меню

Отглеждане на домати 30.07.2018

Как борна киселина помага за по-добро свързване и узряване на домати

човек обработва доматите

Независимо от факта, че борът е необходим за доматите в изключително малки дози, не само добива на засаждане, но и вкусът на плода зависи от елемента. Концентрацията на бор в почвата не винаги е достатъчна за адекватно хранене на растенията, веществото лесно се измива, особено от леки, рохки почви, които са подходящи за отглеждане на домати.

Правилното торене с бор предотвратява възможни нарушения в развитието на доматите и другите зеленчукови, плодови и декоративни култури.

Стойността на бор за растенията

Борът е необходим за нормалния поток на много животински процеси:

 • образуването на клетъчни стени и абсорбция на калций - т.е. елементът участва в клетъчното делене и развитие;
 • метаболизма - по-специално, засяга метаболизма на протеини, липиди, въглехидрати, фосфор и азот;
 • фотосинтеза - допринася за производството на хлорофил;
 • транспортиране на захари към растителни части на растението и плодовете.

Бор - ценно вещество за всички растения, но най-забележим ефект, който засяга културата, дава борно хранене на домати.

Ползите от микроелементи за домати

Елементът допринася за активния растеж на всички части на растенията - листа, корени, пъпки, семена, плодове, което го прави необходимо на всеки етап от вегетативния период на доматите.

 • Борът е необходим за развитието на силна коренова система и добър набор от зелена маса, подобрява усвояването на хранителните вещества от почвата от растенията, поради което е предимно полезен за разсад.
 • Елементът стимулира образуването на цветя, опрашването и образуването на яйчници, като по този начин увеличава обема на плодовете на храстите.
 • Веществото насърчава изливането на плодове и натрупването на захари в пулпа, като по този начин подобрява техния вкус.
Съвет!

С систематичното въвеждане на борното торене плодовете на домати узряват с половин месец по-рано от обикновено.

 • Борът увеличава устойчивостта на доматите до късна филе, брашнеста мана, вертилелоза, увяхване и други гъбични заболявания. Необходимостта от елемент е особено висока в отслабените домати, страдащи от недостиг на светлина и хранене.
 • Добавянето на бор в почвата предотвратява гниенето на плодовете поради високата влажност, което го прави ценен инструмент за оранжерийни домати.

Признаци на недостиг на бор

При забележима липса на бор храстите на доматите могат да спрат да растат и да дадат плодове. Недостигът не винаги е свързан с недостатъчното съдържание на микроелемента в почвата, излишък от калций, азот или калий в него предотвратява усвояването на бор. Изобилие от напояване, продължително засушаване, отглеждане на песъчливи, варовити, органични наситени почви и добавяне на вар към почвата за намаляване на киселинността допринасят за появата на бор на глад.

Симптоми на дефицит на бор в доматите:

 • рязане и усукване на горните листа;
 • оцветяване на вената на листната плоча в черен или кафяв оттенък;
 • лошо образуване на цветя и яйчници върху храста;
 • падането на яйчниците;
 • отмиване на апикалните издънки на храста;
 • интензивен растеж на странични издънки, върховете на които също умират с времето.

Правила за хранене на домати бор

Обичайната схема на хранене на доматите с бор включва почвено торене преди засаждане и листата по време на цъфтежа и плододаването.Когато се открият признаци на бор на глад, трябва да се извърши спешна листа - полагането върху почвата не гарантира усвояването на елемента, особено с необходимата скорост в такива случаи.

Наземно приложение

Ако почвените параметри не показват податливостта му към бърза загуба на бор, можете да направите микроелемент в състава на готовите смеси, които се използват за комплексно торене в началото на вегетационния период на доматите. Ако е необходимо да се попълни концентрацията на бор в почвата (например, ако почвата е пясъчна и летните сезони се характеризират с изобилие от валежи), ще се поеме с разтвор на борна киселина. По-малко ефективност се показва чрез въвеждането на прах на борна киселина в кладенците за засаждане на разсад - процесът на овладяване на елемента ще отнеме много време. За растенията е по-лесно да получат бор от течна храна.

От органични торове дървесната пепел и торфът са с високо съдържание на микроелементи. Въвеждането на пепел е оптимално за насищане на кисели почви с бор, а вар като киселинност на почвата заслужава да се откаже. Торфът има способността да подкиселя почвената смес, така че трябва да се прилага върху алкални почви. Трябва да се има предвид, че борът в торфа е представен под формата на неразтворими или слабо разтворими съединения във вода, които не могат да се абсорбират от растението до разлагане на тора.

Подхранване с бор за яйчниците и зреенето на домати

Способността на даден елемент да стимулира образуването на яйчниците и растежа на плодовете позволява да се използва за увеличаване на добива на домати. В този случай, листното хранене се извършва с разтвор на борна киселина - пръскането по листа позволява на растенията да усвоят микроелемента по-бързо в сравнение с получаването му от почвата през кореновата система.

Важно е!

Необходимо е да се обработи с разтвор всички надземни части на растението - листа, стъбла, пъпки, цветя, плодове.

Храненето се извършва 3 пъти за сезон:

 • в почвообразуващата фаза;
 • по време на цъфтеж и образуване на яйчници;
 • на етапа на натоварване на плодовете.

Между превръзките трябва да се поддържа почивка от поне 10 дни. По това време е необходимо да се проследи как растенията реагират на тора. Ако състоянието на кацане се влоши или се забележат симптоми на борно отравяне, не трябва да правите следното допълнително хранене.

Пръскането се извършва сутрин или вечер, за предпочитане в облачно време. Лечението трябва да се избягва, когато пряката слънчева светлина пада върху храстите, за да не се получат изгаряния на листата на доматите.

Как се приготвя разтвор за пръскане

За пръскане се приготвя 0,05% разтвор на борен прах (разреден с 5 грама в 10 литра вода). Ако се случи слягане на яйчниците, дозата на борната киселина в разтвор трябва да се увеличи до 1 грам на 1 литър.

Разредената борна киселина трябва да бъде вода, чиято температура е около 55 ° C, в противен случай веществото не е напълно разтворено. Контактът на неразтворени кристали върху растението причинява изгаряния. Разтворът се охлажда до стайна температура преди употреба. Прахът може да се разреди в малко количество гореща вода, след което разтворът да се излее в 10 литра вода.

Странични ефекти от борната храна

В опит да получите максимален добив, трябва да знаете мярката - превишаването на дозата при добавяне на бор или голям брой торове може да доведе до отравяне с елемент в доматите. Тъй като без лабораторни анализи е невъзможно точно да се определи съдържанието на бор в почвата, след всяко приложение на листната маса е необходимо да се следи състоянието на растенията.

Признаци на излишък:

 • изсушаване на листата на долния слой на храста;
 • извиващи се листа нагоре;
 • усукване на върховете на растенията.

Излишъкът от бор е опасен не само чрез намаляване на добива - веществото има тенденция да се натрупва в плодовете на доматите. Консумирането на такива плодове в храната влияе неблагоприятно на човешкото здраве.

Съвети и отзиви

Алина, на 37 години:

„Използвам борна киселина не само за пръскане на храсти, но и за накисване на семена от домати.Необходими са 0.1 грама киселина до 0.5 литра вода, за да се запази деня преди сеитба. Инструментът подобрява кълняемостта добре, освен това разсадът, отглеждан от такива семена, се различава по-добре: растенията се корени по-лесно след трансплантацията, сред тях има по-малко крехки и слаби. Аз не поливам разсад сам, за да не надвиша дозата, оставям борния тор по време на цъфтежа. Яйчниците с такава форма на хранене повече. Има случаи, когато борът спасява културата - цветята започват да се рушат по време на засаждането, бързо се напръскват, успяват да спасят някои от цветята за яйчника. "

Анатолий, 42 години:

„Препоръчвам да се замени борната киселина с бор-магнезиев тор (например„ Маг-Бор ”). Такива торове съдържат както борна киселина, така и магнезиев оксид. Магнезият подобрява ефекта на бор, плюс, само по себе си, доматите също се нуждаят от него, особено когато се отглеждат в оранжерия, е удобно да се добавят 2 елемента наведнъж. Между другото, трябва да се обърне внимание на какви други вещества са част от продукта. Например, "Маг-Бор" съдържа калций, а "MonoBor" - азот.

 

Ирина, на 46 години:

„Комбинирам дресинг с бор преди цъфтежа с превенция на късната фибри. Една седмица преди отварянето на пъпките давам листно подхранване с калиев перманганат (бледо розов разтвор, около 5 грама прах на кофа вода). След това в началото на цъфтежа правя пръскане с борна киселина, а през следващата седмица - с лечение с йод. Просто йод е полезен за яйчниците, много удобна схема. Разтвор на борник I се прави стандартна концентрация (5 грама на кофа), йод се разрежда 5 капки на литър. Мога да добавя четвърт литър суроватка към йодния разтвор - това по принцип е допълнителна защита срещу всякакви гъби. "

С умерено и системно приложение, борната превръзка е ефективно средство за увеличаване на добива на домати. Ако поради метеорологични условия или условия на отглеждане има риск от падане на цветя или яйчници, ще се появят плодове с кисел вкус, пръскане на борна киселина може да предотврати проблеми. Но излишъкът от бор намалява добива на реколта и прави плодовете неподходящи за консумация от човека.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
човек обработва доматитечовек обработва доматите

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания