меню

Отглеждане на домати 17.09.2018

Доматите в кутии, тайната на обилната реколта

греди за домати

Различни експерименти за получаване на богата реколта от домати показаха, че културата ефективно расте и носи плодове във високи хребети. Опитните градинари признават отглеждането на домати в кутии и чекмеджета като удобна и най-евтина работа.

Изграждането на легла със страни не отнема много време, но ще ви позволи да се грижите удобно за културата и значително да увеличите количеството и качеството на плодовете.

Защо се нуждаем от хребети, кутии и кутии

За да се разбере доброто засаждане домати в контейнери и високи легла със страни, трябва да се обърне внимание на факта, че една мощна коренова система на домати изисква място за пълно развитие, а надземната част се нуждае от навременна грижа. Растенията, които растат в земята над нивото на градината, получават всички необходими хранителни вещества, вода и слънчева светлина. Доброто вкореняване не само здраво фиксира храста в земята, но и позволява на малките клони да събират влага и всякакви полезни вещества в обхвата на техния растеж.

Отглеждането на домати в кутии позволява на леглата да бъдат подвижни и да преместват културата с появата на неблагоприятни метеорологични условия на защитено място. Също така засаждането на храсти от домати в кутия е начин да се създаде ред в градината.

Предимства и недостатъци

Предимствата на метода за засаждане на домати на високи легла, затворени брони са:

 • възможност за организиране на подслон в студено и лошо време, или прехвърляне на кутии в стаята;
 • сключването на почвата в страните ви позволява по-ефективно да извършвате дейности за хранене и грижи;
 • изключване на почвеното изригване;
 • лесна грижа за доматите;
 • липсата на плевели, които растат от разстояние между редовете;
 • възможност за провеждане на експериментални кацания с различен състав на почвата под доматите;
 • запазване на оптималната влага в почвата и др.

Недостатъците на метода включват необходимостта от инсталиране на кутията и разходите за нейното изграждане. Стените на кутиите в крайна сметка се влошават от влага и физически въздействия. Ще се наложи ремонт или ремонт. Също така на такова легло е трудно да се копае земята от двете страни.

Варианти на легла-кутии и кутии

 

Летните жители, които имат опит, предпочитат да оборудват в районите на билото, които са конструирани по вид:

 • първоначалното копаене и издигане на земята над градината, последвано от приключване на изкопаната територия в оградата;
 • инсталиране на кутията с поставянето на почвата и тора.

Страните могат да бъдат дъски, шисти, професионални листове и други материали. Важно е да се обърне голямо внимание на ставите и ъглите. Не допускайте празнини в тези места.

Полезна!

Добре доказали се табла с възможност за монтиране със зъбен венец. Стените на кутията плътно прикрепени един към друг, което предотвратява преминаването на вода, хранене на инфузиите, обрив на земята.

Практически е установено, че най-удобните хребети имат ширина не по-голяма от 70 см. Това позволява засаждане на домати в един или два реда и извършване на цялостна грижа от двете страни.

Кутиите могат да бъдат направени и от различни материали.Те могат да бъдат изцяло дървени конструкции или дървени рамки с метални или шперплатни стени. Дъното на кутията страда най-много, тъй като се дължи на основното налягане и влагата. Предимството на отглеждането в кутии е, че първоначално разсадът в стаята може да започне да расте веднага в тези структури, ако пространството позволява това. След това кутиите с отглежданите храсти се изнасят в градината. Кутията най-често не надвишава размерите 120 cm x 50 cm.

Високо легло или кутия може да бъде с различна височина. Не е необходимо да се проектират много високи брони. Работата в такъв хребет е неудобна. Ниско растящите храсти могат да имат недостиг на светлина.

Оптималната височина на стената е 30-40 см. Това е достатъчно за пълноценното развитие на мощна коренова система на доматите и свободата на растежа. Това означава, че при инсталиране на кутията, е необходимо да вземете дъски с ширина от 30 до 40 см или да изрежете друг материал до този размер. Кутиите също се произвеждат в съответствие с тази височина.

Местоположение на страничните легла и чекмеджета на обекта

Можете да подредите високи легла със страни или кутии във всеки ъгъл на вашата градина. Отглеждане на домати в тези хребети ви позволява да не зависи от общата киселинност в градината. В кутията можете да регулирате почвата до неутрална реакция, която е предпочитана от доматите.

За разположението на кутиите и кутиите на билото е по-добре да се избере място, което е скрито от вятъра и получава много слънчева светлина и топлина. Не се препоръчва да се организира засаждане в близост до високи дървета, храсти, в близост до сгради.

Когато се формират легла със страни, монтирайте кутията перпендикулярно на хоризонта и се уверете, че леглото не е сковано. В противен случай влагата и валежите бързо ще напуснат кутията.

Разстоянието между леглата

Когато подреждате леглата в страните и когато поставяте кутии за отглеждане на домати, можете да изберете коя дистанция ще ви бъде удобна. Не трябва да правите тесни пътеки между редовете. Трудно е да се движат и да се грижат за културата. Летните жители, които имат опит, препоръчват разстоянието между доматите да е най-малко 50 cm.

Тревата, която расте между редовете, не представлява опасност за доматите. Тя може лесно да бъде извадена или изкоренена. Отглеждането в такива структури намалява риска от поникване на плевели при доматите.

Подготовка на почвата за високи легла

Почвата може да се приготви предварително. Това може да бъде земята от градината, в която трябва да се прилагат торове в съответствие с етапите на растеж на доматите. Също така е широко разпространен метод за приготвяне на хранителния състав за доматите.

За това:

 • монтирайте кутията с височина на стената 30-40 и ширина до 70 см;
 • наполовина го напълнете с обикновена градинска почва;
 • добавя се слой от кравешки тор, гниещ компост или хумус с торфен пласт с височина най-малко 10 cm;
 • поръсва се с дървесна пепел;
 • Dig всички соя с байонет лопата.

Имате отличен хранителен субстрат за отглеждане на домати. Проверете киселинността на образуваната почва и ако е необходимо, извършете вар. Тази земя е подходяща за засаждане на разсад и за отглеждане на доматени храсти.

Засаждане и грижи

Най-често, разсад от домати започва да се готви в средата на март в Средния пояс, Московска област, Ленинградска област. И в края на март - началото на април в Северозападен регион, Сибир, Урал.

Отглежданите разсад се засаждат на разстояние от 30 до 55 см. Това осигурява на всеки храст необходимата свобода и премахва недостига на хранителни вещества. Доматите се засаждат в един или два реда.

Това е важно!

Внимавайте, преди да засадите пристройките в градината. Клоните на върба, леска, дебела тел или завършени елементи могат да действат като дъги.В случай на внезапно студено или лошо време, можете лесно да защитите разсад със специален покриващ материал, който ще остане върху дъгите и няма да повреди растенията.

Тъй като доматите растат, е необходимо редовно да се торят, разрохкват почвата, поливат растенията и ги третират от вредители. Разположението на храстите във високия хребет дава възможност на градинаря да изпълни всички процедури с комфорт.

Трябва също да вземете мерки, за да се погрижите за билото на етапа на неговото инсталиране. Използваните в конструкцията дървени елементи са по-добре обработени със специални водоотблъскващи състави и специални импрегнации срещу гъбичките. Метални кутии по-добре боядисани, за да се избегне корозия. Редовно си струва да проверите плътността на фугите и плътността на съседните дъски.

След прибиране на реколтата преди замръзване, е необходимо да се сгъне цялата страна от страните. С промените в температурата, земята в кутията ще изпита разширение и свиване, което ще доведе до натоварване на стените и деформация

Препоръчителни сортове за спални кутии

За да растат домати в кутии на стойност приближава замислено. Благоприятните условия в силно повдигнатата почва позволяват да се съберат ранни и средносезонни сортове, за да се получи добра реколта от домати възможно най-скоро.

Стандартните класове са се доказали положително:

 • "Лятно пребиваващи";
 • "Розов любим";
 • "Flash";
 • "Седекия";
 • "Betalyuks".

пухкавата:

 • "Ирина";
 • "Gold";
 • Amur Dawn;
 • "NEPAS";
 • "Сънят на градинаря" и други.

Отглеждане на домати в кутии ефективно и удобно. Вие ще бъдете в състояние да извършите удобна грижа за културата и, ако е необходимо, да покриете растенията със защитен материал. Имайте добра реколта.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
греди за доматигреди за домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания