меню

Съвети 10.05.2019

7 ефективни средства срещу колорадския бръмбар

koloradskii-Жук

Колорадският бръмбар е основният враг на градинарите, отглеждащи картофи. Има много начини за борба, но не е известно кой от тях ще даде добър резултат, всяка грешка, както и използването на неефективни средства може да се превърне в загуба на реколта. В продължение на много години фермерите са тествали и идентифицирали няколко най-добри варианта за справяне с Колорадо: наркотици, народни рецепти, растителни репеленти и т.н.

Опасният колорадски бръмбар

Основната храна на насекомото е картофената покривка, една женска снася повече от 600 яйца, след един месец от тях излиза ново зряло (способно да полага) потомство. При благоприятни условия колониите паразити могат да растат бързо. Ако нищо не се направи, нищо няма да остане от зелената маса на картофите, клубените няма да растат, а бръмбарът ще превключи на тикви, домати, тиквички, дини, патладжани.

Съвет!

Вредният организъм не толерира мразовита, без сняг зима, така че е по-често на юг и в средната лента, в северната част на колорадския бръмбар няма нищо лошо.

Ларвите зимуват в почвата, масово се събуждат по време на покълване и поникване на картофи, през това време листата трябва внимателно да се проверят и да започнат да се бият. Когато Колорадо е пълен, той се крие в земята, така че някои методи на борба може да не дадат 100% от резултата.

Опитните градинари се съветват да използват няколко инструмента наведнъж, тъй като дори и с малък брой ненаситни бръмбари могат да изядат половината от цялата храна, което ще намали добива с 20-30%.

Възможности за справяне с колорадския бръмбар

Лесно е да се контролира появата на насекомо в собствената му област, с правилния избор на средства, възможно е да се отървете от него бързо и без допълнително усилие. Но какво ще стане, ако вредителят свърши със съседи, които не се опитват да се борят с него. Насекомото, усещайки миризмата на любимо растение, бързо ще премине към вече почистените легла. За да се предотврати това да се случи около периметъра на кореноплодната култура, трябва да се сеят растения, чийто аромат не понася цветовете:

  • Chernobrivets;
  • невен;
  • латинка;
  • пореч;
  • gesperis;
  • мащерка;
  • пелин;
  • кориандър.

Колкото повече в района ще има тези растения, толкова по-малък ще е броят на вредителите в градината, а с малък брой лесно се борави с механично събиране. От различни растения (домати, глухарче, репей, чесън, клоповник и др.) Е възможно да се приготвят отвари и инфузии за пръскане, но те се използват най-добре като помощно средство. В таблицата ще опишем 7-те най-ефективни варианта за справяне с Колорадо.

Начин за борба описание
Сладък тютюн Колорадският бръмбар е по-заинтересован от това растение, отколкото от картофите. Ако засадите няколко дузини цветя в близост до картофите, насекомото първо ще започне да я изяжда, а на леглата, от които не се планира реколта, е по-безопасно да се използва химия. Така че до момента на освобождаване на ларвите тютюнът вече е разцъфнал е необходимо да се подготвят разсад
Калиев перманганат За да се изплашат ларвите на колорадото от картофите, които все още се намират в почвата, клубените преди засаждане трябва да бъдат мариновани. В кофа с вода, манганът се разрежда до леко розов оттенък на течност, добавя се кибритена кутия с меден сулфат. Клубени за момент, за да се потопят в разтвора, да се изсушат, да се разстят по дупките
катран Инструментът отблъсква вредителя с остър мирис, лечението трябва да се извършва на всеки 2-3 дни от появата на първите издънки. 100 ml катран трябва да се разреди в кофа с вода и да се използва веднага.
Инфузия на фасове Една трета от кофата на цигарените фасове трябва да се излее с вряща вода (до върха) и да се остави за една нощ. На сутринта течността трябва да се източи, да се добавят 40 грама настърган сапун, веднага да се напръскат леглата. Инфузията има възпиращ и токсичен ефект.
химични агенти Активните вещества на всички химикали влизат в растителните тъкани през корените и листата, засягат нервната система на бръмбара, причиняват пареза, след това парализа и смърт. Най-добрите мнения оставят табу командир, цвекло, корадо
Биологична защита Биологичните продукти блокират всички жизнени системи в вредителя. Най-добри резултати показват такива средства като Fitoverm, Bitoxibacillin, Bicol, Agrovertin, Boverin и Coloradicid, но те се справят само с млади ларви.
пепел Поставете една шепа пепел във всяка ямка, поръсете ги върху леглата (10 кг на 100 кв. М почва) и добавете чаша средства към различни състави за пръскане. Пепел е бил използван дълго време, доказал е своята ефективност. Средствата отблъскват бръмбара
Внимание!

Няма сортове на култура, напълно устойчиви на Колорадо, има такива, които са засегнати от тях в малка степен, например, Брянск надежден, Зората Киев, Зарево, Късмет, Каменски, Ласунок, Никулински, Темп, Рано сутрин.

Средства, приготвени по популярни рецепти, репелентни растения дават добър ефект, когато борбата срещу колорадския бръмбарнай-надеждните обаче са химическите препарати. Необходимо е да се използват строго според инструкциите, без да се пренебрегват условията за ползване.

За да се отървете от досадния паразит е необходимо, когато се появят първите индивиди, в противен случай ще трябва да пожертвате част от реколтата. Когато се редуват и комбинират няколко различни инструмента, колорадският бръмбар няма да се появи дълго време на леглата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
koloradskii-Жукkoloradskii-Жук

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания