меню

Препарати и торове 29.11.2018

5 начина за използване на дървесна пепел в страната

пепел

Използването на дървесна пепел в страната и градината е популярно сред градинарите. Да се ​​получи естествен тор не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед.

Използвайте органични вещества за защита на растенията от вредители, болести, като тор. Как да се използва дървесна пепел?

Естествен тор

Дървесната пепел е неизгорял растителен остатък, който запазва високо съдържание на хранителни вещества (калий, калций, магнезий, натрий). Появата на органична материя прилича на прах или малки овъглени парчета от растителни клони, цветът е сив. Неговата основна характеристика е абсолютната екологичност и безопасност за околната среда, живите организми, които могат да влязат в контакт с органични вещества.

Ефектът на хранителните вещества върху растенията

Микроелементи от дървесна пепел изпълняват различни функции:

 1. Съдържащият се калциев карбонат увеличава активността на метаболитните процеси на растенията. Например, торът се използва за ускоряване на узряването на краставиците и доматите. С правилното и навременно въвеждане на органичната материя, добивът на зеленчуци се увеличава с 40%.
 2. Калциевият силикат има положителен ефект върху образуването на луковични култури. Силиконовите съединения позволяват залепване на слоеве от лук. Зеленчукът ще се съхранява през цялата зима, без да губи представянето си.
 3. Калциевият сулфат е незаменим елемент при създаването на гъсто и сочно зеле.
 4. Калциевият хлорид помага за изчистване на градинските култури и зеленчуците от гъбични и бактериални заболявания.
 5. Наситеността на растенията с натриев хлорид и ортофосфат ще позволи на растенията да не губят влага в горещи периоди от време.
 6. Високото съдържание на магнезий в пепелта има положителен ефект върху метаболитните процеси, което позволява да се произвежда достатъчно енергия за растежа и развитието на културите.

Как да получите дървесна пепел у дома

В никакъв случай не трябва да се използват продукти от синтетичен произход за получаване на естествен тор. Когато се изгорят, те освобождават отровни елементи, които се натрупват в растението и плодовете и ги отровят. Какви растителни остатъци могат да се изгорят и кои съединения ще преобладават в тях:

 • изгарящи млади клони на дървета и храсти, изходът ще бъде пепел, богата на фосфорни и калиеви съединения. Чрез изгарянето на дървесните дървесни трупове се получава тор с висока концентрация на калций;
 • пепел след изгаряне на слама съдържа калий на ниво 14-16%, калциеви съединения 6-9%, фосфор 5-7%;
 • преработката на картофените плодове произвежда пепел с съдържание на калий от 30%, 15% калций и 8% фосфор;
 • Най-високият калций (15-20%) и калийът (30-40%) са открити при изгарянето на слънчогледови стебла.

Вижте също:

Доматите наторяват разумно: използваме фосфорни превръзки

Фосфорът влиза в триадата от най-важните елементи, необходими за доматите. Това позволява на доматените храсти да растат силни и ...

Начини за използване на дървесна пепел

Агрономи от цял ​​свят се опитват да използват химикали на личните си парцели възможно най-малко.Ето защо, дървесната пепел не губи своята популярност. Начинаещи и опитни градинари, градинари трябва да се опита естествена добавка в различни области за грижа за растенията и на сайта.

Пепел като тор

Пепел от растителни остатъци като тор, използван от нашите предци. Богатата палитра от микро и макро елементи ви позволява напълно да наситите зеленчукови и градинарски култури с хранителни вещества, които ускоряват процесите на растеж и развитие. Рецепти за готвене тор върху пепел няколко опции.

 1. Разтвор на пепел. Подхранването в течна форма е не само удобно за употреба, но и се абсорбира от растенията по-бързо. Препоръчително е да се прилага през пролетта и лятото, когато зеленчукови, градински, цветни култури изискват голям брой сили. Приготвяне на течната смес: вземете кофа с топла вода, добавете в нея 2 чаши прахообразна дървесна пепел, разбъркайте и нанесете.
 2. Екстрактът от пепел е разтвор на пепел, който се приготвя за два дни. Изсипете чаша натрошена пепел с 3 литра вряща вода и оставете да се влеят в продължение на 48 часа на топло място. След два дни, разредете получената качулка с 10 литра вода.
 3. Приложение на суха пепел. Остатъците от изгаряне могат да се използват като сух тор. Използва се за засаждане на разсад, фиданки на дървета, храсти и цветни култури. Разходът върху кладенеца с разсад е половин чаша, за градински растения 2-3 чаши.
Полезна информация!

За да донесе органична материя през есента, тя не се препоръчва, тя бързо ще се измие от почвата, докато пролетта в почвата ще остане малко количество хранителни вещества.

Остатък от пепел - алтернативна възможност за замяна на вар

Дървесната пепел не само подхранва растенията с хранителни вещества, но и възстановява почвения баланс. Всеки отдавна знае, че варът намалява киселинността. Неизгорените растителни остатъци имат същото свойство. Най-добре е да се намали киселинността на почвата подходяща торфена пепел.

Консумацията на нарязана дървесна пепел на 1 m² е 3-4 чаши. Прахът е много лек, така че не трябва да се издухва от вятъра веднага след като бъде въведен в почвата, препоръчително е да се изкопае парцелът и да се наклони земята.

Вижте също:

Тор за торта за чай

Един от евтините и полезни торове за доматите се използва за приготвяне на чай. Той е ефективен, безопасен, ...

Дървесна пепел от болести и вредители

Пепелта е отлично средство срещу вредители и болести, които засягат зеленчукови и градинарски култури. Пепелта в посочените дози ще се справи с: черен крак, прашна и фалшива роса, сиво гниене, нашествия на охлюви и мравки. Как да се справим с тях?

 1. Разтвор срещу гъбични заболявания. За да спаси растенията от проявлението на гъбични заболявания трябва да се готви пепел смес. Приготвяне: вземете кофа с гореща вода, добавете към нея 3 килограма прах от дървената пепел, разбъркайте и оставете да стоят 48 часа на топло тъмно място. В края на времето, прецедете инфузията, добавете 50 грама 72% домакински сапун (натърквайте на ренде или използвайте течна форма). Получената пепелна течност се прехвърля в пръскачката и се обработват засегнатите растителни или градинарски култури. Между пръскането спазвайте 15-20 дни почивка.
 2. Смес от пепел срещу мравки и охлюви. Появата на „неканени гости“ е честа причина за увреждане на реколтата. Дървесната пепел срещу насекоми и мекотели се използва в суха форма. Начин на употреба: мястото, където са наблюдавани вредителите, обилно се поръсва с пепел от растителни остатъци. Консумацията на квадратен метър е 2 чаши. Пепелта, попадаща в лигавиците, започва да ги дразни. Затова паразитите започват бързо да напускат градината.
Полезна информация!

За да унищожи такива вредители като колорадски бръмбар, кафяви мухи, земни бълхи, е необходимо да се смесват в равни пропорции прах пепел и тютюнев прах. Поръсете засегнатите растения със сухата смес.

Инфузия на пепел за стимулиране на растежа

Биологичното земеделие и отглеждането на биологични храни са приоритетната цел на съвременния градинар. За растенията да бъдат силни и еластични, преди засаждането, клубените, луковиците и семената се накисват в стимулатор на растежа. Малко хора знаят, че дървесната пепел може да активира вътрешните сили на централата. Това означава, че действа като естествен стимулатор на растежа.

Използвайте за третиране на семена инфузия на база литър преварена вода, в която се изсипва чаша прахообразна дървесна пепел. Той трябва да настоява поне един ден. След това накиснете семената в него в продължение на няколко часа. Повишена кълняемост и стабилност на пепелника се препоръчва за посадъчен материал: патладжан, зеле, краставици, домати.

Важно е!

Като лечение може да се вземе само пепел от изгоряла трепетлика или дъб.

Дървесна пепел като заместител на активен въглен

Активираният въглен не е нищо повече от дървесна пепел, само в компресирана форма. Ако се случи така, че сте изяли нещо остаряло в страната, и няма възможност да отидете за хапчета, дървеният пепел идва на помощ.

 1. Дъбовата пепел се използва при поява на течни изпражнения и при високо налягане. Подготовка на инфузията: вземете един литър вряща вода, залейте в нея чаша натрошена пепел, разбъркайте, оставете да се влеят в продължение на 24 часа. Вземете инфузията на диария трябва да бъде три пъти на ден, 30 минути преди хранене. От високо налягане се приема пепел разтвор три пъти на ден в продължение на две седмици, като паузи за една седмица.
 2. Пепел от изгоряла трепетлика се използва като народна медицина при заболявания на горните дихателни пътища и колит от различна природа (чревна, бъбречна). Приготвяне на инфузията: в литър вряща вода се разтваря чаша натрошена пепел, разбърква се и се оставя на топло тъмно място в продължение на 10 дни. Трябва да се прилага 14 дни, три пъти на ден след хранене. По едно време трябва да пиете по 8 чаени лъжици от пепелната смес.

Дървесната пепел е уникално вещество, което позволява да се увеличи добива, да се нормализира почвеният баланс, да се излекуват някои човешки болести.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
пепелпепел

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания