меню

Препарати и торове 7.07.2018

Какви калиеви торове са подходящи за домати и как да ги прилагате?

Калиеви торове

Калият е важен химичен елемент, необходим за комплексното балансирано хранене на всички зеленчуци. Той осигурява пълен растеж и развитие на растението. Доматите, страдащи от недостиг на калий по време на зреенето, често могат да видят полузелени плодове, които никога няма да узреят. За да не се развалят реколтата, трябва внимателно да се следи състоянието на растенията и при първите признаци на недостиг на калий да се оплоди.

Ползи от поташните торове

Калиеви торове за доматиКоличеството калий в почвата влияе на външния вид на плодовете, на вкуса и на процеса на узряване като цяло. Калиевите торове имат следните предимства:

 • разсад по-лесно понасят трансплантации на открито място, по-бързо се вкореняват;
 • растението става по-устойчиво на температурни крайности, увеличава се имунитетът му към различни заболявания;
 • метаболизмът се ускорява, което влияе положително на засаждането на плодовете, растежа и зреенето им.

Как да се определи липсата на калий в доматите?

Липса на калий в доматитеРастенията реагират преждевременно на недостатъчно количество калий в почвата, така че е възможно да се запълни дефицитът му във времето. Първите сигнали "дават" листа. Тяхната некроза, която започва от краищата, се проявява. С увеличаване на недостига на калий, цветът на листата става жълт, а след това кафяв. След това листните плочи се усукват и падат, а стъблото отслабва и избледнява.

Ако времето не отговаря на промените в цвета и състоянието на листата, липсата на калий "показва" общото състояние на храста - това ще забави растежа му. Следващият знак за липса на елемент ще бъде лошото цъфтене и малкото количество яйчници. Плодовете ще останат незрели в областта на стъблото, пресни на вкус и с вътрешни твърди зелени вени.

Използването на калиеви торове в различни периоди на растеж

Поташното торенеТака че растенията не страдат от недостиг на калий, провеждаме редовно хранене по следната схема:

 1. Основният тор се нанася през пролетта преди засаждане на разсада (предсеитбена фаза). Осигурява насищане на почвата с основни хранителни вещества. Ние също така извършваме такава облицовка през есента, така че почвата да абсорбира всички минерални елементи през зимния период.
 2. Ние правим торове при засаждане на растения в земята (етап на засяване). Подобно хранене ще помогне на семената да “преживеят” трансплантацията по-лесно, да се адаптират към температурния режим и да развият кореновата система. Поради това, централата ще се развива постоянно.
 3. Етап на постсезона. Извършва като помощ предишните две. Подхранването подхранва растението по време на неговото интензивно развитие и осигурява необходимите вещества по време на узряването на плодовете.

Видове калиеви торове

Изборът на торове със съдържание на калий зависи от техния състав и способността им да нарушават киселинно-алкалния баланс на почвата. Органичните торове имат по-малък ефект върху рН от минералните торове, но те трябва да се прилагат постоянно и в големи обеми.

Органични торове

Те са лесни за употреба и лесно се абсорбират от растенията. Можете да ги използвате редовно, като добавяте различни решения.Основните представители на този клас торове:

пепел

Поташ Жъ торНатурален и лесно достъпен органичен тор, който осигурява на растенията калий, калций, желязо, магнезий, фосфор и бор. Използвайте го за всякакъв вид почва. Поради съдържанието на калций пепелта има положителен ефект върху вкуса на доматите. Използва се за подхранване на почвата през цялата година. През пролетта, те се смесват в почвата при засаждането, през лятото правят сложни храни, през есента се внасят преди да орат земята, а през зимата се използват в оранжерия. Пепелта също помага в борбата с вредителите. Най-ценни са брезовият и боров пепел, чието съдържание на калий достига 12%.

Съвет!

Да се ​​съхранява на сухо място, в запечатана опаковка, тъй като абсорбира влагата от въздуха и бързо губи полезните си свойства.

тор

Калиеви торове ТорОборският тор е органичен тор, от който 10 kg в полуразлагаща се форма съдържа азот (50 g), фосфор (25 g) и калий (60 g). Внася се при изкопаване на почвата с изчисляване на 6 kg / 1 m2 и периодичност 1 път / 2 години.

Съвет!

Не използвайте пресен тор, защото съдържа хранителни вещества във форма, която не е достъпна за "храносмилане" от растенията. За да получите полуразгънат тор - трябва да държите пресен под слой торф с височина 20 см за 7-8 месеца.

Бананова кора

Кората на бананите може да осигури растения с калий, магнезий, калций и фосфор. Донесете я в кладенците по време на разтоварването на растенията или ги добавете към компоста. Развалените плодове се смилат, смесват с вода и остаряват. След това поръсете и напойте доматите. Използвайте за всякакъв вид почва.

Минерални калиеви торове

Минералните торове са съставени от един или повече компоненти, които са необходими за развитието на растенията.

Калиев карбонат

Второто име е "Поташ". Съставът на тора включва около 55% калий, има и магнезий и сяра. Използва се за кисела почва, което я прави по-ронлива и пухкава.

Стойността на тора е 20 g / 1 m2 за нормално хранене. Когато почвата е наситена през есенния период - 50 g / 1 m2, през пролетта - 90 g / 1 m2. За късни превръзки използваме 18 г / 1 м2.

Калиев-магнезиев

Калиев-магнезиевТова е комбинация от калий и магнезий. Използва се за всички видове почви. Въпреки това, на пясъчни почви, компонентите се измиват бързо, следователно, торенето се извършва по-често.

Kalimagneziya има няколко предимства:

 • не съдържа хлор;
 • може да се използва в суха и разтворена форма, както и за пръскане;
 • компонентите са във форма за четене на растенията.

За изхранване с корен се изчисляват 10 g / 1 m2. Първото хранене се извършва по време на трансплантацията на растения на открито. Вторият - по време на началото на цъфтежа. Третият е преди плодовете да са вързани. Ако растенията показват признаци на недостиг на калий, се извършва допълнително листно хранене.

Калиев монофосфат

Принадлежи към минерални торове и в допълнение към калия включва фосфорна съставка.

Предимствата на този тор:

 • може да се използва за коренови и листни превръзки;
 • бързо се дезинтегрира, следователно предозирането не е ужасно за доматите;
 • не засяга киселинно-алкалния баланс на почвата.

Въпреки това, торът има малки недостатъци:

 • растенията не го асимилират сухи;
 • провокира интензивен растеж на плевели;
 • когато е мокра, тя губи своите полезни свойства;
 • разтворът реагира отрицателно на излагане на слънчева светлина, така че се използва веднага след разреждане.

За пръскане се използват 10 г тор, който се разтваря в кофа с вода. За кореновите превръзки разтворът се разрежда (15 g / 10 l) и се оплодят растенията в два етапа:

 • по време на образуването на плода;
 • 1-2 седмици след първото хранене.

Калиев нитрат

Калиев нитратДруго име за торове е калиев нитрат. Подобно на предишните торове, чудесно за домати, тъй като съставът не съдържа хлор.Комплексът калиев нитрат включва калий и азот, използва се по време на формирането на плодове. Той има няколко предимства:

 • повишава способността да се противопоставя на заболявания от гъбичен и бактериален произход;
 • може да се използва във всякаква форма - суха, разредена и за пръскане.
Съвет!

Компонентите на калиев нитрат се натрупват в плодовете с несъответствие с дозите. Затова го използвайте съгласно инструкциите.

За доматите се използват следните пропорции:

 • поливане - 20 г / кофа вода;
 • пръскане - 25 g / кофа вода;
 • сухо нанасяне - 30 g / 1 m2.
Важно е!

Спрете да оплодите доматите четири дни преди да отрежете плода. Непосредствено преди самата колекция, обилно напойте храстите.

NPK

Съставът на тора включва три основни компонента за пълното развитие на растението: азот, калий и фосфор. Поради това доматите стават по-резистентни към болести като фитофтара, краста, стъблото и коренната гниене. Използва се за всички видове почви.

Липса на тор:

 • малък период на съхранение (6 месеца);
 • плодовете натрупват нитрати в резултат на използването му;
 • запалими, експлозивни. При употреба използвайте ръкавици и респиратор.

При изкопаване на почвата се въвежда 40 г / 1 м2, некултивираната земя се изкопава с добавка от 50 г / 1 м2.

Калиев сулфат

Калиев сулфатВторото име е калиев сулфат. Съдържанието на калий в този тор от естествен произход достига 50%. Е "работи" в кисели, песъчливи почви, черни почви, торф. Предимствата на този тор:

 • може да се използва в суха и течна форма;
 • положителен ефект върху състава на почвата.

Калият се прилага със скорост 20 g / 1 m2. За да се хранят доматите, се добавя и азот и фосфор.

 

 

Важно е!

Значителна липса на тор е опасност за човешкото тяло, ако концентрацията на веществото е превишена. Освен това, когато взаимодействате с разтвора, използвайте ръкавици и предпазвайте очите.

Препоръки за използване на калиеви торове

Калиев домат торХранят се по интегриран начин, тъй като калийът "не работи" независимо, почвата все още трябва да бъде обогатена с азот и фосфор.

Първият етап е азотно торене. Изнесете го през пролетта, преди да засадите разсад. Благодарение на азота, растенията ще могат да получат необходимата зелена маса.

Вторият етап - края на цъфтежа. Хранете растенията с калий. Внимателно наблюдавайте растенията, така че да не изпускат цветя или яйчници. Ако храстите показват признаци на липса на калий - провеждане на допълнително пръскане.

Третият етап е прибирането на реколтата. През есента те изкопават земята с калий и фосфор. През зимния период компонентите ще се разтворят и абсорбират почвата, а през пролетта растенията ще могат да абсорбират хранителните вещества.

Грешките на градинарите

 1. При избора на калиеви торове много начинаещи градинари правят сериозна грешка - те забравят, че доматите са зеленчукова култура, която понася много слабо хлора. Много добавки, съдържащи калий, също са съставени от хлор, например, калиев хлорид и калиева сол. Тези торове не могат да се използват за обработка на домати. Въпреки това, за да обогатим земята с калий, ние въвеждаме калиев хлорид в земята за зимата. През това време компонентите на хора ще се изпарят, а през пролетта ще получим почва, наситена с калий.
 2. Много не означава добро. Излишният калий може да увреди растенията, както и неговия дефицит. Затова използвайте торове съгласно инструкциите и дозировката.
 3. Не използвайте всички видове торове едновременно, растенията се нуждаят от време, за да абсорбират и "смилат" компонентите. За да се гарантира, че доматите се абсорбират добре от елементите на калия, те не прилагат торове към азотната група, включително оборски тор, преди да извършват торене с калий.

Калият играе важна роля в живота на растенията. Той им помага да се развиват правилно, прави ги по-силни и по-трайни, увеличава обема и качеството на културата.С времето и правилно използване на поташ добавки, можете да се моля и любими хора с вкусни и зрели домати.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
Калиеви торовеКалиеви торове

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания