меню

Отглеждане на домати 11.01.2019

Разсад домати без земя

разсад без земя

Много градинари предпочитат да растат разсад от домати сами. Най-често това се прави на перваза на прозореца. Недостатъкът на този метод в малка перваза на прозореца, толкова много растения не могат да бъдат поставени там. През последните години отглеждането на разсад от домати в охлюви или в пелени е много популярно. С прост дизайн е възможно да се поставят много растения на малка площ.

Предимства на метода

При използване на "охлюв" семена за покълване се поставят в малко количество плодородна почва между няколко слоя гъвкав материал. Ако желаете, можете да се справите без земята, като я замените с тоалетна хартия. В този случай, методът на култивиране се нарича "в пелена".

кълнове в охлюв

Предимствата на този метод за покълване на семената:

 1. Спестяване на място. В една малка област можете да поставите много семена. Няма нужда да се гмуркат в отделни резервоари. В "охлюв" разсад се развива много преди трансплантацията на постоянно място.
 2. Тъй като разстоянието между отделните разсад е достатъчно, всички части на растението се развиват напълно.
 3. Няма тенденция да се екструдира, тъй като всички случаи са еднакво осветени. В същото време, за да промените позицията на разсад просто включете "охлюв".
 4. Лесно е да се гмуркат или презасаждат растенията, просто да разгънете снопа.
 5. След измиване на субстрата, той може да се използва повторно.

Вижте също:

Начини за отглеждане на разсад от домати

Колко зеленчукопроизводители, колко и методи за отглеждане на разсад от домати. Ако зеленчукопроизводителят е любознателен, желаещ ...

Подготовка на семена

Преди засаждане се сортира семенен материал, като се изхвърлят повредени и заседнали проби. За отхвърляне на празни семена, напоени в продължение на 3 часа в подсолена вода. Всички слънчогледови семена, които се появяват, се изхвърлят, те са празни и няма да покълнат.

След това, за да се подобри покълването, семената се накисват в продължение на 12 часа в хранителен разтвор. За целта се използват стимуланти за растеж, които се разреждат съгласно инструкциите в хладка вода.

Важно е!

Можете да направите това при сеитба без накисване. В този случай хранителните вещества се добавят към почвата или към водата за напояване.

Ако доматите се отглеждат в студен климат, се препоръчва да се разбърка преди сеитба. За да направите това, семената се накисват вечер, а на сутринта се изваждат на студено за 4 часа или се поставят в хладилник за същото време. След това процедурата се повтаря отново.

кълнове в охлюв

Засяване в "охлюв"

За производството на охлюва ще са необходими следните материали:

 • ламинатен субстрат;
 • плодородна почва;
 • тоалетна хартия;
 • широк капацитет;
 • полиетиленов плик;
 • дъвка за бельо.

На десктопа се поставя ламиниран субстрат и се изрязва лента с ширина не повече от 15 см. Дължината на лентата може да бъде всяка и зависи от броя на семената. На ръба на получената лента изсипва малко плодородна земя и я изравнява с тънък слой.

Почвата се напръсква с топла вода от спрей бутилка и леко се раздробява. След като са се оттеглили от горния ръб на 2 см, те започват да полагат подготвения семенен материал, като интервал от 2-3 см между отделните семена, докато лентата се пълни, запълва почвата и продължава да работи.

След напълване на цялата повърхност на лентата, тя се навива. Плътно не е необходимо, за да може въздухът лесно да проникне между слоевете на ушната мида.За срутване конструкцията не се разпада, тя се затяга с канап или гумена лента. За малките охлюви подхождат дъвка за пари.

В широк контейнер задайте получената структура. Можете да заредите на върха на земята, ако част от него се разлее, когато е опакована. В басейна се налива топла вода. Също така поливайте приземяването на върха на ушната мида, напръскайки спрея. На върха на ушната мида се използва полиетиленова торбичка като оранжерия.

Важно е!

Капацитет с охлюв, поставен върху добре осветена перваза на прозореца в топла стая. Понякога опаковката се отстранява, за да се проветри растенията.

Грижа за тези разсад е поливане 1 път в 4 дни. Не е необходимо прекалено намокряне на почвата. В противен случай се развиват опасни заболявания. По-добре е да не се полива през палета, а чрез пръскане отгоре. На етапа на отглеждане на разсад такива домати не се нуждаят от хранене.

Засяване на семена в пелени

Ако няма желание да се дърпате с почвата, тя се замества с тоалетна хартия. В този случай процесът на кацане е много подобен на предишния метод. Като материал за опаковане се използва един и същ ламинатен субстрат. Тя се поставя върху тоалетната хартия, напоена с топла вода.

На разстояние 1,5 см от горния ръб на хартията се разстилат семената, като между тях се поставя интервал от 3-4 см. На върха на разпръснатите семена се поставя друг слой тоалетна хартия и се овлажнява обилно с вода от спрей.

Подготвената структура се навива, фиксира с гумени ленти и се поставя в контейнер с топла вода. Кацане капацитет е инсталиран на топло осветени перваза на прозореца, покрити с найлонова торбичка.

Когато първите листовки се излюпят, разсадът се опложда чрез добавяне на превръзка към водата, която се излива в тенджерата.

Когато поникнат растенията, той се гмурка в отделни контейнери. Няма нужда да се разделят растенията от тоалетната хартия. Те просто разгъват конструкцията постепенно и отрязват парче тоалетна хартия с растението с ножици. Като такъв, той се поставя в контейнер с плодородна почва. Тоалетна хартия постепенно се разтваря и не пречи на развитието на растенията.

Пресаждане на разсад от охлюви

При отглеждане на разсад от домати в охлюви или памперси, няма нужда да се гмуркате надолу по растенията. Те не пречат един на друг, получават достатъчно светлина и хранителни вещества. Затова те се развиват добре на едно място и без междинна трансплантация.

През май се извършва трансплантация на постоянно легло, когато най-накрая се установи топло време. Преди разсаждане растенията трябва да бъдат угасени. За да направите това, няколко от тях се поставят на улицата в продължение на няколко часа, като постепенно увеличават времето, прекарано на открито.

Важно е!

Трансплантацията се извършва сутрин или вечер, така че директните лъчи да не докосват растенията.

При засаждане на охлюв постепенно се разширява и премахва растенията един по един. Те се поставят в предварително подготвени кладенци на разстояние 50 см един от друг. Интервалът между редовете е 70 см. Растенията заспиват плодородна почва и обилно се поливат. Препоръчително е да се покрият растенията след засаждане, създавайки сянка за тях.

кълнове в охлюв

Чести грешки

Основният проблем при това по този начин е да се спусне земята. В този случай охлювът се усуква прекалено хлабаво. За да разрешите проблема, е необходимо да се отпуснете, да изравните земята и да я увийте отново, по-плътно.

Понякога, когато се засаждат в пелена, семената не поникват. Това се случва поради прекалено много подуване на тоалетна хартия. Дизайнът трябва да бъде разгънат и заменен с хартия, като се сеят многократно семена. След това в тавата се излива малко по-малко вода, допълнително се разпръсква структурата отгоре с разпръсквателна бутилка.

Вижте също:

Ние растат домати в черупката

Изглежда, че сезонът наскоро приключи, но отново е време да се мисли за отглеждане на домати.Много от зимата живеят в ...

заключение

Покълването на семена в охлюви спестява място на перваза на прозореца и не изисква много време. Особено подходящи са градинарите, които нямат много време да се грижат за разсад. Ако се грижите правилно за такива растения, можете да получите силни и здрави растения, които в бъдеще ще дадат добра реколта.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 1,50 от 5)
Зарежда се ...
разсад без земяразсад без земя

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания