меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 19.07.2018

Как да се отървем от охлюви на домати, веднъж и завинаги?

Сливи по домати

В условия на висока влажност, доматите могат да бъдат обект на нападение от охлюви. Вредителите не са толкова лесни за откриване, а причинените от тях вреди са друга причина за лоша реколта. Сливите могат и трябва да се водят, но е важно само да се определят правилните методи за тяхното ликвидиране.

Описание и симптоми

плужекОхлювчетата са мекотели, които имат удължено тяло с дължина до 4-5 сантиметра. Подхранва вредителя в основната растителна маса - листа, стебла и плодове. Той атакува не само домати, но и други култури: чушки, тиквички, патладжани, краставици. От нея остава характерна пътека - секретирана слуз.

Местообитанието на охлюви е засенчена част от градината, където влажността се увеличава. Когато влажните мекотели започват активно да се размножават, популацията им нараства значително. Сливите могат да се скрият под ръждясали кофи, мокри дърва и трупи. Когато времето е горещо, активността намалява значително, вредителите стават пасивни и не напускат приюта.

Най-честият представител е мрежестият плужек. Той има кафяв цвят на телето, дължината му достига 3 сантиметра. Той атакува домати през нощта, гризе дупки в листата, ако има плод, той яде месото им.

Важно е!

Дупки на листата от охлюви понякога се бъркат като от гъсеници. Разликата е в размера на дупките (те са по-големи от охлюви) и в присъствието на сребриста слуз върху листата.

Периодът на действие започва с затопляне на температурата и пада в края на пролетта. Дъждовният сезон или студеното лято могат да влошат проблема, тъй като мекотелите се считат за най-благоприятни.

Разпознаването на вредители може да бъде на няколко основания:

  • появата на големи дупки и лигавината на листата;
  • висока влажност на улицата или в оранжерията;
  • Домат храсти забавят растежа си, цветните стъбла отпадат.

Наличието на тези знаци показва наличието на паразити в градината, с които трябва незабавно да се борим.

нараняване

Slug разваля реколтата от доматиСлитъците са носители на инфекция. Те разпространяват гъбички и вируси, често след като са атакувани, доматите се разболяват с брашнеста мана, сяра или кафява гнила, бич. В резултат на това растението е обречено на по-нататъшна смърт.

Насекомите намаляват имунната способност на културата, развалят външния вид и значително забавят образуването на културата. Плодовете, които вече са били нападнати от вредители, не са подходящи за консумация от човека, те могат да бъдат заразени и да имат непривлекателен вид. Необходимо е да се отървете от тях.

Контрол на вредителите

Има няколко начина за борба. Всички те са ефективни по свой собствен начин и са насочени към унищожаване.

Механичен метод

Смята се за най-продължително, но ефективно. Сливите трябва да се събират на ръка през нощта. В 1-2 часа сутринта те идват до домати, върху които вече са наблюдавани петна от слуз, те блестят с фенер и изваждат паразитите в кутията. След това бурканът се затваря с капак и се изхвърля, може да изгори съдържанието.

Биологичен метод

Нарязани доматиСливите се страхуват от паразитни нематоди. Той се продава под формата на биологична добавка, която се състои от живи микроорганизми. Нематодът не вреди на доматите и човешкото тяло, така че може да се прилага без страх. Микроорганизмите се разреждат във вода (1 супена лъжица на 10 литра) и поливат почвата около доматите от лейка.След една седмица, охлювите ще изчезнат.

Химичен метод

Принципът на действие се основава на използването на химикали - вещества, които отровят вредители. Основният компонент на добавките е металдехид. Това е отрова, така че трябва да работите само с ръкавици. Препаратите, съдържащи металдехид, се продават в градините. Те се разреждат във вода до състоянието, посочено на опаковката, и се третират с почва или листа.

Важно е!

При обработката е желателно да не падне върху плода, в противен случай те ще бъдат отровени от отрова.

Народни начини

Подобно на повечето вредители, плужеци не понасят тежки миризми. Този факт може да се използва и да се превърне в ефективно средство за борба. Спрейте доматите с разтвор на амоняк. Смесете 4 супени лъжици алкохол в кофа с вода. Напръскайте смес от храсти и повторете лечението на всеки 3-4 дни в продължение на 2 седмици.

В допълнение към течния амоняк, можете да използвате отвари от лук. Луз от 2-3 средни луковици на пара в кипяща вода и настояват 2-3 дни. След това филтрирайте разтвора и напойте доматите вечерта. За по-голяма ефективност се препоръчва към всеки продукт да се добави една супена лъжица домакински сапун.

предотвратяване

Вкусни зрели доматиСливите не са толкова често срещани в градината, но видът им може да бъде избегнат, ако:

  1. Редовно разхлабете почвата и я третирайте преди засаждане с инсектицидна добавка.
  2. Не злоупотребявайте с поливане, но го правете, когато почвата е напълно суха.
  3. Не извършвайте поливане вечер и при дъждовно време. След овлажняване на почвата в оранжерията намалете влажността: отворете вентилационните отвори и вратите.
  4. Засадете чесън или лук между редовете. Можете да разширите рязаната коприва.

В допълнение, самите домати след трансплантация в открит терен, могат да се напръскат с инфузия на лют пипер и горчица, приготвени по следната рецепта:

  • чаша чили пипер;
  • 2 супени лъжици. горчица;
  • кофа с вода.

Смесете съставките и напойте доматите, налейте разтвор на почвата близо до корените. Първото лечение се извършва 2 седмици след разсаждане на разсад. В допълнение към ефективната борба с плужеци, инфузията намалява риска от вирусни заболявания и обезкуражава други насекоми6 от листни въшки, мравки, бръмбари и гъсеници.

Доматите могат да се обработват с кафеен разтвор с концентрация 0.01%. Той има приятна миризма и причинява враждебност сред вредителите. Инструментът се използва дори и по време на плодните, защото не вреди на плода.

Борбата с охлювите най-често се разрешава в положителна посока - пълното им изкореняване от градината. Вредителите са лесни за унищожаване, ако предприемете действия в самото начало, кодът започва да показва първите знаци. Ако ситуацията излезе извън контрол, тогава да се отървем от вредителите става много по-трудно. С навременна реакция, охлюви не засягат качеството на доматите и развитието на растенията като цяло.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания