меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 20.06.2018

Как да се отървем от бяла мухи на домати

Парникови домати най-често страдат от саботаж на различни насекоми. Бялата мухи е чест гост на леглата от домати, като разрушителното му влияние засяга лъвския дял от разтоварванията.

Описание на насекомите

Бялата муха е микроскопично летящо насекомо (тяло е с дължина 2-3 милиметра), произхождащо от еднокрило семейство. Малкото тяло е оцветено жълтеникаво, а чифт крила, които са два пъти по-големи от самите насекоми, имат белезникав прах. От разстояние купчините белокрилки приличат на листни въшки. Прилепва захарен разряд, който оставя след себе си вредител, се образува сажди, което носи голяма вреда на храста домати.

Факт!

Бялата мухи обича да се заселва не само на храсти от домати, но и на краставици, патладжани и други зеленчукови култури.

Женските снасят яйца директно върху растенията, или по-скоро върху долната част на листата. При едно полагане можете да преброите от 130 до 200 яйца. По време на сезона се появяват до 15 поколения нови белокрилки. Бледозелените плоски, покрити с израстъци на игловидни ларви, се появяват на света и са много ненаситни. Те се хранят със соковете на листната плоча, в резултат на което той изсъхва и пада бързо. След духа на личинките, ларвите се превръщат в така наречените нимфи, от които след няколко седмици излитат възрастни индивиди.

Влажният и топъл климат на оранжерията е идеалното място за разпространение на белите пеперуди. Когато температурата падне до +10 градуса, възрастните умират, докато яйцата могат да издържат дори на студ.

Обърнете внимание!

Бялата мухи е търговец на вирусни инфекции.

Признаци на вредител

Бялата мухи се появява на храстите вече 10-14 след пресаждането. Доста е лесно да се забележи колония от бяла муха в парникови условия, тъй като вредителят атакува доматите в цялото стадо. От това над храстите можете да видите бяло рояк от мошеници, която при по-внимателна проверка се оказва бяла муха.

Долната страна на листата е напълно покрита с малки жълтеникави купове - яйца. И "обяд" места на белокрилка са покрити с вискозен белезникава точка цъфтят - продукт на живота насекоми. Разрушаването, заедно с развитието на инфекция, забавя развитието на растенията. Настъпва атрофия на ствола. Листата пожълтяват по краищата, извиват, изсъхват. На плода се появяват гниещи пръстени.

Методи за борба

Трудно е да се отървем от вездесъщата бяла мухи, тъй като населението му се разраства бързо през лятото. Ето защо е необходимо систематично да се борим с малкото мръсно куче системно през вегетационния период на доматените храсти, компетентно да прилагаме химични, биологични, механични и, разбира се, народни методи.

Биологични методи

Най-безопасни и ефективни методи, които също не изискват големи инвестиции. Защо бялата муха не е много често срещана на открито място? Отговорът е прост: защото в открити места тя е в опасност. Обича да угощава Бога калинки, златоглазки и други хищни насекоми. Трудно им е да влязат в оранжерията и следователно мухите се чувстват спокойни.

Ако искате да се отървете от досадната мушка колкото е възможно по-скоро, тогава е достатъчно да добавите нейните биологични врагове към оранжерията - дузина калинки (или други насекоми, като макролубови бъгове, екразия, конници), които бързо хващат всички летящи индивиди.

За по-усъвършенстван лов ще бъде подходящ хищник-енкарсия, който ще “реши проблема” с младото потомство на бялата мухи. Той слага яйца директно в ларвите си и след това се храни с тях. Само ще се отърве от възрастните.

Съвет!

Не поставяйте кравешки тор по домати - това прави почвата плодородна за заселването на различни вредители в нея.

Добра помощ при борбата с вредителите е опушването на оранжерията. Извършва се по време на подготовката на оранжерията за засаждане. За преработка се приготвят различни смеси. Средствата за опушване включват:

 • тютюнева шашка;
 • свещ от сяра;
 • димна бомба

Такава манипулация ви позволява да се отървете от вредители от всички възрасти.

Народни методи

Употребата на народни средства често е ефективна в тези случаи, ако бялата мухи току-що се появи и не е имала време да отложи потомството. За тази цел доматите се напръскват с различни отвари и инфузии от билки, които насекомото не понася. В допълнение, те са напълно безвредни за растенията и хората, можете да ги използвате няколко пъти на сезон. Едно от "вкусните" означава инфузия на чесън или тютюн. Отблъсква насекомото и миризмата на бял равнец върху листата на доматен храст.

Смес от глухарче (корени) или алое, уловена на доматите, също предизвиква отвращение от бялата мушка и тя отминава завинаги в търсене на нова храна. Всеки любим сапунен разтвор ще покрие листата с едва забележим филм, който надеждно ще защитава върховете от различни вредители.

Съвет!

Преди третиране на растенията е необходимо да се отстранят плаки и възрастни молци от зеленина.

Механични методи

Те се считат за допълващи се, но, както е доказано от практиката, те работят много ефективно. Ако различно летящо животно току-що е започнало в оранжерията, тогава то може да бъде сглобено “ръчно”, или по-скоро върху лепкави капани (мушама за мухи или направени на ръка с картонени примамки от картон с добавяне на лепкав слой - мед). Светлите плочи, окачени в различни части на оранжерията, ще привлекат вниманието и ще „уловят” вредителите. Ще бъде необходимо само да отстраните засегнатите фрагменти от доматите и да ги изгорите извън оранжерията. Ако се намерят яйца, те могат да бъдат отстранени с гъба, напоена със сапунена вода.

Факт!

Проучванията показват, че насекомите са привлечени от синьо и жълто. Ето защо, всички примамки изпълняват точно в тази цветова схема.

химични агенти

И накрая, ако всички други методи не показват правилни резултати, се използва тежка артилерия. Химикалите са много ефективни в контролирането на парниковите вредители, но в същото време са токсични и затова трябва да се използват внимателно и само преди узряването на доматите. В противен случай отровата ще падне върху плода.

Обърнете внимание!

Химичното третиране се спира 21 дни преди прибиране на реколтата.

По принцип всички инсектициди помагат да се справят с няколко вида насекоми наведнъж. Например, например лекарствата Actellic, Malathion, Aktara, Cypermethrin, Iskra-M, Talstar също спестяват от дървеници и листни въшки. Добре известните лекарства на насоченото действие включват: "Вертицилин", "Конфидор", "Ровикур", "Моспилан", "Пегас", "Фуфанон". В случай на тежко увреждане на кърмачета лечението се повтаря 2-3 пъти, но само според инструкциите. Безсмисленото използване на химията може да доведе до увреждане на реколтата.

От известните средства най-добрите са аерозолите Kra-Deo, Super.

В допълнение към химическите препарати с бяла муха, такива фумигатори като „Биотлин“ и „заповед“ могат да се справят.

предотвратяване

В борбата срещу бялата муха всички средства са добри, но е по-добре да не се допуска досадни вредители да се поставят на доматени растения. Спазването на превантивните мерки ще намали значително риска поява на насекоми и спомага за запазване на културата.

Превенцията включва:

 • третиране на семена преди сеитба на манганов разтвор;
 • унищожаване на плевелите след жътва;
 • дълбоко изкопаване на почвата в извън сезона;
 • вграждане в почвата само на прегрята органична материя;
 • Не оставяйки бунищата за зимата е чудесно място за зимуване на бялата муха;
 • поддържане на разстоянието между разсад за по-добра циркулация на въздуха;
 • контрол на парниковия микроклимат (редовно проветряване, компетентно поливане);
 • закупуване на сортове, устойчиви на болести и вредители;
 • влизане в кладенците при засаждане на разсад шепи от пилешки тор - това ще увеличи имунитета на доматите;
 • редовна обработка - плевене, разрохкване, проветряване.

заключение

Всеки градинар избира начин да се отърве от вредителя, в зависимост от условията на отглеждане на доматите и броя на насекомите. Методите могат да се комбинират или да се използват локално. Най-важното е да правите всичко навреме и да следвате инструкциите - едва тогава можете да победите врага.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания