меню

Отглеждане на домати 12.08.2018

Сода - най-ефективната превръзка за домати в градината и оранжерията

зрели домати

Сода за хляб се използва от опитни градинари в грижите за зеленчукови култури от десетилетия. При отглеждане на домати се използва като стимулатор на растежа и средство за подобряване на вкусовите характеристики на плода.

Содовите разтвори са ефективни в борбата с паразитите и различните болести, включително и късната болест. В допълнение, въвеждането на сода в почвата може да намали неговата киселинност.

Полезни свойства

Сода за хляб е вещество, което, когато се комбинира с вода, образува алкална среда. Този имот се основава на употребата му при грижата за доматите. Има няколко други имена за този бял прах, например сода за пиене или натриев бикарбонат. Химичното наименование е натриев бикарбонат.

Съединенията на алкалната сода имат благоприятен ефект:

 • антисептично;
 • антибактериално;
 • анти-вирус;
 • имуномодулиращо.

Използването на сода в градината и оранжерията дава положителни резултати:

 • увеличава процента на покълване на семената;
 • разсад понасят по-лесно трансплантацията и по-бързо се вкореняват;
 • растенията стават по-устойчиви на болести и паразити;
 • в случай на заболяване могат да бъдат излекувани домати;
 • увеличава плодните зеленчуци;
 • подобрява вкуса на доматите (повишава концентрацията на захарта);
 • насекоми вредители байпас страна растителни легла;
 • почвената киселинност се нормализира.

Предимства и недостатъци при употребата на сода

Широкото използване на сода в селското стопанство се обяснява с редица предимства:

 • евтини и широко достъпни;
 • щадящи околната среда;
 • нетоксичен;
 • доказателство за пожар и експлозия;
 • притежава широк спектър на действие;
 • високоефективни;
 • лесен за използване.

Значителни недостатъци при употребата на сода градинари не са маркирани. По малки минуси включват следното:

 • варени състави не са предназначени за дългосрочно съхранение;
 • в резултат на преработката зеленчуците са покрити с бял цвят;
 • разрушават растенията във високи концентрации.

Содовите разтвори се използват за напояване на доматите в основата (кореновата превръзка) и за напояване на листата (листна обработка). За да добавите сода към почвата, тя се разрежда с вода. Този тор ускорява развитието на разсад, увеличава броя на яйчниците и прави доматите по-сладки и ароматни.

Сухата сода се нанася върху почвата, за да се намали киселинността. При редовно въвеждане нивото на рН постепенно намалява до неутрално, което е много важно за доматите.

За напояване на храсти от домати от болести и паразити се използват слабо концентрирани алкални разтвори. Напръскайте растенията от спрей с фин спрей или поливайте от лейка с накрайник "душ". В резултат на това се създава алкална среда на повърхността на доматите, която е вредна за вредителите.

Редуването на тези процедури ви позволява да растете силни растения и да получите богата реколта от вкусни зеленчуци.

Важно е!

Неспазването на нормите и интервалите на торове може да доведе до по-ниски добиви и дори до смърт на растенията. Затова трябва стриктно да спазвате нормите на консумация и честотата на приложение.

Подхранване с сода в различни периоди на развитие на домати

Храненето с домати на сода се извършва на различни етапи от растежа и развитието. От нуждите на растенията зависи от концентрацията на торове и честотата на тяхното прилагане.

Време за обработка Сода грам Литър вода Допълнителни компоненти Метод на преработка ефект
Две седмици след поникване или веднага след гмуркане 30 3 Йод - 1 капка поливане

3-4 Чл. лъжици на растение

Увеличената имунна сила на растенията и стимулацията на растежа намаляват стреса на растенията от трансплантацията
Веднага след разсаждане в земята 500 10 Поливане в корена (0,5 л на храст) и обилно пръскане на върховете Ускоряване на растежа, защита от нападения от вредители
След цъфтежа 60 2 Поливане в корена (2 литра на храст) Увеличен брой на яйчниците
Във фазата на пълнене и узряване 200 5 Пръскане на плодове и плодове веднъж на 7-10 дни Намаляване на времето за зреене, увеличаване на количеството захари в плода

За приготвяне на разтвори се използва вода, загрята до 30-37 ° С. За да бъде ефективна процедурата на пръскане, тя трябва да се извършва в спокойно време.

Сода - отличен антисептик

Натриевият бикарбонат има антисептични свойства. Натриевите йони свързват свободните радикали, а свободният водород убива патогенните бактерии. Опитните градинари използват това свойство на сода не само за грижа за доматите, но и по време на подготвителната работа, когато сеят семена.

Обработка на семена

За дезинфекция и стимулиране на растежа, семената от домати се накисват в сода. За да го направите, трябва:

 • вода - 2 литра;
 • сода - 2 супени лъжици. лъжица.

Содата се разтваря във вода при стайна температура. В приготвения състав, спуснете семената и оставете за един ден при стайна температура.

Дезинфекция на почвата и засаждане на резервоари

Антисептичните свойства на содата позволяват дезинфекция на контейнерите за засаждане и на почвената смес преди сеитбата. Съставът на концентрирания разтвор:

 • вода - 3 литра;
 • сода - 6 супени лъжици. лъжици.

Полученият инструмент се измива отделни саксии или кутии, и, без измиване, сушени. Същият състав хвърли покупка или самоприбрана почва. Такава дезинфекция унищожава само патогенни микроорганизми, докато земята остава „жива” и обитавана от полезни бактерии.

Трябва да знаете!

 Когато работите със сода, използвайте само стъклени или пластмасови контейнери и предмети, за да избегнете нежелани химични реакции. За да не загубят свойствата на содата, температурата на водата трябва да е не по-висока от 50 ° C.

Какво помага на содата да се бие

Содата е добър помощник в градината и на вилата. С негова помощ можете да предотвратите атака или да унищожите вредители на културата. Поради химическия състав на содата може да намали риска от гъбични заболявания, както и да нормализира нивото на киселинност.

Как да защитим доматите от гъбични заболявания

Содата в комбинация с вода може да неутрализира киселата среда, в която активно се развиват гъбичките и бактериите. В резултат на третирането киселата среда се замества с алкална, в която вредоносни микроорганизми веднага умират.

Основните болести, характерни за доматите и как да се справят с тях:

Болест Сода грам Литър вода Допълнителни компоненти Метод и честота на обработка
Коренна рота (Черно краче) 100-120 10 Сапун за пране - една четвърт от парче Пръскане спрей веднъж на всеки 7-10 дни
мозайка 120-150 10 Слънчогледово масло - 25 мл,

течен сапун - 1 супена лъжица. лъжица

Пръскане спрей веднъж на всеки 7-10 дни
Фитофроза и сиво гниене 120- 150 5 Меден витрий - 1 супена лъжица. лъжица,

сапун - една четвърт от парче

Изобилие поливане на върховете от лейка с дюза "душ" веднъж на 7-10 дни
кладоспория (кафяво маслено петно) 200 3 Течен сапун - 50 мл Спрей или градина спрей веднъж седмично

Специалистите препоръчват профилактично лечение през вегетативния период, започвайки от момента на трансплантацията на растенията.

Как да се намали киселинността на почвата със сода

Намаляването на киселинността с натриев бикарбонат има голямо предимство: това може да стане по време на растежа на растенията. Докато варенето за нормализиране на рН трябва да се извърши много преди работата на кацане. Содата може да се използва суха (100 грама на 1м2) или се разрежда с вода (30 мл на 1 литър вода).

Ако стойността на рН не е критична, може да се пропусне отделна обработка. Редовното торене на основата на сода постепенно ще доведе до нормализиране на киселинността на почвата.

Контрол на вредителите с натриев бикарбонат

Сода за хляб е чудесна алтернатива на фунгицидите и инсектицидите. С него можете да избавите парцела от градината дори от такива трудно отстранявани насекоми като мравки. Няколко ефективни начина:

 • С малък прът с дължина 10-15 см, направете вдлъбнатини в земята. Налейте сода в тях, след това покрийте с оцет и покрийте с лист покривен материал или трева.
 • Смесете захарта със содата в съотношение 1: 1 и добавете 25 ml вода. Получената паста се разпространява в местообитанията на насекомите.

Содата реагира с киселина, която е в тялото на мравки, което води до тяхната смърт.

За борба с акарите и листните въшки това лекарство помага добре:

 • вода - 10 литра;
 • сода - 100 грама;
 • пепел - 300 грама;
 • течен сапун - 3 супени лъжици. лъжица.

Смесете всички съставки, прецедете разтвора и започнете да пръскате листата и стъблата на доматите.

Трябва да знаете!

 При преработката на домати от листни въшки трябва да се обърне специално внимание на долната част на стъблото и на задната част на листовките.

Съвети

Следвайки тези препоръки, ще забравите завинаги за болестите на доматите:

 1. За приготвяне на течни торове, използвайте само дестилирана вода без хлор.
 2. Прецедете всички разтвори преди пръскане на доматите.
 3. Не съхранявайте варени сода за повече от три часа.
 4. За да предотвратите излагането на изгаряния на пряката слънчева светлина върху листата или прегряването на кореновата система, провеждайте листни и коренови превръзки рано сутрин или след залез слънце.
 5. За да се унищожат плевелите по следите в оранжерията, можете да използвате високо концентриран разтвор на натриев бикарбонат. Нанесете половин килограм прах в 10 литра вода и изсипете плевелите. След два или три дни изсъхва.
 6. Така че, когато съхранявате сода в страната, тя не става влажна, прехвърляйте я в стъклен или метален контейнер с херметически затворен капак.

Засаждане на домати в градината си, не е необходимо да се харчат пари за скъпи химикали. Простата сода за печене е отличен заместител на торовете и продуктите за контрол на вредителите и получавате екологично чиста култура.

Отзиви

Полина, Нижни Новгородска област

С помощта на сода ежегодно се боря с мравки. Парцелът е в покрайнините на партньорството, на практика в гората, така че тези насекоми са навсякъде и в оранжерията. Смесвам содата с пудра захар в равни количества и поръсвам местата на натрупване на мравки. В един ден насекомите загиват.

 

Евгений, Киров

Поради непредсказуемия климат, доматите се отглеждат в поликарбонатна оранжерия. Слънчева светлина там, разбира се, по-малко, отколкото в отворени легла, което винаги се отразява на вкуса (домати кисело). Съседът ни посъветва да изпръскаме самите домати, докато наливаме разтвор на сода върху храстите (1 супена лъжица на 3-литров буркан). Не вярвах, но се опитах, резултатът се стресна. Дори в мрачно лято този метод работи, доматите са много сладки. А бялата сода лесно се отмива с вода.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 оценки, средно: 4,83 от 5)
Зарежда се ...
зрели доматизрели домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания