меню

Отглеждане на домати 29.01.2018

За кога да се засадят домати за разсад в Украйна според лунния календар

Новият летен сезон за повечето градинари започва след Нова година, тъй като много от тях започват да купуват семена, почви и контейнери за разсад и да проучват датите на засаждане. Последното за опитен летен жител е неразделна и много важна част от процеса на отглеждане на добра реколта, защото за никого не е тайна, че лунният календар може значително да улесни работата и да даде възможност да се получи по-добър и най-вече висок добив. Днес ще разберем кога да засадят домати за разсад в Украйна през 2018 г. и как да го направим правилно.

Не пренебрегвайте времето, което календарът препоръчва, тъй като небесният сателит влияе в голяма степен на нашата планета и на целия живот. Растенията са много чувствителни към фазите на Луната.

Климат в Украйна - кратко описание

Украйна е доста благоприятна страна по време, за да получите добри добиви на зеленчуци и плодове. Има достатъчно територия, валежи, сняг, който затопля растителността през зимата. Ако говорим за климат, тогава той е умерен, превръщайки се на юг в субтропичен. Температурите в студения сезон са по-високи, отколкото в съседна Русия, а именно в нейните централни райони. През зимата, като правило, средната температура се поддържа в диапазона от 0 до -10 градуса, през лятото достига 30 или повече.

Ако говорим за валежи, тогава те попадат достатъчно, за да отглеждат успешно разсад и култури като цяло. Разбира се, не вали равномерно по цялата територия, а някои региони имат по-сух климат. Валежите идват от април до септември редовно. Най-топли райони и благоприятни за земеделието са югът на страната, югоизтокът и източният. Като цяло, може да се каже, че дори новаците в градинските дела могат успешно да започнат да отглеждат разсад и култури впоследствие в просторите на страната.

Датите на посев домати в разсад в Украйна ще се различават в зависимост от региона - в южните територии те ще бъдат 1-2 седмици по-рано. Тъй като тук е топло време, когато чупките разсад могат да бъдат трансплантирани навън, то идва по-рано, а през пролетта има много повече слънце. А светлината е едно от най-важните условия за отглеждане на качествени, здрави разсад. Датите на лунния календар ще ви кажем по-нататък.

Ако планирате да засеете семената през февруари, тогава вероятно ще се нуждаете от допълнително осветление, в противен случай разсадът от липсата на светлина ще се разтегне и счупи.

Условия и правила за отглеждане на доматен разсад в Украйна

Така че, както можете да разберете, знаейки точно кога сеят домати за разсад в Украйна и не само, е много важно. Опитният летен жител няма да направи нищо, докато не погледне в лунния календар и е различен всяка година. Мнозина се ръководят от едно просто правило - онези култури, които дават плод отгоре, трябва да посадите върху нарастващата луна, тези в земята, на намаляваща. Но това е доста широка рамка, има по-конкретни дати.

Кога да се сеят домати през 2018 г .:

 • Февруари - 12-14, 24, 26-28;
 • 3-4 март, 12-15, 21-25;
 • Април - 8, 12, 13, 22, 26-28;
 • Май - 9, 15, 19, 24, 25.

Както виждате, семената могат да бъдат засети дори през май, което е доста късно. Това е възможно поради факта, че отглеждането на домати на открито в южните райони на Украйна може да отнеме много време - студът идва късно. Сортове с кратък вегетационен период ще могат да узреят и да се наслаждават с витамини без никакви проблеми. Също така, културата може успешно да расте в парникови условия.

Календарът се променя от година на година, но помнете основното правило - не засаждайте дори по-добре, като цяло не извършвайте никакви манипулации с културите на пълнолуние и новолуние.

Посочените по-горе дни се считат за най-благоприятни за посев на домати, като в същото време можете спокойно да сеете краставици, чушки. Но помнете, за пълната луна и новолунието, те ще бъдат през 2018 г. в следващите дни:

 • Февруари - няма пълнолуние през този месец. Новолуние - 16-ти;
 • Март е 2-ри и 31-и. Новолуние - 17-ти;
 • Април е 30-ти. Новолуние - 16-ти;
 • Май е 29-и. Новолуние - 15-то.

Вижте също: Преглед на хибриден домашен хибрид Verlioka F1:

Подготвяме почвата за разсад

Номерата сега, когато сеят домати за разсад в Украйна, знаете. Ако живеете в по-топлите райони, тогава можете да засадите от второто десетилетие на февруари, а в останалите е по-добре да го направите по-близо до второто десетилетие на март. Почва, контейнери и посадъчен материал сами по себе си могат да бъдат закупени предварително - още през януари. Основното нещо, обърнете внимание на свежестта на семената - по-добре е да се вземат тези, които са били събрани не по-късно от преди една година. Това може значително да повлияе върху кълновете.

По отношение на почвата, за доматите можете да си купите готови, универсални почвени смеси с балансиран състав. Подходящ е също за отглеждане на чушки, краставици и дори цветя. Можете да използвате втория вариант - това са торфени таблетки, които сега са се превърнали в най-популярния метод за засаждане.

Предимства на таблетките:

 • лесно управление;
 • оптимален състав;
 • спестяване на време и усилия по време на сеитба;
 • целият процес е чист, когато земята често се руши;
 • хапчетата изключват етапа на бране - един от най-травмите на опасни моменти за крехки разсад и не се харесват от много летни жители.

Ако предпочитате почвата, тогава тя трябва да бъде подготвена предварително за сеитба. Факт е, че често дори закупената почва е заразена с паразити и в нея може да има болести. Можете да използвате два метода за дезинфекция:

 1. Около 3-5 дни преди сеитба, се изсипва цялата почва с вряща вода, можете да хвърлите манганови кристали в него. Когато земята изсъхне до леко мокро състояние и пристигне датата, тя се засява.
 2. Можете да използвате друг метод - точно в пакета, в който земята се продава, тя се поставя в кофа с много топла вода - 70-75 градуса, след което контейнерът е покрит с капак. Такава обработка продължава до пълно охлаждане - опитни градинари твърдят, че цялата патогенна флора умира.
Различните сортове домати имат различен вегетационен период, като правило, производителите определят времето на опаковките - обърнете внимание на тези препоръки.

Разбира се, много градинари си правят земята. Лесно е, особено след като всички компоненти могат да бъдат намерени на вашия сайт или закупени в магазин за градинари. Така, можете да смесвате в равни части от земята от градината с торф, тук също добавяте част от пясъка за по-добра дишане и чаша пепел. Но дори и тази почва трябва да се пролее с вряща вода преди сеитбата за дезинфекция.

Готвене на семена

Освен земята една седмица преди датата на засаждане, трябва да започнете да приготвяте семена. Най-често това се прави през първата седмица на март, преди това на юг. За да изхвърлите празни семена, които няма да покълнат, трябва да направите следното:

 • изсипва се студена вода в буркан с литър;
 • поставете тук една супена лъжица сол и разбъркайте;
 • излейте семената и изчакайте 15-30 минути;
 • всички онези семена, които са горещи, премахнете - те са празни.

Освен това, ще бъде необходимо да се разсадят семената, тъй като могат да бъдат заразени с болести.За да направите това, направете следното, около 3 дни преди сеитбата:

 • налейте чаша вода;
 • поставете тук някои кристали манган, за да получите розов разтвор;
 • накиснете семената за 30-60 минути;
 • изплакнете с топла вода;
 • изсушете го.

За да се подобри разсад, можете да загреете семената на батерията през деня, и можете да ги покълнат във влажна кърпа, но градинарите рядко правят това сега, защото доматите, следователно, поникват в рамките на една седмица. В края на краищата, животновъдите произвеждат все повече и повече качествени и добри сортове, така че отглеждането на домати на открито, в оранжерии в Украйна, и не само е било най-простото и продуктивно.

Ако искате да стимулирате имунитета на вашите разсад, да подобрите растежа, тогава можете да използвате лекарства от магазина - “Корневин”, “Коприна”, “Циркон”, “Епин-екстра”, “Хумат натрий”.

Произвежда сеитба

Така, почвата и семената ви са готови, а около 12 март за повечето региони започва сеитбата. Разбира се, ако имате оранжерия, тогава ще прекарвате реколтата от втората половина на февруари. Да сеят домати е лесно. Ако използвате грунд, технологията е както следва:

 • измиване на съдове с вода и сапун;
 • суха почва след преработка се излива в нея, оставяйки около 1 см от ръба;
 • правят бради с дълбочина 0,5-1 cm;
 • засяване на семената на разстояние 1-1,5 cm;
 • поръсете с лек слой почва;
 • овлажнете с пръскачка, която ще ви позволи да внимавате и равномерно да напоете реколтата, вместо да ги измивате;
 • Покрийте всичко с филм и го поставете на топъл перваз;
 • наблюдава се температурата от 22-25 градуса;

Стрелите ще се появят в рамките на 7-10 дни, след което филмът ще трябва да бъде отстранен. Поливането на разсад, когато е необходимо, храненето в почвата ще бъде достатъчно за тях, ако имате почва, посочена по-горе. Уверете се, че разсадът има достатъчно слънце, обърнете го, докато расте. Ако видите, че фиданките са извадени и счупени, тогава спешно поставете осветителните лампи.

Ако използвате торфени таблетки:

 • налейте вода в тавата;
 • поставете таблетките тук;
 • когато станат като кегове, извадете ги;
 • поставете варелите в тавата (можете да ги извадите от под полуфабрикатите) и поставете семената навътре;
 • покрийте с филм и поставете върху перваза на прозореца.

Когато разсадът се издигне, филмът се отстранява, влагата се произвежда с помощта на вода, която се излива в тавата - варелите абсорбират всичко. Освен това, когато се отглеждат разсад, те могат да бъдат трансплантирани в чаши с почва, която може да бъде направена от торф или картон. Тези чаши ще кацнете в земята.

Ако използвате торфени чаши, тогава се пригответе, че в тях земята ще изсъхне по-бързо, така че ще трябва да я овлажнявате по-често.

фехтовка

Ако използвате таблетки, ще преминете през този етап. Ако един общ контейнер, а след това във фазата на 3-4 истински листа ви гмуркане фиданки в отделни чаши. Те могат да бъдат пластмасови, картонени, от торф. Почвата е взета все едно, но, разбира се, пресни и обеззаразени. Разсадът след бране не трябва да се поставя на слънце, те трябва да станат малко по-силни в сянка. Храненето вече не е необходимо.

Вижте също: Домати "Микадо": розово, черно, златно, жълто и червено

Торове и поливане на разсад

За да си отглеждане на домати в открито поле в Украйна, за да бъде успешна, трябва да се овлажнява разсад и торене във времето. В първия случай това се прави, когато почвата изсъхне с топла, утаена вода. Храната започва да се прави след избора на две седмици. Можете да използвате следната схема:

 • две седмици след бране - лъжица суперфосфат, калиев сулфат и две лъжици Kemira се поставят на кофа с вода;
 • след седмица разсипвайте фиданките с леко розов манганов разтвор;
 • на 25-тия ден след засяването на доматите, трябва да се хвърли разсада с разтвор в една кофа с вода лъжица селитра;
 • Веднъж седмично можете да напръскате подготовката за листно хранене.

Това е основната грижа за разсад у дома, трябва да се отбележи и за болестите на доматите.

Превенция на заболяванията

Ако първоначално сте направили всичко, както казахме по-горе, тогава вашите разсад ще бъдат здрави. За превенция, можете да напръскате слаб разтвор на манган като самите разсад и храстите на леглата. Поливането на домати е необходимо само когато почвата изсъхне, в противен случай ще изгният, ще се появят паразити. Ако доматите са болни, можете да използвате следните инструменти:

 • от мозайка се използва обработка с разтвор в литър мляко от лъжица урея - веднъж на всеки 10 дни;
 • сива и коренна гниене - "Фундазол," Бариера "," Бариера ";
 • фитофтора и макроскопороза - меден сулфат, бордоска смес, фитоспорин, триходермин и ордан;
 • зацапване - меден сулфат.
Всички средства, които ви препоръчваме по-горе, са разведени според инструкциите на опаковката. Тя е за всяка култура и е написана на всички лекарства.

Прехвърляне на разсад към закрита почва

Разсадът се пренася, когато вече е достигнал 25 см височина, е силен и е предварително втвърден. Всяка оранжерия - топла или просто покритие от филма трябва да бъде внимателно подготвена - почвата и стените се дезинфекцират. Почвата трябва да бъде плодородна - можете да използвате равни части хумус, дернова земя, два пъти по-малко пясък и да добавите сложен препарат тук. Всичко се отделя за дезинфекция с вряща вода с манган. Ямките се правят на разстояние 35 см един от друг, в зависимост от сорта. Разстоянието между редовете е най-малко 50 см. Високите сортове изискват подкрепа, засаждат ги по стените в един ред.

По отношение на времето, след това в топъл оранжерийни разсад, който посяхте през февруари, можете да прехвърлите в началото на април, в студа - в началото на май. Почвата трябва да бъде загрята, а през нощта температурата не трябва да пада под 10 градуса, в противен случай доматите ще спрат да растат. Грижа в оранжерията и на улицата е почти същата - тя се полива, тъй като се изсушава, хранене, премахва плевелите, но все още трябва да издухва оранжериите. Не забравяйте и за профилактиката на заболяванията.

Торове могат да се прилагат, както следва:

 • две седмици след прехвърлянето се подава азот;
 • когато цветята започват да се оформят - те разпръскват 25 грама азофоски и лопен по една кофа вода;
 • след цъфтежа, още 2-3 допълнителни превръзки - сложете една супена лъжица калиев сулфат и 15 грама лопатка на кофа вода или го заменете с 25 грама нитрати;
 • Можете да използвате комплексна минерална добавка след първото хранене с азот - на всеки 2-3 седмици.
Можете също да използвате тези торове за отглеждане на домати на открито в Украйна. Има и много популярни рецепти - вливания на дрожди, плевели, хляб и т.н.

Носенето на разсад на улицата

За да се пренесат разсадът в градината, също е необходимо да се засъхне почвата, особено ако се използват за отглеждане на картофи и чушки, добавят се торове, отстраняват се плевелите. В дупката можете да добавите лъжица суперфосфат, пепел, както и част от пясъка и хумуса. Технологията е доста сходна с тази на оранжерията, с изключение на това, че датите ще бъдат много по-късно - третото десетилетие на май и началото на юни. Заплахата от замръзване трябва изцяло да изчезне, нощните температури да са над 10-12 градуса, дневните температури да не бъдат под 16 градуса. Rassad в този момент трябва да бъде около 50-55 дни. Невъзможно е да се каже точната дата на прехвърлянето - всички региони са различни и времето от година на година може да изненада с топлината и студа. И накрая, бихме искали да ви посъветваме за най-продуктивните сортове домати за открити площи и оранжерии в Украйна, които набират все по-голяма популярност.

По-добри домати за Украйна

"Casta F1"

Ако искате доматите да бъдат големи, сладки и бързо узряват, тогава този сорт е идеален за вас.

Основни предимства:

 • тегло на плода - 300 грама или повече;
 • мощен и устойчив сорт;
 • бързо и добре оформя плодове;
 • един хектар засаждане дава повече от 100 тона домати;
 • вегетационен период - 60-65 дни;
 • жътвата се съхранява дълго и лесно се транспортира;
 • домати - яркочервено, сладко, месесто;
 • универсална маса.
Този сорт има второ име - "Супернова".

недостатъци:

 • мощният храст изисква добра подкрепа и много пространство;
 • чувствителни към температурни крайности.

"Багиера Ф1"

Това също е един от най-добрите ранни сортове домати за открито поле за Украйна. Има отлична репутация, и почти няма "Багира" против.

Основни предимства:

 • Доматено тегло - 220 грама;
 • узрява рано - вегетационен период до 65 дни;
 • високодоходен домат - 100 тона на хектар;
 • има висока устойчивост към лошо време, болести;
 • много вкусно разнообразие.

Има само един недостатък - градините в кухнята казват, че този домат е по-добре да се яде пресен, отколкото да се правят заготовки от него.

"Carbon"

Ако искате плодовете ви да бъдат не само вкусни, но и да изненадате гостите с външния си вид, тогава вижте този сорт.

Основни предимства:

 • необичаен цвят - тъмно червен, понякога черен;
 • висок и мощен храст - до 1,8 метра;
 • устойчивост на болести;
 • отглеждани на улицата и в оранжерии, но предпочитат последното;
 • сорт с големи плодове - повече от 300 грама;
 • много вкусни домати.

недостатъци:

 • изискване на топлина;
 • грапава повърхност;
 • изисква подкрепа и място за отглеждане;
 • плодове узряват за дълго време.

Вижте също: Домат "Black Cluster F1" - необходимо ли е в градината?

Rufus F1

Този домат няма недостатъци, така че нека разберем повече за неговите заслуги.

Основни предимства:

 • висок добив - повече от 100 тона на хектар;
 • не са болни и не се страхуват от паразити;
 • ранозрели, не се страхуват от неблагоприятни климатични условия;
 • тегло на плода - 60 грама, повече от 100 домата могат да се събират от един храст;
 • идеален за консервиране на цели плодове;
 • висок плод
Хибридни сортове имат един важен минус - семената им не дават висококачествена култура за втората година.

"Лян"

Един от най-популярните сортове, които се отглеждат на територията на Украйна и Русия. Има доста компактен храст и е подходящ за малки площи и малки оранжерии.

Основни предимства:

 • ниски храсти - до 50 см;
 • узрява рано;
 • плодовете не се напукват, вкусни и дълги;
 • има универсална таблична цел;
 • не се страхуват от промени в температурата;
 • тегло на плода - до 100 грама, което е удобно за консервиране на цели плодове.

недостатъци:

 • няма абсолютна устойчивост към болести;
 • вредители могат да дразнят.

Тези домати можете спокойно да изберете за вашия парцел. Правилното земеделие ще ви помогне да получите отлични добиви от качествени домати.

Наблюдавайки препоръките на лунния календар и внимателно грижите за насажденията, получавате витаминните си домати, които ще се съхраняват дълго време и се молят през зимата.

Видео препоръки за това кога да се засадят домати за разсад

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания