меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 3.07.2016

Методи за справяне с апикалната гниене на доматите

Точно това заболяване. Вертексната гниене на доматите в оранжерията и тяхното третиране е доста проблематично, тъй като има две причини:

  1. Бактериален произход;
  2. Неинфекциозни.

Бактериална върхова връх

vershinnaja-gnilПричината за бактериалната апикална гниене е бактерия. Проявление на болестта с началото на растежа на плода. С увеличаване на влажността лезията става мека, масата се омекотява и придобива специфичен мирис. Носителите на патогена могат да бъдат както броя на пръчките, така и насекомите. Много често, патогенът се въвежда заедно със семената, така че борбата срещу доматената гниене трябва да започне по време на предварителната подготовка. Достатъчно е да накиснете семена от домати в 0,5% разтвор на калиев перманганат и семенната пътека на заболяването ще бъде прекъсната.

Вижте също: Сортове домати от сибирска селекция със снимки и описания

Ако вашите парникови домати страдат от такава болест, вземете отговорен подход към събирането на всички растителни остатъци. Внимателното унищожаване на върховете и последващото изгаряне ще ви предпазят от появата на върхово гниене отново.

При първите признаци на заболяването, третирането на парникови домати с препарат "Фитолавин ВРК" може да се приложи чрез разреждане на препарата с 20 мл на 10 л вода. Ако миналия сезон доматите ви вече са се поддали на това заболяване, то тогава е необходимо да долеете доматите от разсадния период, когато има 2-3 истински листа на кълновете, след това след засаждане на постоянно място и след това с интервал от 12-15 дни. Под разсада трябва да се нанесат 35-40 ml от работния разтвор и не по-малко от 150 ml под растението за възрастни. Лекарството е достатъчно бързо, добре прониква през съдовата система на растението. Достатъчно е един сезон да се извърши цялостно лечение с този препарат, за да се забрави дълго време бактериалната апикална гниене. Лечението с това лекарство ще бъде профилактика за мека доматена гниене, трахеомикозно увяхване, гниене на корена на яката.

Неинфекциозен гръбначен връх

Vershinnaya-gnilПричината за неинфекциозната върхова гниене може да бъде липсата на калций, нередовността на напояването и силните капки в нощните и дневните температури в оранжерията. Да се ​​разграничат инфекциозните или неинфекциозните характер на заболяването необходимо е да се изследва самият засегнат плод. Достатъчно е да се разкрие, че засегнатата апикална част не се омекотява, а тъканта е тъмнокафява, понякога дори черна. Ако все още се наблюдава неинфекциозна върхова гниене на домати, лечението трябва да започне с наблюдение и контрол на температурата на околния въздух в оранжерията. Проветряването във времето, с необичайни дневни топлина и студени нощи не помага много, но е напълно възможно да се коригира поливането, да ги държи редовно с топла вода.

Вижте също:Как да се хранят разсад домати, за да бъде дебеличка?

Как да се справим с топ гниене на домати, използвайки торене? При откриване на първите признаци на увреждане на доматите трябва да се извършват редовни превръзки с калций.

За да направите това, трябва да приготвите разтвор на калциев нитрат в размер на 5g на кофа вода и да преработите всички растения и околните земи 2 пъти седмично. Такава обработка може да се извърши с превантивна цел.

Балансът при напояване и недостиг на калций са взаимосвързани.Факт е, че в почвата има абсолютно такъв елемент като калций, но в условията на ниска влажност, този елемент не е достъпен за доматите. Чрез балансиране на напояването, коригиране на процеса на смилане на водата, можете напълно да елиминирате върха на гниене, без да навлизате в допълнителни мерки. Ако температурата е много висока, а листните плочи изпаряват значително количество вода, поливането веднъж седмично е неприемливо. За доматите е необходимо ежедневно поливане.

Вижте също:Засаждането на домати в оранжерията изисква компетентен подход

Ако върха гниене притеснява домати от година на година, не забравяйте дали почвата е подготвена правилно при полагане на оранжерията. Ако няма възможност да се анализира почвата, е необходимо да се провежда варене на почвата през есента. Добавяне на вар и пепел, под есента копаене също ще помогне да се справят с проблема.

Сеитбообращение. Отказвайте да отглеждате домати и други зеленчуци, в оранжерията за 1-2 сезона. Почвата ще се подобри, а горната гниене ще напусне оранжерията.

Доматено гниене в оранжерия понякога може да отнеме до 15% от реколтата. Провеждане на подходяща подготовка на почвата и семената, проветряване и поливане, поддържане на парникови чисти, можете лесно да елиминират болестта, без значение каква е нейната природа.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания