меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 20.12.2017

Доматено "Череша f1": необичайно, оригинално и специфично

Една от определящите характеристики на домата е нейният размер. Повечето любители на зеленчукопроизводителите предпочитат да имат на своя участък два основни вида домати - големи, месести за прясна консумация, салати и средни, за консервиране.

Появилите се малки плодови сортове домати не изглежда да попадат в нито една от тези категории, но те са привлекли вниманието поради първоначалния си вид и специфичния вкус.

Дългите купчини миниатюрни чери домати привличат клиентите с тяхната красота, а когато ги опитате, и много приятен вкус. Доматите от сорта сладка череша са едно от голямото семейство домати с дребни плодове, което се нарича "Дърво на бонбони" заради необичайния си вид и популярност сред децата.

Обща информация

Този хибрид, от цялата гама от малки плодови домати, е най-интересен като непретенциозен и много плодотворен. Растението е неопределено, устойчиво на температурни крайности и повечето гъбични заболявания, принадлежи към ултра-ранните сортове. Срокът на зреене е 75-80 дни след засяването.

Благодарение на тези качества, доматът на Череша започва да привлича вниманието на много летни жители, за които характеристиките и описанието на сорта биха били интересни.

Описание на сорта

Доматите от този сорт могат да се отглеждат в различни условия: в оранжерии, открити площи, а някои любители ги посаждат в саксии на балконите. Тъй като растението е неопределено, т.е. без ограничаване на точката на растеж, при създаването на комфортна среда, то расте до 2 метра или повече в оранжерии.

Бушът е силен, през периода на плодните насаждения има много привлекателен външен вид. Формирането на растенията и жартиерата на пергола е задължително, тъй като стъблото по време на плодоношението може да се счупи. Дългите гроздове от домати Сладката череша F1, според градинарите, са просто осеяни с клъстери от малки, фотоподобни черешови плодове, плодове.

Плодовете имат необичаен вид за доматите:

 • Малките кръгли плодове са подобни на плодовете и тежат от 10 до 20 грама и се събират в големи четки с по 30-50 парчета.
 • Формата на доматите е кръгла, гладка.
 • Плодовете не се напукват.
 • Месото е доста плътно, цветът на зрелите плодове е светъл, червен.
 • Те висят на клоните за дълго време, те не се рушат, те обикновено реколтата култури с пискюли, понякога без да чака за зрелостта на всички плодове на ръката.

Приятно сладникав вкус, и доматите съдържат до 12% захар и сухи вещества, което ги прави любимо лечение за деца и възрастни. Домакините го използват не само за пресни храни, като деликатес, но и като украса на различни ястия.

Плодовете могат да бъдат сушени, консервирани, докато в банките те изглеждат красиви и не се напукват. Доматите в ръцете носят транспорт и складиране много по-добре от отделните плодове, а зеленчукопроизводителите често ги посаждат за търговски цели, тъй като те са търсени на пазара, а цената им е по-висока от цената на обикновените плодове.

Всичко това прави хибрида привлекателен за летовниците, особено след като доматената череша, според техните прегледи и растителни снимки, също дава добър добив - до 8 кг от храста.

Вижте също: Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания

Плюсове и минуси сортове

При отглеждането на домати в оранжерията градинарите обикновено постигат по-високи добиви и качество на плодовете, като по-ясно се проявяват предимствата на сорта:

 • Срокът на узряване на плодовете е не само ранен, но и удължен.
 • Устойчивост на температурни промени, което позволява да се получават плодове по време на периоди на охлаждане.
 • Устойчив на повечето гъбични заболявания.
 • Отличен вкус и външен вид на плода.
 • Атрактивен тип растения - мощни и високи.

Недостатъците на хибрида включват необходимостта от образуване на храсти, особено в оранжерията. Според прегледите на отделните зеленчуци, хибридът не дава високи добиви, доматите в четката не винаги узряват.

Експертите предлагат за по-узряване на плодове, веднага след образуването на четката, за да премахнете листата, разположени под клона.

Особености при отглеждането на малки плодови домати

За да се получи гарантиран добив, зеленчукопроизводителят трябва да обърне внимание на следните точки:

 • Предварителна подготовка на семената, която се състои в дезинфекция на семената в слаб разтвор на калиев перманганат и преработване със стимуланти за растеж.
 • Подготовка на земята и опаковане за отглеждане на разсад.
Не използвайте почва за разсад от места, където преди са отглеждани картофи или домати.

Земя за разсад е желателно да се подготви светлина и дишаща. За да направите това, използвайте обичайната градинска почва с добавянето на компост, пепел, минерални торове. Ако почвата е глина, към нея се добавя торф или пясък.

Ако е необходимо, подготвената земя се подлага на дезинфекция - тя се нагрява във фурната или се държи в продължение на няколко дни на студено.

При отглеждане на разсад за оранжерии сеитбата обикновено започва в началото на март. Семената се засяват във влажна почва на разстояние 1-2 см един от друг и се покриват със слой от пръст (приблизително 5 мм). След това се създават удобни условия за покълване: кутиите отгоре са покрити с хартия или филм и температурата се поддържа на 24-26 градуса.

Разсад за засаждане в открит терен обикновено се засаждат 2-3 седмици по-късно.

Веднага след като разсадът се появи, разсадът трябва да осигури добро покритие. В същото време температурата се понижава до 12–14 градуса през нощта и 16–18 градуса през деня, а поливането се извършва много внимателно, като се предотвратява прегъването на почвата.

След появата на първия истински лист, разсадът се спуска в чаши за посев или в друга кутия с голямо количество почва, в която растенията могат да бъдат засадени на разстояние 15-20 см.

Почвата в чашките или кутията се държи в насипно състояние и мокра, една седмица след бране, разсадът се подхранва с минерален тор за разсад.

Времето за засаждане на разсад в оранжерията и открито място се определя от самите летни жители. В същото време трябва да се отбележи, че хибридът е устойчив на температурни крайности, но замразяването или продължителното понижаване на температурата може да разруши растението.

За да се намали риска, много градинари придобиват малки пластмасови арки и покриват нетъкан материал, който използват, като правят малка допълнителна оранжерия вътре в оранжерията в случай на опасност от замръзване.

Вижте също: Оригиналният начин на отглеждане на домати до корените

Почвата за оранжерията и леглата за домати се приготвят през есента, като се отчита сеитбообращението. Земята е limelified, sidderats са засадени.

През пролетта, преди засаждането на разсад, кладенците се приготвят на разстояние 0,5 м между растенията и 0,7 м между редовете, пълни с компост и минерални торове, и напоени.

Разсадът в момента на засаждане има 5-6 истински листа, силно стъбло и корени. Употребата на подложки е задължителна, защото дори и в незащитена почва растенията растат над 1 м височина.

Не внасяйте в кладенците пресен или непълен тор в гнездата.

Допълнителна грижа за растенията включва:

 • Поливане, по време на узряването на плода - често (след 2-3 дни).
 • Плевене с едновременно разхлабване на почвата.
 • Подхранване с минерални торове 3-4 пъти за целия период.
 • Образуване на храст, пасинковане.
 • Торене със зелено оборски тор (10% инфузия на диня с вливана трева в продължение на 10 дни).

Много производители на зеленчуци успешно отглеждат малки плодови домати на открито и са доволни от резултатите.

Въпреки това, доматено сладко от череши, според прегледи и снимки на растения, тези летни жители, които са ги засадили в оранжерията, говорят за по-добро и по-продължително премахване на тези домати в защитена земя.

Вижте също: Най-плодовитите, сладки сортове домати

Използването на оранжерия позволява да се създадат по-комфортни условия за растенията, като се вземат предвид следните точки:

 • Доматите не харесват влажен въздух, затова е необходимо да се осигури вентилация в оранжерията без да се създават течения.
 • Поливането трябва да се извършва или чрез капково напояване, или чрез поливане на почвата директно под храста, без да се налива листата.
 • Храненето трябва да се извършва само след поливане.
 • За да се намали влажността на въздуха и да се поддържа влагата в почвата, желателно е да се мулчира с трева, слама или всякакви въздухопропускливи материали.
 • За да се избегне напукване на плодовете, поливането след образуването на четките става по-често и по-малко.
 • В оранжерийните растения трябва да се оформят по-внимателно.
 • С настъпването на хладно време е необходимо реалистично да се оцени възможността за узряване на плодовете и премахване на излишъка.

Подобно на много други хибриди, растенията са устойчиви на много вирусни и гъбични заболявания на доматите. Ако следвате правилата на селскостопанското инженерство, производителите на зеленчуци обикновено се справят без използването на допълнителни лечения с химикали.

Контролът на вредителите - обикновено се предпочита да се извършва с народни средства - екстракт от горчив пипер, дървесна пепел. Колорадският бръмбар и охлюви, когато се появят, се събират на ръка.

Оригиналните плодове с отличен вкус възхищават децата и възрастните през лятото, а всяка година откриват все повече и повече фенове.

Видео: Как да отглеждате чери домати?

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания