меню

Отглеждане на домати 1.09.2018

Как бързо да се определи киселинността на почвата

Киселинност на почвата

За да се получи богата реколта от всякакви култури, е важно своевременно да се прилагат необходимите торове и да се следи киселинният индекс. Редица култивирани растения изискват киселинност. Въвеждането на специални вещества ви позволява да коригирате рН и да създадете оптимални условия за растеж и плод.

Какво представлява почвената киселинност

Киселинността на почвата е химичен индикатор, който отразява реакцията на почвата и скалите. Почва се класифицира според киселинността, както следва.

Почвен характер силно кисел acescent неутрален
рН 4,5 4,5-5,0 5,0-5,5 5,5-7,0

Ако имате възможност да извършите химически анализ в лабораторията, използвайте това. Поръчайте и анализ на почвата за съдържанието на различни елементи. Знайте, киселинността на почвата е необходима за избора на адаптивни сортове култури и мерки за коригиране на киселинността. Можете да направите свои собствени анализи и наблюдения, които ще ви позволят да определите какъв тип земя принадлежи на вашата градина.

Как почвената киселинност засяга доматите

домати

Домати - култура, която е неприятна за качеството и грижата на почвата. Основните мерки за тяхната грижа са:

 • своевременно поливане;
 • разхлабване;
 • podkarmlivaniya.

Но ако искате да получите богата реколта, трябва да се отбележи, че доматите растат големи и дават плодове с почви с неутрална киселинност.

Важно е!

Необходимо е да се гарантира, че рН на почвата под доматите е в диапазона от 5,5 до 6,5.

За да определите вида на почвата, трябва да използвате един от методите за самооценка на почвата или да вземете пробите от земята в лабораторията.

Как да се определи киселинността

 

Надежден и надежден метод за определяне на киселинността на почвата е лабораторният анализ в специална лаборатория. За да направите това, в чист контейнер за събиране на почвата. Препоръчително е да се вземат проби в сухо време. Ако се планира да се направи оценка на голяма площ, е необходимо да се разкопаят земи на няколко места. Танковете са обозначени с номера.

За да определи собствената си киселинност, съществуват редица устройства и методи:

 • използване на специално устройство;
 • върху фауната, растяща на мястото;
 • използване на креда;
 • използвайки лакмусов индикатор.

Има и няколко популярни рецепти, които ще помогнат да се анализира към коя категория принадлежи почвата в областта за отглеждане на домати.

Използване на специално устройство

С развитието на технологиите, производителите предлагат да закупят pH метри на различни марки, които ще определят киселинността на почвата за секунди. Това са компактни устройства с набор от различни функции. За теста рН се потапя в почвата със специален край и показва киселинност до най-близката десета. В зависимост от модификацията, тя може да бъде скала или цифрова таблица.

Редица устройства имат функции за запаметяване, както и вграден хигрометър, с който можете да определите и нивото на естествената влажност на почвата.

Във външния вид на растенията на обекта

 

За киселинните почви на площадката може да се заключи от визуалната оценка на полезни култури, които растат в леглата.Растенията са с дефицит на минерали и хранителни вещества, което неизбежно влияе на външния им вид.

Обърнете внимание на билото с цвекло. Червените ивици на листата от цвекло сигнализират за висока киселинност. Равномерното зелено оцветяване на листата и червените ламели говорят за неутрална наземна реакция. Оцветяване върховете на цвекло в червени нюанси означава кисела почва. Самата култура предпочита алкализираната среда.

На леглата, където чесънът, зелето, лукът или цвеклото растат отлично, неутрална почва. Богатата реколта от репички краставици, патладжани, грах, тиквички, картофи означава растежа им върху леко кисели почви. Магданозът, морковът и киселината растат забележително в киселите области.

Над плевелите

Определяйки кои плевели най-често растат в градините ви, можете да заключите за естеството на почвата в градината:

 • гъсталаци от коприва, житна трева, репей, детелина, полева вълна, люцерна показват алкални реакции;
 • предпочитат кисела камбана, маргаритки, хвощ, живовляк, конски киселец, сребрист мехлем, дървесни въшки, пълзящи лютиче, джоджен.

Райони, в които плевелите от определен вид растат изобилно, трябва да бъдат третирани с подходящи торове.

Използване на креда

Друг начин за самостоятелно определяне на киселинността на почвата на мястото е използването на креда. Вземете обичайното училище и го мелете. Обикновеното замазване е също подходящо, без да се добавят никакви вещества към него.

Използване на креда

Проби от земя около 3 супени лъжици. л се поставя в прозрачна стъклена бутилка или буркан, залейте 5 супени лъжици топла вода. л и се добавя натрошен тебешир 1 ч.л. На върха на шията напрежението на върха на пръста или гумената ръкавица. Съдържанието на бурканите се смесва чрез леко разклащане. Запълването на обем с ръкавица или върха на пръста означава интензивна реакция между съставките. Освобождаването на газ с смесване на земя, креда и вода означава кисела реакция.

Лакмусова хартия

Киселинността на почвата се определя лесно с помощта на лакмусов индикатор. Специализирани магазини продават готови комплекти с подготвени хартиени ленти, които са импрегнирани със специални реактиви.

За да се определи индикаторът за киселинност в комплекта, се осигурява скала, където според интензивността на цвета можете да намерите съвпадение на цвета на опитната лакмусова хартия. Комплектът предлага няколко десетки хартиени елементи (обикновено 50-80) за определяне на киселинността в дома.

За да разберете каква киселинност е почвата във вашия район, направете следното:

Лакмусова хартия
 • вземане на земята на няколко места;
 • направете прорез не само от повърхността, но и от вдлъбнатината;
 • Взимайте проби в контейнери и маркирайте;
 • вземете всеки материал и го поставете в парче превръзка или марля;
 • Потопената почва се потапя в контейнер с дестилирана вода. Обемът на водата трябва да бъде 5 пъти по-голям от обема на земната проба. Това е, ако анализирате 1 супена лъжица. л почвата, а след това дестилатът трябва да бъде най-малко 5 супени лъжици. л.
 • пробата се оставя в течността в продължение на 5 минути. Това е необходимо за реакцията на разтваряне на вещества в земята във вода;
 • Поставете лакмусния тест от комплекта в изпитвателния резервоар за 2-3 секунди;
 • Вземете индикатора и изчакайте реакцията в естествени условия.

Лакмусният тест може да бъде оцветен в розово, оранжево, жълто или зеленикаво.

Това е интересно!

Методът за определяне на киселинността на почвата се основава на елементарния метод за провеждане на реакцията, познат ни от уроците по училищна химия. Оранжевият цвят на индикатора означава кисела реакция, жълта - леко кисела, зеленикава - неутрална.

На базата на получените резултати, направете заключение какви мерки са необходими за постигане на желаната киселинност. Сред градинарите, тестовата хартия „Rottinger“ получи положителни отзиви. Индикаторни продукти от тази марка ви позволява да провеждате най-точните експерименти.

Народни методи и средства

При липса на възможност за определяне на киселинността на почвата чрез лабораторни методи, както и невъзможността за провеждане на експерименти с лакмусови хартии или специално устройство, използвайте народни методи:

 • визуална оценка на почвените слоеве. За опита е необходимо да се изкопае дупка с дълбочина 25 см. За тази цел е подходяща обикновена байонетна лопата. Разгледайте стените на ямата. Ако е налице бял слой, в анализираната област се намират кисели почви;
 • оценка на водата в дренаж. Намерете вдлъбнатини на сайта си или проверете каналите за оттичане. Рясната вода и дъгообразен филм на повърхността на течността показват силно кисела реакция;
 • използвайки листа или череши от касис. За личен опит, вземете 4-5 листа от храста и налейте 200 мл вряща вода. Изчакайте охлаждане. След това потопете земята в течността (поне 2 супени лъжици. L). Цветът на инфузията ще се промени. Розовият цвят ще означава киселинна реакция, синьо - алкална, зеленикаво-неутрална;
 • използване на оцетните есенции. Вземете обичайния 70% оцет и го изсипете на земята. Съскането и подчертаването на белезникава мъгла ще покаже алкална реакция. Образуването на мехурчета означава неутрална киселинност. Добавянето на вода и щипка сода към оцета, последвано от изливане върху почвата, където пяната се образува след абсорбция, показва, че почвата на това място е кисела.

Простите и достъпни реагенти, които всеки летен жител има, ще помогнат да се определи дали се изисква добавяне на вар под домати, за да се намали киселинността или не.

Химични методи

Възможно е самостоятелно провеждане на експерименти с помощта на самостоятелно изработени лакмус индикатори. За да ги направите:

 • вземете листата от червено зеле;
 • Нарязвайте листата или разтривайте върху специална ренде;
 • нарязаният материал се вари в кипяща вода в продължение на 30 минути;
 • охлаждайте съдържанието;
 • накисват се ленти от обикновена бяла хартия в получения бульон от зеле;
 • Накиснатите ленти се изсушават при стайна температура.

В резултат на предприетите мерки получихте домашно направени индикатори, с помощта на които е възможно да се определи реакцията на почвата в различни части на територията. За да определите киселинността, поставете почвата в марля в контейнер с малко количество вода, оставете я в продължение на 5 минути и след изваждане, потопете собствената си варена лакмусова хартия. Розовото оцветяване показва кисела реакция.

заключение

Отглеждането на домати и други култури, които предпочитат неутрални почви в кисела почва, е непрактично. Коренната система на доматите се развива слабо. Основните води и корени трудно усвояват полезни вещества и минерали от почвата.

Доматен храст

Растенията са дефицитни на азот при отглеждане на кисели почви. В почвата с висока киселинност се увеличава концентрацията на разтворено желязо, манган и алуминий. Има недостиг на протеини. Всичко това заедно създава неблагоприятни условия за пълния растеж, цъфтежа и плодните домати.

За да се намали киселинността на почвата трябва да се вар. Тази процедура се прави най-добре през пролетта или есента. Варовикът трябва да бъде добре смачкан. Прахът се нанася върху билото с предварително прибрана реколта и оскубани плевели. След това извършете копаене. Почвата трябва да бъде изкопана на дълбочина най-малко 20 см. Това ще осигури проникване на вар до дълбочина. Доматите и другите култури, които предпочитат неутрална почва, благодарение ще отговорят с пълен растеж и богата реколта от сочни и органични плодове.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Киселинност на почватаКиселинност на почвата

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания