меню

Препарати и торове 15.08.2018

Как да оксих помогне домати, как да се прилагат

oxyh за домати

Oxyhom се отнася до пестициди, и в действителност лекарството е системен контакт фунгицид. Цел - унищожаването и предотвратяването на развитието на паразитни гъби в градината и градината на подкласа oomycetes. Какви заболявания прави доматите помагат на Oxy и как да го използват правилно?

Oxyfy: състав, форма на освобождаване

Компонентите на Oxyhoma (оксадиксил и меден оксихлорид) оказват отрицателно въздействие върху всички форми на патогени на опасни гъбични заболявания. Средство представлява бял, финозърнест прах, без аромат, предназначен за повърхностни обработки. В магазините лекарството (90% концентрация) се продава в опаковки по 5 кг и в торби по 10, 20, 30 и 40 грама.

Принцип на действие

Oxy показва същата висока ефективност в оранжерии и на открито, тъй като работи благодарение на два поразителни механизма - мигновен и продължителен:

  • оксихлорид мед незабавно действа върху контакта на възрастните гъбички;
  • Оксадиксил се абсорбира и прониква в вътрешните тъкани на растението, разпространява се чрез сапаризация, постепенно унищожава спорите дори при растящи издънки.

Лекарството е позволено да се използва в размножителния сезон един домат. Въпреки това, той трябва да следва ясно правило - времето след последното пръскане преди прибирането на реколтата трябва да бъде най-малко 4 дни в защитената земя и 20 дни на открито.

Внимание!

Инструментът се абсорбира от растението веднага след третирането, често се препоръчва за употреба при продължителни дъждовни периоди. Не вярвайте на такива съвети, Oxyx има слаба лепкавост, пръскането трябва да се прави 3-4 дни преди валежите.

За да се излекува силно засегнатият мицел, доматът ще изисква 3 процедури. В критични случаи може да се извърши четвърта сесия на пръскане. Но зрели домати в ранните етапи (до 20 дни чакане) в никакъв случай не може да яде, да ги празни. По-добре е да се жертва една малка част от доматите, да се лекува храстите, за да не се загуби културата изобщо.

Какви заболявания на домати използват Oxy

Oxyh унищожава доста сложни заболявания на градински растения. В случая с домати, това е макроспороза, черно бактериално зацапване и фитофтора. Активните вещества могат да унищожат гъбичките на всички етапи от неговото развитие. Първите резултати са видими в рамките на няколко часа след пръскане. Периодът на активно действие на Oxyhoma продължава 3 дни, а общата защита продължава до две седмици.

Предимствата и недостатъците на Oxychoma

Няма сериозни недостатъци освен човешката токсичност. Oxyh не е подходящ за приготвяне на резервоарни смеси, той е несъвместим с други лекарства, особено с алкални. Но този фактор не може да бъде приписан на недостатъци, тъй като Oxyg е доста ефективен като самостоятелно средство, не са необходими помощни примеси.

Какви са положителните качества на лекарите градинари и градинари излъчват:

  • висока ефективност в борбата с гъбичните заболявания;
  • терапевтично и продължително защитно действие;
  • бърз резултат (след 2-3 часа).

Има още един плюс - Oxyg е подходящ за антирезистентни програми. Това редуване на лекарства за предотвратяване на резистентността на гъбичките към компонентите на различни средства.

Инструкции за употреба Oxyhoma

При равномерно покритие на Oxyhom на храсти от домати, пръскането се извършва с фин спрей, като е необходимо да се избегне разливане на разтвора в почвата. Първото (профилактично) лечение се извършва веднага след вкореняване на разсад - 2 седмици след засаждане. Следващите 2 сесии се повтарят на всеки 14 дни.

Внимание!

Производителят не препоръчва употребата на лекарството по време на масовия цъфтеж на градинарски култури, за да не навреди на полезните насекоми.

Обработката трябва да се извършва в облачно време или в хладно време на деня (сутрин или вечер). Разтвор за домати, отглеждани в открити и затворени почви, се приготвя от 20–35 грама Oxychom на 10 литра вода. В оранжериите 2 литра от крайния продукт са достатъчни за пръскане на 10 квадратни метра насаждения, в незащитена почва 10 литра от сместа се използват за тъкане. Разтворът се използва веднага след приготвянето му, не може да се съхранява.

Ако не е извършено профилактично лечение на домати с Oxyhom, първото пръскане се извършва при първите признаци на поява на заболявания. Преди процедурата зрелите и кафяви домати трябва да бъдат отрязани, оставете ги да узреят у дома.

Мерки за безопасност при употреба

Oxyhom е опасен за хората, животните, рибите и раменете, не вреди на птиците. При работа с лекарството (разреждане и пръскане) носете водоустойчиво защитно облекло и ръкавици, специални очила и респиратор. След напръскване дрехите се изпращат на измиване и изложената кожа се измива добре с течаща вода и сапун или се взима под душ. Пушенето, пиенето и храненето при работа с OxyHom е строго забранено.

В случай на контакт с очите, те веднага се измиват обилно с чиста течаща вода (около 15 минути). Ако забележите химически изгаряния на кожата, изплакнете тези места с хладка вода. Не използвайте различни лосиони и не премахвайте белената кожа, а в тези зони трябва да се постави стерилна превръзка и да отидете в болницата.

Ако частиците на лекарството са в дихателните и храносмилателните органи, има гадене, повръщане, стомашни болки, леко изтръпване на крайниците, трябва незабавно да се консултирате с лекар, не се опитвайте сами да отстраните симптомите. Острото отравяне може да бъде придружено от симптоми като треперене на тялото, сини устни и нокти, загуба на съзнание. В този случай се обадете на линейка. Не пренебрегвайте правилата за безопасност, последиците от злоупотребата е трудно да се предскаже.

Внимание!

Дори и с лек спрей на вятъра не може да се извърши, важно е да се изключи проникването на средства в съседните райони.

Не изливайте останалата част от разтвора в канализационната система или в езерото, не изхвърляйте праха в кофата за отпадъци, по-добре е да изгорите излишния медикамент в необработената зона далеч от населените места.

Условия за съхранение

Свинете се съхраняват на хладно и тъмно място, което децата и домашните любимци не могат да достигнат, далеч от храна и домакински химикали. Отворена опаковка, плътно запечатана с офис клипове или прищепки, поставена в допълнителна кутия или чанта. Внимавайте за срока на годност, без съжаление, унищожете средствата с изтекъл срок, не го използвайте.

Съвети и трикове

При работа с химикали трябва да спазвате стриктно всички точки от инструкциите на опаковката. По този начин могат да се избегнат сериозни проблеми. Нека добавим още няколко съвета към основния списък:

  • Няма единна рецепта за приготвяне на решение за всички култури. За лечение и профилактика на заболявания на домати, не повече от 35 грама Oxyhoma се пълнят в 10 литра вода;
  • За да приготвите сместа, вземете вода при стайна температура.Прахът се разтваря добре, но преди нанасянето на течността трябва да се смеси много добре;
  • не попадат за трикове на нечестни продавачи - пълните аналози на Oxyhoma не съществуват, във всички други препарати на базата на oxadixyl вторият компонент винаги е различен;
  • Да не се лекува с Oxyhom и да се хранят доматите в един ден, това може да доведе до катастрофални последици. Между процедурите се придържа към интервала от 3-5 дни.

Oxyx не е безопасен, както повечето други пестициди, но ефектът му е тестван от много градинари и градинари. Не за нищо, тя е описана във всяка втора препоръка за лечение на гъбични заболявания. Oxyh продава в хардуер или специализирани магазини, това не е необичайно. Използвайте инструмента разумно, осигурете домати със силен имунитет към различни заболявания.

Отзиви

Татяна. Phytophthora на домати се появява всяка година, отколкото аз просто не обработват леглата, докато лекарството ще работи, значителна част от културата вече е загубена. Преди 2 години ми беше посъветвано да купя Оксих и да започна да преработваме доматени храсти 15 дни след засаждането, след това още два пъти със същия интервал. Макар да не вярвах в добър резултат, сега дори не си спомням за изблиците!

Алексей. Не можах напълно да изкореня черното бактериално място на доматите. Лечението помогна да се спре развитието на болестта, но на следващата година, на ново място, доматите отново боли. Дълго време използвах само биологични препарати и народни рецепти, избягвах химията, за добра причина, само Оксий помогна напълно да се отърве от проблема. Ако инсектицидът се използва правилно, той няма да навреди на хората или околната среда.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
oxyh за доматиoxyh за домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания