меню

Отглеждане на домати 27.07.2018

Как да растат "мързеливи" домати - оригиналния начин

домати

Отглеждането на домати изисква добре обмислен подход и редовна поддръжка. Как да направите собствените си домати по-достъпни без много усилия? Стандартните методи за засаждане на растения на открито или в оранжерия, техните торове и поливане не са от значение за заети хора или летни жители, чието време е ограничено само до няколко дни в седмицата.

Има оригинални начини за засаждане на няколко храсти в дупката, както и отглеждане на домати с главата надолу. Тези възможности също изискват проучване и усилия. Ще ви кажем как да получите реколта от домати с най-малко усилия.

Мързелив метод за отглеждане на домати

Методът на отглеждане на домати с най-малко усилия се появи и се оказа в Ленинградска област, а след това започна да се прилага и в други региони. Основното предимство на метода е намаляването на времето за засаждане и грижа за културата.

Интересно!

Прилагането на техниката показа, че мързеливите домати растат интензивно и дават плодове, а също така са по-малко податливи на заболявания.

Предимствата на метода

зрели доматиТехниката е добре установена сред градинарите. Предимствата на мързеливия начин са:

  • рационално използване на време и усилия;
  • няма нужда от често поливане и хранене;
  • оптимално използване на почвата за по-голям добив;
  • екологичност.

Не е нужно да отделяте време и енергия за изкопаване на големи площи, обилно поливане и торене на растенията. Посоченият метод отчита всички необходими условия за пълния растеж на доматите с най-малко усилия.

Как да засадят домати за мързеливи

Първоначалният етап на отглеждане на домати е подготовката на почвата с торене през есента или началото на пролетта и засаждането на разсад. В мързеливия начин на отглеждане на зеленчуци няма изисквания за разнообразието на доматите. Първата важна стъпка е подготовката на почвата и кладенците. Освен това е необходимо да се мулчира почвата и културата на жартиерите - всички храсти с една лента. Мулчирането ще осигури запазването на влагата за дълго време, червеите разхлабват почвата около растенията. Подхранването през вегетационния период на мързеливите домати не се изисква, тъй като всички необходими минерали и компоненти се добавят по време на етапа на подготовка на почвата.

Подготовка на дупки за мързеливи домати

Последователността на засаждане на разсад е както следва:

  1. Подгответе отвори с дълбочина най-малко 30 cm и най-малко 50 cm в диаметър. Това споразумение е оптимално, както е доказано от експерти. Разпределение на разстояние от храсти един от друг не по-малко от 120 см позволява на кореновата система да развие напълно и да получи достатъчно количество влага и хранителни вещества от почвата. Елиминира необходимостта от често поливане на домати.
  2. Почва, извадена от дупката, има около периметъра на ямата. Тази почва ще е необходима, за да покрие дупката, след като всички растения бъдат засадени.
  3. В центъра на всяка дупка се поставя щифт с дължина не по-малка от 200 см. По-целесъобразно е за целта да се използват метални или здрави дървени дълги пръти, към които по-късно ще бъде удобно да се завърже храст от домати.
  4. Оплождане във всяка ямка.Оптималният комплекс, който ще осигури всички необходими разсад за всеки храст, е добавянето на 10 литра тор, 5 литра хумус и пясък, 500 g пепел и 85 g нитроамофос към дупката. След като всички съставки са добавени, сместа се разхлабва и се смесва.
Интересно!

За изкопаване на трапчинки се поставя малка лопата с остър край. Във всяка ямка могат да бъдат засадени до 5 храсти от домати. Хранителните вещества и влагата в подготвената дупка ще бъдат достатъчни, за да осигурят пълния растеж на културата.

Подготовка и засаждане на разсад

доматиДоматите се засаждат с височина не по-малка от 60 cm, които са в етап на цъфтеж. Важно е растенията да са силни, здрави и цъфтящи. Можете да си купите готови разсад и да отглеждате разсад самостоятелно.

Долните листа на всеки храст са отрязани или подрязани. Те не са необходими, тъй като те само отнемат хранителни вещества и влага от растението и не допринасят за засаждането и плододаването. След поставяне на културата в изкопаната дупка, излейте обилно с топла вода над площадката за кацане.

Няма значение разнообразието от домати за отглеждане в мързелив начин. Основното нещо е, че те трябва да бъдат високи растения, които трябва да се отглеждат в оранжерия или у дома на перваза на прозореца преди цъфтежа.

Мулчиране и пръскане

След поставяне на разсад от домати в подготвената ямка трябва да се направи мулч. Може да се приготви от миналогодишната зеленина, трева, стара слама, стърготини, вестникарска хартия. Това ще спомогне за задържане на влагата вътре в почвата, а при загниване и прегряване изпускайте топлината и подхранвайте почвата и растенията с хранителни вещества.

Ползи!

Мулчирането също допринася за формирането на оптимална среда за активността на земните червеи. Градинарят не трябва да харчи време и усилия за разхлабване на почвата. Това ще стане по естествен начин без човешка намеса.

Колан за жартиери

домати в градинатаСлед като сте засадили в кръг няколко храсти в една дупка около заклещен клин, трябва да завържете растенията. За тази цел е подходяща тясна лента, въже или канап. Доматите ще се подкрепят независимо един от друг. Докато растете, лентата или въжето ще трябва да бъдат преместени или да се направи друга жартиера по-висока.

Грижа за доматите за мързеливите

В една мързелива техника има само няколко препоръки за грижа за доматите:

  1. Подхранващи храсти, ако произвеждат много плодове. За тор е подходящ разтвор на оборски тор с вода. Можете да използвате пилешка тор, крава или конски тор. Птичият тор трябва да се разреди с вода в съотношение от 1 до 50, тор - от 1 до 25. Сместа допълнително ще подхранва растенията и ще осигури всички необходими хранителни вещества, макро- и минерали. Това ще осигури оптимални условия за плод, както на открито, така и в условия на отглеждане в оранжерии. Процедурата трябва да бъде не повече от 1 път на 2 седмици.
  2. Поръсете домати 3 пъти. Първият път, когато растенията трябва да се пръска преди засаждане на разсад в земята. Второто пръскане се извършва след 14 дни. Третото пръскане е необходимо за 45 дни след трансплантацията на разсад от домати. Като разтвор за лечение на подходяща 1% Bordeaux течност или оксифин.
Важно е!

Разбойниците с растежа на растенията не се нуждаят от скъсване.

Отглеждане мързеливи домати в района на Ленинград

Посоченият по-горе метод за засаждане на разсад от няколко храста в един оплоден добре е подходящ не само за Ленинградска област, но и за други региони на Руската федерация. Ако сериозно подходите към подготовката на почвата и се придържате към всички препоръки, във всяка област, различна от Крайната Северна, е възможно да получите богата реколта от сочни и екологично чисти домати.

Полученият метод според прегледите на градинарите носи реколта от сезон от 20 до 40 кг от една дупка. Не изисква много време и усилия, за да се насладите на екологично чисти и сочни домати.

 

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (8 оценки, средно: 3,13 от 5)
Зарежда се ...
доматидомати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания