меню

Съвети 19.06.2019

Обикновените растения, които изплашват гризачите в градината и в градината

Отблъскващи гризачи растения

Вредителите често нападат дача, а градинарите страдат, като избират средствата за справяне с тях, така че да не “подхранват” културата с вредни химикали. Но има прости народни рецепти, които ефективно прогонват гостите от градината и защитават засаждането. Къртици и мишки, заедно с основния саботаж, могат да провокират различни заболявания.

Начини за борба с гризачите в градината с цветя

За борбата срещу мишки и бенки могат да се използват различни торове на базата на народни мъдрости и електронни устройства. В допълнение, самата градина може да се защити. Често самите собственици не са наясно с наличието на такива полезни билки и цветя, които ще помогнат да се изплаши гризачите.

Най-ефективни се признават:

 1. Chernokorin или плъх - е опасно, защото семената му се придържат към кожата си и доставят неприятни условия.
 2. Нарцисът плаши с остър мирис.
 3. Сибирската горичка допълва цветната леха, безопасна за деца.
 4. Колелото се отглежда като жив плет или храст. Опасността за хората е представена от плодовете на това растение, тъй като те са отровни.
 5. Еуфорбията на каперси е едногодишно растение, второто му име е „мол растение“. Стъблото му е пълно с бял сок, който има остър мирис. Тя расте самостоятелно сеитба, което е удобно за летни жители.
 6. Лайка използва сухи глави от лайка. Те са разпръснати близо до норки на къртици или мишки.
Обърнете внимание!

Срещу моловете е желателно да се изберат цветя с остър мирис.

Методи за работа с къртици и мишки, използващи капани и други средства

Що се отнася до бенки, за борба с тях се използват течности с остър мирис.

Например:

 • нафтален;
 • керосин;
 • антифриз;
 • рициново масло;
 • оцет.

Достатъчно е да намокрите парцалката на една от течностите и да я поставите в дупката на къртицата. Този метод не винаги е ефективен, най-често е полезно да се използват гнила херинга и развалени пилета яйца. Няма да е излишно да инсталирате подземна ограда, тъй като къртиците са слепи, след това се натъкват на бариера, животното просто ще се обърне и ще си тръгне.

Друг интересен начин е да имате куче или котка. Освен това, те ще бъдат полезни както срещу мишки, така и срещу бенки. Желателно е кучето да е ловна порода. Къртиците се страхуват от тях и трябва да внимавате кучето да не копае повече легла от основния вредител.

Къртици, като мишки, не харесват някои растения.

боб

Най-неприятните за тях са следните:

 • черен боб;
 • грах;
 • зърна;
 • лешниковия езеро.
Внимание!

Последният вид е признат за най-ефективен, защото изглежда като лисица - основният естествен враг на къртиците.

Вредителите ще заобиколят леглата, в които растат такива миризливи култури като лук, чесън или червен пипер.

Можете да направите домашни капани. Полезни вариации на пластмасовите бутилки. За нея трябва да изрежете остриетата от бутилката и да ги огънете. Направете малка дупка в дъното и я сложете на тръба с дебелина 1 см. Поставете тръбата в почвата.

Такъв отблъсквател ще се обърне от вятъра, ще издаде неприятен тътен, плаши животните.

Капанът е тръба. Трябва да се постави на входа на дупката, поръсена с пръст. Молът напредва през тръбата и попада в капана.Препоръчително е да проверявате на всеки 2 дни, след което пуснете къртиците на открито, далеч от мястото. Електронни капани ще направят - те могат да бъдат ултразвукови или ароматни.

От мишки до употреба няколко други капани. Предимството им е, че те са относително безопасни за гризачите.

Примери за капани:

 1. На лепилото. На картон, нанесете малко количество лепилен състав, към който се придържат лапите на мишките.
 2. Mousetrap - поставете парче сирене в него, което трябва да се сменя на всеки 2 до 3 дни и да се проверява всеки ден, ако е хванат гризач.
 3. Вода - в пластмасов буркан, за да излее вода, и намажете ръбовете си с нещо вкусно. Или просто сложи парче сирене. Мишката, стремяща се да вземе парче, попада във водата и не може да избяга.
 4. Плъзгащи се повърхности - от пластмасовата бутилка за отрязване на врата. Вътре се налива маслото, за да се покрият стените. Тара е поставена под ъгъл. Гризачите тичат вътре и не могат да се измъкнат.
Внимание!

Ако примамвате мишки към храната, желателно е да определите вкуса им. Например, по-ефективно е да се улови някой с червей или ларва и мишка или плъх със сирене, семена или парче бекон.

Къртиците и мишките са основните "врагове" на летовниците. Ето защо има много популярни начини за справяне с тях. Въпреки това, по отношение на бенки, си заслужава да се използват някои хуманни методи, тъй като те могат да донесат ползи и за земните работи, защото унищожават вредните ларви, насекоми, гъсеници и т.н.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Отблъскващи гризачи растенияОтблъскващи гризачи растения

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания