меню

Отглеждане на домати 31.08.2018

Защо доматите имат сол

сол за домати

Сол в градината и в градината се използват от много опитни градинари. Веществото влияе ефективно на градинските култури като подхранване и защита от вредни насекоми и болести. Новачките градинари ще се интересуват да знаят каква сол е полезна при отглеждането на домати, как точно помага за отглеждането на здрави и вкусни домати.

Сол: каква е тя и нейните полезни свойства

Научното наименование на веществото е натриев хлорид. Солта се получава чрез специално изпаряване от солни разтвори. След почистването може да се яде, в тази форма се нарича храна или готварска сол. Тя е необходима за много метаболитни процеси, протичащи в човешкото тяло, а за растенията в градината е просто незаменима. Кристалите, които съставляват праха, са големи и фино смлени, използвани в градинарството едрозърнеста сол.

Евтините и достъпни продукти е в състояние да реши много проблеми при отглеждането на палав домат. Преработвателни предприятия допринасят за:

  • да се отървем от много вредни насекоми;
  • подобряване на качеството на доматите;
  • обогатяване на почвата и хранене на растения;
  • ускоряване на плодовете и получаване на добри добиви.
Внимание!

Прилагане на натриев хлорид в отглеждането на домати, помислете за някои от вредните качества на сол. Предозирането при приготвянето на солеви разтвори може да повлияе неблагоприятно на почвата и растенията. Спазвайте мярката, не позволявайте висока концентрация, по-добре е да не докладвате малко, отколкото да губите разсад.

Как да прилагаме решения

В различни случаи се използват сол и вода за приготвяне на агенти в различни количества, в някои смеси се добавят други компоненти:

  1. За да се хранят доматите, в периода на начало и по време на целия период на плод, се приготвя разтвор: за 10 литра топла вода (t = + 20-25 ° C) се взема 1 чаша пепел и една супена лъжица сол, разбърква се внимателно и се залива всеки 5-7 дни.
  2. За да се подобри вкуса на доматите (увеличаване на съдържанието на захар) се препоръчва да се полива храстите с разтвор на сол веднъж на всеки 10 дни: 1 супена лъжица. лъжица върху десетлитрова кофа с вода.
  3. За да се предотврати и спре разпространението на фитофтора на храсти от домати, растенията се напръскват с високо концентриран разтвор: вода - 10 литра, сол - 250-300 грама (1 чаша). Обработката може да се извърши не повече от 1 път на месец.

Лечението се извършва най-добре вечер, след залез слънце, така че растението да не се изгори. За по-добро прилепване на разтвора към листата и плодовете (с късна фитосанитарна смес) се добавя течен сапун за пране, който може да се рендерира от плетената кутия. Тя ще се нуждае само от 20-30 грама.

В борбата срещу вредители от насекоми солта действа като възпиращ фактор. Листата и плодовете на доматите няма да се консумират от паразити, а вредителят не харесва соления вкус. В храстите на доматите, третирани със солни разтвори, се покрива с тънък филм, през който не проникват спорите на гъбичните заболявания.

Становища за и против

Използването на сол в градината предизвиква противоречия сред градинарите. Някои приемат този метод на обличане като ефективен, но други не са съгласни. Те твърдят, че поливането със солеви разтвори влошава структурата на почвата и растенията получават химически изгаряния. Каним ви да изпробвате метода за използване на сол за отглеждане на домати, но засега се запознайте със смесените мнения на опитни градинари и начинаещи.

Андрей Романович Свиридов, на 56 години

Солен разтвор, преработвам плодни дървета и храсти от вредители. Аз правя разтвора наситен, 300 грама сол са погребани в кофа с вода, кората на дърветата не страда, вредителите изчезват. За да се обработват доматите с това решение е неприемливо, тук е необходима слаба концентрация, 30-40 грама сол на 10 литра вода, в противен случай храстите просто ще “изгорят”.

Вера Иванов, на 34 години

Наскоро се опитах да напоя доматите с физиологичен разтвор, те вече започнаха да шумят, а съседът посъветва да го направи за сладост. Реших да я изслушам, но го направих по свой начин: обичах да напоявам някои храсти, но не и други. Седмица по-късно взех проба от различни храсти, но не забелязах нищо друго. Тя не проучи причината, но ще продължа експеримента.

Светлана Петровна Красива, 43 години

Една седмица преди да вземем плодовете от домати, винаги напоявам храстите с разтвор на сол, както майка ми. Тя каза, че от тази домати остават свежи по-дълго, а по време на топлинна обработка за зимни препарати кожата не се пръска. В моя опит това е, което се случва, те се съхраняват дълго време, не се пръскат.

заключение

Употребата на сол в леглата с домати ще бъде ефективна и няма да навреди на растенията, ако стриктно спазвате определени правила, а именно да предотвратите високи концентрации на разтвори, да напоете и да обработите храстите не повече от 1 път в 7-10 дни, използвайте такива инструменти само когато е необходимо.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
сол за доматисол за домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания