меню

Препарати и торове 28.04.2019

Естествено и евтино лекарство за листни въшки, охлюви, гъсеници и мравки

горчица на прах

Горчицата се използва широко в икономиката. Този продукт е полезен както в ежедневието, така и в растенията. Той помага да се предпази културата от вредители. От особено значение този начин на работа с насекомите е, че той не вреди на хората, животните, самите растения и насекомите. За разлика от химическите препарати с инсектицидно действие, горчицата не е токсична. Не се натрупва в тъканите на плода. Следователно е възможно да се използват средства на базата на него на всеки етап от отглеждането на растения.

Начини за използване на горчица в градината

Бялата горчица има специална стойност за градинарите като средство за контрол на тор и вредители. Добре развитата й коренова система отнема хранителни вещества от дълбините на почвата до повърхността. С настъпването на есента горчицата се окосява и оставя да се пренавие директно върху парцела или се поставя в компостна яма. След това всички натрупани хранителни вещества се превръщат в хранителна смес.

Горчицата натрупва азот и фосфор, необходими за развитието на овощни култури. Те се превръщат във форма, която е лесно за растенията да се усвоят и предадат на тях. Растението съдържа етерични масла и фитонциди, които дезинфекцират почвата, когато се копае. Растителните остатъци по време на разлагане дават храна на почвените микроорганизми.

Горчично отглеждане на парцела е полезно за организиране на правилното сеитбообращение. Това растение се засява през есента след прибирането на домати и краставици. Растението горчица унищожава опасни бактерии, натрупани по време на отглеждането на домати. След това през пролетта можете отново да засадят на същия парцел домати или краставици.

Използвайте срещу колорадския бръмбар

За борба с колорадските бръмбари горчицата се използва по различни начини:

 • засадени в редиците картофи и други растения, които привличат вредители;
 • горчицата на прах се отглежда във вода и се третира надземната част на растенията, като се обръща специално внимание на долната част на листата, където женските често правят яйца;
 • останалите върхове на горчичните растения се изкопават през есента заедно с почвата, за да се унищожат ларвите на зимен сън.
Съвет!

Можете просто да изложи нарязани горчични клони между редовете картофи. Колорадските бръмбари не толерират миризмата на това растение и скоро ще напуснат кацането.

Най-често използваният агент е на основата на горчица на прах и трапезен оцет:

 • 200 g горчица на прах;
 • 150 мл от трапезен оцет;
 • 10 литра вода;
 • 100 г сапун за пране.

Как да готвя:

Горчичният прах се разрежда с вода и се оставя да престои 24 часа. След това се налива в оцет, смесен с настърган домакински сапун. Варени означава пръскани растения, заразени с колорадски бръмбар. Лечението се извършва в сухо време вечер, когато няма активно слънце.

Използването на горчица за убиване на охлюви и охлюви

Тези вредители са много трудни за изкарване от градината.Те са нощни, обичат да се заселват на влажни места, където растенията са засадени гъсто. Най-често ягоди и ягоди страдат от охлюви и охлюви. Вредители поглъщат техните плодове.

За унищожаването на охлюви горчицата се използва в суха форма. Прахът се разпръсква по растенията и се поръсва на земята. Насекомите не понасят контакт с горяща субстанция и умират или изчезват. Можете да приготвите воден разтвор на горчичен прах чрез смесване на 150 г горчица в кофа с вода. С този състав растенията се напръскват отгоре.

Горчица срещу тел

Wireworms са ларви на щрауса. Тези насекоми заразяват картофените клубени и преживяват дългите си движения. Горчицата се използва за почистване на района. Семената му се засяват между редовете картофи. С миризмата си, растението плаши от вредителя и благодарение на обширна коренова система разхлабва почвата.

Терапите живеят в почвата. Ето защо, за да се предпази от него по време на засаждане на картофи във всяка добре излива малко горчица на прах. Тя ще изплаши вредителя и ще защити реколтата.

Можете да използвате горчица растения като siderata. За тази цел семената се засяват след прибиране на реколтата или през пролетта през април. Растението насища почвата с етерични масла и фитонциди и елиминира тел.

За защита срещу листни въшки

Касис, малини и други плодови храсти често са атакувани от листни въшки. Тези насекоми инхибират растежа, намаляват броя на яйчниците и значително намаляват добива. На места, където растението е засегнато от листни въшки, се появяват издатини или листата се свиват и почерняват.

Горчицата се използва, за да се отърве от листните въшки или като профилактично средство. За целта пригответе разтвор от 10 литра вода и 100 г суха горчица. Течността се оставя да престои един ден и се разрежда със същото количество чиста вода. За по-добро прилепване на разтвора в нея се вкарва настъргано сапун.

Важно е:

Пръскането на храсти срещу листни въшки се извършва само в сухо време. Препоръчително е да направите това след края на периода на цъфтеж след 2 седмици. Ако е необходимо, можете да повторите пръскането след няколко дни.

Горчица за защита на зеле

През лятото зелеът е засегнат от пеперуди, мехури и молци. Борба срещу тези насекоми започва 15 дни след засаждане на разсад в земята, като време за вкореняване.

За приготвяне на инфузията се използват следните съставки:

 • 10 литра вода;
 • 1 чаша тютюневи трохи;
 • 1 чаша горчица на прах.

Как да готвя и да се прилага:

Сухите съставки се разтварят във вода и се оставят в запечатан контейнер за 72 часа, за да се влеят. След това инфузията се филтрира и полива почвата между редовете от зеле. Третирането се повтаря три пъти месечно, докато културата бъде събрана.

поръсване със зеле

Кръстоцветната бълха е друг опасен вредител за зеле. Срещу него се използва инфузия с горчица с оцет:

 • 100 г горчица;
 • 10 литра вода;
 • 1 супена лъжица. л. оцетна киселина 70%.

Как да готвя и да се прилага:

Горчицата се разрежда с вода и се оставя да се влива в продължение на 5 часа. Оцетна киселина се добавя преди употреба и се смесва добре. За отстраняване на вредителите растенията се напръскват с получения разтвор. Ако е необходимо, след няколко дни лечението се повтаря.

Горчица срещу морков и лук мухи

Тези насекоми се появяват при топло време, когато са засадени лук. За да се предпази зеленчука от вредителя, в отвора по време на засаждането се изсипва смес от 3 части дървесна пепел и 1 част от горчица. След покълване на разсад и повторно развитие на перата с дължина 5 см, лечението се повтаря. Между редовете се изсипва смес от горчица и пепел. Просто прекарайте три лечения на интервали от 2 седмици.

Същата горчична смес помага да се справят с морков. Но това насекомо е активно през лятото. Ето защо, за неговото унищожаване не са ограничени до три лечения.Разстоянието между редовете продължава да се поръсва до прибиране на реколтата.

В заключение

Суха горчица се използва за унищожаване на вредители при всякакви климатични условия. Но решенията и инфузиите с него ще бъдат ефективни само при липса на дъжд. Резултатът се запазва за една седмица. След това е желателно лечението да се повтори. Правилното използване на горчица може да увеличи добива на зеленчукови култури, предпазва почвата от плевели и излугване.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 4,50 от 5)
Зарежда се ...
горчица на прахгорчица на прах

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания