меню

Отглеждане на домати 1.07.2018

Вода на разсад от домати правилно, така че да е силна и не се разтяга.

Как да поливаме разсад от домати

За да се получат здрави и едрозърнести разсад домати, е важно да се знаят по-фините точки на поливане. За начинаещите градинари, които все още не са добре осведомени по този въпрос, винаги възниква въпросът: „И колко често трябва да правите това?“. И за добра причина, всъщност компетентно поливане дава плодородна реколта, Всеки етап от живота на разсад има свои изисквания за наличието на влага в почвата и нейните собствени характеристики.

Поливане след сеитба в земята

Преди сеитба почвата е добре овлажнена с топла вода. след това полагат семена от домати и поръсена върху сухата почва. Капацитет покрит с филм или стъкло, като по този начин се създават парникови условия. Не е необходимо да се полива преди първите издънки.

 

Важно е!

Необходимо е да се гарантира, че филмът е мокър, т.е. образува се конденз.

 

Поливане след появата на първите издънки

След появата на леторастите филмът се отстранява. Доматите, през първите 2-3 дни, не се поливат, защото кълновете имат достатъчно влага от почвата, която първоначално е била влажна. По-нататъшното поливане трябва да зависи от това колко бързо се изсушава Земята. Поливането се извършва в самия корен на зародиша, като се избягват капчици по листата.

 

Важно е!

Вземете достатъчно вода, за да накиснете почвата до пълната дълбочина. По-нататъшното поливане се извършва само когато горният слой на почвата е напълно сух.

 

Поливане след бране

Поливане на разсад след бране2 дни преди насрочения ден на бране, разсадът трябва да се полива. По това време земята ще изсъхне, но все още ще е мокра. 5 дни след разсаждане произвеждат първото поливане. След това се извършва на всеки 7 дни.

Препоръчително е да използвате палета за тези цели, тъй като корените ще достигнат за влага и ще растат бързо, а кореновата система ще стане по-мощна и силна. Водата, която не се абсорбира през дренажните отвори в резервоара, се източва след няколко часа.

Поливане след засаждане на разсад на постоянно място

На перваза на прозореца разсад растат около 45-50 дни. Растежът на растенията достига 30 сантиметра височина, след което се трансплантират в открита почва или оранжерия. Желателно е да се трансплантира в облачно ден - доматите ще се корени по-добре.

Преди засаждане разсадът се полива и се оставя да се влива в продължение на 2 часа, което намалява риска от увреждане на кореновата система. Почвата, в която ще се извършва разтоварването, се овлажнява. Разсад не вода 2 седмици, той предпазва корените от излугване, и те се корени по-рано.

В бъдеще, растенията преди цъфтежа полива на всеки 5-6 дни с топла вода. Използвайте 5 литра вода на квадратен метър. Поливането трябва да бъде в основата на зародиша, опитвайки се да не падне върху листата с вода.

По време на цъфтежа фиданките се поливат веднъж на всеки 4 дни, увеличавайки обема на водата до 15 литра на квадратен метър. След началото на плодните, обемът за високи сортове се намалява до 10 литра, а за краткотрайни сортове - до 5 литра. Това помага да се избегне кисел вкус и пукнатини в плода. Как да се определи липсата на влага в почвата?

 1. Един от най-често срещаните начини е изтръскване на резервоара, в който са засадени разсадите. Ако земята е суха, звукът ще звъни, а когато земята е мокра, страничната стена на резервоара ще заглуши.
 2. Има и друг, по-малко сигурен начин. Можеш да пъхаш почвата с пръчка или да докоснеш пръста си по ръба на контейнера.Опитните градинари определят почвената влага, просто като я гледат. Ако има бледокафяв цвят, тогава трябва да го овлажните, а ако цветът е тъмнокафяв, тогава водата е достатъчна. Но можете да направите грешка: горният слой на почвата вече може да изсъхне, а останалите все още ще са мокри. В случай на грешка има опасност да се излее доматите.
 3. Много груб вариант - да се повиши капацитета. Сухата почва е много по-лесна, отколкото мокра. Невъзможно е да се дадат стопроцентови инструкции за това колко често и в какво количество е необходимо да се овлажнява почвата. Това знание идва с времето, трябва да опитате и да експериментирате.

Основните грешки при поливане на разсад от домати

Много от новодошлите са изправени пред груби грешки, които могат да доведат до заболявания на доматите, а в най-лошия случай - дори до смърт.

 1. Най-често срещаната грешка е изборът на контейнери без дренажни отвори. В този случай можете по невнимание да наводните растенията, защото излишната вода няма къде да отиде.
 2. Използвайте твърде студена и не филтрирана вода. Ненаточената вода съдържа вредни примеси и елементи, които могат да навредят на растенията. Студената вода води до образуването на черен крак.
 3. Излишната влага. Доматите са влаголюбиви растения, но те могат да започнат да гният от голямо количество влага.
 4. Поливане на разсад преди гмуркане. Растенията са по-трудни за торене на засаждане, ако се поливат.
 5. Както и в случай на свръхпредлагане, нередовното поливане и липсата на вода оказват лошо влияние върху здравето на доматите.
 6. Суха почва при разсаждане на открити площи. Ако не напоете почвата преди разсаждане, можете да нараните кореновата система на растенията.
 7. Поливане на зеле в първите дни след гмуркане. Разсадът ще бъде по-труден за корен, поради ерозията на почвата.

Правила и съвети

При извършване на поливане се препоръчва да се спазват някои правила, за да се постигне максимален ефект. По-долу е даден списък с препоръки, които трябва да се вземат предвид при извършване на напояване.

 1. Поток от вода трябва да бъде насочен само към корена, най-добре е да се използва лейка. Избягвайте образуването на капчици по листата. Те работят като лещи, през които растенията могат да се изгорят на слънце.
 2. За да не се случайно наводнят доматите, препоръчително е да се направят дренажни отвори в контейнери.
 3. Оптималното време за поливане е облачно време и вечерни часове. На сутринта растенията са по-уязвими.
 4. Използвайте капково за поливане, то помага да се следи влагата на почвата и стимулира растежа на корените.
 5. Най-добре е доматите да се поливат с дъждовна вода. Водата от чешмата трябва да се филтрира и да се остави да се влее в тъмна стая.
 6. Не е необходимо да се овлажнява земята с пистолет за пръскане, тя може да създаде фалшиво впечатление за влагата на долния слой на почвата.
 7. Можете да използвате течен тор веднъж месечно.
 8. Ако сте на закрито висока температура, трябва да увеличи количеството на водата и количеството на поливане.

Полезните свойства на доматите са известни отдавна: склад на витамини и микроелементи, намаляващи риска от образуване на тумори, ползи при диабет и бъбречни заболявания, подобряване на метаболизма. В допълнение към всичко по-горе, плодовете също са много вкусни!

Следвайки тези прости правила, малките кълнове накрая ще се превърнат в силни растения и ще донесат изобилна реколта от домати!

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 1,00 от 5)
Зарежда се ...
Как да поливаме разсад от доматиКак да поливаме разсад от домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания