности, базирани на името, образуват петна от съответните цветове. Останалата част от болестта са подобни и са еднакво опасни за доматите.

лечение

Веднага след като вирусът удари растението, той напредва с всеки изминал ден, така че лечението не трябва да се забавя. Лечението е трудно, тъй като болестта е устойчива на ниски и високи температури, безсмислено е да се противопоставя на мозайка в трудни етапи.

Ако се забелязват петна по листата, особено при младите издънки, те веднага се изолират от други храсти. Инфектираните издънки се нарязват на здраво място, нарязаното трябва да се третира с разтвор на калиев перманганат или водороден пероксид. Подходящ за дезинфекция на фармацевтичен разтвор на хлорхексидин.

Ако болестта току-що е започнала да се разпространява в цялото растение, за лечение се използва специално вещество - карбофос. Той има антимикробно действие и предотвратява образуването на патогенна микрофлора в здравите растения. За 10 литра вода се изисква 75 грама прах. Разредете лекарството и нанесете върху леторастите и стъблото на доматите. За да определите резултата, повторете напояването след 10 дни.

 

Важно е!

Вече заразените мозаечни издънки няма да могат да се възстановят, те се изрязват и изгарят.

 

В началния етап на лечението може да се направи смес от мляко и йод. Разредете 1 литър мляко в 10 литра вода и добавете 10 капки йод. Приготвен разтвор се оросява с храсти от домати. Повторете лечението след една седмица.Йодът има антибактериални свойства, а млякото допринася за развитието на полезни бактерии, които се противопоставят на вируса.

Една болест на ранен етап на развитие може да бъде победена, ако се използват фунгициди - вещества, съдържащи химични съединения в състава си, които водят до смъртта на повечето вируси, включително мозайка. Ефективни фунгициди се считат за лекарства Максим, Ламадор. Разредените добавки трябва да бъдат строго съобразени с инструкциите. Тъй като съдържат в състава вредни химични съединения, при приготвяне на разтвор и третиране на растения е необходимо да се използват защитни средства: ръкавици и очила.

предотвратяване

За да се избегне необходимостта от справяне с опасна болест, е необходимо да се извършва своевременна превенция на доматите. Първата стъпка за предотвратяване на появата на мозайка е третирането на семена от домати преди засаждане. 3-4 кристала от калиев перманганат се разреждат в чиста вода и семената се накисват за 1-2 часа. След това семената се изваждат от разтвора и се измиват под течаща вода. Засаждането на зърната се извършва в същия ден, когато е извършено антибактериалното лечение.

Тъй като вирусът мозайка може да бъде в земята и дори зимата в него, засаждане на почвата се третира предварително. Земята, приготвена за разсад, се калцинира при 80-90 градуса в пещ или в микровълнова фурна. Когато земята се охлади, можете да започнете да посаждате семена.

 

Внимание!

Мозаечният вирус умира само при температури над 70 градуса.

 

Когато разсадът е готов да бъде засаден на открито място, те изкопават земята и проливат почвата със слаб разтвор на борна киселина: вземете чаена лъжичка от веществото за 10 литра вода. Можете да добавите няколко кристали калиев перманганат към борна киселина, разтворът трябва да получи светлорозов цвят. При засаждане на разсад спазвайте разстоянието за кацане. Тя не трябва да бъде по-малко от 40-50 сантиметра от съседните храсти, а повече от 4 растения не трябва да се поставят на един квадратен метър земя. Доматите са засадени далеч от картофеното поле и краставиците.

Ако по-рано в градината имаше случаи на мозаична инфекция, тогава най-добрият начин да се защитят доматите е да се замени горния слой на земята. Те премахват горната част на почвата с височина най-малко 10 сантиметра и попълват нова растителна почва, съдържаща торф и хумус в равни части. Процесът е доста труден, но няма друг начин да се отървете от вируса в земята.

Когато посадъчният материал е засаден в оранжерия или на открито място, след 2 седмици от началото на трансплантацията се извършва първата профилактика. Пръскането може да се извърши с 2% разтвор на меден сулфат или Бордоска смес с масова концентрация от 5%. И двете добавки засилват имунните качества на доматените храсти и намаляват вероятността от инфекция с мозайка и други инфекции. Лечението трябва да се повтори след 2 седмици.

За да елиминирате напълно инфекцията, обърнете внимание на:

  1. Стерилност на инструмента. Лопатите, греблата трябва да се третират с етилов алкохол или хлорхексидин.
  2. Своевременно плевене от плевели. Като възможни носители, плевелите могат да заразят доматите с мозайки.
  3. Пролетна обработка от насекоми. Насекомите са носители на болестта, така че доматите се третират с инсектициди в средата на май и началото на юни.

Някои градинари съветват да се отглеждат някои сортове домати, които са устойчиви на вируса. Това са сортове домати Пасадена, Господ, Зозуля, Семкорос, Отело. Трябва обаче да се има предвид, че сто процента устойчиви на болести сортове не съществуват. Във всеки случай, инфекцията ще настъпи, дори ако за известно време растението не му се противопостави. Разбира се, изброените сортове домати имат определени имунни способности, но не могат напълно да устоят на инфекцията.

Към днешна дата няма ефективно лекарство срещу вируса на мозайката, тъй като на практика не е лечимо. Ако откриете и най-малък признак на инфекция, трябва незабавно да започнете борбата, в противен случай ще бъде твърде късно.Превенцията на заболяванията играе голяма роля в отглеждането на домати и намалява риска от мозаична инфекция.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания