меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 5.08.2018

Какви черни мушици на домати? И как да се отървем от тях?

мошеници на домати

Понякога не само пчелите и пчелите увиват около цъфтящите храсти на доматите, но и малките черни мушици, които не са свързани с опрашващите насекоми. Появата на черни мъници би трябвало да предупреди градинаря - най-вероятно растенията са били атакувани от крилати листни въшки или цикла, опасен вредител на доматите.

Характеристика на вредителите

Крилатата листна въшка е насекомо с дължина 1-2 мм, притежаващо черно тяло и прозрачни крила. Възрастните, като ларвите, се хранят със сок от култивирани и бурени растения, скривайки се от долната страна на листата. Инсективно се размножават насекоми, до 5 поколения мушици могат да се отглеждат за един сезон. Благодарение на крилата си, вредителите лесно се преместват от храста към храста, като се разпространяват върху засаждането.

Опасността от крилати листни въшки за домати

 

Бързото нарастване на популацията на черните мухи може да причини сериозни щети на леглата на доматите, като изчерпва отделните храсти, докато растенията умрат. В допълнение, вредители са носители на вируси и оставят тампон върху растенията - благоприятно място за размножаване на гъби. С значително поражение велосипедисти загубата на добиви на домати може да бъде около 30%.

Симптоми на крилати доматени листни въшки:

 • увяхване и усукване на долните листа;
 • черни слепващи следи върху растението;
 • тъмни петна по стъблата;
 • появата на суха кафява кора на място.

Как да се разграничи от комар от домати

Черните мушици могат да бъдат представители на друг вид - гъбен или доматен комар. Насекомото се появява по-често върху разсад, докато пикът на възпроизводството на крилатата листна въшка се появява по време на периода на цъфтеж на доматите, но ако почвата е прекалено влажна, вредителят може да се появи в оранжерията на всеки етап от развитието на растението.

Гъбеният комар прилича на по-голяма черна мушица от цикадон, достигайки 3-4 мм дължина. Възрастните също пият сока на растенията, като предпочитат деликатната тъкан на апикалните издънки, така че те могат да повредят точката на растеж на доматите. Но най-голямата вреда за доматите е причинена от ларвата на насекомите. Космите поставят прозрачни бели яйца в земята, от които белите червеи се появяват от 3 до 8 мм с черна глава. В тази фаза насекомите непрекъснато обитават почвата, хранейки се с корените на растенията, а след това и с кучене.

Доматеният комар е по-малко опасен за доматите, отколкото крилатата листна въшка, най-голямата заплаха за младите растения с неразвита коренова система. Състоянието на възрастните домати с леко увреждане на корените е малко вероятно да бъде значително засегнато. Но ние не трябва да пренебрегваме вредителите - голямо натрупване на ларви в почвата може да доведе до по-бавен растеж на храстите, отсъствието или слабото образуване на яйчниците. В допълнение, домат комар - носител на бактерии.

Съвет!

Наличието на голям брой мравки в близост до засаждането на домати говори в полза на побеждаването на листните въшки.

Борба с крилати листни въшки

 

Независимо от вида на насекомите, нападнати домати, листни въшки или комари, и двете вредители могат да представляват заплаха за културата, така че трябва да ги отстраните от мястото. Изгонването на крилати листни въшки ще бъде по-трудно.Мащабните повреди могат да принудят градинаря да използва химикали, но по време на периода на цъфтеж, когато обикновено се наблюдава нашествие на вредители, използването на токсични химикали има ограничения.

Специализирани лекарства

Най-ефективните химически средства срещу листните въшки са системни инсектициди. Препаратите гарантират дългосрочна защита, но са силно токсични и отдавна са отстранени от растителните тъкани. По-подходящ вариант е медикамент за ентерално-контактно лечение, като Aktara или Decis Profi. Активните вещества от тези средства се отстраняват много по-бързо.

Най-безопасният вариант, който най-добре се използва за преработка на домати в оранжерии, са биологичните пестициди - Fitoverm, Aversectin, Actofit. За да се бори с мушицата, ще отнеме около 3 спрея с почивка от 5-7 дни.

Народни средства

Струва си да се започне лечение с храсти с помощта на народни средства, не на последно място поради тяхната безопасност за опрашващи насекоми (дори биопестицидите представляват заплаха за полезни насекоми). Но ще бъде възможно да се оттегли с тяхна помощ само малка популация от вредители, докато преработката трябва да се извършва няколко пъти.

Най-силните домашни средства за листни въшки:

 1. Сапун и дървесна пепел. 20 грама сапун трябва да се разтворят в кофа с топла вода и да се смесят с 250 г дървесна пепел.
 2. Оцет. Една супена лъжица оцет се разтваря в литър вода и се напръсква засаждането на домати. Дозата е показана за 9% оцет, съответно 3% за същия обем вода ще изисква 3 лъжици.
 3. Чесън, пипер, горчица. Нарязани зъби от 2 глави чесън, 2 супени лъжици червен горчив пипер и 6 супени лъжици горчица прах трябва да се излее с кофа с гореща вода и се влива в продължение на 2-3 дни. По-добре е лечението да се извършва не чрез пръскане, а намокряне на листата, като се обръща особено внимание на долния ред на храста.
 4. Змийското мляко. 4 кг натрошени зелени части на растението се наливат с кофа с вода и настояват за ден. Получената инфузия се оставя да заври и се пече 30 минути. След прецеждане 1 част от инфузията се разрежда с 10 части вода и се оставя да стои на тъмно място още 48 часа. След това е готов за пръскане. Повторната употреба на инфузията е разрешена след 5 дни.

Отстраняване на доматен комар

 

Мерките срещу вредителите трябва да бъдат насочени към унищожаване на ларвите и изплашване на възрастни растения, за да се предотврати полагането на яйца в земята близо до корените на растенията.

Съвет!

Ако на разсад се появят мушици, във всеки контейнер трябва да се зарови скилидка чесън или щипка нарязан тютюн.

За да се премахнат възрастните индивиди от комари домати, използването на пестициди не се оправдава - достатъчно е да се остави горният слой на почвата да изсъхне и да се поставят капани за механичното унищожаване на мушката. Като капани, те използват жълти картони, намазани с мед, растително масло, вазелин или друго вискозно и лепкаво вещество, които периодично ги заменят.

Пръскане на народни средства

Можете да изплашите комара от засаждане, като третирате храстите с бульони и инфузии със силен аромат. Подходящи инфузии на оцет, пипер и горчица, които се използват за размножаване на крилати листни въшки. В допълнение, гъби комар не харесва:

 1. Глухарче. Натрошените листа, стъблата и корените на глухарчетата се наливат с вода в размер на 1 кг на кофа. Настоявайте за един ден. Инструментът действа срещу възрастни и срещу ларвите, ако ги напоете с тялото на храст.
 2. Чесън. 2 натрошени глави с чесън се наливат с 1 литър вода и настояват 5 дни. Преди употреба се разрежда с 5 литра вода.
 3. Лук. 650 г коричка лук трябва да се излее 10 литра вряща вода. След охлаждане, инфузията може да се използва за пръскане на храстите.
 4. Доматено растение. Смили листата на доматите и се изсипва с гореща вода (20 супени лъжици суровини за 5 литра вода). Настоявайте 12 часа.

Обработка на почвата

Ларвите на доматен комар умират в суха земя, така че за тяхното унищожаване е достатъчно да спрете напояването за известно време. Но по време на цъфтежа на доматите е необходимо да се прибягва до тази мярка с повишено внимание - недостигът на вода може да доведе до падане на яйчниците. Алтернативният и по-безопасен вариант е да се разпрашат леглата с дървесна пепел.

За унищожаването на голяма популация от личинки от черна мушка се използват инсектициди срещу почвени вредители:

 • "Басудин" - около 1,5 месеца;
 • "Thunder-2" - предпазва от ларви до 2 месеца.

Средствата се смесват с пясък, разпределят се в почти стеблевия кръг от доматен храст и се поръсват с два сантиметров слой почва. Два или три дни след това лечение, доматите не трябва да се поливат.

При достатъчно ниски температури през зимата, ларвите на комарите от домати, които са отишли ​​в почвата, умират, така че ако е възможно, е препоръчително парникът да се разглобява, за да се замрази почвата.

 

Полезен!

По време на борбата с мушиците си заслужава да се откаже от торове с тор и птичи тор, тъй като възрастните индивиди предпочитат да слагат яйца в почвата, наситена с органична материя.

предотвратяване

Общи мерки срещу двата вредителя, които също предотвратяват появата на много други вредители и гъбични заболявания при доматите, ще бъдат:

 • Редовно отстраняване и изгаряне на плевели по време на вегетация, както и есенно почистване на площадката. Плевелите са място за размножаване и са чудесно място за зимуване на насекоми и гъби.
 • Дълбоко изкопаване на почвата през есента.
 • Ако черните мушици отгледани в оранжерията, след прибиране на реколтата трябва да се опуши със сяра, като се изгори 200 g от веществото 1 m3. След процедурата е препоръчително оранжерията да бъде затворена за поне 4-5 дни, след което да се проветри. Този инструмент действа върху листни въшки и доматен комар на всички фази на развитие.
 • Мерките за предотвратяване на атаки с крилати листни въшки са ефективни срещу други видове от този вредител. Превенцията в този случай е най-оправдана, тъй като листната въшка може да причини сериозни увреждания на доматите, картофите, зелето, зърнените култури, пъпешите и кратуните.
 • Развъждане на мравки. Насекомите се хранят с листни въшки и следователно допринасят за неговото разпространение в насажденията. Случаи са били регистрирани, когато крилатата листна въшка се е скрила през нощта в мравуняк. Ето защо, на първо място, е необходимо да се открият всички мравуняци на площадката и да се унищожат химически.
 • Привличане на полезни насекоми. Крилатите листни въшки се хранят с оси, калинки и златни очи. Засяването на копър до засаждането на домати, може да привлече тези насекоми.
 • Привличане на естествени врагове вредители. Афидите се хранят със соловици, цици и мрежички.
 • Засяване на билки. Вредители избягват ароматни растения, можете да изплашите листни въшки, сеят чесън, босилек, мента, невен, кантарион, копър между редовете.

За да се избегне появата на комари домати е проста - достатъчно е да се спазва режимът на поливане, като се избягва излишък на влага в почвата.

И двете насекоми обичат топъл и влажен микроклимат, така че парникови домати често ударяват. В приюта могат да се появят бели мушици, които са благоприятни за много вредители и гъбички. Поради това следва да се обърне специално внимание на предотвратяването и изследването на културите, които се отглеждат в затворени площи.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания