меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 20.07.2018

Сиво гниене на домати в оранжерията, какво да правя? (Кагатная гниене)

Болни домати

При отглеждане на домати в оранжерии, градинарите се сблъскват с инфекция, която е опасна за културата - сива гниене. Ако не се вземат защитни мерки, болестта мигновено се разпространява върху насажденията, което води до значителни загуби на реколтата.

Биология на патогена на сивата плесен

Болест сива гниене на доматиЗаболяването се причинява от гъбички от вида Botrytis cinerea Pers, принадлежащи към биологичната група сапрофити. Развива се при наличие на въздух (аеробни), температурни индикатори от + 3 ° C до + 42 ° C при влажност 100%. Образува мицел (мицел), конидии, а също и при неблагоприятни условия - склероции. Склероциите запазват способността си да покълнат дори след 2-3 години.

Гъбата се съхранява върху растителни остатъци, семена, корени, разпространява се по въздух, както и с водни капчици, когато се грижи за растенията. Инфекцията инфектира голямо разнообразие от растения (до 200 вида, включително декоративни култури), докато степента на разпространение на гъбите е много висока.

Второто име на сивото гниене е кагатна, от думата "кагат" - куп. Факт е, че често гъбичките заразяват вече събрани и натрупани зеленчуци и плодове, превръщайки реколтата в бучка сива плесенясала маса.

Причини за заболяването

Сивата гниене причинява сериозни щети на доматите в оранжерията. Факторите, които могат да причинят инфекции са следните:

 1. Неправилни температурни условия. Високата влажност и топлина са най-добрите условия за развитие на патогени. По време на хладно, влажно време се появява гъба, която бързо удря храсти от домати.
 2. Прекомерно поливане на домати.
 3. Излишък от азотни торове в почвата.
 4. Вредители върху домати: листна въшка, трипс. Отслабени и повредени от вредители растенията са по-често засегнати от гъбичките.
 5. Удебелено засаждане на домати.
 6. Липса на парникови дезинфекции след прибиране на реколтата.
 7. Използвайте за засаждане на заразени семена.
 8. Неизпълнение на сеитбооборота на обекта.

Гъбата остава върху растителните остатъци след прибирането на реколтата, в почвата и ако не правите подходяща профилактика (дезинфекция на почвата, заслони, инвентар), не премахвайте върховете навреме, оставяйте от градински култури, тогава има висок риск от опасна инфекция на мястото.

Съвет!

 В допълнение към домати, kagatnaya гниене се отразява на ягоди, картофи, цвекло, репички, краставици, лук.

Доматите вземат инфекцията от заразени култури, а растенията също се разболяват, когато се засаждат в леглата, където преди са отглеждани краставици или маруля, заразени с гъбички.

Симптоми на сивата плесен

Напълнен листПървият признак за увреждане на растенията от опасната гъба Botrytis cinerea Pers е появата на сиви петна, подобни на пепелния прах. Първо (5-6 дни) на спотовете няма спори, петна се увеличават. Най-често се появяват в близост до местата, където се отрязват листата и леторастите.

Една седмица по-късно, петна се осветяват, дръжката е заобиколена от светлокафяви ивици. Вътре в стъблото на това място е отмирането на кръвоносните съдове, така че листата над тях стават жълти и сухи. По-късно, след около 10–12 дни, се наблюдава сива патина на петната (те се превръщат в хавлиени), което показва появата на патогенните конидии.След това заразените зони се омекотяват и умират.

Инфекцията преминава от издънки към цветя, плодове, които постепенно засягат цялото растение. Заболяването се разпространява в оранжерията и без своевременна защита и действие, повечето от храстите от домати умират.

Ефективни агротехнически техники в борбата срещу сивата плесен

Да градинари имат много опит в справянето с опасна инфекция, но експертите казват, че всяко заболяване е по-лесно да се предотврати, отколкото да се ангажира с лечение. Ето защо, на първо място е важно да се съобразят с агротехниката на доматите.

 • Доматите са обилно рядко напояване, но не понасят висока влажност. Ето защо, след напояване, е необходимо да се вентилира оранжерията, да се отворят вентилационните отвори и вратите.
 • Разхлабването на почвата след напояването е друго задължително условие за отглеждане на домати. Ако няма време за това, полезно е почвата да се мулчира със сено, торф, хумус.
 • Доматът е култура, която се нуждае от растителна формация. Маскирането и отстраняването на листа са задължителни агротехнически техники за повечето сортове и хибриди. Раните, образувани по време на разфасовките, са фокус за инфекция, така че всички операции се извършват внимателно, сутрин, с помощта на дезинфекцирани остри ножове или ножици. През деня, в сухо време, раните се стягат и опасните патогени няма да попаднат в тях.
 • Всички нарязани листа, издънки на домати, отстранени от оранжерията. На хребети не трябва да бъдат плевели, растителни отломки.
 • Вода на храстите на домати под корена, за предпочитане в специални канали или дупки.
Важно е!

 Не позволявайте на влага на листата, цветята и плодовете на растенията.

Заразени домати
 • Когато се хранят, вие също не може да позволи контакт с растения съединения с торове. Това причинява изгаряния, различни дефекти на листата и издънките, което води до отслабване на доматите и увеличава риска от Botrytis cinerea Pers.
 • Всяка година, промяна на мястото за засаждане с домати, връщането им на първоначалното си място не по-рано от 3-4 години. Ако това не е възможно, през есента те дезинфекцират оранжерията, отстраняват горния слой на почвата по хребетите и се заменя с нов. През пролетта се препоръчва да се засаждат сидерат пред доматите, да се разлее почвата с разтвор на калиев перманганат (за дезинфекция на почвата).
 • Добър ефект за оздравяване на почвата се дава чрез засаждане на тагети (невен), невен (невен), горчица. Тези растения отделят специални вещества, които оказват вредно въздействие върху спорите на гъбата на сивата плесен.
 • При засаждане използвайте само здрави семена. При събирането на семената е задължително да се дезинфектира разтворът на калиев перманганат преди сеитбата. При засаждане на разсад отговарят на препоръките относно схемата на разстоянията между растенията. Не се допуска гъсто засаждане на неопределени домати в оранжерията. Това води не само до липса на хранителни вещества, но и до появата на множество болести.
 • За напояване се препоръчва да се инсталира в оранжериите система за капково напояване.
 • Доматите, които са напълно устойчиви на инфекции, не се отглеждат. но хибриди Pilgrim F1 и Vasilievna F1 са доказано устойчиви растения, в по-малка степен в сравнение с други домати, засегнати от опасна гъба.

Използването на биологични агенти в борбата срещу сивата плесен

За да се ограничи и предотврати появата на вторични огнища на болестта, се използват средства на доматите:

 • Trichoderma;
 • Gliokladin.

Методите са трудоемки, но употребата на лекарства дава дълготраен ефект.

Trichoderma

TrichodermaПрепаратът се основава на биоактивни вещества, отделяни от полезни почвени гъби Trichoderma sp. Триходерминът се използва срещу редица гъбични заболявания, включително сиво гниене.

Предлага се под формата на водна суспензия, сух прах. Необходимо е да се използва агент при температура над + 14 ° C, тъй като при такива показатели се проявява активността на спорите.

приложение

 1. Суспензия Триходермин смазва засегнатите места на растението.
 2. След нарязване на пасинки или листа се препоръчва да се смазват раните с суспензия на лекарството с цел профилактика.
 3. Пръскане на домати с водна суспензия.

За пръскане пригответе състава: 100 мл от лекарството се разрежда в кофа с вода.

Съвет!

 Хлорираната вода не е подходяща за приготвяне на състава, тъй като хлорът убива полезните спори на гъбичките.

Доматите се обработват сутрин, така че растенията да имат време да изсъхнат преди нощта.

Gliokladin

Лекарството се основава на гъбичката Trichoderma harzianum VIZR-18, която прониква в колониите и склероциите на патогените и ги унищожава.

Лекарството не се натрупва в почвата, растителните тъкани, безопасно е за хората, животните. За лечение на домати се използва прах, който се разрежда с вода (50 грама продукт на литър).

И двете лекарства са ефективни в ранните стадии на проявление на сива гниене, но ако болестта се е разпространила в много растения, е необходимо да се прилагат бързо химични агенти.

Градинарите практикуват преработка на растения с натриев хумат (регулатор на растежа), който предотвратява появата на опасна гъбичка върху доматите.

Химически агенти за борба със сивата плесен

Фунгицидите се използват за покриване на растения, увредени от гъбична сива гниене, а продължителното пръскане се използва само за масивни лезии на домати.

При малка инфекция е позволено да се използват композициите:

 • Ditan M-45;
 • Бордоска смес;
 • печалба;
 • неразделна;
 • Кастинг;
 • Fundazol.

Обработка на доматиЕдин добър ефект дава обработката на домати с наркотици Hom, Oksihom, Abiga-Peak.

За унищожаването на патогенни гъби се прилага лекарството Euparin. Това е контактен фунгицид, наличен в прахообразна форма. Лекарството се основава на дихлорфунид, който има вредно въздействие върху гъбната спорулация.

Лекарството се разрежда с вода (2% разтвор се използва върху доматите), като се спазва дозата съгласно инструкциите.

От системо-контактните средства на доматите се вижда използването на Ordan, Previkur, Acrobat MC.

За покриване на растенията, засегнати от сиво гниене (стъбла, листа), се използва специална смес от паста.

Паста Рецепта:

 • 300 грама КМС лепило;
 • 30 грама всеки фунгицид;
 • кофа с вода.

Лепилото и фунгицидът се разбъркват във вода, докато се разтворят напълно, след което се добавя креда, за да се получи паста. Поставете сместа на петната, като вземете здрава тъкан около мястото на нараняване. След 10-12 дни obmazyvanie повторете.

Народни средства

За борба с инфекцията се използват народни средства, сред които най-ефективни:

 • сапунен разтвор (пръскане на домати със зелен сапунен разтвор);
 • борна киселина (третиране на растения с 1% разтвор на продукта);
 • сода за хляб (80 грама сода се взимат в кофа с вода, внимателно се разтварят и третират засегнатите храсти).

Такива формулировки помагат да се лекуват домати само ако инфекцията е забелязана на ранен етап и няма много щети.

Приблизителна схема на превантивни мерки срещу сиво гниене

За да се сведе до минимум рискът от появата и ефектите на сивото увреждане на плесен, обработката на домати и убежища, където те растат, трябва да бъде навременна.

Приблизителен план за лечение:

 • през пролетта - обработка на почвата със специални препарати Fitosporin, Gliokladin;
 • началото на лятото - мазилка на доматени храсти при наличие на болестни огнища върху тях;
 • Август - третиране на растения с фунгициди (ако сивата мухъл се прояви масивно върху насажденията);
 • Септември - повторно третиране на насажденията.
Важно е!

След прибиране на плодовете е необходимо да се извърши дезинсекция на оранжерии, да се обработи почвата и да се замени.

Сивата гниене, която е опасна за доматите, може да бъде предотвратена чрез превантивни мерки и спазване на селскостопанските практики. В случай на инфекция на растения с инфекция, се използват специални препарати, стриктно следвайки дозите.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания