меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 27.07.2018

Кафяво сухо място на листата на домат, как да се лекува макроспороза (Alternaria)

домати алтернария

Често срещано заболяване на доматите е Alternaria или сухо зацапване. Заболяването засяга растенията в оранжерии, поне в леглата на открито. Без своевременно лечение, представянето на плода и вкусът му се влошават, а добивът е рязко намален.

Биология на патогена Alternaria

домати алтернария

Причинителят на инфекцията е деутеромицета Alternatio solani Sorauer fungus. Той паразитира много растения от семейство кучета, разпространява се във въздуха, през капки влага (по време на поливане, дъждове).

Патогенът се развива във влажна среда при температура от + 20 ° C ... + 27 ° C, образуват се сиви конидии в конидиофори. Мицелът прониква в растителната тъкан и в цикъла се отбелязва само анаморфният (асексуален) етап на развитие. Увреждане на домати е възможно на всеки вегетационен период, инкубационният период е от три до четири дни.

В южните райони Alternaria (макроскопороза, Alternaria blotch) при благоприятни условия се появява рано, вече две седмици след трансплантацията.

Причини за заболяването

Сухата петна се появява в оранжерии и по билата с насаждения при определени условия:

 • висока температура на въздуха;
 • висока влажност;
 • подгизнал почвата;
 • изобилна роса.

Гъбата се развива в растителните остатъци, преминава през студен период под формата на конидии и мицел. Предава се чрез заразени семена.

Съвет!

Патоген - деутеромицет Alternatio solani Sorauer не се размножава в развалени растителни остатъци.

При благоприятни условия фитофта се проявява по-рано. Тя се различава от билото от факта, че петната остават сухи дори при силни дъждове. В Северозападната част на Руската федерация, в Далечния Изток, се наблюдават тежки огнища на болестта в някои години.

Рисковите фактори са:

 • понижение на температурата през нощта и деня;
 • богата роса;
 • механично увреждане на плода.

Има форма на Alternaria, която засяга не само зрелите, но и зелените домати.

Симптоми на суха петна

сухо зацапванеПетната се появяват навсякъде, но в началния етап най-често първите, които са засегнати, са долните листа на доматите. На повърхността на листовите плочи са оформени кръгли кафяви петънца, с ясна граница и кадифено покритие (конидии). Размери на петна - от 7 до 15 мм.

С поражението на стъблата и дръжките на доматите се образуват удължени петна от кафяво-черен цвят, с поражение на плодове - черни образувания се притискат в пулпа. Гъбата се развива, петна се увеличават, заемат нарастваща площ.

От един доматен храст инфекцията се разпространява до други, като постепенно засяга зелените надземни части на растенията. Преминаването на болестта към епидемичния етап заплашва с огромни загуби на домати.

Мицелът расте в тъканта на плода, доматите променят цвета си, на кожата се появяват тъмни петна. Постепенно плътта потъмнява, гъбичката улавя цялото съдържание на доматите, плодовете стават неподходящи за храна.

Повредените гъбички растат малки, обсипани.Инфекцията инфектира семената в пулпата на доматите, поради което семена от такива плодове не могат да бъдат взети. Без да се предприемат бързи мерки за лечение, листата на стъблата стават кафяви и сухи, което в крайна сметка води до смърт на насажденията.

Превантивни мерки за Alternaria

разсад от доматиПо-лесно е да се предотвратят всички заболявания, отколкото да се търсят ефективни методи за третиране на растенията в бъдеще. Основни превантивни мерки:

 • закупуване на здрави разсад;
 • задължителна подготовка на семената преди сеитба (третиране с разтвори на калиев перманганат, фунгициди);
 • редуването на засаждането на културите на площадката (препоръчително е доматите да се върнат на предишното им място не по-рано от 3-4 години);
 • да не се отглеждат картофи до парникови домати, тъй като алтернативата продължава от една култура към друга;
 • уверете се, че сте в приюти за въздух, в горещите дни отворете отвори, врати;
 • след напояване, разхлабете почвата, използвайте мулч;
 • да спазват схемите за засаждане на храсти от домати;
 • проливат почвата в оранжериите през пролетта с разтвори на калиев перманганат и меден сулфат за дезинфекция;
 • отстраняване на растителни остатъци от леглата;
 • изберете сортове, устойчиви на суха петна: Санка, Надежда F1, Ляна, Златен куршум, Алекс F1, Аврора F1.

След като забелязали първите признаци на инфекция на растенията, е необходимо незабавно да се третират доматите със специални разтвори. Биологичните препарати са ефективни в началните етапи, но ако инфекцията е забелязана късно и болестта е засегнала голяма площ на засаждане, доматите се третират с химически препарати.

Използването на биологични агенти в борбата срещу Alternaria

Биологични препарати се използват за защита срещу разпространението на сухо място на домати:

 • Trichoderma;
 • Fitolavin;
 • Fitosporin-М;
 • Алирин Б.

Тези лекарства потискат опасната микрофлора, потискат гъбичката Alternatio solani Sorauer.

Trichoderma

TrichodermaПродуктът съдържа щамове от полезни гъбички, както и специален комплекс от метаболити (почвена микрофлора). Използва се за третиране на семена (приготвя се 2% разтвор), за пръскане на домати (1% разтвор).

Пръскането започва две до три седмици след трансплантацията, третира се 3-4 пъти на сезон, интервалът е две седмици.

Fitolavin

В основата на лекарството - вещества, произведени от почвени гъби. Поливайте растенията с разтвор: 20 ml в кофа с вода. За сезона - не повече от две процедури, интервалът е две седмици.

Съвет!

Всички работни разтвори се приготвят непосредствено преди употреба.

Fitosporin M

Ефективен биофунгицид за профилактика на Alternaria, лечение на растения в ранните стадии на инфекцията. Напръскайте доматите с разтвор: 5 g на 10 литра вода. Честота на употреба: веднъж на всеки 10-14 дни.

Използването на химикали в борбата срещу Alternaria

Ефективно третиране на растенията с фунгициди от групата на медни съединения, триазоли. Добри резултати се получават чрез системен тип фунгициди, но във всеки случай се изисква стриктно да се спазва дозата и времето на лечението.

Бързо

е бързоПредлага се в ампула, в бутилки. Активна съставка - дифеноконазол, абсорбирана от всички части на растенията.

Ефективен в ранните етапи, използва се под формата на разтвор: 10 мл от лекарството се разрежда в кофа с топла вода.

Скоростта на преработка за един храст е 1 литър.

Quadris

Продуктът се основава на активната съставка азоксистробин, която блокира достъпа на кислород до споровете на патогените. Микроорганизмите постепенно спират развитието и умират.

Защитен ефект - до три седмици.

Лечението се извършва с 0,1% разтвор, честотата - на всеки 14-16 дни. В сезон, спрей домати 3-4 пъти.

Ditan

DitanКогато се третират доматите за Alternaria в напреднал стадий, Ditan, контактен фунгицид, показва добри резултати.

Активното вещество - манкозеб, се предлага в прахообразна форма. Доматите се използват след лечение с Revus или Scor, за да се консолидира ефектът. Разреден във вода, спазвайки дозата съгласно инструкциите.

Също така се препоръчва използването на инструментите Acrobat, Title, Fital, Metaxil.

Алтернария е опасна на всеки етап, затова трябва да се извършва превантивно лечение и да се наблюдава културата. В случай на заболяване се използват специални препарати, за да се отървете от болестта и да се запази реколтата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания