меню

Отглеждане на домати 21.07.2018

Отглеждане на домати в поликарбонатна оранжерия: засаждане и грижи

Доматите в оранжерията

Поликарбонатните оранжерийни структури стават все по-популярни сред градинарите. Благосъстоянието на доматите в оранжерии от светлопроникващ полимер зависи от създаването на микроклимат, подходящ за зеленчуци.

В края на краищата, правилната грижа за доматите в парник от поликарбонат е ключът към здравословна и прилична реколта.

Характеристики на отглеждане

парникПреди да започнете отглеждането на домати в поликарбонатна оранжерия, трябва да следвате някои правила:

 1. Основата на конструкцията трябва да бъде надеждна и стабилна. В края на краищата, силните пориви на вятъра и загубата на голямо количество сняг могат да унищожат оранжерия, която е лошо закрепена на основата.
 2. За нормалното развитие на растенията в оранжерията трябва да се уреди отопление и допълнително осветление.
 3. За да се поддържат храсти от домати по време на активния растеж, трябва да мислите за удобна схема за обвързване на растенията.
 4. Когато се използват леглата, на които се отглеждат домати през предходния сезон, е препоръчително горният слой да се отстрани и изхвърли.
 5. За да наситите растенията с кислород, трябва да имате предвид висококачествена вентилационна система.
 6. За удобно преминаване между храстите на доматите, за да се организират следите, които трябва да бъдат стъпкани, поръсете с пясък или дървени стърготини.
 7. При засаждане на разсад домати трябва да се придържат към разстоянието между растенията от най-малко 40 см. В края на краищата, храстите, засадени твърде близо един до друг, ще изостават в развитието, намалявайки добива на добив с няколко пъти.

Парникова подготовка

Ако искате да растат прилични домати, парникови трябва да бъдат внимателно подготвени, извършват всички необходими процедури:

 1. В началото на пролетта, проверете структурата, нейните съединения за наличието на увреждане на полимера.
 2. Извършете пълна дезинфекция: измийте поликарбоната отвътре с вода с белина, третирайте съединенията и рамката с разтвор на меден сулфат.
 3. За да се извърши обработката на почвата, тя се разлива с гореща вода с добавка на железен сулфат или Бордоска смес.
 4. След като са подготвили места за бъдещи легла, проверете системата за отопление, вентилация и осветление.
Заслужава да се знае!

За по-добро проникване на слънчева светлина през поликарбонат върху растенията, полимерът трябва да се измие отвън с вода с добавено малко количество почистващ препарат или шампоан, разтрийте със сух чист парцал.

Избор на семена

семена от доматиФокусиране върху характеристиките на сортовете и. доматени хибриди, за отглеждане в поликарбонатна оранжерия, трябва да изберете семена, които се различават по доходност и издръжливост на неблагоприятни фактори. За тази цел най-приложими са хибридите, устойчиви на повишени дневни температури и увреждане на болестите. Добре доказан:

 1. Астерикс F1. Нискоразвиващ се хибрид със средносрочно узряване със средни овални плодове. Различава се в повишената устойчивост на напукване и фитофтор.
 2. Suomi F1. Детерминантен средно късен хибрид с малки плодове, които са перфектно обвързани при повишени дневни температури.
 3. F1 силует.Ранен хибрид от полу детерминантен тип с червени средни плодове. Подходящ за отглеждане в поликарбонатна оранжерия през зимата.
 4. Lezfort F1. Полуопределителен фактор за много ранно узряване с големи оребрени плодове. Подходящ за отглеждане в поликарбонатни оранжерии през есенно-зимния период.
 5. Розова F1 дама. Рано неопределен със средно големи розови плодове. Характеризира се с повишена устойчивост на патогенни увреждания, има силна динамика на растежа.
 6. Afen F1. Много ранен индетерминант с големи розови плодове. Хибридът е устойчив на напукване, повишени дневни температури и болести.
 7. УОЗ. Ранно висок сорт, с големи розови плодове с форма на сърце. Подходящ за отглеждане в поликарбонатни оранжерии през пролетта. Той е устойчив на късна фибри.
 8. Клондайк. Ранозрели маломерни сортове, с плодове оранжев цвят. Различава се в повишената производителност и устойчивост на повишените дневни температури.
 9. Катя. Средно ранен сорт със средни ярко червени плодове. Доматът е устойчив на напукване, подходящ за отглеждане в поликарбонатни оранжерии през пролетта.
 10. Кралица Марго. Разнообразие с огромни кубовидни плодове с червен цвят. Доматът е устойчив на много заболявания и високи дневни температури.

Отглеждане на разсад

За да получите здрави и висококачествени домати, трябва да се научите как самостоятелно да сеете семена и да се грижите за разсад:

 • след като са взели подходящи контейнери за отглеждане на разсад, е необходимо да се напълнят с почва с височина не по-малка от 10 см. Сместа на почвата за посев се купува в специализирани магазини. В края на краищата, сеитба растения в градината земя - поражението на болести на младите растения е неизбежно;
 • разстилането на семената по повърхността на навлажнена почва, погребването им на разстояние 0,8 cm-1 cm, поръсете с пръст;
 • Покрийте контейнерите със стари вестници или пластмаса и ги поставете на тъмно, топло място;
 • след появата на първите примки на покълналите разсад, определят капацитета в най-осветеното място от слънчевите лъчи, понижавайки температурата на въздуха с няколко градуса;
 • когато втора или трета двойка истински листа растат върху разсад от домати, разсадът трябва да бъде разбит в отделни контейнери с обем най-малко 0,5 l. Когато презасаждате растение, трябва да го заровите в почвата колкото е възможно повече, като се опитвате да не поръсите кореновата яка;
 • след като се вкоренят млади храсти, те трябва да се хранят със сложен минерален тор съгласно инструкциите;
 • за да се предотврати разтягането и подаването на разсад, то трябва да бъде осветено с флуоресцентни лампи по такъв начин, че растенията да имат най-малко 16 часа дневна светлина;
 • на възраст от 45-55 дни за засаждане на готовите разсад в оранжерията.
Заслужава да се знае!

Ако няма възможност за досачиване на разсад от домати, тя може да се лекува с лекарства-инхибитори. Вещества, които са в състава на такива средства, ще предотвратят разтягането на стеблото и ще допринесат за растежа на мощна коренова система.

Грижа за засадените домати

грижа за засажданеПоследващата грижа за засадените доматени разсад се състои от следните земеделски практики:

 1. След засаждане, младите растения трябва внимателно да се хвърли на почвата чрез поставяне на мулч със слой от най-малко 15 см върху него в зоната на корените на доматите.
 2. След 7-10 дни бъдещите храсти от домати трябва да бъдат вързани към колове или кабелни системи, опънати в горната част на оранжерията.
 3. След обвързване на растенията, извършвайте първото хранене с течен мулеин (0,5 разтвор на 8 l вода) или азотсъдържащ тор (15 g нитрат или 15 g нитроамофоска на 10 l вода). Под всеки корен добавете 0.5 литра разреден тор.
 4. Строго издържана температура: през деня температурата на въздуха не трябва да надвишава +35 градуса, през нощта - +16.
 5. За да не се създаде благоприятна среда за възпроизвеждане на патогени, провеждайте навременна вентилация на оранжерията.
 6. Тъй като храст расте, всички странични доведени деца трябва да бъдат премахнати, отглеждане на растенията в 1-2 стъбла.
 7. За по-добро проветряване на растенията е необходимо периодично да се отрязват всички долни листа.
 8. Доматите трябва да се хранят на всеки две седмици, като се редуват корените и листата.
 9. По време на целия период на отглеждане на домати в оранжерията, да се предприемат превантивни мерки за предотвратяване на болести и пристъпи на вредители.
Заслужава да се знае!

За да получат органични зеленчуци, не трябва да правите минерални торове. Можете лесно да приготвите дресинг от органични продукти. За да го приготвите за 10 литра вода, трябва да добавите 500 г сухари или хляб, 200 г коприва, 200 г глухарче. Инфузия стойте на топло място за 2-3 дни, добавете 500 мл под всеки корен.

Контрол на заболяванията

Доматите, отглеждани в поликарбонатни оранжерии, са засегнати от болести много по-малко от тези, отглеждани на открито. Въпреки това, при преждевременно проветряване и висока влажност, паразитните гъбички са неизбежни. Някои болести на доматите са просто нелечими, но повечето патогени могат да бъдат успешно контролирани.

Късна болест

PhytophthoraНай-известната и опасна болест. С поражението на тази паразитна гъба върху листата на доматите се образуват сиво-кафяви петна с цъфтеж на плесен. Листата много бързо пожълтяват, усукват и умират. При висока влажност, нощна температура на въздуха под + 17 градуса, спорите на фитофтора се размножават бързо и водят до смърт на всички растения.

Контролни мерки

За да се предотврати заболяването от самото начало на вегетация, доматите трябва да бъдат третирани с препарати, съдържащи мед. В случай на много силно поражение на спорите на патогена, трябва да се напръскат с фунгициди: Kvadris, Tattu, Ridomil Gold, Topaz. Разреждане на лекарства, стриктно спазване на инструкциите, поддържане на необходимото време за изчакване.

Некроза на стъблото

Вирусно заболяване, което попада върху храст от домати от заразена почва. В долната част на стъблото на растението се появяват малки сълзи от зелен цвят с белезникави спори, които накрая стават сивокафяви. Листата на доматите започват да губят тургора си, изсушават се и падат. Заболяването е активно в продължение на 20 дни. След това 80% от храстите избледняват, а плодовете дори нямат време да узреят. Развитието на вируса допринася за рязкото намаляване на нощните температури до +6 градуса, използването на инструмент, който не е преминал дезинфекция, и преждевременното унищожаване на вектори на насекомите на вируса.

Контролни мерки

За да се предприемат превантивни мерки, за да се избегне появата на ядрена некроза, почвата в оранжерията трябва да се дезинфекцира предварително в оранжерията със следните препарати: Amestar, Carbezim, Previkur, Fitolavin. Необходимо е да се поддържа температура и влажност, която е стабилна за нормалния растеж на доматите, и на всеки две години да се замени почвеният слой в оранжерията. Трябва да отглеждате само устойчиви на болести сортове и хибриди: Яна, Санка, Волгоград, Президент Ф1, Розенто Ф1, Толстой Ф1.

Septoria Leaf Spot

Гъбично заболяване, първият симптом на който е появата на светложълти плаки с кафяв кант в горната част на листата на доматите. Постепенно зоните, засегнати от спори, растат, листата изсъхват. Стъблата на доматите започват да се мръщят, а върховете избледняват. При късната обработка на доматите, физиологичният процес е нарушен, растението не цъфти добре и не образува плод. Заболяването прогресира при висока влажност.

Контролни мерки

За да се преодолее паразитната гъба, е необходимо да се извърши превантивна обработка на растенията и почвата с препарати, съдържащи мед. В случай на сериозно увреждане от септориоза, растенията трябва да се напръскат с промишлени фунгициди: топаз, квадрис, ридомил злато, тату.

Вертекс Rot

Физиологично заболяване, което възниква поради липса на влага и активно изпаряване от самото растение.Поради тази причина част от клетките на излятия домати плод загива, което води до появата на върха гниене. Болест Може да се появи и поради прекомерното съдържание на азот в почвата или недостиг на калций.

Контролни мерки

Необходимо е да се започне борбата с болестта в началото на пролетта, разсипване на почвата с гореща вода с добавяне на манган калий в размер на: за 10 литра вода - 1 г перманганат. По време на активния растеж на доматите е необходимо да им се осигури достатъчно и своевременно поливане. При откриване на първите признаци на заболяването, лечението се извършва със следните препарати: Nutrivant, Appin, Zircon, Brexil

Заслужава да се знае!

Запазвайте влагата в почвата възможно най-дълго, като използвате мулч. Биологичният материал трябва да бъде положен в зоната на корените на растенията със слой от около 15-25 cm.

Коренната гниене

Коренната гниенеГъбична болест, която започва своето развитие на етапа на отглеждане на разсад. За провокиране на заболяване при млади растения може да се дезинфекцира или да се напука почва. Заразени растения, засадени в оранжерията, започват да потъмняват в зоната на корените, храстите губят тургора си дори с достатъчно поливане, покриват се с бял цвят и умират.

Контролни мерки

Превантивни мерки за предотвратяване развитието на корен гниене трябва да се извършва от самото начало на отглеждане на разсад. За да направите това, почвата преди сеитба семена трябва да се излее с гореща вода с добавянето на манган. Когато първата двойка истински листа расте върху разсад, провеждайте превантивно лечение с Previcur.

Пляскане на плодове

Физиологично заболяване на доматите, възникнали поради рязката промяна в растежа на растенията. Често напукването на плодовете се предизвиква от разликата в дневните и нощните температури, чрез свръх-напояване.

Контролни мерки

За да се предотвратят внезапни промени в температурните условия, е необходимо оранжерията да се оборудва с достатъчна вентилация. Редовното поливане без допълнителни капки също ще попречи на доматите да се напукат. Подхранването трябва да се извършва само в разтворения вид след обилно поливане.

Заслужава да се знае!

Успешен метод без използването на химия в борбата с патогените е използването на ЕМ-лекарства. Живите хищни бактерии ще неутрализират паразитните гъбички на клетъчно ниво, увеличавайки имунитета на растенията.

Тайните на отглеждане на домати в оранжерия от поликарбонат

домати в оранжериятаЗа да получите висококачествена реколта от домати в поликарбонатна оранжерия, трябва да знаете няколко тайни:

 1. Домати - растения, които се нуждаят от достатъчно слънчева светлина. Следователно, те трябва да бъдат засадени от север на юг, равномерно осветени през целия ден.
 2. При отглеждане на домати в оранжерия от поликарбонат, в никакъв случай не трябва да се засаждат краставици до тях, тъй като температурите на тези култури не съвпадат.
 3. За най-доброто развитие на доматите, в оранжерия трябва да се създаде контейнер с разредена лопен. Изпуснатият по време на ферментацията газ ще допринесе за смъртта на патогените.
 4. Ако искате да отглеждате домати в поликарбонатна оранжерия, без да използвате прищипване, можете да засадите ултра-ранни къси растящи сортове. Такива домати, дори без да отстранявате страничните издънки, ще благодарят за прилична реколта.

Как да получите ранна реколта

Получаването на ранна реколта от вкусни домати до май 1-9 не е никак трудно. За да направите това, започнете да сеете семена в последните дни на декември. За висококачествени разсад трябва:

 • тревожи за допълнително осветление с флуоресцентни лампи или LED светлини;
 • провежда обработката на млади разсад с стимуланти за растеж;
 • използвайте инхибитори.

Преди да засадите разсад на постоянно място в оранжерия от поликарбонат, трябва да помислите за допълнително отопление, осветление и вентилация. През последното десетилетие на март, младите растения трябва да бъдат засадени, не забравяйте да се смила с слой от органична материя най-малко 25-30 см.Поддържането на дневната температура в оранжерията около +26 градуса, а през нощта - най-малко +17 градуса, хранете доматите на всеки 10-15 дни.

Заслужава да се знае!

За най-доброто образование на плодовете е необходимо да се извърши обработка от кафявото. На 1 литър вода, добавете чаена лъжичка борна киселина, напръскайте цветните четки на доматите.

Как да се грижим за доматите през зимата

Ако искате да имате домати на масата си през цялата година и да се наслаждавате на отглежданите плодове дори и през зимата, трябва да разберете характеристиките на отглеждане на домати в оранжерията през студения сезон:

 • семената трябва да се засяват в края на август;
 • отглежданите разсад са необходими за пълно осветяване, като осигуряват дневна светлина от най-малко 17 часа;
 • след пресаждане на постоянно място в оранжерията трябва да се създаде необходимата температура и влажност;
 • провеждат двойно лечение с инхибитор на спортист.

препоръки

За да се получи добър добив на домати при отглеждането им в поликарбонатни оранжерии, трябва да следвате някои препоръки:

 • На постоянно място в затворена земя доматите трябва да се засаждат с образуваните съцветия;
 • растенията трябва да бъдат трансплантирани само с бучка земя, с пристрастие на кореновата система към северната страна;
 • за да се предотврати падането на водата върху листата на доматите по време на напояването, се препоръчва да се прилага капково напояване.

Отглеждането на домати в поликарбонатни оранжерии е просто нещо. Придържайки се към всички описани препоръки, първите вкусни и сочни плодове ще се появят на масата още в началото на май.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Доматите в оранжериятаДоматите в оранжерията

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания