меню

Отглеждане на домати 27.06.2018

Домат: фикция или реалност?

Pomidofel

Доматът е прекрасен зеленчук, който произвежда както домати, така и картофи. Над създаването на "2в1" работиха агрономи от Нова Зеландия и Великобритания. Резултатът надмина всички очаквания. Учените са успели да комбинират "дъното" (картофи) и "топ" (домати). Обикновени домати растат на стъблото, а на кореновата система се образуват картофени клубени.

Характеристики и описание на инсталацията

Домати - кръстосани сортовеНяма ясно описание на „Домат“. Външните параметри зависят от сортовете на доматите и картофите, които се пресичат. Даваме общите характеристики на странното растение. Оставя се на хибридна зеленчукова култура Тип домат, наситен зелен цвят. Формата, цветът, теглото на плода зависи от присадения домат. Доматеното тегло може да бъде до 20 грама или по-високо от 800 грама. Под храстите се образуват 8-12 картофи. Един плод достига маса от 100-150 грама. Устойчивостта и вкуса на картофите отново зависят от сорта. Средният добив на растение е 2,5-3 кг картофи и 5-6 кг домати.

Възможно е „Помидофел“ да расте в който и да е кът на Русия. Използвайте картофи и домати може да бъде за готвене на различни ястия, няма ограничения. Отглежданите плодове са подходящи за дългосрочно съхранение. По време на пресичането животновъдите се опасяваха, че отровната субстанция от картофените върхове може да се появи в плодовете на доматите. След многобройни лабораторни изследвания предположенията бяха разсеяни. Максимално допустимата концентрация на царевица в домати не надвишава нормата.

Растителната култура е силно имунизирана заболявания гъбичен и вирусен произход. Вредители растат корени на растенията изключително рядко. Колорадският бръмбар не се успокоява поради миризмата на доматите, които ги изплашват. Неправилната грижа на растението може да привлече листни въшки, акари, трипси. Можете да се отървете от тях с помощта на химикали: "Фитоверм", "Актара", "Фуфанон".

Предимства и недостатъци на Домат

Необичайното растение има редица позитиви, за които се оценява от градинарите, и избягва да расте поради недостатъци.

Ползите включват:

 • засаждане "Домат" ви позволява да спестите място на обекта, поради концентрацията на две растения на едно място. Това означава, че един зеленчук е засаден и реколтата е събрана от две;
 • Доматеният картоф е изключителна растителност, затова е ценен сред градинарите;
 • добивите са високи, въпреки факта, че доматите трябва да изразходват енергия за образуването на картофени и доматени клубени;
 • плодовете се съхраняват за дълъг период;
 • вкусът на доматите и картофите е на най-високо ниво;
 • Можете да растете във всякакви климатични условия.

Недостатъци на "Домат":

 • поради трудността при пресичане, цената на разсад е много висока;
 • За да образуват две култури, растението се нуждае от голямо количество хранителни вещества. Затова се нуждаете от много време и пари оплождане;
 • Отглеждане на "Домат" е възможно само чрез присаждане на доматите и кореновата система на картофите.

Копулация (ваксинация)

Копулация (ваксинация)Копулацията е процес на присаждане на резници от различни култури.

Стъпки за присаждане на домати и картофи:

 1. За да се копулирате, ще трябва да отглеждате разсад от всякакъв вид домати, които бихте искали да получите, да засадите картофи в насипни саксии, да ги покълнат.
 2. Стъблата на двете растения трябва да достигнат диаметър от 1 cm.
 3. Направете по същия ъгъл разфасовките на стъблата на доматите и картофите. Формата на среза трябва да прилича на V-образна форма.
 4. Горната част на картофите и долната част на домата не са необходими.
 5. Нарежете стеблото на доматите много плътно в разреза на стеблото на картофите. За да закрепите стъблата, използвайте медицинска лепенка.

 

Важно е!

Когато фиксирате стъблата, уверете се, че те са плътно свързани помежду си. Ако те са в свободно състояние, потокът от сок няма да започне и стволовият домат ще изсъхне.

 

Необходимо е да се засаждат растения през пролетта, когато стъблата са меки и ще им бъде по-лесно да се адаптират към новите условия. Първо, доматът ще изсъхне, но ако процедурата се извърши правилно, след няколко дни потокът от сок ще се коригира и доматът ще се повиши.

Кацане в земята

Процесът на адаптиране на картофите и доматите ще отнеме поне две седмици от момента на ваксинацията. След това кръстосаното растение трябва да бъде трансплантирано от саксията, където „Доматът” е нараснал, в открития терен.

Етапи на прибиране:

 1. Овлажнете почвената саксия, така че растението да може лесно да се отстрани.
 2. Изкопайте дупка в съответствие с размера на контейнера, в който расте “Доматът”.
 3. Към всяка ямка се добавят 50 грама дървесна пепел, 5 грама селитра. Поставете храстите от саксията в дупката, поръсете ги с пръст, налейте вода, покрийте с агрофибър.
 4. Една седмица след засаждане в открит терен, отстранете агрофибрата и залепващата лента от кръстопътя на стъблата.

 

Важно е!

Самозалепващата мазилка се отстранява само след пълното натрупване на стъблата на картофите и доматите. Ако стеблата са се увеличили заедно лошо, те отново са закрепени с мазилка в продължение на няколко седмици.

Грижа за "Домат"

Трансплантираните храсти започват да цъфтят след 5-8 дни.

Основните насоки за грижи включват:

 1. Постоянно разхлабване на почвата в градината с растения. Не трябва да се допуска образуването на земна кора. Затова разхлабете поне на всеки 7-10 дни.
 2. Умерено поливане, Честотата на поливане зависи от климатичните условия, в които ще расте "Домат". Индикатор, че е време да се полива, е сушенето на почвата. Продължителното засушаване има лош ефект върху развитието на растенията, затова се опитайте да го напоите навреме. Също така не е необходимо да се използват прекалено много зеленчукови култури, за да се избегне загниването на корените и грудките.
 3. Тор се прилага три пъти за сезон. Първото хранене се извършва по време на засаждането, трябва да съдържа азот и калий. Втората вълна на оплождане се случва по време на обвързването на пъпките и цветята, използвайте течен тор. За да приготвите работния разтвор, трябва да разтворите 20 грама суперфосфат в десет литра вода. Трябва да напоете всеки храст в корените, 2 литра. Третата превръзка се извършва в периода на плодовете, като се използват калиев сулфат и суперфосфат като торове. Работен разтвор се приготвя на база 20 грама суперфосфат и 20 грама калиев сулфат и 10 литра вода.
 4. Третирайте растенията от вредители.

Отзиви градинари

 

Инесса Николаевна, 45 години, Курска област.

Прочетете за "Домат" в научно списание. Идеята да растат се запали веднага. Аз не самата засаждах растенията, поръчах няколко храсти на развъдника. Изпращаха ги в специални контейнери. Засадете растенията веднага, бързо се установили. След няколко месеца на напускане започнах да вземам домати. Когато доматите са напълно „изнесени“, изкопайте картофите. Искам да кажа, че вкусът на плодовете не се различава от обичайните зеленчукови култури, които растат отделно. Следващата година ще поръчам и засаждам още „Домат“, а може би ще се опитам да засадя и самите растения.

 

 

Михаил Дмитриевич, 53 години, Ростовска област.

"Доматът" е засаден миналата година и е закупен от познатия му развъдчик, който постоянно пресича различни зеленчукови култури. Идеята за отглеждане на едно растение, за да можете да приберете две реколти, веднага ми хареса. С един квадратен метър успях да събера 20 кг домати и 12 кг картофи, към които бях невероятно щастлив.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
PomidofelPomidofel
Коментари по статията: 1
 1. Игор

  на колко години е авторът? Авторът Chonkin не чете? преди около петдесет години растението PUC е описано в книгата.

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания