меню

Съвети 24.05.2019

Схемата на хранене краставици тор за богата реколта

urozhay-ogurcov

Нито една от вилите не се справя без да растат краставици на нея, които се използват пресни, в салати и зимни обрати. Но този зеленчук е не само топлолюбиви, но и много взискателни към плодородието на земята и торенето. Краставиците се нуждаят от хранителни вещества през целия вегетационен период и само с подходяща грижа ще задоволят домакините с голяма реколта.

Пролетни превръзки

Превръзките се разделят на есен, пролет и лято. Под есенната превръзка се разбира въвеждането в земята едновременно с изкопаване, компост, изгнили тор, пепел, деоксидиращи агенти и есенни торове, които нямат азот в състава си. В началото на есента, след прибирането на реколтата, се практикува засаждане на зелен тор, за да се подобри съставът на земята, която се прекъсва и служи като органичен тор. През пролетта такова легло не се копае отново, а само се разхлабва.

posev sideratorov

За активен растеж и плод, всяко растение изисква макроелементи:

 • азот
 • фосфор;
 • калий;
 • магнезий;
 • микроелементи.

През пролетта, когато храстите са просто засадени в градината, те се нуждаят от азот за изграждане на зелена маса. Градинарите използват минерални торове, хранят разсад от краставици с карбамид (карбамид), амоний селитра, като се вземат 20 g на 10 l вода или сложни торове:

 • аквариум, разтворител, съдържащ в състава си азот, фосфор, калий, магнезий и микроелементи;
 • амофос, съдържащ азот и фосфор.
rastvorin

Ако градинарят използва само органични превръзки, тогава ще му помогне:

 1. Мулеинови инфузии. 2 лопати се поставят в кофа с вода, настояват 5-7 дни и се хранят с храсти от краставици, като се взема един литър разтвор и се разреждат с 10 литра вода.
 2. Инфузия kuryak. 2 пилешки лопати се поставят в 10 литра вода и се вливат в продължение на 5-7 дни, след което 0,5 литра от инфузията се разреждат с 10 литра вода и се нахраняват растенията.
 3. Ферментирала билкова инфузия. ¾ Обемът на всеки контейнер се пълни с коприва или друга трева, излива се с вода, затваря се и се оставя да ферментира за една седмица. След това 1 литър инфузия се разрежда в 10 л вода и поливани разсад.
 4. Дрожден тор. 10 г дрожди се изсипват в 1 буркан с топла вода, добавят се 2 супени лъжици. л захар, настоявам около час. Изсипва се в 10 литра вода и настоява на топло място за още 2-3 часа. След това за 10 л вода се взимат 1 л от разтвора и се заливат краставици под корена.

Първата превръзка се извършва 2 седмици след засаждане на краставици в земята или, ако семената се засяват директно в градината, след появата на 2-3 истински листа. Това допълнително хранене дава тласък на растежа на корените и листата. Ако растенията се развиват зле, след 2 седмици растенията получават повече азот, но не прекалявайте, в противен случай растенията ще започнат да растат листата в ущърб на реколтата.

Подправка преди цъфтеж

Преди цъфтежа краставиците се нуждаят от калий и фосфор, за да увеличат броя на пъпките, вкуса на плодовете и тяхната сладост. От органични торове, пепел е подходяща, която може да се прилага в суха форма под храстите по време на целия сезон и под формата на пепел.

Друг голям инструмент е янтарната киселина. Yantarine е разтвор на янтарна киселина, използвана в началото на цъфтежа, разтваряйки 50 ml разтвор в 10 литра вода, и се пръска върху листата. Тази процедура може да се извърши до 3 пъти през летния сезон. Янтарна киселина:

 • увеличава добива;
 • залепване на плодове;
 • подобрява вкуса на Зеленцов;
 • увеличава растежа на растенията и устойчивостта на стрес.
Внимание!

Разтворът не се съхранява, използва се напълно. Подходящ за пръскане на плодоносни храсти и овощни дървета.

jantarin

От минерални торове през този период се използват:

 • суперфосфат, като източник на фосфор + калиев сулфат. На 1 квадрат. m вземат по 20 g от всеки тор;
 • калиев монофосфат, който съдържа както фосфор, така и калий. Този тор бързо се разтваря във вода и се използва както под формата на коренови и екстра-коренови превръзки. За 10 литра вода ще са необходими 20 g IFC.

Хранене на растенията по време на плодните

Много градинари погрешно смятат, че през периода на плодните насаждения е необходимо да се спре храненето, но тази небрежност и отслабване на вниманието към краставиците води до намаляване на добива. През този период храстите се хранят с ферментирала инфузия от билки, за да растат нови странични клони, монофосфат, калиев сулфат и пепел.

Обърнете внимание!

Ако листата са избледнели по краищата, магнезиевият сулфат е включен в допълнителната храна.

Ако краставиците се отглеждат в оранжерията, възможно е в края на сезона да се удължи техният плодов период. За това:

 • не позволяват растеж на зелено;
 • мулчиране на почвата под растенията;
 • извършват листно подхранване с урея, което провокира растежа на младите мигли и появата на нови яйчници.

Със своите изисквания за метеорологични условия, хранителната стойност на почвата, краставиците са много отзивчиви към добра грижа и своевременно хранене. Дори и при неблагоприятни условия, можете да получите доста прилична реколта, но трябва да помните, че е по-добре да се подхранва растенията, а не да се прехранва, в противен случай те ще хвърлят всичките си сили върху образуването на страничните мигли и няма да дадат до 1/3 от реколтата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 3,00 от 5)
Зарежда се ...
urozhay-ogurcovurozhay-ogurcov

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания