меню

Отглеждане на домати 26.10.2017

Оригиналният начин на отглеждане на домати до корените

Доматите с главата надолу отглеждат растения с главата надолу

За да се украсява имота, достатъчно е да се засадят домати с главата надолу, отглеждането на растения с главата надолу не е по-трудно от обикновено, но то има свои характеристики, които трябва да се вземат предвид.

Предимства на технологията

Изглежда, че има градина, можете да отглеждате всякакъв сорт, но хората упорито се стремят към екзотични неща. Доматите, вкоренени, изглеждат не само екзотични, но и естетически приятни. Бране на сортове с портокал, като фенери плодове, или под формата на крушка, червени топки или овали, можете да ги украсите с всяко място. Ако сорт с разширена растителност, удоволствието ще продължи до замръзване. Освен това, окачената конструкция може да се пренесе в къщата и да удължи удоволствието.

Но хората, както винаги, са прави, и тази технология позволява:

 1. Да има култура, където няма възможност да се счупи градина, защото за такова засаждане няма абсолютно никаква нужда от земя;
 2. Използвайте пространството над градината. Като построили подкрепа над ягоди, можете да окачите доматите и да получите реколта;
 3. За отглеждане на култури на лоджии и балкони при липса на первази на прозорци, като се използва свободно пространство;
 4. Жътва през цялата година в условията на стаята;
 5. Използване на горните, неизползвани площи от оранжерии и оранжерии;
 6. При кацане с главата надолу няма нужда от поддържащи системи;
 7. Няма нужда от контрол над плевелите и плевелите;
 8. Доматите с тази технология не са доведени, буйните храсти - по-висок добив и по-интересен дизайн;
 9. Използвайки тази технология, можете да изградите екран и да покриете личното пространство от външни очи;
 10. За да се прибира, достатъчно е да подадете ръка;
 11. Не всеки възрастен разбира това чудо на природата, но децата просто го обичат, а грижата за растението се възприема като забавно.

Вижте също: Сортове домати от сибирската селекция, със снимка и описание

Тайните на технологията и разнообразието

Всички тайни се основават на факта, че растението иска да расте вертикално и да достига слънчевата светлина. Без значение как засаждаме или превръщаме пота, доматите в никакъв случай няма да искат да растат нагоре.

В тази технология разнообразието има значение. Вие не можете да засадят всякакви, харесвани и дори многократно тествани сортове или хибрид, Предпочитание трябва да се даде на тези, в които леторастите са тънки, лиановидни, а плодовете не са големи.

Ако дадете избор на розови домати, тогава ще се получи сорта „Перла”, неговите издънки ще са тънки и с времето ще се завъртят, както е било. Плодовете на "Червения Хънтър" са като малки круши, а храстите са много разлохие. Четки с жълти плодове се произвеждат непрекъснато в сорта Вагнер Мирабел.

Ако предпочитате устойчиви сортове, за да не се извършва лечението, тогава трябва да засявате хибрида "Ampelny F 1". Ако доматите, като черното френско грозде, им харесат, сортът Black Cluster ще изненада дори опитни производители.

Отделно от това е необходимо да се сеят сорта "Рапунцел". Огромни четки, които носят до 50 домати, изглеждат много красиви. Те узряват не в същото време, но онези, които са узрели дълго време, остават стока.

Ако вече сте опитали тези разновидности, тогава можете да отдадете предпочитание на Cherry, Roma, Arctic, Talisman.

Избор на контейнери

За всяка технология има свои характеристики. В този случай, съдът трябва да е поне 5 литра.Тя няма да бъде възможно да се получи красива култура в малка висящи саксии за цветя. Само храстите, които имат обем от вегетативна маса и много плодове, ще изглеждат красиви, а за това се нуждаете от добра коренова система.

Избирайки капацитета за засаждане, можете да предпочитате следното:

 • пластмасова кофа. Този контейнер трябва да бъде от хранителна пластмаса или от храна. Тъй като слънчевата светлина е необходима за отглеждането, техническата пластмаса, под нейно влияние, може да освободи токсични вещества в почвата, а кореновата система може да абсорбира елементи и да се прехвърли в плодове.

Кофата задължително трябва да има капак;

 • Колби от под вода или други хранителни продукти също са доста подходящи. Можете да приложите пластмасови бутилки с капацитет от 5 литра;
 • Специализирани магазини за градинско и градинско направление могат да предложат комплект за отглеждане на зеленчуци по тази технология “Topsi Torvi” (яка).
Ако контейнерите имат капак, няма проблем. Ако се използват материали, може да е необходимо да се изгради рамка, която да предотврати падането на почвената смес.

Смесена почва с домати

За да подготвите почвата, трябва да подходите с цялата отговорност. Ако закупите специална почвена смес за домати в градинарския център, засаденият в него домат няма да изисква дори допълнителни превръзки. Ако се реши да се подготви самостоятелно земята, тогава тя не може да бъде взета от градината, особено от под нощното заведение.

По-добре е почвената смес да се подготви предварително и да се комбинира в това съотношение:

 • компост - 1 част;
 • печен хумус - 1 част;
 • торф - 1 част.

На кофа на подготвената смес, трябва да добавите 1 супена лъжица. лъжица суперфосфат и 1 супена лъжица. лъжица амониев нитрат.

Вижте също: Най-добрите сортове домати за оранжерия, устойчиви на фитофтора

Характеристики на отглеждане на разсад

Времето за засяване на семена от домати за разсад изобщо не се различава от обикновените домати. Разсадът се отглежда и по класическата технология, но в този случай можем да използваме разсад за издърпване и няма смисъл да използваме инхибитори на растежа.

Тайните на отглеждане на домати с главата надолу са, че растението се нуждае от добре развита коренова система. Ако засадим домати с дълбочина 2-3 см, изчакайте, докато корените обгърнат почвата, ще отнеме много време.

Напълно различно е дълбокото кацане. Стеблото на домата има способността да расте корени по цялата си повърхност, като по този начин увеличава областта на хранене. Това е, което трябва да се постигне. Ако височината на доматеното растение е 30–40 cm, тя трябва да бъде изкопана колкото е възможно повече, оставяйки 10–15 cm на повърхността.

Опитните производители на зеленчуци, за да ускорят процеса на отглеждане на разсад, се превеждат в дълбоки, но не широки възможности. Като такъв подходящ е пакет за мляко от 1 литър с подрязан връх. След претоварването почвената смес се запълва и към момента на трансплантацията растението домати има време да даде огромно количество корени.

Тази технология не може да бъде в бързаме. Трансплантацията се извършва само когато земната бучка напълно „покри” земята.

Засаждане на разсад

Ако се използва пластмасова кофа, направете следното:

 • В дъното на кофата се прави отвор, така че е възможно да се засаждат свободно в него разсад от домати;
 • Кофата се поставя на дъното, дупката се затваря с филм и се напълва с почвена смес;
 • Затворен капак и обърнат;
 • Във филма, който затваря дупката, се прави дупка и в нея се засаждат разсад от домати;
 • Не можете веднага да включите кофата. След засаждане трябва да отнеме 3-4 седмици. През това време, разсад напълно се корени и да започне да развива земята. Опитните фермери преминават към следващия етап едва тогава, кабелите ще видят ясни признаци, че доматът е започнал да расте.

Подкрепа за въздушната градина

Отглеждането на домати с главата надолу (корените) предполага висяща конструкция и това трябва да се погрижи предварително.

Триножките от ковано желязо изглеждат красиви, на които висят кофи с висящи домати, но този дизайн е много скъп. Във всеки случай, основното изискване за дизайна трябва да бъде здравина.

Кука, прикована към оградата или стената, може да се използва като опора. Клоните и клоните на дърветата могат да бъдат разбити с окачена градина.

Поредените дървени решетки и цветни арки, перголи могат да служат като място за окачена конструкция.

Направете всичко много здраво, за да не загубите "градината".

Грижи и поливане

Растението не изисква специални грижи, в него не растат плевели. Тъй като резервоарите са с постоянно загряване, сушенето на почвата е естествен процес и трябва да го следвате ревниво.

Окачване на контейнери, трябва да се вземе предвид момента на поливане, следователно, няма смисъл да се направи подкрепа много висока. Честото поливане предполага чест подход към растенията и също трябва да бъде удобен.

За да се улесни процеса на пълнене на водата, възможно е покритието да се покрие с материал за мулчиране както от естествен, така и от синтетичен произход.

Ако кофите с окачени домати са подредени в един ред, то занаятчиите успяват да извършат капково напояване и това значително решава проблема. Капка вода, скапа от отвора на тръбата, разположена под висящата дръжка, помага постоянно да се поддържа почвата в оптимална влажност.

Ако все още нямате опит, започнете с 1-2 растения, и с опит, "градина" може да се разшири. Събирайки различни сортове, можете да преобразите имота и да разнообразите празничната маса.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 1,00 от 5)
Зарежда се ...
Доматите с главата надолу отглеждат растения с главата надолуДоматите с главата надолу отглеждат растения с главата надолу

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания