меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 26.02.2018

Домат "Nastena f1": непретенциозен и плодотворен

Забележителната черта на всички ранни сортове е не само в тяхната зрялост, но и в това, че не се притесняват от вредители от насекоми, тъй като тяхното активно размножаване се наблюдава през втората половина на лятото.

Обща информация

Както можете да разберете, този домат има ранен период на зреене, който е предпочитан от много летни жители. Такива домати са доволни от витамините си в началото на лятото. В допълнение, "Nastya" все още могат да бъдат засадени и за продажба, тъй като има отличен добив, съхраняват за дълго време. Селекционери от Русия взеха хибрида, той е включен в държавния регистър. В отглеждането доста непретенциозен, има свои собствени изисквания, но те са лесно изпълнени. С храстите не е нужно да се бърка около много, хибрид расте както на улицата, така и в оранжерии. Градинари хвалят "Настя", избират го от година на година.

Характеристики и описание

храст

"Настена" има храст до 1,2 метра висок, с определящ тип, на улицата често не превишава един метър. Листата на клоните са малко, но самите храсти са доста мощни, стабилни. Цветът на листата е тъмно зелен. Хибридът не изисква съответно притискане и не е необходимо да се оформя. Ако говорим за подкрепа, то всеки летен жител сам решава дали да завърже храсти или не, тъй като от една страна те са силни, а не високи, а от друга - ако в района често е ветровито и се вземат предвид високите добиви, е по-добре да бъдат безопасни.

Малко листа на клоните също имат своя плюс - плодовете узряват бързо, равномерно, няма излишната влага. Това означава, че един домат за сметка на неговите характеристики ще ви помогне да спестите време и енергия. Но тук той е доста труден за хранене, в смисъл, че сложни торове ще трябва да се прилагат у дома - 1-2 пъти за разсад, а на улицата - до 3-4 пъти. Но за това в агротехнологията, засега продължаваме да се запознаваме с характеристиката и описанието на един клас домати "Настен".

плодове

Много градинари предпочитат този хибрид именно заради индикаторите на самите домати. Те са доста компактни - 150-200 грама, което е много удобно за консервиране като цяло, но те могат да узреят, според ревюта, екземпляри и до 300 грама. Но има и други предимства.

Описание:

 • забележителни домати в добро качество на съхранение, транспортируемост;
 • месести домати;
 • в тях има много малко семена, което е друг плюс за хибрид, тъй като семената му все още не са подходящи за прибиране на реколтата;
 • Доматите имат червен оттенък на кожите, дръжката няма зелено петно, няма ластик;
 • форма - закръглена, леко сплескана.
Мнозина смятат, че хибридни сортове, макар и непретенциозни, но вкусът силно губят на своите събратя, но това не е така. Сега животновъдите вече са донесли много домати с отлични вкусови показатели.

назряване

Вече споменахме няколко пъти, че доматите „Настена“ и според прегледите и според производителите са ранозрели. Това означава, че ще получите първите си плодове около 90-100 дни след възхода на разсад.

Термините във всеки регион са, разбира се, различни, те също зависят от условията в дадена година, наличието на хранителни вещества в почвата.

Преди това можете да получите култура, при условие че културата се отглежда в оранжерия.

Вижте също: Серия „Домат праскова“: Предимства и недостатъци

Болест и устойчивост на вредители

За всеки летен жител тази информация е много важна, защото паразитите и болестите могат да разрушат цялата реколта и труд за няколко дни. Но с "Стената" се страхувате от нищо - хибридът има отлична устойчивост на най-честите заболявания, насекомите не го притесняват за сметка на ранната зрялост. За да се елиминират всички рискове, мястото е добре подготвено за профилактика преди засаждане и пръскане със слаб разтвор на манган на всеки две седмици.

Опитните градинари винаги помнят да наблюдават сеитбооборота. “Настя” се засаждат най-добре след краставици, зеле, бобови растения, билки, зеленчуци, моркови.

Силни и слаби страни

Както разбирате, хибридът е доста добър и за да направите правилния избор, отново ще споменем точките, на които трябва да обърнете внимание.

Плюсове домати "Настя":

 • плодотворно домат - според прегледите, той може да даде, с добра грижа, до 18 кг от квадратен метър;
 • спестява време - не е необходимо да се стъпват храстите, да се оформят, изтъняват, поддържат - по желание;
 • не са болни и не се страхуват от насекоми;
 • плодовете са много вкусни и са подходящи за консервиране и за хранене в прясно състояние;
 • дълго съхранявани и добре транспортирани;
 • има добра устойчивост на по-ниски температури.

Но има ли този чудесен хибрид отрицателни страни? Ако можеш да го наречеш, това е така.

Против на доматите:

 • всеки хибриден сорт не произвежда добра реколта за втората година, следователно няма причина да се събират семената;
 • Търсенето на количеството на торене, но можете да използвате обичайните комплексни лекарства за целия вегетационен период;

Така че, както виждате, приличен домат. Ако се интересувате от него, тогава ви съветваме да се запознаете с метода на неговото отглеждане, то е съвсем просто, но все пак си струва да проучите всеки.

Агротехника "Настена F1"

Засяване на разсад

Семената на сеитбата започват през март, така че до момента на слизане те достигат възраст от 50-55 дни, времето вече е установено и замръзването е преминало. За повечето региони прехвърлянето ще се извърши в края на май и през юни - на открито и две седмици по-рано в оранжерията. Предварителното лечение може да направи или не. Това е, ако се страхувате от болести, след това накиснете семената в разтвор на манган за половин час в рамките на 2-3 дни, за един ден можете да го поставите в стимулатор на растежа.

Съществена помощ за лятния жител има календар на лунната сеитба, не забравяйте да го разгледате всяка година.

Сеитбата се произвежда при закупуването на почвата или се прави състава на равните им части хумус, земя от градината и пясък. Всяка почва се полива с вряща вода, след което се изсушава, слънчогледовите семена се погребват с 1,5 см и се поръсват със слой торф. Овлажнява и покрива с филм, поставени в топла стая при температура от 25 градуса.

Филмът се отстранява след поникване за около 5-7 дни. След като разсадът се нуждае от поливане, слънцето. Храненето се извършва 1-2 пъти с пълен комплекс от торове. Гмурнете се във фаза от 3-4 истински листа, направете първата храна само 10-14 дни след изтъняване.

Вижте също: Най-добрите индетерминантни сортове домати за оранжерии от поликарбонат

Разсаждане на разсад

Както винаги, преди прехвърлянето на разсад, трябва да се втвърди в продължение на две седмици чрез понижаване на температурата. Почвата се приготвя предварително - плевелите се отстраняват, изкопават се, пясък или торф се въвеждат за дренаж, малко пепел. Ако почвата е кисела, след това събудете района с вар.

Бушът е малък, но силен, така че се нуждаят от място. Към всяка ямка се добавя минерална храна при засаждане.

Полива се с топла вода, която се заселва за един ден. Почвата около ствола на разсада се утъпква и мулчира с торф или слама.

грижа

Грижата е доста проста - поливане при необходимост. Хибридът е придирчив към въздуха в почвата, така че всеки път след поливане се изисква разхлабване. Подкрепата може да бъде поставена наведнъж по време на кацане или в процес на зреене на плодове. Разбира се, на парцела не трябва да има плевели, вече споменахме превенцията на болестите.

Те също говориха за торове - те са задължителни и трябва да се прилагат редовно - на всеки 10-14 дни след две седмици след прехвърлянето. За преобличане, Настенас осигурява цялостни комплексни препарати, в които има много фосфор, калий и азот в по-малки количества. Според мненията, тази агротехника за домати “Nastena F1” е достатъчна, снимката доказва, че летни жители имат отлични добиви.

Вижте също: Характеристики и описание на сортовете домати "волско ухо"

Можете спокойно да купите за този сезон нов домат. Той няма да отнеме много време и усилия от вас, но ще бъде доволен от качеството на плодовете.

Видео: 5 правила за отглеждане на домати

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания