меню

Каталог на доматите 15.04.2019

Какви сортове домати да избере за преработка на сокове и тестени изделия?

сортове домати за сок

Изборът на семена от домати трябва да разчита на метода на тяхното приготвяне през лятото, както и на прибирането на реколтата за зимата. Качеството, вкусът на ястията и обратите са пряко зависими от характеристиките на доматите. Сортове, подходящи за салати или консервирани пълнозърнести храни, могат да бъдат неподходящи за други видове доматени продукти. Какви са сортове домати изберат да се преработват в сокове и макаронени изделия, техните характеристики, предимства, недостатъци.

Сокове Домати

За да направи сока умерено дебел, трябва да вземете големи плодови сортове с не много плътна, а не суха плът. По-добре е да се даде предпочитание на сортове с червени и розови домати, но можете да добавите малко жълто, за да придадете на напитката мек, оранжев оттенък. Сокът ще бъде ярко оцветен с богат сладко-кисел вкус, ако вземете плодовете, напълно узрели на храстите или дори малко по-зрели за подготовката.

Внимание!

Доматите, събрани в кафява зрялост, узрели къщи ще дадат на напитката неприятен кисело-горчив вкус.

Някои любовници за вземане на сок вземат това, което е останало от други заготовки (нестандартни, деформирани, малки домати). Това не е напълно правилно, ще бъде трудно да се предскаже качеството на готовата напитка, тя може да стане твърде кисела, гъста или течна. Най-добрият за сока ще бъде голям или среден размер, сочни домати с тънка кожа и светъл вкус:

сортове домати за сок
 1. Азорски червено. Неопределен, средно време, плодотворен. Плодовете са червени, плоски кръг от 500 g до килограм. Месото е умерено плътно, вкусът е богат, приятен. Недостатъци - необходимостта от жартиери, пасинкования, термофилни.
 2. Алтайски шедьовър. Неопределен, средата на сезона. Червени домати от 300 до 450 g, плоски кръгли, средно ластични и плътни. Месото е сочно, с богат, приятен вкус. Не минуси.
 3. Розово сърце. Среден сезон, определящ фактор. Производителност не повече от 8 kg / m². Домати сърцевидни, малиново-розови от 200 до 400 г. Месото е много сочно, вкусно. Бушът е слаб, което значително усложнява процеса на напускане.
 4. Абакански розово. Късно-опитен, определящ. Производителност до 4 kg / m². Плодовете са розово-червени от 150 до 500 грама, имат плоска кръгла форма, леко оребрени. Месото е вкусно, средна плътност. Недостатък е слабата резистентност към типичните заболявания.
 5. Третяковската. Детерминант, хибрид от средния сезон. Плодове от 200 до 400 г, сърцевидни, леко оребрени, розови, вкусни, много сочни. Производителност около 7, 5 кг / м². Единственият отрицателен е в много крехки стъбла, които изискват чиста жартиера.

Когато се самоиздирвате, трябва да прочетете информацията от гърба на опаковката за семена, най-добрите ще бъдат тези сортове, които имат марката "за преработка в сок". Според гастрономи, наистина вкусна напитка се получава от смес от различни домати, всеки от които носи свой специфичен аромат. За да се приготви течен сок, препоръчително е да не бъдете ревностни при изстискване, а за да получите дебела напитка, трябва допълнително да се смила пулпата през сито с фино око, докато останат само кожите с семена.

Паста Домати

Една добра паста има гъста консистенция, за готвене трябва да изберете месести домати с плътен пулп, минимално количество течност (почти без семена камери). Такива характеристики са притежавани от малки сферични или сливи плодове. Само напълно зрели екземпляри трябва да бъдат рециклирани, в противен случай ще има много отпадъци, пастата ще стане кафява. Най-добрите сортове:

 • Krasnodarets. Средно ранен, полу-определящ, високопродуктивен. Доматите са плоско-закръглени, червени от 70 до 110 г. Кашата е гъста, вкусна. Разнообразие от термофилни, капризни, изисква превантивни лечения от болести.
 • Volzhsky. Добив, термофилен, детерминантен, средносезонен хибрид. Плодовете до 100 гр. Са цилиндрични със слаб ластик, червени. Целулозата е гъста с богат, добър вкус. Volzhsky отглеждани за юг, изисква жартиера, устойчиви на големи болести на културата.
 • Успех. Ранна, стандартна, с висока доходност. Плодовете са сливи, червени, плътни от 30 до 70 г. Сортът е устойчив на всички неблагоприятни фактори, както и добър вкус, няма недостатъци.
 • Чудо на пазара. Средно ранен, неопределен сорт, който не може да се отглежда в студени райони без подслон. Основното предимство е отличен имунитет към болести и вредители. Доматите са червени, закръглени до 600 g, плътна плът с добър вкус.
кадетски доматен сорт
 • Cadet. Среден сезон, определящ фактор. Добивът е среден. Плодовете са червени, цилиндрични, плътни с 50–60 г. Кадетът е ценен за вкуса си, както и за повишения имунитет към болести.
 • Lighthouse. Неопределен, средата на сезона. Доматите са кръгли, малинови до 40 г. Месото е вкусно, плътно. Производителност до 4 kg / m². Предимства - възможността за отглеждане в северните райони, устойчивост на вируси, гъби. Недостатъци - свеж вкус на пулпа в дъждовно лято.
Внимание!

За да се получи по-дебела, гъста консистенция, препоръчва се пастата да се свари, но заедно със сока от продукта се изпаряват полезни вещества.

За приготвянето на тестени изделия подходящи сортове, препоръчани за цялото консервиране, те са плътни, не са склонни към напукване. За да има по-малко отпадъци по време на преработката, вземете домати с тънка или средно твърда кожа. В пастата е по-добре да рециклирате червени или тъмно розови плодове, тогава ще има ярък, красив цвят.

Възможността да се избере правилното разнообразие от домати за различни цели ще помогне на домакините да избегнат неприятности в процеса на готвене на заготовки. За тези, които предпочитат сладки сокове и пасти, е по-добре да се избират домати с високо съдържание на захари, а сортовете хибриди, характеризиращи се с балансиран вкус, ще подхождат на любителите на чубрица “киселост”. За да получите добри добиви, трябва да придобиете зонирани домати.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
сортове домати за соксортове домати за сок

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания