меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 20.12.2017

Домат "Black Cluster F1" - необходимо ли е в градината?

Официална информация

Доматеният сорт "Черно клъстер" не е включен в списъка на развъдните постижения. Ако търсите информация, тогава единственият “официален” ще намери типографска чанта с семена от фирмата “Руска градина”.

Компанията започва своята работа през 1991 година. Ако по-рано са били ангажирани с продажбата на холандски луковици, а след това и с опаковането на семена, сега те подбират сортове и хибридни форми, сортиране, почистване и опаковане. Ако вярвате на тяхната маркетингова презентация, тогава се предполага, че има лабораторни изследвания и контрол на качеството. Компанията гарантира, че всеки може да посети изключителния експериментален сайт, където ще бъдат демонстрирани най-ценните новини за подбор.

За съжаление, информацията, посочена на чантата, както и информацията на тези, които вече са отглеждали този домат, не съвпадат, поради което е необходимо да се претеглят всички плюсове и минуси преди закупуване и отглеждане.

Характеристика и описание

Черният домат е обозначен с буквата F1. Това означава, че доматен хибрид и събиране на семена за по-нататъшно отглеждане няма смисъл. Самите семена са доста скъпи и са пакетирани в сашета по 10 броя.

Вижте също: Домат "Countryman". Страхотен избор

Описание на храста

Хибридът е подаден като индетерминант, рано. Растението е високо, без спиране на растежа на основната стреля.

НК "Руска градина" не посочва метода за формиране на храст, но тези, които вече са отглеждали този хибрид, любезно споделят информация и снимки, както и описание на хибридната форма.

Според тяхната информация, растението е с височина около 150 см. Мощно с голям космат лист и големи месови издънки.

Образуването на храста може да се извърши в 3 или дори 4 издънки.

Производителят не посочва за кой регион се препоръчва този хибрид. Въпреки това, наблюденията на тези, които вече са пораснали, казват, че доматите се показват много по-добре в южните райони. Само изобилието на слънцето прави плодовете богато черни и променя вкуса им за по-хармонично.

Описание на плодовете

Най-важното е, че характеристиката на червено клъстерна домати и описанието на сорта наистина съвпадат с цвета на плода - те са черни. Въпреки това, да се чака за цвета на плода не е лесно.

Първоначално плодът има зелен цвят. Постепенно расте, тъмно петно ​​започва да "тече" по тях. Той създава впечатление за тен, тъй като тъмнината се формира от страна на слънчевото осветление. Освен това, доматите започват да се изчервяват и постепенно се обличат в тъмно наметало.

Абсолютно черни плодове от храста не могат да събират много. По-голямата част е тъмно червено-кафяв плод с черна страна. Когато зимата е на прага и трябва да премахнете всички плодове, те узряват на топло тъмно място, но не стават черни.

Снимката, показана на торбичката със семена, е вярна, само ако храстът е засаден много рано в парникови условия. В открита градина такива храсти не могат да се видят. Може би, ако този домат се отглежда в южните райони, те ще могат да узреят преди началото на студеното време и да покажат пълния си цвят.

Интересен факт е, че дори не напълно черните плодове имат красив блясък. Земеделските производители, сравнявайки ги с плодовете на други сортове и хибриди, казват, че нито един домат няма такъв блясък.

вкус

Производителят твърди, че доматите имат много приятен вкус и някъде прилича на сливен послевкус.

Въпреки това, рецензии казват, че киселинността не е като слива, а вкусът, меко казано, не е хармоничен. Освен това, доматите оставят в устата странна плака, от която не можете бързо да се отървете.

Доматът няма специален аромат.

Вижте също: От какво зависи вкусът на доматите, как да се получи ароматна реколта?

Размер на плода

Производителят твърди, че около 35-70 г. Всъщност, доматите се събират с четка.

Най-голямото е с тегло до 70 г, след което се свива, но не много. Всяка четка носи 6-7 плода.

Те са разположени много слабо. Тъй като леторастите са много плътни, а доматите не са големи, те се държат добре хоризонтално и имат приличен външен вид.

Ако снимката показва точно същите плодове, в действителност те са с различен размер и с различен интензитет на цвета.

Силни и слаби страни

В преследване на черни плодове, черните клъстери, домати, снимки, добиви не са много високи, и като се има предвид вкуса и интересния вкус, е трудно да се намерят достойнствата на този домат.

След като направи първия опит, производителите на зеленчуци все още се надяваха, че годината може би не е точно доматска. Опитът номер две също се провали.

Отзивите на тези, които вече са успели да „се насладят” на доматите „Black Bunch” казват, че вече няма да растат този хибрид.

Сред черните сортове и хибриди там не са много продуктивни, но много красива и вкусна. Избирайки екзотично оцветяване можете да изберете по-достойни опции.

Едно от предимствата на този хибрид е високото качество на съхранение на плодовете. Прибирането на последната реколта, домати узряват за дълго време и запазват плътността си. Отзиви казват, че такъв домат може да легне до Нова година.

Ако някои зеленчуци растат екзотични домати заради декорирането на имота, Черният клъстер не е добър за това. Неговият храст няма особена красота и представимост и изглежда тромав.

Резистентност към заболявания

Производителят мълчи за това как сортът е устойчив на вирусни, гъбични и бактериални заболявания. Въпреки това, тези, които вече са отглеждали хибрид, отбелязва липсата на стабилност на Черния клъстер.

В сравнение с други сортове и хибриди, които растат в градината, при същите климатични условия, този хибрид е много по-лош.

Вижте също: Защо зелените домати гние в храстите в оранжерията, и как да спаси културата?

Характеристики на отглеждане

С закупуването на торба със семена можете да прочетете информацията, че този домат узрява 75 дни след поникването. Въпреки това, върху една и съща торба се посочва, че разсадът се засажда на открито място на възраст 55-70 години. Следователно, формата на разсад трябва вече да е не само с пъпки, но почти със зрели домати. Но това не се случва.

Този, който вече е отглеждал този домат, е сигурен, че информацията не е правилна и доматът няма ранно узряване.

Семената се засяват в началото на март. Към момента на засаждане на открито, разсадът наистина трябва да има 55-60 дни, но дори и да няма признаци за пукане върху него.

Но узряването започва на 75-ия ден не от момента на появата, а от момента на кацане на открито. Най-вероятно този хибрид е със среден или дори късен среден срок на съзряване.

За да се ускори разсадът и по този начин узряване, е необходимо да се увеличи периода на разсад. За да направите това, можете да предприемете следните мерки:

 • Можете да сеете семена не в началото на март, а в края на февруари. По този начин печелим 8-10 дни;
 • Ако сеитбата се извършва не със сухи семена, а вече мокри, нарязани, тогава печелим още 5-6 дни;
 • Създавайки оптимална температура за покълване, а за доматите е 22-24 С, можете да подобрите растежа с 5-6 дни;
 • Създаването на контраст между дневните и нощните температури в периода след поникването с разлика от 4-5 С ще позволи на разсадът да се разтегне, но да бъде силен и канелен.
 • Създаването на допълнително осветление със специални фито лампи ще подобри периода на разсад, а в този случай засаждането на открито може да се извърши още във фазата на размножаване;
 • Ако растат разсад в индивидуални контейнери, кацането ще се проведе за кореновата система не е забележимо, без спиране в растежа фаза.

Опитайте се да отглеждате домати "Black Cluster", което е дадено по-горе, и може би вашето мнение за този хибрид ще бъде различно, особено ако се опитате да създадете оптимални, комфортни условия.

Видео: Черни домати

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Коментари по статията: 1
 1. Владимир

  За първи път през 2017 г. е засадена черна купчина, южна част на Сибир, в оранжерия, изработена от поликарбонат, от 10 семена от 10 растения, които до края на есента са болни от фитофрения. Бушът е силен, висок, здрав, всички са окачени с четки с домати, но късно съм вдигнал последните върху снега, много ми хареса вкусът, сладък, послевкусът не е узрял, а зрелият послевкус не го прави. Ще строя следващата година, само по-малко.

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания