меню

Отглеждане на домати 2.10.2017

Засаждането на домати в оранжерията изисква компетентен подход

Засаждането на домати в оранжерията изисква компетентен подход

И това нещо е в различни неща. Важно е поликарбонатните оранжерии и сортовете да бъдат подбрани правилно, а разсадът да бъде засаден така, че да се спести място, но в същото време културата ще бъде висока и грижите след засаждането ще бъдат подходящи. Така че тогава, В тази статия ще бъде разгледан план за засаждане на домати в парник от поликарбонат и други въпроси.

Парникови домати. Етап първи - селекция на семената

какви сортове домати трябва да се засаждат в поликарбонатна оранжерияРазбира се, за да не засадят, първото нещо, което трябва да направите, е да купите добри семена. А за оранжериите те трябва да имат определени показатели. Първо, по-добре е да се купуват домати за отглеждане в затворени условия, второ, тези, които не изискват опрашване, на трето място, устойчиви на болести (като правило, хибриди).

Съвет!

При избора на семена за оранжерията, помислете за неговия размер. Ако площта и височината позволяват, тогава можете да вземете и високи сортове. Те имат много дълъг ствол, който дава много плодове. Ако оранжерията е малка, по-добре е да вземете компактни гледки.

Какви сортове домати трябва да се засаждат в поликарбонатна оранжерия:

 • сред високите домати, най-добрите се считат за: „Мед Спас“, „Гъбен лук“, „Черно мавър“;
 • сред маломерните сортове са най-добри: „Балерина”, „Розов лидер”, „Летни обитатели”, „Фонтанка”;
 • отлични домати за продажба са “Кардинал”, “Шапка на Мономаха”, “Канадски великан”.

Правилното засаждане на домати в оранжерия ще зависи от вида на културата. Така че, високи сортове могат да бъдат засадени в един ред, оставяйки малко разстояние между храстите, тъй като основното нещо в този случай е жартиера вертикално. Ако сортове са закърнели с разтегнат храст, тогава те са най-добре засадени в шахматна дъска.

Така че, семената са избрани. Сега трябва да ги сеете. По отношение на това е приблизително второто десетилетие на февруари - началото на март. Ако сте нов в този бизнес, семената се засяват в хранителна почва, която можете да си купите или да си направите от градинска почва, пясък, хумус.

Преди сеитба всяка земя е по-добре да се разлива вряща вода с калиев перманганат. Това ще спести семената от инфекция от болест. Също така е важно семената да се приготвят преди засяването:

 • семена за покълване;
 • ги турше;
 • накисване в почвата за по-добро покълване.

Културите се правят на дълбочина от 1 см под филма. Във фаза 2, истинските листовки на разсад се прибавят към отделни чаши. Ако няма достатъчно светлина, която може да се разбере от дълги, тънки стъбла, тогава не забравяйте да запалите разсад. Няколко седмици след изтъняване разсадът се хвърля в основата на сложния тор. Повторете след две седмици.

Когато разсадът укрепи, той се втвърдява и пренася. Засаждането на домати в оранжерията изисква компетентен подход. Какви са нюансите са важни, ще опишем по-долу.

Втори етап: Подготовка на оранжерии

коректно засаждане на домати в оранжериятаПреди да прехвърлите разсад към оранжерията, разбира се, трябва да го подготвите. Ако засаждате нова оранжерия за първи път, тогава трябва да подготвите почвата. Доматите обичат плодородната почва, която е лека и дишаща. Те също не харесват, когато почвата е кисела. Затова проверете земята за реакция. Ако почвата е кисела, това е вар.

За да приготвите почвата, трябва да вземете земята, пясък, хумус, Всичко това се смесва и се излива върху леглата.За да не се разболяват доматите, защото болестите често живеят в почвата, а оранжерията е влажен и топъл климат, където патогенната микрофлора се развива интензивно, трябва да се дезинфектира земята. За да направите това, 1-2 седмици преди планираното засаждане на почвата хвърли горещ разтвор на манган.

Това е особено важно, ако културите са били отглеждани преди това в оранжерията и са били болни. В този случай почвата е по-добре не само да се разлее, но и да замени горния слой с нов. Също така е важно да се дезинфектират стените на самата оранжерия. За да направят това, те изтриват напълно.

Ширината на леглата най-добре се прави на 90 см, височина около 35-40см. Не забравяйте за разстоянието между редовете. Тя трябва да бъде поне 50-60 см за добра грижа.

Трети етап: изборът на времето за прехвърляне на разсад в оранжерията

Датите винаги се определят от лунния календар. Това се отнася за засаждане и почистване и други въпроси. Средно, разсадът започва да се прехвърля в оранжерията през третото десетилетие на април - началото на май, в зависимост от метеорологичните условия в региона. Но най-важното е, че разсадът трябва да бъде силен до този момент и да бъде най-малко 25 см височина.

В оранжерията оптималната температура на отглеждане на домати ще бъде 23-25 ​​градуса. Ако разсадът е засаден рано, когато нощните температури могат да бъдат освободени под -5 градуса, тогава разсадът вероятно ще спре да расте.

Четвърти етап - прехвърляне на разсад от домати в оранжерията

засаждане на домати в поликарбонатна оранжерияВсички предварителни работи, не сте забравили за жартиера за високи оценки. Разсадът вече е втвърден, време е да се отглеждат разсад.

Съвет!

Според опитни градинари, разсад не започват да боли и са добре проветрени преди засаждане, в рамките на 2-3 дни, 3 долни листа са изрязани от разсад. И за да се избегнат съцветия, се препоръчва разсадът да се третира с разтвор на борна киселина във вода.

Схемата на засаждане ще бъде следната: високи сортове са засадени по стените и в средата на оранжерията, ако там е направено легло, подред. Веднага за домати осигуряват подкрепа. Това могат да бъдат дървени пръчки, гоблени, въжета, тел, който е прикрепен към тавана. Разстоянието между разсад не трябва да бъде по-малко от 50 см. Дълбочината на засаждане е 4-6 см. Урея може да се добави към кладенеца по време на засаждането или да се излее в сложен тор. Препаратът "Бариера" перфектно е подходящ за оранжерията. Той се излива във всяка ямка.

Ако сортовете са маломерни, те се засаждат в легла в шахматна дъска, оставяйки едни и същи 50-60 см или повече между храстите.

Етап Пет - Грижи се

093145Първото нещо, което има значение, е как да поливате доматите след засаждане в оранжерията. Първата седмица след засаждането доматите не се овлажняват. След това, водата изобилно вечер, задължително след поливане отворете оранжерията за проветряване. На следващия ден почвата трябва да се разхлаби. Тези мерки трябва да се спазват, в противен случай стагнацията на влага ще доведе до гниене, развитие на болести.

Как да оплоди доматите след засаждане в земята - това е вторият важен въпрос. След прехвърлянето на разсад в оранжерията те не се хранят през първите две седмици. След това направете тор: в кофа с вода, смесете една лъжица нитрофоска трапезария и половин литър лопен, След това се налива един литър под всеки храст.

Две седмици по-късно, прекарайте второто хранене. Можете да използвате органична материя, комбинирана с една супена лъжица калиев сулфат. Третото хранене се извършва след още 10 дни, като се използва разтвор на пепел във вода или суперфосфат.

Важно е!

Не забравяйте за листни хранения. Това означава, че хранителните смеси трябва да се напръскат. За това съществуват различни хранителни препарати, като "Акварин".

Също така е важно да се грижите за доматите, за да не пропуснете атаката на насекоми. Разбира се, оранжерията е защитена от техните лоши действия, но по време на излъчването на колорадския бръмбар може лесно да проникне в оранжерията. В този случай или се нуждаете от обработка или ръчно събиране.

Има различни сортове домати. Някои образуват малки стъпала, други - напротив. Така че храстите не са много удебелени, а енергията не се изразходва за излишните зеленини, а доведените деца винаги трябва да се отстраняват своевременно.Ако не знаете какво е - stepons се наричат ​​странични издънки, които започват да се образуват в ъглите между основното стъбло и страничните клони.

Заболявания на домати в оранжерията и тяхното третиране

images (1)Както казахме по-горе, оранжерията е чудесно място за развитието на патогенни микроорганизми, което води до факта, че разсадът е болен. Ако не сте правилно подготвили оранжерията, купите болни разсад, тогава бъдете готови да посрещнете следните заболявания:

 

 • черен крак - се образува от прекомерна влага в оранжерията. Проявява се като черни петна по стъблото. За да се предотврати страданието на доматите от това заболяване, е важно винаги да се проветрява оранжерията, да се излива пясък под корена, да се напоява само при изсъхване;
 • зацапване. Също така се случва на фона на неправилна грижа и висока температура в оранжерията. Тя се появява като нападение на листата и петна, които постепенно стават кафяви и сухи. Можете да се справите с помощта на медна хлорна киселина или разтвор с зери;
 • жилка. Среща се поради висока влажност. Ще се появят оцветени върху листата и дръжката. Лекува се чрез третиране с разтвор на манган и отстраняване на болни части от растения;
 • изгние. Тя засяга предимно плодовете. Проявява се с гнило възпалено място. Причината е същата грешна грижа. Лечение - лечение с меден сулфат, отстраняване на всички болни плодове, заспиване в основата на пепелта, третиране с бордоска смес;
 • Phytophthora. Най-често срещаното заболяване. Засяга както плодовете, така и зеленината с тъмни петна. Бързо напредва. Лечението е непрекъснато лечение с бордоската смес.

Това е статията, която излязохме. Надяваме се, че е полезно за вас. Използвайте съветите и след това можете да отглеждате отлични домати в оранжерията.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Засаждането на домати в оранжерията изисква компетентен подходЗасаждането на домати в оранжерията изисква компетентен подход
Коментари по статията: 2
 1. Олеся

  По мое мнение, по-добре е да не се засаждат оранжерии с домати близо един до друг, тогава е много неудобно да се работи с тях, да се завърже. Дори и в шахматна дъска, не винаги е удобно да стигнете до вътрешния ред.

  отговор
 2. вяра

  Миналата година, за първи път засадени домати в оранжерията, взе високи сортове. Тази година, реши да закърне. Те са удобни за връзване и манипулиране. И най-добре да растат разсад за оранжерията. Миналата година бях измамен или просто объркан. Гиганти нарастваха и нямаше плод.

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания