меню

Съвети 19.03.2019

Ние отглеждаме картофи от Митладер

засаждане на картофи

Технологията на засаждане на картофи по метода на Mitlider известни домашни любители от дълго време. Неговият автор, американски фермер, агроном и учен Д. Митлидер, поставя задачата да събира високи добиви от зеленчуци с минимални времеви разходи. Руските градинари практикуват метода, използвайки цялата система или само някои от нейните разпоредби, често я комбинирайки с традиционните земеделски техники. Методът ви позволява да отглеждате картофи в малките крайградски райони и в същото време да получите голяма реколта.

Същността на метода

Агрономът възприе традиционните принципи на агротехническата култура като основа:

 • осигуряване на растения с добра светлина;
 • добро хранене;
 • редовно поливане.

В същото време част от обичайните методи за отглеждане на картофи (разхлабване, мътене, окопаване) не се използват в този метод. Технологията е гъвкава, така че е лесно да се адаптира за различни области, като се вземат предвид особеностите на почвата, топографията, местоположението.

Технологията на Mitlider често се нарича технология на „тесни легла”, защото се основава на специална градинска подредба. Парцел, предназначен за отглеждане на картофи, се разделя на хребети с широко пространство между тях. В райони със сложен терен и специфичен тип почва се използва вместо по-голямата част от хребетите на канала.

Учените са разработили системи за торене, напояване, обработка на почвата, процедури за приготвяне на клубени за засаждане. Има много нюанси и те трябва да бъдат взети под внимание, в противен случай няма да има замислени резултати.

Съвет!

Практикуващите отбелязват, че най-трудната е първата година, тъй като е необходимо да се планира мястото, да се подготви почвата, да се счупи билото. Но тогава ще бъде по-лесно и по-лесно, тъй като оформлението не се променя, широките получени редове не изкопават.

Предимства и недостатъци на технологията

Методът, предложен от американския агроном, е предназначен за използване в различни климатични условия. Като се има предвид, че картофите се отглеждат навсякъде в Русия, методът е показан за средната зона, Северозапад, Урал и Сибир.

"за":

 • увеличаване на събирането на клубени. При правилните превръзки и поливане, около 15-20% повече картофи се събират от тесни хребети, отколкото от обикновени парцели;
 • способността да се култивират култури на всякаква почва;
 • изключване на някои агротехнически методи, спестяване на време и усилия в грижите за насажденията;
 • лесна грижа;
 • възможност да се получи достоен резултат дори и в малките „шестстотинметров” крайградски район.

"Против":

 • технологията не е подходяща за засенчени зони;
 • Трябва да закупите голямо количество различни минерални торове. Но финансовите разходи се изплащат от високите добиви;
 • Резултатът се получава само с точното спазване на всички елементи на системата: размера на хребетите, разстоянието, нормите за прилагане на допълнителни торове, обема на напояването.

Засаждане на картофи според Mietlayder: характеристики

Технологията включва няколко техники, сред които е подреждането на специални хребети за картофи.

Изисквания към сайта

За отглеждане на култура вземете слънчево, защитено от силни ветрове зони. Първо, изчистете района, плевелите от корените, плевелите. Направете хранителна смес, като вземете предвид спецификата на почвата:

 • за почви с високо съдържание на калциеви соли (алкални) съставляват смес с основа от гипс (5 кг), сложен тор нитроамофоски (2,5 кг), борна киселина (35 грама);
 • За почви с висока киселинност се приготвя друг състав: 5 кг доломитово брашно, 2,5 кг нитроамофоски, 35 грама борна киселина.

Подготовка на легла

Релефът на територията трябва да бъде равен, тъй като по склоновете на завода се получава различно количество тор и влага, следователно се развива неравномерно.

Изисквания към хребета:

 • маркировките се изработват през пролетта с помощта на щифтове и въже;
 • отбелязвайте очертанията на хребетите, които се измерват с дължина 9 метра и широчина 45 cm;
 • разполагане на площадки - от юг на север;
 • интервалът между бъдещите насаждения е 105 см. Ако не е възможно да се напуснат такива разстояния между редовете, ширината се намалява до 80 см, но не повече.

В леглата на земята се правят брони, които ясно разграничават мястото за кацане и пътеката. Други градинари предпочитат да построят специални дървени кутии, където се изсипва хранителна почва. Височината на дървените или шиферни страни е 30 или 40 cm.

Собствениците на хълмисти терени трябва да оборудват хребетите по склоновете под формата на платформи или стъпала. Ако е невъзможно да се изгради определена дължина (9 метра), разбийте я на по-къси участъци, запазвайки ширината на площадката за кацане и ширината на междуредието.

Важно е!

Определените в технологията размери не се променят. В противен случай се нарушава същността на метода, растенията са в депресирано състояние и не показват необходимия резултат.

Широките пътеки позволяват на културата да осигури еднаква слънчева светлина, хранене, свобода в растежа. Налице е интензивен растеж, развитие, което има добър ефект върху развитието на клубените и съответно на добива.

Приготвяне на картофени клубени за засаждане

Ученият препоръчва покълване на клубените в дървени стърготини (около седмица преди засаждане). В Русия най-разпространената практика е поникването на картофи, извеждането им от избите и складовете за около 20-25 дни.

Избраните грудки се дезинфекцират в розов разтвор на калиев перманганат, накиснат във всеки стимулатор на растежа (съгласно инструкциите). За да се хранят и стимулират растежа, в кладенеца се поставя супена лъжица дървесна пепел, хумус или специален биохумус.

Клубените се засаждат в кладенци, разположени на хребети по шахматен начин. разстояния:

 • между отворите - 30 cm;
 • дълбочина - 10-14 см.

Подбор на сортове картофи

Засаждането с митлидерен метод не ограничава избора на сортове култури. Абсолютно всички сортове и хибриди са подходящи за технология. се вземат под внимание:

 • срокове за узряване;
 • качество на съхранение (за сортове, предназначени за съхранение);
 • вкусови качества;
 • препоръки на животновъдите за зониране.

Агротехника от Metlider

Ogorodnikov в методологията привлича намаляване на трудоемките дейности:

 • Хед;
 • окопаване.

Благодарение на специалното разположение на площадката, клубените получават достатъчно кислород, храна, влага. Корените на растенията са удобни и топли, растенията не се нуждаят от допълнително поръсване на земята и гребени. Образувани от 8-12 големи клубена на храст, без детайли.

Поливане: технологични особености

В традиционната технология за отглеждане на картофи, не се обръща голямо внимание на напояването. Обикновено на културата липсва влага от валежи, ако е необходимо, в сухи сезони, провеждат допълнително напояване.

Според този метод картофите в кутии или на тесни хребети се поливат всеки ден (по-рядко - през ден). За квадратен метър е необходимо да се направят 1-2 кофи с вода, като се вземе предвид вида на почвата, състоянието на растението, климатичните условия.Напоявани в центъра на билото, осигурявайки равномерен достъп на влага до всички растения. Подобно често напояване е необходимо за пълното разтваряне на торовете.

Съвет!Полива се с утаена и топла вода.

наторяване

В условията на повечето руски райони градинарите използват мулчиращи насаждения, за да създадат култура на благоприятни условия. Веднага след засаждането на клубените върху леглата се поставя слой от слама (до 10-12 см). Тя натрупва влага и топлина за кореновата система на растенията, не позволява растежа на плевелите. Градинарите отбелязват, че издънките на такива „затоплени” хребети се появяват по-бързо.

В допълнение към сламата, картофите се използват за мулчиране:

 • кора (преди това е смачкан);
 • гниещ компост;
 • хумус;
 • сено.

По време на сезона мулчът се излива, както при напояване, торене, някои от остатъците се прегряват и “отиват” в земята. Обикновено се поддържа слой в 8-12 cm.

Система за захранване

В допълнение към тесните легла, основният постулат на метода Mietlider е подреждането на картофи със смеси от минерални торове. Тази разпоредба не се възприема от поддръжниците на биологичното земеделие, въпреки че според метода всички норми се изчисляват, като се вземат предвид хранителните нужди на растенията.

Когато се наблюдават дозите, почвата не се пренасища с “химия”, а картофите получават точно балансирано хранене, което води до високи добиви. Опитът на зеленчукопроизводителите в различни страни, включително руските летни жители, е убедителен. Но трябва да се помни, че с нарушения на нормите за торене, както и при лоши климатични условия (продължителни дъждове, липса на слънчева светлина), системата може да се провали.

Препоръчват се два вида храни, под формата на хранителни смеси:

 1. Основата е нитроамофос (нормата е 2,5 кг), след това се добавят следните компоненти: 430 грама магнезий, същото количество калиев сулфат, 13 грама молибден и борна киселина, 640 грама амониев нитрат;
 2. Втората смес включва минималните стандарти за компонентите: карбамид (950 грама), магнезиев сулфат (430 грама), доломитово брашно (430 грама), амофос (550 грама), бор и молибден в количество от 13 грама всяко вещество.

Прилагат се 100 грама тор на квадратен метър картофени лехи. По същия начин, както и с размера на хребетите, е необходимо да се наблюдава дозата в грамове на всеки компонент.

Схема за прилагане:

 • с появата на първите издънки на културата;
 • на етапа на растителност при височина на растението 15-16 cm;
 • в началния етап на начинаещи картофи.

В първите две превръзки се използва смес от доломитово брашно, а в третата - смес от торове с нитроаммофоска. Хранете картофите в центъра на хребетите, съчетавайки процедури с културата на напояване. Сместа се разпределя равномерно по повърхността на почвата, след което се вкарва в почвата.

Поддръжниците на употребата на биологични добавки се насърчават да използват висококачествен тор, хумус, добре погълнат и узрял компост. От поташ и фосфор добавки подходяща дървесна пепел, екстракти от луковица.

При липса на сеитбооборот на парцела, културите се показват на хребетите на страничните култури:

 • горчица;
 • люцерна;
 • овес;
 • ръж;
 • уики.

Сидератите спомагат за обогатяване на почвата с хранителни вещества, оксигенация, по-добра аерация на почвата. Отглеждането на градината е важен елемент от всяка селскостопанска технология, независимо от използваната технология.

Също така, агрономи съветват да се прилагат за билкови настойки от зелени билки. За да направите това, в бъчви или големи резервоари с вместимост ½, се полага трева (черен оман, глухарче, коприва), излива се с вода и се оставя да ферментира за 7-9 дни. Съставът на добавената мая, пепел. След това време инфузията се филтрува, разрежда се с вода 1: 5 и се полива с получения разтвор на леглото с картофи. Изхвърлената трева се използва за мулчиране.

жътва

Клубените се събират в края на лятото или в началото на есента, като се отчита спецификата на засадените сортове и условия в региона.Ранните сортове картофи са готови за прибиране на реколтата в началото на август, късните (най-често засадени на юг) се събират през октомври.

Подаване на върхове, пожълтяване на листата - сигнал, че културата е готова за прибиране на реколтата. Провеждане на селективно изкопаване на няколко гнезда, и ако картофите са готови, започнете да реколтата.

Засаждането на картофи с помощта на добре познатата технология на Mitlider изисква от градинаря да се съобразява с всички нюанси на селскостопанското инженерство. Изпълнявайки точно разпоредбите на метода, получавате високи добиви на клубени на ограничени площи. Ако няма възможност и време да се съобразят с всички препоръки, тогава е по-добре да се използват традиционните варианти за отглеждане на картофи.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
засаждане на картофизасаждане на картофи

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания