меню

Отглеждане на домати 18.07.2018

Използване на амоняк за домати

Амоняк за домати

За успешното отглеждане на домати, градинарите използват разнообразие от дресинг. Сред многото инструменти, специално място е заето от амоняк. Използва се както като тор, така и като репелент за насекоми. Употребата на амоняк за домати е подходяща на всички етапи на развитие.

Полезните свойства на амоняка

 

Развитието на домати изисква азот. Тази субстанция участва в фотосинтезата и образуването на зелена листна маса. Елементът е необходим и за пълното развитие на цветя и плодове.

Интересно!

Амонякът е източник на лесно смилаем азот.

амоняк

 

Предимства на амоняка:

 • бързо компенсира недостига на азот;
 • предпазва от атаки от вредители (като листна въшка, мечка, муха, охлюви и др.);
 • служи за превенция на гъбични заболявания:
 • инструментът е достъпен във всяка аптека и е евтин;
 • да се прилага тор на основата на амоняк - просто.

 

Видове торове на основата на амоняк

 

Амонякът се използва като бърза помощ за отслабени растения. Както и превенцията на вредители и болести. Торове на основата на амоняк могат да се използват на всички етапи на растеж и за различни цели. Има 2 вида хранене с амоняк:

 

 • поливане на земята;
 • пръскане (листно третиране).

Дозировка на лекарството, в зависимост от проблема:

 • с остър дефицит на азот, използвайте този разтвор: 80 ml на 10 l вода;
 • за предотвратяване на азотното гладуване: 50 ml на 10 литра вода;
 • по време на образуването на яйчниците: 90 ml на 10 литра вода;
поливане
 • за борба с насекоми: 10 мл на 10 литра вода;
 • за листно третиране: 25 мл на 5 литра вода;
 • за пръскане срещу вредители: 25 ml на 5 литра вода, с добавяне на 25 ml течен сапун.

 

Важно е!

В случай на контакт с кожата, амонякът предизвиква дразнене, следователно всички работи се извършват с ръкавици, а дихателните органи са защитени с маска или респиратор.

Торене с амоняк в различни периоди на растеж

Първото хранене с течен амоняк може да се извърши преди засаждането на семената. За напояване се приготвя разтвор: 1 ml на 1 литър вода. Готовата течност равномерно овлажнява почвата преди засаждане на семена.

Подхранване с амоняк

За разсад на торове използвайте този разтвор: 2 мл на 1 литър вода. Средствата се използват за поливане на всеки 4-ти път. Чрез използването на амоняк, разсадът расте силен, наситен зелен цвят.

След разсаждане в градината храсти продължават да се нуждаят от азот. Най-лесният начин за предотвратяване на азотното гладуване е да се хранят растенията с амоняк. В 10 литра вода, добавете 2-3 мл алкохол. Всеки храст се полива с 1 л такива средства. Между превръзки издържат на пауза от 2-3 седмици.

По време на образуването на яйчниците, амонякът също е ефективен. Благодарение на торенето, доматите се оформят силни и големи.

Амонякът се използва и за печене на домати. През есента, за да не се премахнат зелените плодове, използвайте тази техника: 250 мл ябълков сок се комбинират със 100 мл бебешки шампоан и 100 мл алкохол. Сместа от съставки се разтваря в 90 л топла вода. Съставът се използва за пръскане на плода. Преработените домати се наливат почти веднага.

Контрол на доматите

Контрол на вредителите

На всеки етап от растежа на растенията, листното пръскане може да се използва за контрол на насекоми при спешни случаи. 2 супени лъжици алкохол се разреждат в 10 литра вода. Можете също да добавите потрит сапун.Приготвеният разтвор се напръсква с листа и стъбло.

Важно е!

Лечението се извършва вечер или в облачно и безветрено време.

Струва си да се припомни, че амонякът не убива насекоми и техните ларви, а само ги плаши.

заключение

Сред предимствата на амоняка, градинарите особено подчертават факта, че това вещество допринася за хармоничния растеж и укрепване на растенията. Подхранването и преработката на домати с амоняк е гаранция за здравето на храстите и щедра реколта.

Отзиви

Юджийн

За ефективно отглеждане на домати, трябва да знаете характеристиките на растенията на различни етапи на развитие. Необходимо е да се редува храненето и да се използва не само амоняк, въпреки че дава добри резултати. Чрез опити и грешки аз изведох следните правила: третиране на корените на разсад и храсти преди цъфтежа и третиране с листна маса - два пъти през лятото.

 

Татяна Алексеевна

За съжаление научих за ползите от амоняк за домати само преди няколко години. Особено ми хареса да използвам пръскане в борбата с вредителите. Преди това често кацаха и атакуваха листни въшки и охлюви. Сега тези насекоми до доматите не се виждат - това е много добро! Препоръчвам го на всички - както за растежа на растенията, така и за насекомите.

 

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Амоняк за доматиАмоняк за домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания