меню

Отглеждане на домати 21.06.2018

Как да се хранят домати в оранжерията

Липсата на полезни елементи при отглеждането на доматите е един от най-често срещаните проблеми. При отглеждане на разсад, особено след бране или пресаждане в оранжерия, листата на растението започват да увяхват, а храстите сами попадат и изглеждат болни. Няма нужда да се разстройвате, доматите все още могат да бъдат спасени.

Достатъчно е да се приложи необходимата превръзка, която ефективно засяга културата, активира по-нататъшното й развитие.

Всички превръзки обикновено се разделят на минерални и органични. Има народни средства, които действат не по-малко ефективно от мощните лекарства. В момента има много комплекси, основани на действието на съвкупността от минерали и органични вещества. Комбинираният състав позволява да не се разделят торовете върху честотата на приложение.

Използване на минерални торове

Минералните добавки включват азотни торове, калиеви и фосфорни съединения. Минерални добавки се използват по следния график: азот - средата на април-началото на май, калий - края на май-средата на юни, фосфор - средата на юни. Тази периодичност се обяснява с факта, че азотът осигурява натрупването на нови издънки, зелени млади листа, подобрява храненето на стъблото. Калият и фосфорът влияят върху ароматните съставки на доматите, ускоряват плодните насаждения и увеличават добивите.

За използването на азот придобийте карбамид или амониев нитрат. Разредете една чаена лъжичка от лекарството до 10 литра вода и долийте водата сутрин. Лечението се повтаря след 2 седмици. Обикновено има достатъчно 3-4 превръзки за храсти, за да се изправят и укрепят. При липса на азотна листа пожълтява, тогава оплождането може да се нуждае от повече. Веднага след добавянето на добавките към почвата, почвата е леко разхлабена за по-добра абсорбция.

Втората съставка, която е необходима за доматите, е калий. Използва се под формата на калиева сол, калиев нитрат. Калият не само спомага за подобряване на вкуса на плода, но и увеличава съдържанието на метал в пулпа, което е полезно за човешките сърдечни органи. 10 грама калиева сол се разтварят в кофа с вода и разсадът се полива в размер на половин литър добавка на храст. Във втората фаза (20 юни) е възможно да се добави фосфор към калий. Хранителната смес е много полезна за доматите, ще осигури активно образуване на яйчниците, а плодните се случват няколко дни по-рано.

Калиев сулфат се въвежда не само в земята, те могат също да напояват храсти. Листното хранене се разрежда в същата пропорция като коренната добавка. Поливането на листа и стъбло е необходимо на всеки 10-14 дни.

Внимание! Напояването се извършва строго преди обяд, така че вечер растенията да имат време да изсъхнат. Твърде късното напояване води до натрупване на влага в листата и образуването на гниене.

По времето, когато започва плод, и преди да приключи (края на август), можете за производство на фураж с калиев нитрат. Към селитрата се добавя супена лъжица суперфосфат и се доливат доматите. През целия сезон броят на превръзките не трябва да надвишава 5 пъти.

Подправка с народни средства

Добра алтернатива на закупуването на средства са традиционните методи за торене на разсад. Те показват отлични резултати и се използват дълго време. Рецептите се предават от поколение на поколение.Постоянните компоненти в състава на народните средства са: пепел, мая от коприва, пиле, йод, компост. Всеки един от торовете е полезен по свой начин, тъй като има богат органичен състав и положителен ефект върху доматите.

Поливане с пепел

Съставът на пепелта включва минерали, техните производни, органични киселини. Прахът може да се закупи в магазина или да се събере във фурната сами. Особено полезни домати пепел, образуван от бреза, борови иглички, лиственица. Разреждането на добавката е много просто: чаша пепел в 10 литра вода. Настоявайте сместа за 2-3 дни, след което я напойте с домати. Пепел се прилага върху листата на растенията, той ги храни с калций, калий, запълва баланса на елементите. То се използва през лятото.

йод

Разтвор на йод подхранва и укрепва имунната система на растенията, а също така плаши от болести и вредители. Веществото влияе върху образуването на домати и тяхното узряване. Разтворът се разрежда в ниска концентрация, тъй като йодът може да причини изгаряния на листата и стъблото. За отглеждане на трилитров буркан вземете 4-5 капки алкохол йод. Йодът произвежда корен и листно хранене.

мая

Дори в градината дрождите са намерили своето приложение. От тях разсадът придобива значителен растеж, храстите стават буйни и доматите поникват бързо и стават по-големи. Достатъчно е да нанесете 2-3 храна за цял вегетационен период, за да получите добра реколта. Не бива да се злоупотребява с тях, тъй като дрождите имат свойства да се натрупват в земята и да отмиват полезни минерали и други съединения. Пакет от продукт се разрежда с топла вода (2 литра) и се добавя чаена лъжичка захар. Дрождна смес, напоена с храсти от домати не повече от 1 път на 2 седмици.

Важно е! Вместо дрожди, можете да използвате суха хляб или сухи кифлички. В състава им има дрожди.

Инфузия на коприва

Копривата се счита за много полезно растение не само за хората, но и за разсада на домати. За рецептата е по-добре да се използват млади коприва, които нямат семена. Напълнете кофата до върха с прясно окосена коприва и налейте вряща вода. Настоявайте сместа за 2-3 дни и след това разредете с вода в съотношение 1: 1. Инфузията на коприва може да напоява издънки и да напоява културата 1 път в рамките на 10 дни.

Куряк и компост

Пилешки изпражвания донасят до корените хранителни вещества, от които разсадът расте добре, Времето на плододаване продължава по-дълго. Kuryak трябва да се разрежда с вода в съотношение 1:20. Ако се разреди неправилно и се използва твърде концентриран разтвор, торовете могат сериозно да навредят на доматите. Kuryak може да се полива зеленчуци, докато плодните им. За по-голям ефект след разреждане добавката настоява 2-3 дни.

Компостирането също е добро за доматите. Компостът може да се разреди във вода, някои градинари просто ги затоплят с мокра земя от поливане. Тор се използва веднага след разсаждане на доматени храсти в оранжерията и до края на плодните. Тя е еднакво полезна във всеки цикъл на културния живот.

Отзиви

Всеки опитен градинар има свои тайни на отглеждане на домати. Основните добавки за дълго време остават поливане на конски и кравешки тор, предварително разредени във водната среда в съотношение 1:10. От закупените добавки повечето градинари използват хумат. Той е разведен в количество от една чаена лъжичка в кофа с вода. Ако доматите се трансплантират само в оранжерията, след една седмица се хранят с хумат и нитрофоска.

Според съветниците на градинарите, можете да добавите малко борна киселина или калиев перманганат към пепелта. Те са също хранителни вещества за доматите и се усвояват добре от тях. Освен това съединенията имат антибактериално действие, изплашват насекомите и предотвратяват образуването на гъбички и вируси върху листата и стъблото в почвата.

Инфузията на копривата често се комбинира с пепелни и калиеви добавки. Те се допълват и подсилват взаимно.Можете да добавите нарязани глухарчета към копривата и кофа от кравешки тор или разведен пиле. Инфузията на сместа е необходима под филма, така че да стане ферментацията. Концентрираният разтвор се разрежда с вода в съотношение 1:10. Вода на доматите храсти в размер на половин литър буркан за 1 растение.

За профилактика на фитофтората, както и за поддържане на имунната способност на високо ниво, доматите се поливат със суроватка. Един литър серум се смесва с 9 литра вода, към получения разтвор се прибавят 20 капки йоден разтвор. Разредете сместа с напоени храсти от домати. Това хранене се редува с Fitosporin на интервали от седмица. Месец по-късно храстите ще се освежат и заразяването с болести вече няма да бъде заплашено.

Използването на добавки при отглеждането на домати има положителен ефект върху бъдещата реколта. Плодовете се събират със сладък вкус, по-голям, а броят им се увеличава значително. Обаче, торенето не е необходимо за злоупотреба. Излишният тор в почвата води до заболявания на културата, развива риска от химически изгаряния. В допълнение към превръзките, те следят редовността на поливането на разсад, режат доматите от доведените деца и проветряват оранжерията. Със спазването на техниката на отглеждане, времето на нарастване на плода се намалява с 2-3 седмици, а качеството на плодовете се поддържа на най-високо ниво.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания