меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 7.08.2018

Черни точки на плодове и листа от домати, какво е и как да се лекува?

черни точки на плода

Повечето от често срещаните заболявания на доматите са придружени от появата на тъмни петна по листата и плодовете, като в началните етапи на развитие на заболяването може да се окаже трудно да се диагностицира. Черната бактериална точност на доматите се откроява с най-ясните и очевидни признаци на увреждане, проблемът е незабавно видим.

Това е добре, защото ако не започнете своевременно лечението, болестта ще развали вида на почти всички произтичащи плодове, а добива ще намалее.

Описание и симптоми на черен домат

Бактериалното раздробяване на домати е често срещано явление във всички страни и региони, където се отглеждат култури. Заболяването засяга доматите на открито и затворено място. Болестта се разпространява активно в хладни (13-24 градуса) и влажни условия, може да се появи и в суша, ако се извършва капково напояване върху листата.

Внимание!

Преживелата бактерия се съхранява дълго време в почвата, върху растителните остатъци, плевелите и се предава заедно със семената.

Причинителят засяга всички части на храста домати, с изключение на корена. На листата се появяват кафяви петънца с жълт кант. На върха на плочите, където водата се натрупва, петна са черни с жълт ръб, точно същите като формата на натрупване на влага. С течение на времето засегнатите области растат заедно, листата умират.

На клоните и дръжките черните петна имат овална, продълговата форма. На зелените домати се появяват леко повдигнати черни петна с по-тъмен ръб с диаметър до 1 мм. Петната не се увеличават по размер, но понякога фокусите могат да бъдат по-големи, с отстъп. Пораженията не водят до загниване на плодовете, намаляват търговското им качество.

Сериозни епидемични огнища са рядкост. Неблагоприятното време и неспазването на правилата на агротехнологията допринасят за силното разпространение на бактериите. В напреднали случаи, заразени храсти са закърнели, което води до късно узряване на доматите и по-ниски добиви.

Профилактика и лечение

Практически не са разработени препарати, специално предназначени за борба с черните бактериални дотирани плодове от домати. Въпреки това, опитни градинари винаги намират начин да лекуват дори най-трудните заболявания, и това заболяване не е изключение. Ние описваме всички възможни възможности за лечение и превенция на заболяването.

Агротехнически приеми

 

Почистване на плевелите по време на сезона, изнасянето им от градината, през есента се изгарят всички растителни остатъци. Доматите се засаждат на едно и също място на всеки 3 години. Когато работите с посадъчен материал, трябва да внимавате да не позволите увреждане на младите тъкани, именно чрез тях бактериите попадат в органите на растението.

При гъстите насаждения възрастните храсти образуват непрекъснати гъсталаци, които са слабо вентилирани. След дъжд, сутрешна роса или неправилно поливане, те остават влажни за дълго време. Минималното разстояние между храстите е 40 см. По-ниските листа се отрязват при отглеждането на стъблата, а допълнителните доведени деца се премахват, а при суха метеорология се извършва резитба.

Внимание!

Поливането на домати е необходимо само в основата, земята не може да се овлажнява отново, изпарява се, влагата се натрупва върху листата и стъблата, рискът от инфекция на доматите се увеличава.

Високи сортове са вързани, а също така и маломерни, желателно е да се вдигне от земята.При отглеждане на домати в оранжерията стаята се вентилира възможно най-често. В открито място, доматите се засаждат на открити, добре осветени места.

Химически и биологични препарати

Пръскането на съдържащи мед лекарства, предназначени за борба с фитофтората, помага да се спре развитието на патогенен пунктат. Лечението се прави най-добре в ранните етапи на вегетацията на доматите (преди появата на яйчниците) или веднага след появата на първите признаци на заболяването. Вече болните растения се третират с Fitolavin или Ordan (3 лечения с разлика от 4 дни).

Добри резултати се дават от такива биологични продукти като Phytodoc, Fitosporin-M и Trichodermin, които се използват за лечение и профилактика. За да се контролира заболяването, в условия на висока влажност и студено време, Kaptan и Mancozeb се ​​редуват (според инструкциите). Разпръскващите храсти могат да бъдат веднъж на 1 или 2 седмици. Самосъбираемите семена, или закупени от неизвестен производител, се накисват за 30 минути в гореща вода (50-52 градуса).

Устойчиви сортове

Най-надеждната превенция на черните бактериални домати ще бъде подборът на устойчиви сортове:

 • Малкият принц;
 • Москва;
 • Спартак F1;
 • виртуоз;
 • Оранжев гигант;
 • Божествено чудо;
 • изгодно;
 • лъч;
 • морков;
 • Boheme F1;
 • Блиц F1;
 • Opera F1.

Покупка на сертифицирани семена и само на доказани места с добра репутация. Наблюдавайте сеитбообращението и се уверете, че плевелите не растат на легла от домати. Всички горепосочени съвети ще ви помогнат да развиете здрави домати без черни точки на плода.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 1,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания