меню

Доматените сортове със снимки и описания 27.02.2018

Домат "Гигантски лимон": първият в списъка на най-добрите сортове жълти плодове

Официална информация

Сортът е регистриран за вписване в регистъра на развъдните постижения през 1998 година. След като е издържал теста в продължение на няколко години, "Гигантски лимон" през 2000 г. е включен в регистъра под номер 9805206.

Заявител и създател на сорт ЗАД Научно-производствена корпорация НК ООД Московска област, Шелково Русия.

Класът се препоръчва за отглеждане в малки стопанства и градини на лични дъщерни стопанства, както на открито, така и под заслони във всички региони на Руската федерация.

Разнообразие от средни зреещи и салатни дестинации.

Характерно разнообразие

Вегетативна форма

Независим сорт. Височината на растението достига 180 или дори 200 см. Растението е мощно, угояващо се, изискващо своевременно и редовно обвързване и отстраняване на стадата.

Размер на листа среден, класически, зелен.

Първото съцветие се появява на лист 7-9, след което се образуват след 3.

Плодът

Формата на „Лимонов гигант“ е плоска. Ребрата е средна и се изразява върху всички плодове без изключение.

Разделът ясно показва четири гнезда, пълни с пулп и малко количество семена.

Доматът е умерено гъст, кожата е гладка с лек блясък.

Създателите посочват средно тегло в диапазона 350-380 г, но зеленчукопроизводителите, които са отглеждали гигант дълго време, споделяйки своите впечатления, говорят за тегло до 700 г

Доматът върви добре в студени предястия и салати. Зеленчуковите нарязани домати имат безупречен вид, защото месото запазва добре формата си, дори когато се нарязва на сегменти.

Дегустатори, оценяващи вкусовите свойства оценени като "добри", но мнението на зеленчукопроизводителите е разделено на тези, които са възхитени от вкуса и тези, които не са намерили специален вкус.

Плодовете са подходящи за прясна употреба. Тази препоръка е дадена не само защото доматът е много голям и не се вписва в буркана, но и защото топлинната обработка веднага превръща пулпата в пюре.

Вижте също: Описание на характеристиките на доматите "Космонавт Волков"

Характеристики на узряване

В началото на узряването доматите имат зелен цвят с ясно изразено тъмно, наситено зелено петно ​​върху стъблото. Зреещите плодове постепенно пожълтяват, петното се разтваря, а доматът става жълто-лимонов цвят.

Доматите са с 3-4 плода. Техният растеж настъпва почти едновременно, както и узряване.

Разнообразието има особености в селскостопанската техника, ако не се съобразява с растението, увеличава вегетативната маса в ущърб на яйчниците.

продуктивност

Комисията за регистрация легализира за сорта стоковата ролка от продукти в рамките на 6.1-6.7 кг на квадратен метър зеленчукова градина.

Земеделските производители, които са опитали разнообразието в градините си, напълно потвърждават тези цифри.

Добивът на домати не е голям, но вкусовите качества компенсират липсата.

Болест и устойчивост на вредители

Създателите на сорта и комисията за регистрация не посочват устойчивостта на сорта към болести. Въпреки това, обърна внимание на стабилността на културата при всякакви климатични условия.Това предполага, че градинарят ще получи удоволствие от продуктите от домати във всеки случай, и при продължителна суша, и с висока влажност.

Зеленчукопроизводителите, които вече са отглеждали сорт, говорят за добра устойчивост към болестите на доматите.

Предимства и недостатъци

Тези, които от година на година отглеждат домати от лимон, говорят за следните предимства:

 • големи плодове;
 • добро представяне на плода;
 • добър вкус;
 • отлична месеста консистенция;
 • стабилен добив;
 • устойчивост на температурни промени;
 • устойчивост на заболявания;

Като недостатък е, че много производители на зеленчуци не са доволни от недостатъчния добив на сорта.

Удобства агротехника

"Лимонният гигант" има свои собствени характеристики. Доматът е предразположен към угояване, така че не можете да го отглеждате с класическата технология. За да се получи реколтата навреме и с отлично качество, всички елементи на технологията трябва да бъдат взети под внимание. Функциите се извършват в:

 • период на разсад;
 • подбор на торове за хранене.

Период на Расада

След като придобиете семена, в бъдеще можете да използвате своя посадъчен материал в продължение на години, тъй като сортът отлично предава генетична информация.

Разнообразието от средно узряване и затягане с културата не може да бъде. Най-доброто време за засяване е началото на март, като задължително се накисва семената. Загряването и покълването на семената могат да спечелят 1-1.5 седмици и да получат реколта по-рано.

Подготовка на семена

За да може семето да прояви признаци на живот, то трябва да се навие във влажна кърпа или филтърна хартия и да се постави в найлонова торбичка и на топло място.

След 3-4 дни, признаците на поникване (бял гръбначен стълб) ще покажат времето на засяване. Ние не можем да позволим растежа и появата на зелени издънки.

Подготовка на почвата

Тъй като отглеждането на даден сорт има свои характеристики, и те се отнасят до предотвратяването на угояването на домати, почвата трябва да бъде подготвена много внимателно.

Земната смес трябва да се подготви за такъв състав:

 • хумус от животински произход (със сигурност добре узрял);
 • компост;
 • дворно място.
Приемайки всички компоненти в трета кофа, те добавят 1 кг пясък и 2 супени лъжици. лъжици суперфосфат и амониев нитрат.

Необходимо е да се има предвид, че сортът не приема амонячна превръзка, тя започва да се угоява. Следователно, азотът е приложим само в периода на разсад.

Компонентите се смесват добре и се инкубират без замразяване за 2-3 седмици.

сеитба

Възможно е семената да се сеят в една вана и след това да се вземат в отделни чаши.

Засяването се извършва, както следва:

 • Напълнете резервоара с почвена смес и го уплътнете;
 • Ние разпространение на живи семена (naklyuvshiesya) на повърхността с разстояние от 2 см;
 • Поръсва се с почва 1,5-2 cm и се уплътнява;
 • Излива се през цедка или от пръскачката с топла вода;
 • Покритие с пластмасово фолио или стъкло;
 • Изпраща се на топло място.

Температура на покълване в диапазона от 24-26 ° C.

След 5-6 дни ще се появят издънки.

Вижте също: Домат "Бренди Пинк": подробно за неговите предимства и недостатъци

Грижа за разсад

Веднага след като издънките се появят на 80%, ние премахваме заслона и прехвърляме резервоарите с култури на най-осветеното място. За да се предотврати разтягане, температурата се понижава до 14-16 С през нощта и две градуса по-висока през деня.

Поливането се извършва само с топла вода. Почвата трябва да бъде напълно навлажнена.

Ако почвената смес се приготви правилно, разсадът няма да изисква допълнително торене.

С появата на два истински листа на разсад гмуркане. За да направите това, гръбначният стълб откъсва долната трета и се трансплантира в отделни чаши.

Избирайки капацитета за отглеждане на разсад, трябва да се отбележи, че гигантските прегледи и снимки на лимона от домати говорят за високо растение и обширна коренова система в периода на разсад.

Капацитетът за трансплантация трябва да бъде висок и трябва да бъде запълнен с почва с 1/3. По-нататък, с нарастването на издънките, почвата трябва да се излее, докато съдът се запълни напълно.

По-нататъшното отглеждане на разсад се състои от редовно поливане и вентилация. Преди момента на разсаждане на открития терен растенията се втвърдяват. За тази вана с разсад, който се извършва на чист въздух. Първоначално адаптацията се извършва в продължение на 15 минути, след което времето на престой се увеличава.

Веднага след като опасността от замръзване премина, растенията са засадени на открито.

Трансплантация в градината

"Лимонният гигант" има свои собствени характеристики. Избирайки място за кацане, не бива да вземате много дебели, плодородни почви, за да предотвратите появата на мазнини.

Мястото за разтоварване трябва да бъде защитено от ветровете и да не израсне през нощницата през последните 3-4 години.

След като си избрахме място, ние изкопаваме дупка и по метода на претоварване, без да разрушаваме земната кома, която отглеждаме там.

Тъй като сортът е висок, трябва незабавно да се погрижите за опорите и да фиксирате жартиера на разсад.

грижа

След отпадането на посадъчен материал, допълнителна грижа ще бъде:

 • своевременно поливане;
 • мулчиране;
 • редовно хранене.

Голямото плодово растение се нуждае от хранителни вещества в балансирано снабдяване. Веднага след като почвата изсъхне, потокът спира и увеличава добива. Полагане на грижи за редовно поливане е в основата на големи домати.

Лимон гигант характерен домати и описание на сорта предполага, че растението е податлив на угояване, следователно, той не може да се хранят с азотни торове, но поташ и фосфор му е необходимо.

Като такива торове можете да използвате:

 • суперфосфат;
 • двоен суперфосфат;
 • калиев сулфат;
 • пепел.

Подхранването започва 2 седмици след прехвърлянето на разсад в градината. На кофа с вода, отгледани 2 супени лъжици. лъжици от някоя от първите три от списъка, торове, и към тях се добавят 0,5 литра пепел пещ. Под всеки храст от домат такъв разтвор трябва да бъде направен от 0.5 литра с предварително обилно поливане.

Редуването на торове оказва много благоприятен ефект върху храстите от домати. Доматите са добре привързани, а вегетативната маса се балансира. Подхранването се извършва на всеки 15-20 дни до средата на август.

Класът е склонен към образуване на изобилие на пасинки. За да се предотврати сгъстяването, те трябва да бъдат счупени в момента, когато стойността не надвишава 2-3 cm.

Вижте също: Характеристики и описание на сорта домати "Кемеровец"

Сорт генетично поставен върху образуването на много голям плод. Въпреки това, колкото и да е плътна, не може самостоятелно да държи много големи домати на дръжката. Задачата на производителя да му помогне. Постоянното обвързване на плодовете с мек връх предотвратява счупването и загубата на реколтата.

Отзивите показват резистентността на сорта към болестта, но опитни градинари винаги извършват превантивни лечения за гъбични заболявания.

Веднага след като настъпи периодът на висока влажност и студено време, пръскайте доматите с фунгициден препарат. Лесно е да се загуби отглежданата реколта, но не е необходимо да се спасява.

Наблюдавайки всички агротехнически тънкости, можете да получите добра реколта от лимонов гигант.

Видео: Грижа за доматите. Първи важни стъпки

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания