меню

Съвети 24.03.2019

Благоприятни дни за кацане през май 2019 г. по лунния календар

ябълкови дървета цъфтят

През май те продължават да приготвят разсад: те водят, подхранват и разхлабват почвата. Можете да започнете да правите въздух за известно време, ако навън е достатъчно топло. В градината и градината се извършват редица работи по подготовката на почвата и поддържането на културата.

Работи през май в градината

В самото начало на месеца, засаждането на плодови култури и присаждането е завършено с резници, грижи се за растенията, подхранване и подготовка за периода на цъфтеж. За месеца трябва да направите следния списък с произведения:

 • проверка на дървета и храсти за повреди;
 • резитба на повредени сухи клони, третиране на порязвания;
 • засаждане на ябълки, круши, череши, череши, сливи;
 • присаждане на круши, ябълкови дървета;
 • контрол на вредителите чрез сложни методи;
 • работа с ягоди: подрязване на стари листа, разрохкване на почвата, торове;
 • торене на плодове храсти, покриване на почвата мулч около тях;
 • събиране на растителни отпадъци в компост.
Важно е!

В процеса на подготовка за цъфтеж, фуражи всички дървета и храсти с торове с минерален комплекс, а в средата или втората половина на месеца се напоява едни и същи парчета от ягодоплодни храсти със същия разтвор, предварително напоени и след това мулчира почвата.

През май те активно подготвят почвата, сеят култури, които са устойчиви на прохлада, започват засаждане на оранжерии и непрекъснато се грижат за растенията: те ги хранят с торове, наблюдават почвата, премахват плевелите. Обикновено през май в градината се извършва следният списък от работи:

 • приготвяне на картофени клубени за засаждане, когато почвата е дълбока 10 сантиметра, ще бъде доста топла (над 10 ° C);
 • изсече първата зеленина;
 • засаждане на зеле: ранни сортове - в началото на месеца, по-късно - по-близо до края;
 • през последната трета на май - засаждане на краставици на открито;
 • подготовка за защита срещу възможни студове: филм, суровини за пушене;
 • поливане и грижи за засадени растения.
Важно е!

Поливането трябва да се извърши, да се копаят канали на земята и след това да се налива топла вода в тях. Не е необходимо да се излива горе: може да се образува ледена кора.

Лунен календар за май 2019 г. по ден

Добра помощ за градинаря и градинаря ще бъде лунният календар, който можете да навигирате. Можете да направите план за засаждане, основан на благоприятни и неблагоприятни дни, които са представени в таблицата.

Ефект върху растенията

дати

Най-благоприятно 7, 9, 14, 21, 31
добър 2, 10, 15, 17, 20, 28
неутрален 1, 3, 8, 11, 13, 16, 18, 22, 23-25, 27, 29, 30
отрицателен 4-6, 12, 19, 26

Луната ще намалее още в самото начало на месеца, а през втората половина новата луна ни очаква на 5-ти, пълната луна е 19. Тези дни е по-добре да не сеете реколтата, ограничавайки се до грижите за растенията. Но някои дати в периода на растящата луна, напротив, не могат да бъдат по-подходящи за всички работи в градината.

Най-благоприятни дни през май 2019 г. са 7, 9, 14, 21 и 31 брой. Това означава, че поне веднъж седмично се дава добър ден на засаждане. Култури, засадени при благоприятни дни, дават стабилна и обилна реколта, лесно се вкореняват и плодовете са сочни, вкусни. Успехът на лунния календар зависи от знака на зодиака и видимостта на Луната. Новолуние, пълнолуние и процес на преход между помещенията не е най-подходящото време за манипулиране на растенията. Най-плодородните знаци са Телец, Риба, Везни, Рак.Знакът на Дева е добър за засаждане на цветя, декоративни растения, но когато Овен доминира в небето, по-добре е да дадете на растенията в градината и градината почивка.

1 май

Рибите благоприятстват плодородието, така че ако времето позволява, на този ден можете да започнете засаждане на декоративни растения, храсти с плодове: къпини, малини. Ще бъде полезно да се засадят грозде и ягоди. Тази среда е подходяща за засаждане на семена от краставици и домати, различни видове зеле, листни зеленчуци.

Не се препоръчва: клони и листа да се режат, да се отърват от вредители, да се напоят леглата твърде много.

2-3 май

Луната продължава да намалява, преминава в знака на Овен - това не е много плодороден период, така че е по-добре да се обърне внимание на почвата: разхлабете, копайте, подхранвайте с торове, плевелите, ангажирайте се в разреждане. В градината - за извършване на процедури за да се отървем от вредните насекоми. Ако наистина искате да направите кацане, тогава можете да сеете малка зеленина. Овен допринася за доброто изсъхване на растенията - така че ако искате да изсушите билките, ефектът ще бъде добър.

По-добре е да не се: ангажират в бране, pasynkovaniem, нарязани листа, клони, покълнат семена.

4 - 6 май

Пети ден чакаме новолуние: календарът за засаждане не препоръчва активно да се занимавате с растения от събота до понеделник. Двадесет и деветият лунен ден е един от най-трудните в цикъла: процесите се забавят и след това се актуализират. Новолуние - лош ден за посевите, по-добре е да напуснете градината и градината само на този ден. Не се препоръчва не само да се засадят, да се движат, но по принцип да се докосне до почвата - може случайно да се повредят корените, да се повредят бъдещите култури. Но на шестото, можете постепенно да се върнете към работния ритъм: пробийте почвата, засадете бързо растящи култури, пресадете цветя.

Важно е!

Денят преди новолунието - 4 числа, както и на следващия ден след - 6 номера ще бъдат много ефективни в грижата за растенията, почистване на растителни остатъци, отърваване от вредители, премахване на повредени сухи клони и листа.

7 май

Велик ден за работа с растения. Луната е в фазата на растеж, благоприятно влияе на метаболизма, насърчава растежа. През този период частта от растението, която е на повърхността, се развива активно. Добър период за засаждане на различни видове зеле и листни зеленчуци, пипер, грах. Също така е добра идея да се пръскат растения с анти-вредител.

Не се препоръчва: събиране на подноси, пресаждане на тревни култури.

8-10 май

На майските празници луната ще бъде в плодородния знак на Рака и ще продължи да расте. Можете спокойно да засадите домати, тиквички и патладжани, листни зеленчуци. Лесно преминавате през процеса на трансплантация. В градината можете да направите медицинско рязане на клони и листа, да косите тревата, да засадите декоративни храсти и многогодишни цветя.

Необходимо е да се забави с: засаждане и движение на клубени, висящи растения и използването на токсични химикали.

11 май

Луната е в този ден в Лео: това е добро време за почивка и прости работи с растения. Не се препоръчва да се отглеждат нищо, освен аспержи и фасул. Този ден е най-подходящ за изтъняване на легла, третиране на растения, почистване на растителни отпадъци. Можете да отрежете цветя - те ще стоят в една ваза за дълго време, както и да направи различни препарати, консервиране, направи кисело зеле.

Вие не трябва: вода и преместване на растенията, извършване на мотика.

12 май

Лош ден за работа в градината и градината: безплодният знак на Лео не допринася за растежа и развитието на растенията, както и за прехода на Луната от първото тримесечие до второто - неблагоприятно време за разсаждане и сеитба.На този ден, най-добре е да дадете на себе си и растенията време за почивка.

Важно е!

Този уикенд, 11 и 12 май, е възможно да се съберат лечебни семена и билки, които вече са готови: времето за това е само най-благоприятното.

13-14 май

Знакът на Дева, който доминира в небето в наши дни, носи красота и стабилност, затова е подходящ за декоративни растения. Но плодовете по това време е по-добре да не се засадят - резултатът може да не е най-впечатляващ. Цветниците могат да направят с пълна люлка за засаждане, градинари и градинари са най-добре да се обърне внимание на грижите за растенията.

Не си струва: режете растенията, накиснете семената.

15-16 май

Луната продължава да расте и преминава в Везни - този знак насърчава плодородието и баланса, дава стабилна реколта. Ако навън е достатъчно топло, тогава можете да засадите картофи. Чувствайте се свободни да засадите краставица, тиква, царевица, спанак.

По-добре е да се въздържате от: обработка на почвата, контрол на вредителите.

17-18 май

Скорпионът е много плодотворен знак, а метеорологичните условия в края на месеца обикновено благоприятстват засаждането на зеленчуци, корени и пъпеши. Можете да хранят културата на минерали, вода. За градината, тези дни са успешни в грижата за храсти, отглеждане с резници, вкореняване ягоди тенденции.

Не се препоръчва: разделят корените, отрязват растенията, изкопават картофени клубени.

19 май

Отрицателното въздействие на пълнолунието изисква да се въздържат от всякаква работа в градината, ако не искате да повредите бъдещата реколта. Можете леко гриза земята, почистване, да се отървете от плевелите. По-добре е да не се докосват до самите растения: те лесно получават рани и наранявания, те са много чувствителни към промени и влияния.

20 май

Луната в Стрелец не е най-подходящото време за работа с плодородни видове. Подходящ период за засаждане на растения за получаване на семена, изтъняване и плевене. Можете да обърнете внимание на контрола на вредителите.

По-добре е да се въздържат от: обилно поливане, гмуркане, прищипване, премахване на клони и листа.

21 май

Много благоприятен ден за всички видове градински и градински работи. На отслабващата луна е добре да се засаждат бобови растения и туберкулозни растения, а знака от Козирог насърчава стабилна растителна маса, засадена на този ден. Можете да плевелите легла, да подхранвате растения с минерали.

Не: трансплантация на растения - можете да повредите корените.

22-23 май

Тази сряда и четвъртък е подходящ за засаждане на краставици, лук и чесън. Можете също да засадите кашма, тиква, засаждане на трайни насаждения. Разреждане и бране, резитба на растения с цел лечение и профилактика не е забранено.

Не се препоръчва: докосвайте корените, обилно доливайте водата.

24 - 25 май

Луната в Водолей е безплоден знак, така че засаждането на култури по това време ще доведе до загуба на култура. Можете да разхлабите сушата, трева леглата, нарязани сухи клони, стреля. Напръскайте градината и зеленчуковата градина с контрол на вредителите и почистете отпадъците от растенията.

Необходимо е да се въздържат от: обилно поливане, хранене, трансплантации.

26 май

Вечерта на този ден, Луната започва да се движи в нов квартал - по-добре е да се въздържат от сеитба и пресаждане. Позволено е да се поливат растенията (но не прекалено много), да се изровят луковиците и клубените за по-нататъшно съхранение, да се извършат лесни работи по почистване и поддръжка.

По-добре е да не се третират леглата със средствата на вредители, отрязват се растенията, обилно се поливат, хранят ги.

27-28 май

Рибата дава добра богата реколта: плодовете ще бъдат сочни и вкусни, но този път не е най-добрият за събиране на семена. Тези дни можете да сеете моркови, домати, тиквички, репички. Можете да хранят растенията, но спазвайте мярката, по-добре е да използвате течни органични фуражи. Цветя могат да бъдат засадени всяка - знакът на Риби допринася за успешния им растеж и развитие.

Не се препоръчва: спрей растения, лекува, да се отървете от вредители.

29 - 30 май

Угасващата луна навлиза в знака на Овен, което е лошо за плодните култури.Обърнете внимание на разхлабване на почвата, резитба на листа и клони, изтъняване на разсад. Участват в лечението на растения, озеленяване на градината. Можете да отрежете цветя за букет: те няма да увяхват дълго време.

Въздържайте се от: сеитба, разсаждане на растения, поливане, хранене.

31 май

Телецът е един от най-плодородните знаци, като растенията, които са били засадени в този ден, дават трайна насипна култура. Време е да посадите моркови, картофи, грах, боб, краставици и домати. Градинарите трябва да засаждат дървета и храсти, а цветните ентусиасти трябва да засаждат трайни насаждения.

Не: гмуркайте се, докосвайте корените на растенията.

Разбира се, изборът на благоприятни дни за кацане не трябва да се ръководи само от лунния календар. В по-голяма степен графикът на засаждане и грижа за растенията зависи от характеристиките на климата във вашите географски ширини. Фокусът върху температурата, метеорологичните условия и благоприятните лунни дни ще спомогне за подобряване на резултата.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
ябълкови дървета цъфтятябълкови дървета цъфтят

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания