меню

Доматените сортове със снимки и описания 6.01.2019

30 най-добри сорта домати за осоляване и консервиране

Доматените сортове

Тайната на вкусни домашни препарати се крие в правилния избор на зеленчуково разнообразие. Опитните градинари винаги разпределят в техния парцел място за засаждане на домати, предназначени специално за консервиране. Пазарът предлага десетки различни сортове, нови продукти и домати, отглеждани в далечното минало. Осъществяването на правилния избор ще помогне за подбора на най-добрите сортове с описание и снимки.

Домашно домати

В зависимост от региона, метеорологичните условия през летния период са много различни. Ориентацията при избора на домати е необходима, като се вземат предвид специфичните за климата области. Адаптираната култура ще бъде по-малко болна и зеленчуците ще узреят своевременно и ще опитат да отговарят на посочените характеристики.

Домати за Сибир

Сибир е зона на неустойчиво земеделие. Преди няколко години беше почти невъзможно да се отглеждат термофилни домати до сибирските летни обитатели. През последните няколко десетилетия животновъдите отглеждат много разновидностиустойчиви на неблагоприятни атмосферни условия. Сред тях са най-подходящи за опазване:

 • турбореактивен
турбореактивен

Надежден супер-ранен сорт. Завръщането на реколтата се осъществява за кратко време, което е много ценно от домакините. Плодове с тегло 50-60 грама, формата е кръгла, пулпата е гъста със семена. Вкусът е сладък и кисел. Особеността на сорта е, че храстите образуват домати с еднакъв размер. Растенията не се страхуват от фитофтори, температурни капки, неизискващи към топлина и грижи. От недостатъците - доматите изобщо не лъжат. Следователно събраните плодове трябва да бъдат обработени в рамките на три дни. Турбореактивният двигател е добър вариант за топлинно обработени заготовки.

 • Очите на бика
Очите на бика

Разнообразие от "череша", отглеждано специално за сибирски зеленчуци. Малки, сладки домати се осоляват на клона и в насипно състояние. Често домакини сол "Bull's Eye" в дует със стандартни домати. Високи храсти раждат плодове до замръзване. От недостатъците, градинарите посочват: изискване на влага и редовно напукване. В Сибир е възможно да расте само в оранжерийни условия.

 • Скарлет Мустанг
Скарлет Мустанг

Червеният мустанг Домати приличат на чушки. Зеленчуци с такава необичайна форма седят добре в кутии. Плътната структура на пулпа и кожата запазва първоначалния си вид и форма след топлинна обработка. Плодовете се наливат с тегло 200-220 грама. Имунитет към болести, богата реколта, вкусни и ароматни плодове - всичко това са ценности на сорта.

 • Минусински пипер
Minusinsky

Подходящ за отглеждане в южната част на Сибир. Въпреки рядкостта, градинарите търсят възможност да намерят семената на този популярен домат. Гланцовите плодове на формата на пипер се изсипват до 100-120 грама. Пулпата е захар, много плътна. В саламура, зеленчуците не губят свойствата си. Порода специално за сибирските условия, сортът не се страхува от студено и влажно лято. Периодът на зреене е средно ранен, но има време да узрее на храст. Изискващ плодородие на почвата.

 • Барнаулско консервиране
Барнаулско консервиране

Малкоплоден сорт за ранно узряване. Втулките са компактни, до 45 см височина. Доматите са закръглени, с чучур. Повърхността е лъскава, цвят червено-оранжев. Предимства - не stepons, сладък, еластична структура на зеленчуци, непретенциозен да се грижи, ранно узряване. Минуси: среден добив (не повече от 6 кг на 1 м2).

 • Sanka
Sanka

Записва се по степен на узряване.Подвижна зрялост след 80-85 дни от поникване. Позволено е да расте по безсеменен начин. Плодове с правилна закръглена форма, без петно ​​върху плода. Целулозата е плътна, практически без пространство на камерата и семена. Това е много често в Сибир, защото на масата на предимствата: устойчивост на лошо време, равномерно узряване, определящите храсти не изискват жартиера и pasynkovaniya, добър вкус.

 • Лиза F1
Лиза

Череши тип доматен сорт. Височината на храстите не надвишава един метър. От предимствата се отбелязва степента на зреене от 90 дни, резистентност към болести, резистентност към студени утринни роси. Плодовете са оформени като пъдпъдъчи яйца, малки по 10-15 грама. Цвят узрял оранжево. Добър в единично осоляване и в съюз с други зеленчуци. Недостатъкът е, че зеленчуците се развалят бързо.

Хостеса на бележката!

За осоляване на домати в бъчви се препоръчва да се изберат най-сладките сортове. Благодарение на съдържащите се в зеленчуците захари, процесът на ферментация естествено ще бъде подкрепен.

Сортове за Урал

селекция сортове домати за летни жители на Урал особено решаващ момент. Лятото често пристига в Урал със закъснение, не се отдаде на топлина и не остава дълго. Ето защо, сортове за открит терен трябва да бъдат избрани с кратък период на узряване и с добра устойчивост на ниски температури. Термофилни сортове са разрешени за оранжерии, които узряват за 120-140 дни. Следните домати са най-популярни сред зеленчукопроизводителите:

 • Havanese пура
Havanese пура

Зеленчуци, сходни по форма с пура, са оцветени в червено. Пулпата е безкамерна, почти лишена от семена. Доматите с такива характеристики отиват за търкаляне по студен и топъл начин. Плодовете образуват една и съща форма. Средното тегло е 100-130 грама. Дължината му е 14-16 см. От биологичните особености са високите храсти на лиановидния тип, с голям брой стада. Предимства - дългосрочно плодните, добро запазване на качеството. Против - необходимо е да се образува храст.

 • юни
юни

Класът донасяше добра реколта и не даваше проблеми. Дори в трудни условия Урал не страда от късна фиброза. Миниатюрни храсти не е необходимо да се премахнат. Узрява един от първите. Плодовете са кръгли, с тегло 40-50 грама, плътта е плътна. Вкусът е приятен, сладък с леко киселост. С горещ метод на осоляване кожата не се напуква. Плодовете узряват на храстите едновременно в 85-90 дни от поникването.

 • Смъртоносна сила
Смъртоносна сила

Харди на изненадите на природата, krasnoplodny разнообразие. Отстраняването на страничните издънки не е необходимо, но при извършване на тази процедура добивът надвишава 5 kg на храст. Малки домати, с тегло 100-120 грама. По-подходящ за осоляване в големи ястия. Сладките домати със захар върху почивката са вкусни и сочни според всяка рецепта. Непретенциозен сорт расте във всички условия. Грижата е минимална. Недостатъците не са маркирани.

 • Елисей
Елисей

Ранното узряване позволява да се прибира реколта преди началото на студеното време. Доматите се образуват приблизително със същата маса от 60-65 грама. Формата е удължена, цилиндрична. Цвят ярко оранжев. Пълнежът е дебел, кожата е дебела.

Високите качества на ецване. Плодовитият стабилен, не зависи от времето. Храсти детерминистичен тип. Не са склонни към отпадане на цветя и яйчници.

 • каскада
каскада

Ниско растящите растения образуват сложна четка с 6-8 домати. Готови за събиране в 100-110 дни. Плодовете са кръгли, оформени като ябълки. В четките домати с различни размери, колкото по-далеч от стъблото, толкова по-малки. Средното тегло е 100 грама. Вкусът е прост, сладък и кисел. Съдържанието на сок в пулпа е минимално. Надежден сорт с добър имунитет към болести.

Експлозията

Домат за отглеждане в откритата градина. Определящи храсти, не по-високи от 60 см. Плодовете са кръгли, средното тегло на зеленчука е 100 грама. Характеристиките на вкуса са високи. Зреенето е рано и едновременно. Преди разпространението на гъбични заболявания се дава цялата реколта. Не се страхува от студ и внезапни промени в температурата. Един добър вариант за осоляване и марината.

Ямал

Изпитан по време ултра-ранен сорт (80-85 дни). Дори и в Урал е възможно да расте по безсеменен начин. Буш 25-30 см височина, не изискват отстраняване на издънки и фиксация към опората. Устойчив на ниски температури и висока влажност. Плодовете са кръгли, с гладка повърхност. Цветът на зрелите зеленчуци е червен. Средното тегло на един домат е 70-100 грама. В консервацията, тя запазва формата си, кожата не е покрита с пукнатини.

Съвет!

Опитни домакини казват, че най-вкусните солени домати се получават в дървени прибори. Дъбните бъчви са най-подходящи за домашни заготовки. Такива „ястия“ не са евтини, но ще продължават много години.

Домати за Московска област

В московския регион, както и в цялото средно платно, времето през летния сезон е непредвидимо. Подправените градинари са засадили няколко вида домати с различни характеристики. Така вероятността за получаване на реколтата се увеличава няколко пъти. Но има надеждни сортове, които могат да дадат плод независимо от времето:

 • Boni MM
Boni MM

Ниските сортове храсти носят реколта за 80 дни. Доматите с традиционен вкус получават маса от 50-60 грама. Плътната кожа не се пръска по време на обработката. Солени домати с яркочервен цвят и със същия размер ще бъдат добра зимна закуска. Предимствата на сорта: едновременно узряване, непретенциозна грижа, висок добив, устойчив на болести. Недостатъците на Boney MM не са маркирани.

 • Бананови крака
Бананови крака

Сорт с екзотично име и необичайни плодове. Зрелите домати са златисто оцветени и наподобяват банани във форма. В консервацията, тези плодове изглеждат много оригинални. Кожата и плътта от плътна структура не се пълзят по време на обработката. Цитрусовите нотки се съхраняват, когато се осоляват. Това лечение може да изненада гостите. Дори един начинаещ може да стане „екзотичен“. Тя расте както в оранжерията, така и на открито. Устойчив на болести и ниски температури. Качеството е добро.

 • Caspar F1
Каспар

От еластичните, месести плодове Каспар се получават отлични кисели краставички. Доматите със средно тегло 100-120 грама приличат на миниатюрни чушки и се вписват добре в банките. Ниските храсти не са склонни към образуване на гръбначния стълб. Грижата за културата изисква минимум. Резистентността към заболяванията е висока.

Жълта капка

Добър сорт за ецване. Малки ярко жълти плодове във формата на електрически крушки изглеждат добре в банките. За оригиналност може да се комбинира с червени чери домати. Вкусът е нежен, сладък, по-десертен от зеленчуци. Растенията достигат до два метра височина. Сред недостатъците: не толерира засушаването, то е податливо на късна фибри.

Apple Русия

Красноплодният, определящ сорт. Плодовете са малки, често с еднакъв размер в четката. Средното тегло на доматите е 70-80 грама. Според мненията, вкусът е много сладък, ароматен. Плътната структура и едновременно узряване са качества, необходими за заготовки. В оранжерийни условия добивът е висок, без подслон - среден. Устойчив на късна фибри и ниски температури.

 • Деликатес от ецване
Деликатес от ецване

Непретенциозен домат за отглеждане без подслон. Оценява се за компактни храсти, висока плодовитост, устойчивост на студени утринни роси. Плодове с удължена форма, подобно на цилиндър, с тегло 100-120 грама. Плътта е мазна, плътна, на практика без кухини. Кожата е тънка, но трайна. Когато осоляването никога не се напуква.

 • Москва деликатес
Москва деликатес

Клас с високо съдържание на твърди вещества. В марината доматите не пълзят, а кожата не се пръска. Растенията донасят добра реколта (6 кг на 1м2) и не изискват много внимание. Буш с височина около един метър. Изисква се маскиране, но умерено. Много устойчиви на студени нощи и сутрешни роси.

Чудо на света

Високи храсти за отглеждане на оранжерии.Плодовете са като малки лимони - овална форма с чучур, цвят ярко жълт. Вкусът на дегустаторите заслужава 5 точки. Плътта е еластична, сладка. Подходящ за еднокомпонентно ецване и в комбинация с червени домати. Не се страхува от фитохората. Уверете се, че сте притиснали, завържете до опората. Изискващо хранене.

 • Auriya
Auriya

Растения с неограничен вид растеж, така че по-добре да растат сорта в оранжерията. Изисква добра грижа. Отзивчиво към храненето. При правилната агротехнология реколтата е повече от 6 кг от един храст. Плодове от необичайна форма - много дълги (12-14 см) цилиндри. Месото е меко, така че зеленчуците запазват добре формата си в заготовки. От недостатъците - изисква превенция на гъбични заболявания.

Съвет!

В климатичните условия на Московска област, сортове и хибриди растат добре, зонирани и за по-студени региони. В случай на студено и облачно лято реколтата ще бъде гарантирана.

Сортове за южната част на Русия

 • елф
елф

Неопределени храсти с височина достигат до 2,5 метра. Плодовете са наситен розов цвят, плътен, практически без семена, с тегло 25-30 грама, сладък вкус. Доматите с форма на пръст изглеждат страхотно в кутии. След топлинна обработка се запазва плътна структура. Плодовият период е повече от 4 месеца. Производителността е висока. Градинарите отбелязват, че два храста са достатъчни, за да се приготвят зимни доставки за тричленно семейство. От недостатъците - топлолюбиви, страх от фитофтори, апикална гниене.

 • маестро
маестро

Домати с кичури с овални домати с овална форма, със средно тегло 80-90 грама. Според мненията структурата на пулпа е супер плътна. Вкусът е сладък, ароматен. При консервирането, плодовете изглеждат красиво и запазват формата си без напукване. Сортът не се страхува от суша и високи температури. Плодовете са добре транспортирани и лежат.

 • Астерикс F1
Астерикс

Средно ранен, определящ сорт. Плодовете с яркочервен цвят и малки размери (60-70 грама) са здраво поставени в буркан при осоляването. Предимствата на сорта са: силен имунитет към гъбични и вирусни заболявания, устойчивост на засушаване, висок добив (10 кг на 1м2), поддържа яйчниците при необичайно високи температури. високи качества на ецване - не се разпространяват, кожата не се покрива с пукнатини.

 • Pietra Rossa F1
Pietra Rossa

Ниско растящ домат за открит терен без недостатъци. Популярни в региона на Северния Кавказ за комбинация от следните качества - средно-ранно, високо-добива, не се страхуват от палещото слънце, устойчиви на болести, дава на културата в същото време. Плодовете са с кръгла форма, тежащи 90-100 грама, с дебела кожа. Съдържанието на сухо вещество е високо, така че запазва формата си при осоляването.

 • Донской F1
дон

Хибрид с добри качества на ецване. Средно плодове от 90-100 грама плътно седнали в контейнер за съхранение. Цветът на зрелите плодове е традиционен - ​​червен. Кожа и пулп от плътна структура. Растенията са адаптирани за стресови ситуации на юг - по време на топлина и суша. Ниско растящите храсти, които не изискват залагане, няма да предизвикат много проблеми.

 • Amiko F1
Amico

Раннозрели хибридни сортове за консервиране на цели плодове. Малките домати, тежащи 65-70 грама, лесно преминават в буркана като цяло. Растителна форма - овална, оребрена, цвят червено-оранжев. От предимствата: той е добре опрашван дори при температури над 30 градуса, устойчиви на суша, високи добиви. Недостатъци: Среден имунитет към вирусни и гъбични заболявания;

 • Жълта дата
Жълта дата

Мелкопладен тип полу-определящ тип. В южните райони расте добре без подслон. Способни да толерират дори къси студове. Напълно узрелите домати придобиват дълбок и слънчев оттенък. Овална форма с малък чучур. Средното тегло от 10-12 грама. Плътта е захар, светлина, сладка. Кожата е гъста, но не и твърда. Добър вариант за зеленчуци. Недостатъци - изискващи напояване и плодородие на почвата.

Важно е!

За осоляване не може да се използва смачкан или с признаци на увреждане на доматите.Такива консервирани храни няма да се съхраняват.

избора ецване Доматът трябва да се ориентира не само с външния вид на плода, но и с други характеристики. Зеленчуците за консервиране трябва да имат голяма част от сухото вещество и гъстата кожа. Само в този случай те запазват формата и целостта си в домашно приготвените заготовки.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 2,50 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания