меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 13.01.2019

Как да бъде, ако домати разсад сухи и пожълтяват?

сухи и жълти листа при разсад

Защо здравият разсад изведнъж започва да пожълтява, листата падат, изсъхват, навиват? За да помогне на фиданките, установете причината за тази проява. Често поливане, липса на светлина, липса на или над тор, болест - това е всичко погрешно грижа за разсад. Ако проблемът бъде решен своевременно, има шанс да се спасят разсадът.

Симптоми и ефекти

През март, градинари прозоречни первази, обзаведени с домати разсад. Когато долните листа започват да променят цвета си, не го пренебрегвайте.

Мерките се вземат, ако през първия месец от живота на разсад:

През първата седмица младите могат да стоят стройни, когато се появят жълтите листа. Това се успокоява с надеждата за самовъзстановяване, въпреки че разсадът може да изсъхне по всяко време.

сухи и жълти листа при разсад

В този случай растението расте бавно или спира напълно. Лош трансфер в друг контейнер. Извършването на свеж въздух се превръща в стрес за разсад. Листата могат да изгарят заедно със стъблото.

Вижте също:

Как да се хранят разсад домати, за да бъде дебеличка?

Отглеждане на домати, летен пребиваващ за сезона изпълнява много различни работни места. Тук и плевене от плевели, и разхлабване, и поливане, и ...

причини

Постепенно пожълтяване на листата може да се забележи навреме и да се предотврати. Ако има внезапна промяна в цвета, това показва смъртта на коренището. Подхранването не винаги помага и разсадът умира.

Отрицателни фактори:

 • липса на пространство, гъсто кацане;
 • температурата на въздуха спада в помещението;
 • често поливане, използване на течаща вода;
 • излишък от урея, суперфосфат или хранителни дефицити;
 • местоположението на контейнера с младите на прозореца на северната страна, където теча, или на слънчевата страна, където стъклото е много горещо;
 • пряка слънчева светлина или липса на светлина;
 • неправилно бране - повредени корени или заплетени помежду си;
 • сух въздух;
 • солена, кисела почва;
 • ниско стегнати опаковки;
 • Fusarium болест, късна фиброза, хлороза.
Съвет!

Превръзките заедно с полива, разтварят хранителните вещества във водата.

осветление

сухи и жълти листа при разсад

Прекалено плътното засаждане предотвратява получаването на достатъчно количество светлина. Ако през зимата има кратък ден, тогава са необходими лампи за удължаване на деня до 16 часа.

Домат - термофилна култура. Разсадът трябва да бъде разположен на южните или югоизточните первази с добро осветление. Уверете се, че слънцето не изгаря крехките разсад.

почва

Ако за засаждане разсад взе градина почва, тогава можете да се сблъскате с много проблеми. Тя е твърда, понякога кисела, солена, алкална. Има много гъби, вредни насекоми. Гъбичните спори оживяват с повишаване на температурата и високата влажност.

Доматите не обичат да растат на солена почва, те стават жълти. Киселата почва, където pH> 8 значително намалява имунната система на растенията, те стават уязвими към болести. Много микроелементи не се абсорбират, по-специално желязо, което е отговорно за образуването на хлорофил. Оптимално местообитание за домати с рН 6-6.5.

сухи и жълти листа при разсад

Плътна по структура, почвата не позволява на корените да растат, минералните вещества се абсорбират слабо. Растителните части могат да станат жълти, ако земята е студена, прекалено мокра и заразена с паразити.

Гасена вар, пепел, тебешир спомагат за намаляване и нормализиране на киселинността. Ако почвата е физиологичен, отстранете 3 cm слой и изсипете само с мека или дъждовна вода. Хранене за 3 седмици спиране.

За да се неутрализира земята, трябва да се дезинфекцира преди засаждане на семена. Дръжте семената в лек манганов разтвор в продължение на 20 минути, и изсипете почвата с калиев перманганат с вода, можете да калцинирате почвената смес в продължение на половин час във фурната или да си купите готов магазин в магазина.

Внимание!

Листата могат да пожълтяват при трансплантация поради стрес. С течение на времето те се адаптират към новата среда и се възстановяват.

вода

Вода домати разсад с вода при температура от 18-20 градуса. Честотата на поливане не повече от 2 пъти седмично. Необходимо е да се имат предвид условията, в които се намират разсадът, независимо дали е горещо или студено в помещението, каква е влажността на въздуха. Броят на поливанията зависи от него.

сухи и жълти листа при разсад

Най-често се поливаше разсада с вода от чешмата. Тя не се филтрира и не се защитава, съдържа белина, която унищожава растенията. А това може да предизвика и пожълтяване на листата. Белите петна по повърхността на почвата показват твърдостта на водата. Поливането е по-добре с утаена, филтрирана, мека вода. Това може да бъде дъждовна вода, топене на сняг или филтрирана вода.

Когато разсадът е покрит с фолио, се получава парниковият ефект. За да се избегне това, е необходимо да се напръскат разсад, ако е необходимо.

Топ дресинг

Без азот листата стават тъпи, сухи и отпадат. Новите не се появяват и не стават по-малки. Азотните торове помагат в тази ситуация.

Извитите листа станаха жълти и паднаха - имаме нужда от калиев нитрат. Мед от жълт цвят - добавете магнезий или го напръскайте с магнезиев нитрат.

Бял цвят - липса на желязо, прилага се листата хранене. Кафяви петна - недостиг на цинк, цинков сулфат ще помогне. Ако листото в основата стане жълто - изсипете разтвор на манган.

Първият път разсадът се опложда, когато се появят два листа с разтвор от мед. Разтвор: на 2 л вода 1 лъжица мед. Той също така помага от фитофтора.

Втори път хранени с азот за 8-9 дни след избора. На една кофа с вода 1 лъжица урея.

Важно е!

За тор използвайте едно доказано лекарство, за да не изгори зелените. Следващото хранене се извършва само след 2 седмици, като се използва половината от дозата от предишния обем.

Болести и вредители

Необработените семена, заразената почва, заразените инструменти, немитите ръце са основните причини за гъбичките. Болести: фитофтора, черен крак, фузариум, руини млади и причиняват големи щети на бъдещата реколта.

Fusarium гъбично заболяване причинява пожълтяване и увяхване на разсад. За борба с инфекцията, разсад се лекуват с Fitosporin, процедурата се повтаря след 10-14 дни.

Изобилие болест причина поливане - черен крак. Корените стават черни, тънки, разсадът умира, гъбичката се прехвърля към съседни растения, ако са в същия контейнер. В този случай, спрете поливането, спазвайте температурния режим, премахнете заразените екземпляри, дезинфекцирайте корените на останалите разсад и пресадете на нова почва.

сухи и жълти листа при разсад

Ниската температура и високата влажност на въздуха допринасят за развитието на фитофтора, развива се бързо. Има ли кафяви петна по листата. За да се предотврати инфекция, пръскайте растения със солен разтвор: за 5 литра течност, половин чаша сол се разрежда и се разбърква добре.

Хлороза възниква при недостиг на микроелементи. Важно е да се наблюдава дозировката на торовете и да се направи навреме.

Афидите или акарите могат да живеят на млади. Инспекция на растения, ще помогне да се идентифицират неканени гости. Доматите от насекоми се третират с инсектициди. Ако инфекцията не е значима, тя ще помогне на сапунния разтвор: на литър вода 30 грама домакин. сапун.

препоръки

Жълтите и усукани листа се нарязват заедно с клонките, оставяйки само растящия изход. Ако заболяването е засегнало всички части на растението, то е напълно отстранено.

Температурата в помещението не е намалена под 18 градуса, оптималната температура е 20-23 C *. Предотвратете всички течения, нанесете допълнителни нагреватели, ако е необходимо.

По-добре е да изберете хибриди, устойчиви на болести и климатични условия. Те ще облекчат градинарите от много проблеми.

Вижте също:

Вода на разсад от домати правилно, така че да е силна и не се разтяга.

За да се получат здрави и едрозърнести разсад домати, е важно да се знаят по-фините точки на поливане. Дали начинаещи градинари, които ...

Засаждането се извършва пестеливо, ако разсадът се е увеличил много, тогава разтоварването трябва да се разреди и трансплантира в други контейнери. След две седмици, разсадът се трансплантира в индивидуален контейнер, където разсадът има достатъчно място.

Хранете младите животни не повече от 1 път на 3 седмици. Земята се обработва допълнително с пепел.

За да се развият успешно фиданките, те дадоха богата реколта, необходимо е да се създадат оптимални условия за тяхното развитие. Осигурете им правилна грижа, вземете доматите навреме, наблюдавайте влажността и светлината.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
сухи и жълти листа при разсадсухи и жълти листа при разсад

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания